Rijtest en video: Opel Ampera – 0% bijtelling

Auteur: , 74 Reacties

Geen bijtelling ofwel 0%-bijtelling, dat is de attractie voor de zakelijke rijders van de Ampera. Er is echter veel meer te vertellen over deze echt innovatieve Opel.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Met de Ampera verzet Opel (of General Motors, als je zustermodel de Chevrolet Volt meetelt) echt de bakens, het is breakthrough-technology. Hoe serieus ook de Nederlandse overheid deze auto neemt, blijkt ook wel uit het feit dat niemand minder dan minister Maxime Verhagen aan het eind van de dag een toelichting kwam geven over de fiscaliteiten rond elektrische auto’s. Of de Ampera nu echt een elektrische auto is, kan je overigens wel je kanttekeningen bij maken.

Halve subsidieprins & minister Maxime Verhagen

De aandrijflijn
In principe worden de wielen van de Ampera altijd elektrisch aangedreven, hoewel er op hoge snelheid wel een modus lijkt te zijn waar de verbrandingsmotor toch direct een bijdrage levert aan de voorwaartse gang. Inderdaad, de Ampera heeft een elektrische en verbrandingsmotor aan boord, net als bij andere hybrides. Toch houden daar veel van de overeenkomsten op. De Ampera is een E-REV, wat staat voor Extended Range Elektrisch Voertuig. De verbrandingsmotor aan boord heeft als primaire taak om de accu’s bij te laden als deze leeg zijn. Dat hoeft alleen als er meer dan 80 km gereden wordt, want de Ampera kan ook aan het stopcontact worden opgeladen.

Opel Ampera

In de achterbak ligt een zes meter lange laadkabel waarmee de Ampera op 230 volt in minder dan 4 uur bij te laden is. De 198 kg zware lithium-ion accu heeft een capaciteit van 16 kWh, waarmee maximaal 80 km volledig elektrisch te rijden is. Volgens de ronkende perstekst van Opel zorgt het Voltec elektrische aandrijfsysteem “voor levendige prestaties en belooft het een ongeëvenaarde rijervaring”. De cijfers zijn in ieder geval goed: de elektromotor levert maximaal 150 pk en 370 Nm koppel. Waarbij dat maximum koppel meteen vanaf stationair beschikbaar is, zodat de Ampera soepel en vlot uit de startblokken komt bij het stoplicht. De sprint naar de 100 duurt 9 seconden, een waarde waarvoor de gemiddelde leaserijder zich niet hoef te schamen.

Opel Ampera

In de praktijk voelt de Ampera ook vlot aan, op sommige momenten zelfs “misselijk makend” snel. Denk aan de tijden van de eerste turbodiesels. Die schop in je achterste is er niet, maar juist een directe versnelling als het stroompedaal volledig wordt ingetrapt. Het verschil met die eerste generatie “TDI’tjes” is dat de versnelling simpelweg door blijft gaan zolang je het rechterpedaal op de bodem houdt. Let wel, dat is alleen met in Nederland legale snelheden. De topsnelheid begrensde Opel op 160 km/u, hoewel de teller na niet eens zo heel lang aandringen de waarde 169 liet zien. Daarna breekt de begrenzer het feest af en komt er een melding op het display dat Opel dit hard genoeg vindt.

Opel Ampera

De verbrandingsmotor
Dat Opel de topsnelheid begrensd op die laffe 160 km/u lijkt vreemd, maar er is een simpele technische verklaring. Op topsnelheid leeg je de accu’s natuurlijk op de meest snelle wijze en daarna moet de verbrandingsmotor aan het werk om de accu’s bij te laden. De benzinemotor onder de kap is voor normale begrippen nogal onder de maat. Het is een relatief eenvoudige atmosferische 1.4 die 86 pk ophoest. Niet dat die direct de wielen aandrijft, dus er is weldegelijk de eerder genoemde elektrische 150 pk beschikbaar voor acceleratie. Als je langdurig volledig vermogen wil, zoals bij het rijden op topsnelheid is die 86 pk natuurlijk wel het maximum vermogen geleverd kan worden. Sneller wordt er simpelweg geen elektriciteit opgewekt.

