Video: China opent de langste brug ter wereld

Auteur: , 63 Reacties

42,4 Kilometer aan brug, dat is wat China de afgelopen vier jaar gebouwd heeft tussen de stad Qingdao en de suburbs van Huangdao. Nu is 'ie open voor verkeer en mag dit bouwwerk zichzelf officieel de "langste brug boven water ter wereld" noemen.

We schreven al eerder over deze achtbaans überbrug, maar inmiddels kunnen we jullie vervelen met meer wetenswaardige cijfertjes. De brug is 35 meter breed, er zijn 5.000 pilaren gebruikt voor ondersteuning, het heeft de Chinezen 1,07 miljard euro gekost en de reistijd tussen de steden is met een whopping 20 minuten ingekort. De brug moet zo’n 100 jaar meegaan, de brug is bestand tegen aanvaringen met boten, aardbevingen en tornado’s, de brug zou Het Kanaal kunnen overbruggen en de brug neemt het record over van een andere Chinees bouwwerk, de 36 km lange Hangzhou Bay Cross-sea brug. Oh, en vier jaar lijkt wellicht kort voor een constructie als deze, maar daar is wel 17 jaar aan soebatten aan vooraf gegaan (bron).

The bridge was built in four years, with several world records and national prizes achieved. Before that, it took more than 17 years for the authorities and experts to finish the exploration, planning, design and bidding for the project.

Kaartje van het bouwwerk, mocht je er ooit eens zelf over willen knallen:

Jiaozhou Bay Bridge



63 reacties

Lol dat lijstje: china china china
@rubenpriest: Je moet eens een lijstje opzoeken van de eigenaren van internationale multinationals… die staat overvol met namen waarvan je niet kan uitmaken of het een voornaam of een achternaam is.
@xilver: Eh, wat is dat, een internationale multinational? Alle MULTInationals zijn internationaal.
@ramon: Euh, pleonasmes ftw? ;-)
@xilver: het grappige is dat ze daar maar iets van 300 achternamen hebben, voor 1,3 mld mensen….
Als je op dat kaartje kijkt, zie je al dat deze brug volkomen nutteloos was. Er is namelijk al een tunnel…
@gerard1710: gelukkig dat jij een Nederlandse mentaliteit hebt…nuchter, maar nooit een stap verder komen :lol:
@Megakix: Je wilt toch niet serieus zeggen dat ze hiermee zoveel geld gaan besparen door tijdsbesparing? De bouw alleen heeft al 1,07 miljard gekost… Volgens mij willen de Chinezen met al die bruggen gewoon laten zien wat ze wel niet kunnen.
@gerard1710:
Ik woon in China, en die bruggen zijn puur om te showen wat ze wel niet kunnen.
Ze geilen op flyovers, volkomen nutteloos die projecten!
Vaak is er een locale partij baas die z’n monument wil achterlaten voor het nageslacht. (corruptie is ook een van de oorzaken, vergelijkbare dingen gebeuren ook in Japan. Lees maar eens, Dogs and Demons van Alex Kerr)
@partyeffects: ik koop wel eens producten uit China…telt dat ook als professioneel argument ? ;-)

OT: iedere ontsluiting van een aderig wegennet waar ellenlange files staan / zijn, zijn wat mij betreft welkom. Prestige (of niet), het feit dat je weer iets meer kunt doorrijden zónder vooraleerst over 1300 welstands-, schoonheids-, milieu organisaties heen te buitelen…Jij weet toch als geen ander (dan…) dat China simpelweg het individu volkomen links laat liggen ten faveure van het collectief ? Prima uitgangspunt voor wegen- en bruggenbouw lijkt me..
@partyeffects:

ik woon in NL ..
hier hebben we bus-banen .. maar die zijn veel duurder hoor ..
@gerard1710: Wat als ze een gevaarlijke lading of een groot lading willen vervoeren?
@gerard1710:
Dat kan in NL natuurlijk beter…
Hoe duur is ook al weer die vergrote rioolpijp in Amsterdam op dit moment?
Om nog maar te zwijgen over de kanaaltunnel….
Als we dat voor 1,06 mijard hadden kunnen bouwen, waren we voor een fractie van de kosten van de tunnel klaar geweest.
@Hubert: Kan mij niet herinneren dat ik ooit heb gezegd dat de Noord-Zuidlijn een goed idee vond… maarja als jij dat hebt gehoord…
@gerard1710: Die lijkt me niet zoveel verkeer aan te kunnen als de brug.
Beetje van afsluitdijk gefaked
@Punk: of toch niet de afsluitdijk is namelijk niet echt een brug maar gewoon een weg over een dijk dit is echt een brug
maja afsluitdijk is veel leuker kan je tenminste doorrijden:)
@Punk: LOL! :)
Nu had ik hier heel graag mijn Veyron willen testen…dat autootje met die extra sleutel voor snelheden boven de 375km/h…die ik normaal nooit kan gebruiken ;-).