De eerst 50-80 km komt de verbrandingsmotor helemaal niet in het spel voor, maar daarna blijft het rijden in de Ampera ook een bijzondere ervaring. Net als bij de Prius, CT 200H en andere hybride Japanners is er niet een direct verband tussen het toenemen van de snelheid en het toerental van de motor. Toch houden ook hier weer de overeenkomsten op. Bij de Prius en CT200H kiest de aandrijflijn bij enige acceleratie al snel een (bijna) maximum toerental. Bij de Ampera is de relatie tussen snelheid, gevraagd vermogen en toerental nog indirecter. In eerste instantie blijft de benzinemotor akelig stil om na enige momenten aan te springen. Bij gas los blijft de motor nog even doordraaien om de accu’s van nog wat meer prik te voorzien. Een levensgroot verschil is bovendien dat Opel blijkbaar wel nodig op de boel goed tegen geluid te isoleren. Waar de Prius en CT200H simpelweg lawaaischoppers zijn, is de brom van de Ampera 1.4 veel beter weggefilterd. Hulde voor Opel, en met name Lexus mag zich even achter de oren krabben waarom zij dat als premium-merk ook niet kunnen.

Opel Ampera

Verbruik, bereik en laden
Laat ik weer eens uit het persbericht quoten: “Volgens ECE-Reglement 101, voor het meten van brandstofverbruik en CO2-emissies, verbruikt de Ampera minder dan 1,6 l/100 km en stoot hij minder dan 40 g/km CO2 uit.” De Ampera is dus extreem zuinig, maar dat is alleen zo als je de accu aan het stopcontact volledig oplaadt. De ECE 101 testcyclus is slechts beperkt van lengte in kilometers en dus kan de Ampera (en straks andere plug-in hybrides) een groot gedeelte van dat traject volledig elektrisch afleggen. Wat je in de praktijk gaat verbruiken met de Ampera hangt heel erg van hoeveel kilometers je tussen laadbeurten aan het stopcontact gaat afleggen:

Is dat minder dan +/- 60 km dan zul je vrijwel geen benzine verbruiken.
Als je de Ampera nooit oplaadt, dan is het in feite een reguliere hybride en zal het verbruik vooral afhangen van je rechtervoet. We hebben het nog niet kunnen testen, maar we zijn wel benieuwd hoe zuinig de Voltec aandrijflijn dan is. Met hulp van de range-extender zou de Ampera meer dan 500 km tussen tankbeurten moeten halen. Daarna hoef je niet perse elektriciteit te “tanken”, maar kan de benzinevoorraad weer worden aangevuld voor nog eens 500 km range. Dat is een wereld van verschil met volledig elektrische voertuigen.

Opel Ampera

Waar laad ik op?
Om het maximale uit de Ampera te halen, moet het Opeltje iedere dag aan het stopcontact worden gehangen. Probleempje hierbij is natuurlijk wel dat vrijwel niemand een laadpaal voor het huis of bij kantoor heeft. Je hoeft echter niet de doos met kerstspullen in te duiken om die handige haspel eruit te vissen die normaal de rendieren op het dak van stroom voorziet. Opel heeft een samenwerking met The New Motion aangekondigd om potentiële Ampera kopers te assisteren bij het aanleggen van een oplaadpunt thuis en/ of op kantoor. Het liefst laadt je de Ampera op met groene stroom en optioneel kan The New Motion ook nog assisteren bij het aanleggen van je eigen windpark of zonnepanelen op het dak.

Opel Ampera

Fiscaliteit
Uiteraard kiest het meerendeel van de toekomstige rijders voor de Ampera vanwege het milieu. Het zit tenslotte in de menselijke aard ingebakken om zuinig om te gaan met onze natuurlijke middelen. Als beloning daarvoor heeft onze lieve overheid ook nog een fiscale stimulans om nog meer mensen over te halen in een auto met minder dan 50 gram CO2 uitstoot per kilometer te rijden. De vrijstelling voor BPM en motorrijtuigenbelasting blijft minimaal tot 2015, maar de echte killer is de bijtelling. Nul procent, niks, nada, noppes hoeft de zakelijke rijder bij zijn/ haar inkomen op te tellen. Dat scheelt dus niet een paar tientjes per maand zoals bij de 14%-bijtellers, maar het scheelt 300-400 euro netto. Iedere maand weer. Daarmee ben je simpelweg een dief van je eigen portemonnee als je de Ampera niet overweegt.

Opel Ampera

Het rijden
Voor het rijgedrag hoef je niet te laten, want de Ampera stuurt prima. Het is geen grensverleggende auto of OPC concurrent, maar dat mag niet echt verbazing wekken. De grip, stuurgevoel en bochtsnelheden zijn allemaal voldoende. Het bochtgedrag is in hoge mate neutraal. Het veercomfort is ook dik in orde, hoewel daarbij wel een grote kanttekening is te maken. De Ampera is niet dol op drempels. Het maakt bijna niet uit hoe langzaam je eroverheen kruipt, de rubberen lip onder de voorbumper schraapt altijd over de grond. Dat heeft zeker nog even aandacht nodig van Opel, want het is ronduit irritant als je met 20 km/u over een drempel op een weg waar je 50 mag en nog wordt je getrakteerd op een touche met het asfalt. Dat is nog aanvaardbaar in een Enzo of andere supercar, maar niet in een auto voor dagelijks gebruik.

Opel Ampera

Nu we toch de nadelen aanstippen: het interieur is niet het meest ergonomische wat ik ooit tegenkwam. Opel heeft gemeend dat kopers van auto’s met vooruitstrevende techniek ook behoefte hebben aan veel knoppen. Tiptoetsen ook nog, die dingen die medio jaren 80 heel hip waren voor op je VHS videorecorder. Dat is nog een bewuste keuze, maar de onlogische en chaotische spreiding van de knoppen op het dashboard niet. Bovendien kan je sommige dingen dan weer via het touchscreen bedienen, maar weer niet alles. En de vertaler van de teksten van dashboard en navigatiesysteem moet op staande voet ontslagen worden. Niet alleen zijn er vele spelfouten te vinden, maar sommige vertalingen kloppen simpelweg niet. Zo is de Hold functie (die ik zocht in de video) om de accu te sparen. Dat zou je kunnen willen als je te laat ‘s-nachts dreigt thuis te komen of als later je een milieuzone in moet. Nou die functie dus, die is vertaald naar “Stilhouden”. Dan ligt het toch niet helemaal aan mijn gebrek aan intellect dat ik daar precies het omgekeerde van denk. Het leek mij de functie om de Ampera elektrisch te laten rijden, maar het is dus juist omgedraaid.

Verder zit de Ampera prima voorin, maar achterin moet je niet te lang zijn. De kofferbak is met 310 liter niet overdreven groot, maar gelukkig zal de milieubewuste berijder altijd kiezen voor een fietsvakantie in eigen land.

Over de styling is niet iedereen te spreken, maar ons (het camerateam Patrick en ik) kon het wel bekoren. Het neigt wel naar het overgestileerde en het lijkt geen tijdloos houdbaar exterieur. Het front is in ieder geval typisch Opel. Eigenlijk maken de nadelen niets uit, want met dank aan de overheid heeft Opel de sterkste troef in handen voor zakelijke rijders: geen bijtelling. De Ampera’s gaan dan straks ook als warme broodjes over de toonbank, net als de Prius en de CT200h nu. Dat de aanschafprijs met 42.900 euro stevig is te noemen maakt daarom ook niet uit. Opel verwacht in 2012 zo’n 10.000 exemplaren van de Ampera te verkopen, de levering start eind dit jaar. Hoeveel exemplaren er precies naar Nederland komen is nog niet duidelijk, maar juist dat zal met name de beperking vorm voor de verkoopaantallen. Mocht je een Ampera willen, dan is het advies simpel: zo snel mogelijk bestellen.