OT: wát een bouwwerk, en wát een ….. eeehm….vlaggetjes ! ;-)
@Megakix: Dan hoop ik dat je die wagen heel heel recht kan houden :D 1 klein tikje aan het stuur en je Veyron kan Chinese visjes vangen ;-)
@xilver: true…true…

Kan jij mij ook antwoord geven op de vraag WIE en WAAROM ze 1 miljard vlaggetjes heeft / hebben geplaatst ? ;-)
@Megakix: Toen ik die vlaggetjes zag dacht ik dat die wellicht zijn om de automobilisten te kunnen laten inschatten hoe hard en vanuit welke richting het waait. Wind zal daar een stuk strenger zijn dan op het land… Maar wellicht ook gewoon voor de sier…
@Megakix:

zoiets als de “regenboog route” misschien ..
die ken je vast nog wel ..
@lincoln: yep, en dat kostte ook bijna niets…relatief ten opzichte van de totale aanlegprijs…zucht..
@Megakix: WIE: onderbetaalde Chinezen die beter visjes kunnen vangen, WAAROM: gewoon omdat de Chinese overheid er wel leut in had om een aantal Chinezen een paar avondjes bezig te houden.
@xilver: ha, same thought !
@Megakix: Toen ik je reactie las moest ik denken aan het volgende. Volkswagen heeft haar eigen testbaan voor de Veyron. Als ik het goed heb is Koenigsegg juist nog steeds op zoek naar een goede testbaan om de Agera voluit te kunnen testen. Sluit deze brug af en je hebt een fantastische testbaan voor de Agera. Zo laat je geruchten ook verdwijen over wie sneller is!
Vind ik toch netjes gedaan.
Ben er geweest. Je moet het op de goede schaal zien. Van rechts onder naar mid boven duurde 1 uur. Nu 30 minuten. Ik denk niet dat de brug 100 jaar mee gaat, gezien de kwaliteit van de bouwwerken in China.. let see
Absoluut indrukwekkend stukje civiele techniek! Over het nut en de noodzaak laat ik me niet uit, er ligt inderdaad een tunnel, maarja, wie weet staat het verkeer daar ook elke dag helemaal vast. Bovendien kunnen mensen uit Hongdao Island nu met een kortere weg naar het Huangdao district, ik kan me voorstellen dat die mensen er erg blij mee zijn.
Verder is het natuurlijk erg Chinees om allerlei megalomane projecten op te zetten om aan de wereld te laten zien dat ze er weer helemaal bij horen.
Het mooiste is dat je straks oude vrouwtjes met doekjes voor hun mond ziet lopen op de burg met een bezem. Ze vegen de vluchtstroken schoon…
1,07 miljard €
Dat is 1 miljard voor de brug en 0,07 miljard voor al die gekleurde vlaggetjes?
@ramshoek: haha idd en waar dienen ze eigenlijk voor?:P
Waarom ligt die brug in een boog? Hebben die Chinezen nog niet door dat de snelste weg een rechte weg is? :)
Scheelt weer een paar minuten!
@Mee :dacht ik ook al
@Mee: op zich heb je gelijk, maar een rechte weg hoeft niet altijd de beste (lees: goedkoopste) optie te zijn. Misschien is het water zo diep verderop dat dit goedkoper was omdat de pilaren korter kunnen en dus minder beton vereisen, of misschien ligt daar wel een koraalrif of vijandige onderwaterwezens…
@Mee: een weg wordt bewust niet recht gebouwd omdat dat tot hard rijden uitlokt. Kijk maar naar tunnels, waar je vrijwel nooit de uitgang kan zien omdat je dan minder hard gaat rijden. Ook bij bruggen geldt dat een gekromde weg ervoor zorgt dat een bestuurder alert blijft en niet in slaap valt of wegdwaalt.
Indrukwekkend bouwwerk. Waarschijnlijk meer een prestige-project dan een nuttige toevoeging, maar toch…
Ze hebben de afgelopen decennia wel aan de weg getimmerd, die Chinesen. Over een kleine drie weken ga ik naar China. Ben erg benieuwd. We komen met de rondreis ook redelijk dicht langs deze brug, zag ik. Maar ‘redelijk dichtbij’ is in zo’n groot land al snel honderden km’s…
@F355GTB: Ook al is het honderden km, ik persoonlijk zou het wel ervoor over hebben om de brug te zien. Je gaat tenslotte niet heel snel weer terug naar zo’n verre land
Ik denk dat ze dit puur doen voor de meer werk in dat gebied
Die bogen erin zijn gewoon om het recordje te breken.
aan de andere kant zijn nu nog merendeel velden. Geen industrie. Als dit echt explosief zou groeien zie ik het nu er nog wel van in. Nu is het nog pointless
Ik geloof nooit dat dit ding puur voor de show gebouwd is. Je bent wel heel gek als je 1,07 miljard uitgeeft voor een beetje publiciteit waarmee je het geld er nooit uithaalt. Ik denk dat het een aardige verbetering is geweest voor de infrastructuur daar.
@roestvrijstaal: “Je bent wel heel gek als je 1,07 miljard uitgeeft voor een beetje publiciteit […]” -> welkom op aarde.
@roestvrijstaal: China, economie groeit met dubbele cijfers, communistisch bestuur. Ja, die zijn echt bereid om prestige te kopen en kunnen het betalen.
die is best lang ,
En hoeveel voertuigen verwachten ze dat er per uur overheen rijden, stuk of 10? Lijkt me toch vooral vrachtverkeer wat er overheen gaat, en dat kan je ook met een vrachtboot doen. En 20 minuten tijdwinst voor ruim een miljard euro kan ook niet helemaal uit volgens mij! :P Arme mensen die dit lompe geval moesten bouwen…