Opel Ampera video74 reacties

Leuk dat Opel ook wat probeert. Beter als de prius naar mijn smaak!
@joostvanrb: ‘ook wat probeerd’???????????????????????????? Sjezis man, overr deze auto wordt al 10 jaar geschreven en 20 jaar nagedacht!!! Dit is wel ff anders dan een halve poging hoor…
Wat ik niet begrijp, als je een bezinemotor de accu laat bij laden, en vervolgens de opgeslagen energie doormiddel van een elektromotor op de wielen aandrijft, dan zitten hier toch veel meer wrijvingsverliezen tussen dan als je de benzinemotor direct op de aandrijfas aansluit..?
@72bug: als je de benzine motor de accu laat bij laden kan de benzine motor op zijn meest efficiente tourental draaien, dit zou voordeliger moeten zijn
@Lennrt:

Tuurlijk, stom dat ik daar niet aan heb gedacht:)!
@72bug: klopt ook volgens mij, maar die verbrandingsmotor hoeft nagenoeg geen koppel te hebben. en kan zo zuinig mogelijk afgesteld worden.

die grote gele dumptrucks die in mijnen gebruikt worden doen het ook zo, evenals sommige treinen .

efficientie van het blok en het elektrisch rijden weegt blijkbaar op tegen de verliezen.

zeker als je vaker elektriciteit dan peut tankt
@Simpson:

Dan moet ik toegeven dat dit inderdaad een slimme techniek is!
Heb deze maandag al gezien op de weg. Ik reed er achter en dacht eerst uit de verte weer een prius, maar het was de ampera. Hij is eigenlijk wel mooier dan een prius, maar ik vind wel dat hij veel weg heeft van de honda civic.
Als ik de toppers wil zien laat ik het wel weten (hoef je niet op te gaan wachten). Bring back Wouter!
Vind dit zeker niet duur voor wat je krijgt. Ziet er netjes uit, weet niet precies hoe het rijdt maar volgens Wouter wel redelijk dus ik vind het helemaal top :D.
Hebben jullie deze auto vorig jaar niet ook getest?
@jobh: Dat was een pre-productie model.
zeker het overwegen waard. ik ben niet zo kapot van opel, het dashboard en de beperkte pakezelmogelijkheden, maartoch. dat zijn toch maandelijks serieuze euro’s.
Dit wordt DE leasetopper van NL heb ik het vermoeden :). Ik geef ze groot gelijk(gratis rondrijden zowel zakelijk als prive). Voor de rest wel een mooie auto(zeker van buiten) want van binnen vind ik hem toch niet zo mooi.
Rijd dat wel lekker met zulke smalle ecobandjes en zo’n grote overhang aan de voorzijde met al dat gewicht?! :? Ik vind de zijkant ook raar uitzien, het is maar dat er sprake is van optische illusie met die hooglans zwart gelakte strips. Anders zou het net zo smal en karikaturaal ogen als bij de huidige Camaro. Bijna een brievenbusopening. Het plaatwerk is bizar groot t.o.v. het raamoppervlak, komt dit mede door in bodem verwerkt accupakket? Of ligt het accupakket in de laadruimte en middentunnel?
@AutomotiveDesigner: Het accupakket ligt in een T-vorm in de auto, prima gewichtsverspreiding dus!
Lelijke rot auto naar mijn mening. Wel handig voor de leasers, of de stads rijders.