Over 20 jaar vliegen we allemaal met hovercrafts door de lucht, sta je dan met je superbrug!
@Tommy2: dat heb je verkeerd, snelwegen zijn een hele verbetering daar, zowel voor vrachtverkeer, toerisme en normaal verkeer. Het scheelt zo heel veel tijd en geloof het of niet, er rijden enorme hoeveelheden auto’s eroverheen. In ieder geval bij andere bruggen daar waar ik ben geweest
@Tommy2: daarnaast zijn dit allemaal tolwegen
Flinke brug! Wel een gekke oplossing, om een brug dwars over een soort meer te bouwen…
@Cantago: Ik weet niet of je wel eens in een Chinese stad geweest bent, maar daar kan je in de spits bijna niet vooruitkomen. Dus als je om dat hele meer moet rijden ben je onwijs lang bezig.
@Northwestern: Nee, nooit in China geweest. Maar kan me dan inderdaad voorstellen dat dit een van je weinige opties is. Veel meer heb je dan alleen niet meer over;)
Daar wil ik wel met een Bugatti Veyron even een sprintje op trekken.
Geen geld voor zo’n grote brug!
Die stomme landtunnel bij Utrecht kost hetzelfde!!
En de afsluitdijk dan met 30 km ?
Wat een belachelijk ding.
Schande!
Zoveel grondstoffen en geld voor 20 minuten winst.
Onze bovenleidingen worden gejat omdat die Chinezen dit soort meuk bouwen.
“Mine is bigger than yours”
En weer 100 miljoen miljard ton staal verkloot.
Weer een stuk natuur voor niks naar de kloten.
Ja, knap hoor, zo’n brug.
Kunnen wij beter…
@PeugeotGTI: Hier dacht ik ook gelijk aan maar als het op is dan is het maar op. Niks aan te doen.
@PeugeotGTI: Ja die hsl waar geen mens gebruik van maakt. Vele malen duurder en nuttelozer, dat doen idd beter.
@chrispothast:
De HSL is niet nutteloos.
Jij denkt dat die alleen voor goederen bedoeld is.
Ooit al eens aan de strategische verbinding Rotterdam – Ruhrgebied gedacht?
@PeugeotGTI:

verspillen kunnen “wij” inderdaad veel beter ..

dat komt omdat je in een apen-land woont waar bovenleidingen gestolen worden en geen centimeter natuur meer te vinden is ..

want de maatschappij .. dat ben jij ..
Binnenkort een marathon op de brug?
Oh ja, vet ding btw
Gaat slechts 100 jaar mee? Dan is er in die 1000en jaren na de bouw van de afscheidingswand een hoop vakkennis verloren gegaan!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).