&^*%#$*Q&#^$*#$ wat is dat interieur hondslelijk zeg!
Hmmm vreemd, ik kreeg iets wat leek op reclame voor een opel cors i.p.v. een rijtest :roll:
Waarom moet er in godsnaam nu weer DTS, Dolby Digital blablabla op het dashboard gedrukt staan?
@jack_abarth: Omder je schijnbaar er een DVD in kan pleuren(links van dash), maar dan moeten er wel hele goede speakers in zitten hoor.
@jack_abarth: Wel raar dat de knop van de parkeerrem daar weer boven zit.
Afgrijselijk ding…
Achterkant heeft wat weg van een Nissan 300zx. Toch in z’n geheel een stuk mooier dan een Insight of Prius.
Hopen voor Opel dat dit ding als een gek besteld gaat worden.. 1,1 miljard verlies over het afgelopen boekjaar.
Heeft iemand een idee wat ie gaat kosten in de lease?
@Kvgorp:

Dat is van veel dingen afhankelijk, zoals jouw aantal kilometers per jaar, hoeveel wagens er afgenomen worden door het bedrijf/privé.
@Kvgorp: ga eens rekenen… zo moeilijk is dat niet.
@Kvgorp: reken op ongeveer 700,- p/m
@n0zem: thanx!
@n0zem: kun je natuurlijk nooit zeggen he… Als Kvgorp hem leased op 3 jaar/ 60.000 km zal hij zeeeeeeker geen 700,- zijn hoor!

Ik denk zeker wel dat hij courant zal worden in de lease. Alhoewel de restwaarde wellicht een issue is. Als je 4 jaar leased zit je precies op het kantelpunt van de overheid dat de MRB en bijtelling aangepakt wordt!
Ik ga niet eens kijken naar dit gedrocht(toch) en elektrisch ding.
DoeMijDieMa

Ik zie me hier wel milieuverantwoord in rondrijden hoor!

Moet nog wel ‘ff’ 100.000 km met mijn huidige lease-auto (Opel Insignia Sports Tourer) maar dan wil ik ook best wel voor ‘Green’ gaan…..
Ik vind hem enorm lelijk…. En een mooi afgewerkt interieur? Ziet er mij gewoon glimmend plastic uit… Daarbij dat gps scherm en dat scherm voor je neus zien er echt niet uit… Ik ben zeker geen fan….
@Dimglor: Inderdaad! Dit is toch wel afgetekend het lelijkste interieur in jaren. Hoopte dat het nog anders zou worden dan het model op de autorai…
Dat bedieningspaneel alleen al is voor mij reden om deze auto over te slaan. Tiptoetsen en touchscreens kan je onmogelijk op gevoel bedienen, daar moet je naar kijken.

En alsof dat nog niet erg genoeg was, staat bij elke tiptoets een tekstje ipv een icoontje, wat het dus nog onoverzichtelijker maakt en betekent dat je nog langer moet zoeken voor je het juistje knopje gevonden hebt.

Ik hou mijn ogen liever op de weg.
Het lijkt er een beetje op dat het segment van milieuhypocritisme qua grootte vrij constant is, waarschijnlijk gaan de leaseaantallen van dit ding dan vooral ten koste van de 200h.

Gaat het je echt om het milieu, koop dan je CO2 uitstoot af via http://www.milieucentraal.nl/pagina.aspx?onderwerp=Aanbieders%20klimaatcompensatie . Misschien hebben ze ook een bumpersticker…
@laurensje: schuldgevoel afkopen… TSSSSSSSSS! Gewoon aflaten dus. Lijkt de middeleeuwen wel!
De voorkant is wel mooi, alleen de achterkant is echt gewoon te lelijk om aan te zien.
Staat regelmatig in Den Haag voor het Hilton.
Kost niet duur! En, een zuinig brandstofverbruik!
@Tommy2: Echt? Dat verbruik zal wel komen omdat hij niet zo zwaar weegt.
@gerard1710: En niet te vergeten, de grote lage rolweerstand van de rubberen banden!
Nou wordt ik toch een beetje verward… Moet ik nou gaan voor die Corsa of de Ampera?
ik kan tegenwoordig net zo goed naar aw voor autotests. hebben ook nog meer..
Ik zag er gister een rijden in Alphen aan den Rijn.
@Northwestern: ik ook! Alphen loopt ook redelijk voor wat dit betreft gok ik. Zijn ook al aardig wat laadpalen. Bij de Aarhof, Herenhof, Buntsma sowieso
Nee joh, ik zag deze Ampera gister nog staan voor het Hilton in Den Haag. Had gewoon ff moeten blijven hangen…
Deze auto is vorig jaar nog erg in OPSPRAAK geraakt in Amerika, omdat er naar het schijnt wel een directe verbinding bij hogere snelheden is tussen de verbrandingsmotor en de wielen.
Dit houdt in dat deze auto niets anders is dan een HYBRIDE als de Toyota Prius en hierdoor is de 0% bijtelling ook volledig onterecht.

”Advertised as an all-electric car that could drive 50 miles on its lithium battery, GM addressed concerns about where you plug the thing in en route to grandma’s house by adding a small gasoline engine to help maintain the charge on the battery as it starts to run down. It was still an electric car, we were told, and not a hybrid on steroids.

That’s not quite true. The gasoline engine has been found to be more than a range-extender for the battery. Volt engineers are now admitting that when the vehicle’s lithium-ion battery pack runs down and at speeds near or above 70 mph, the Volt’s gasoline engine will directly drive the front wheels along with the electric motors. That’s not charging the battery — that’s driving the car.”

http://www.investors.com/NewsAndAnalysis/Article/550957/201010191855/Volt-Fraud-At-Government-Motors.aspx
@walter: true. Ook bij aw geven ze dit aan in hun video. Ik wordt ook een beetje kriebelig, want kan me niet voorstellen dat deze wagen met een normale rijstijl over afstanden van >80km (werkelijk 80km?), of gebruik op de snelweg, minder dan 40gr CO2 uitstoot.
@walter: Dat moet dan toch te zien zijn? Iedereen rept er over, maar niemand heeft het praktijktechnisch bevestigd. Zet zo’n Ampera op de brug en zoek de aandrijfassen of wat dan ook. Als er een fysieke verbinding is moet je die kunnen zien.. want dan moet er een as en een loskoppel koppeling of wat dan ook zijn.
design spreekt me op één of andere manier wel aan
alleen die dikke kont nog even wegwerken en dan maakt die voor mij een serieuze kans
Opel gaat weer terug naar de lelijke, stijve, bejaarden en slechtzienden designs:(
Ze waren voor het eerst in de geschiedenis eens goed bezig!
Ik vind het een lelijk hok. En ik blijf het een beetje kul vinden. Uiteindelijk wordt de electriciteit dan weer opgewekt door kolencentrales. Van mij mag iedereen anders eerst voordat ik electrisch ga rijden (in een volgend leven zal dat dan wel worden) :)
@jippie: 42k vind ik niet echt gratis….
Dit wordt de meest verkochte auto van Nederland. De enige reden is dat hij GRATIS is, en wij Hollanders (L) GRATIS!
@Benjamin1: klopt, klopt, klopt :)
dit ding ziete r 150x beter uit als ene Prius, en met deze auto komen we toch dat een wat apparte conclusie en dat is dat de Amerikanen het super voor me kamer hebben.
Een paar aanpassingen aan het design, een batterij die niet snel levensmoe wordt met een 3x400V snellader en die een grotere actieradius heeft, een benzinemotor met turbo die veel efficiënter is onderin de toeren voor de accu bij te laden (lees: groter vermogen), een mooier interieur en een lagere prijs en ik zou zo’n ding gewoon kopen. :)

Wachten op de 2de versie dus (ongeveer rond 2013-14)?
wat voor lelijke kutplastiek hangt daar onder de voorbumper????
Komt ie in NL eigenlijk ook als Chevrolet Volt op de markt?

0% bijtelling klinkt wel leuk, maar om daar nou Opel voor te moeten gaan rijden gaat wel erg ver.
@clubbtraxx: haha 1
Is een dieselagreggaat of desnoods motor niet veel handiger/zuiniger in zo’n auto?
wat wel ff belangrijk is om te melden dat hij “maar 35L tank heeft” dus daarna rijdt hij 1 op 12 a 1 op 13…

dus opladen in de nacht of tijdens het werk zodat de baas betaald en daarna gewoon elektrisch rijden!
En krijg je er ook zo’n handige iPhone, Blackberry en Android app bij? Die er voor de chevy volt ook is???


http://gm-volt.com/2010/01/06/chevy-volt-iphone-blackberry-and-droid-apps-unveiled/
@jvthof: Wow.. da’s cool. Daar kan Opel eigenlijk niet mee achter blijven. Dat wordt een hebbeding voor alle Ampera bezitters.
Ze hadden het beter de Opel Blitz kunnen noemen.
Wat een vies lelijk hok zeg… Ik zou hem doormidden zagen, horizontaal van voor naar achter en er een 10cm tussenuit halen. Hij is echt te dik! Waarom ook die gekke zwarte dingen om de ramen enzo? En dan… Motorgeluid dat niet matcht met het gaspedaal, het ding is loodzwaar, hij is DUUR in aanschaf, echt niet normaal! En daarnaast… Wat kun je er meer mee dan met een andere auto? In het begin van het filmpje zag het er uit alsof iemand hem vooruit duwde! Nee, ik vind het nog altijd helemaal niks… Owjaa! Een motor zet beweging om in stroom (zware generator), en vervolgens zet je de stroom weer om in beweging (zware motor)? En daarvoor zijn extra accus’s nodig? Waarom zet je zoiets 2x om? Das is echt niet de slimste manier hoor… Dat kan nooit!
Wil @Wouter nu beweren dat Lexus muesli hybrides maakt of leg ik een verkeerde link? Toen hij de GS teste zei hij toch iets anders.
Tof. 0% bijtelling. Maar wie betaald die extra euri’s aan de energiemaatschappij voor die extra dievries die elke nacht staat op te laden?
42 duizend eurookes … voor veel mensen veel te duur. Daarvan kan je al flink wat jaren met een mooie stinkmobiel rondtoeren. Ok minder milieubewust maar wie is echt milieubewust buiten enkele clochards. lol
Ze konden met hun kennis en centen dit soort type auto al 30 jaar geleden met gemak op de markt gooien. Waarom duurt het allemaal toch zo verrekt lang zeg?
Hmm, erg netjes deze auto. 500 km valt me alleen tegen. Iets grotere tank paste niet? Dan had je gelijk het hele argument-tegen vermorzeld.

Als je deze op je werk ook kunt opladen en we idd uitgaan van 50 km range, dan kun je dus 50 km van je werk wonen; thuis en op je werk opladen en je bent klaar! Kost trouwens geen zak, volgens mij is 1x opladen bij deze accu nog geen euro (en anders zeker niet veel meer)… Een euro bij nachtstroom is ruim 6 kWh ofzo, geen idee hoeveel energie daadwerkelijk nodig zou zijn voor die 50 km, maargoed, staat vast ergens vermeld?
Heb je die console es goed bekeken? Daarmee kunnen ze de auto een stuk goedkoper mee maken en flink op besparen! Haal die troep toetsen weg. Na enkele jaren is dit het eerste die hapert! Gewoon een beetje groter lcd schermpje en alle troeptoetsen daarin onder brengen. Nu moet je bwv spreken eerst snel effe parkeren op een pechstrook als je iets wilt selekteren? Zeker ih begin. Dat wordt een nachje studeren id garage om te weten welk knoppie waar staat! lol Tipje? Haal ook de prijs naar omlaag, desnoods maak je de andere stinkmobielen maar iets duurder om de Ampera sneller te verkopen. Het milieu weet je wel! Dus beloond de mensen van goede inzicht en wil ipv ze te straffen met duurder betalen!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).