Rijtest en video: Porsche Panamera S Hybrid

Auteur: , 52 Reacties

Nu Porsche van het “geloof” afgevallen is en zelfs diesels bouwt, kan een hybride er ook nog wel bij. Nu maar hopen dat het ook wat is.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Om de knuppel maar meteen in het hoenderhok te gooien: dezelfde aandrijflijn zit ook in de Touareg Hybrid. Een prima auto, maar de sportiviteit was daar ver te zoeken. En laat dat nu toch het eerste zijn waar je Porsche mee associeert. De hybride meuk zit dan ook nog eens in de Panamera. Die vierdeurs is typische Porsche qua design, maar tegelijkertijd ervaart niet iedereen de sedan/ hatchback als een streling voor het oog.

Porsche Panamera S Hybrid

Porsche is wel de enige fabrikant die hybride PK’s volledig laat meetellen. Bij de meeste andere hybride auto’s is de optelsom van vermogen verbrandingsmotor en elektromotor ongelijk aan het maximale totale vermogen, maar niet bij Porsche. De Panamera S Hybrid heeft een maximum vermogen van 380 pk, verdeelt over 333 pk uit een benzine gestookte V6 en 47 stuks voor de elektromotor. De keuze voor de benzinemotor kan de wenkbrauwen doen fronsen. De Panamera V6 (en Cayenne V6) hebben een atmosferische 3,6 liter groot blok, maar de voor de S Hybrid is gekozen voor het moderne supercharged 3.0 V6 blok wat ook bij concerngenoot Audi wordt gebruikt. Deze gedownsizede motor zou al zuiniger moeten zijn, maar in combinatie met een elektromotor is het helemaal een winnaar.

Porsche Panamera S Hybrid

Porsche claimt een “aanzienlijke voorsprong op andere hybrideproductiemodellen binnen zijn segment wat betreft brandstofverbruik en CO2-uitstoot” en daar is geen woord van gelogen. De BMW 7-serie ActiveHybrid doet 9,4 liter per 100 km, want in München koos men voor een dikke V8 als basis voor de hybride. Bij Mercedes is inmiddels de vreemde situatie ontstaan dat de non-hybride versie S350 BlueEfficiency (7,6 liter per 100 km) zuiniger is dan de S400 Hybrid (7,9 liter per 100 km). De Japanse tegenstrever in de vorm van de Lexus LS600h haalt ook slechts 9,3 liter per 100 km. De Panamera S Hybrid haalt tijdens de testcyclus 6,8 liter per 100 km. Afhankelijk van je rijstijl kun je dat aantal liters ook verdubbelen, maar in een voor mij zeer ongebruikelijk rustige rit haalde ik een gemiddelde van 7,2 liter. Voorwaar niet slecht voor een 380 pk sterke, vrij forse en ook zware Gran Turismo. De bijbehorende C02-uitstoot is 159 gram per km en daarmee is de Panamera S Hybrid de eerste Porsche ooit die een A-label haalt.

Porsche Panamera S Hybrid

Fantastisch natuurlijk, maar dat is niet de reden dat je een Porsche koopt. Op papier is de Panamera S Hybrid een sportieve jongen, maar met mijn ervaring met de Touareg Hybrid in het achterhoofd was ik extra kritisch of het ook echt leuk sturen is. Het uitlaatgeluid is de eerste afknapper, het is geen raspende boxer en ook al geen brullende V8. Timide, ingetogen, stilletjes, dat zijn de eerste woorden die in me opkomen. Zelfs als het rechterpedaal stief tegen het schutbord aan getrapt zit en de naald van de toerenteller het rood nadert is het geen muziek wat de Panamera S Hybrid produceert. Ondertussen zit de snelheid er dan wel goed in, want in slechts zes seconden rond staat 100 op de teller. De topsnelheid bedraagt 270 km/u, hoewel je daar wel een forse aanloop voor nodig hebt want boven de 240 stampt de Panamera niet echt lekker door. Nauwelijks een echt nadeel natuurlijk, maar de Panamera S met V8 doet 285 km/u en sprint veel harder naar de 100 (5,2 seconden). Gelukkig is de gasrespons wel op orde, het is niet zoals bij sommige andere hybrides alsof je op een spons trapt en er vervolgens weinig anders gebeurd dan dat het toerental heel hard oploopt. Als je wilt, kun je heel hard hoeken, stoplichtsprints doen en drifts neerleggen met de Panamera S Hybrid.

Porsche Panamera S Hybrid

De elektrische aandrijflijn kent ook nog wat trucjes. Sommige zien we bij iedere hybride, zo kun je 1,5 km volledig elektrisch rijden. Bijzonderder is het “zeilen”, hoewel die term eigenlijk als een tang op een varken slaat. Tot 165 km/u kan je met de verbrandingsmotor uit de snelheid vasthouden met hulp van de elektromotor. Versnellen is er niet bij en heel lang houdt de 70 kilo zware nikkel-metaalhydride-accu (NiMH) dat niet vol. Daarna schakelt de benzinemotor ongemerkt weer bij. Uit het “niets” versnellen zoals bij echt zeilen is het natuurlijk niet en meer dan een geintje om eens te proberen is het eigenlijk ook niet. Maar goed: de marketing afdeling van Porsche moest iets te roepen en dat is dan wel weer gelukt.

Porsche Panamera S Hybrid

Het lage verbruik komt niet alleen op conto van de elektromotor. Porsche monteerde ook een versnellingsbak met acht verzetten, de zevende en achtste trap zijn overdrives. Voorts kun je ook nog voor vierseizoenen banden kiezen die hard opgepompt worden (2.7 bar) en een lage rolweerstand hebben.

Porsche Panamera S Hybrid

Onze grote leider en ex-minister-president Balkenende vond de Panamera S Hybrid aantrekkelijk en “zeilt” er nu in rond. Sportief genoeg voor een petrolhead, maar het is ook een hybride met een A-label om het groene geweten te sussen. Mocht je daar minder last van hebben, ga dan ook een blokje om met de Panamera S. Die is absoluut minder zuinig, maar wel een stukje spannender. En dat zonder elektromotor aan boord. Filmpje!52 reacties

komt gevaarlijk dicht bij ‘ideaal’!
Mooie review, en gaaf sleuteltje.

Wouter heeft wel echt Seat haar ;-)
Ah … de nieuwe Balkenende norm in autoland!
en toch is en blijft het een lelijk ding.
@pseudonomas: Dat vind jij… ik vind hem prachtig! Jammer dat journalisten (lees top gear) hem steeds lelijk noemen en de autoblog napraters dat klakkeloos overnemen.
Bovendien issie ongeëvenaard. Zoveel klasse, zo’n hoge afwerkingsstandaard, zo’n snelheid. Dat vind je niet in een andere auto!
@911GT2: dus omdat presentatoren hem lelijk vinden praat ik hun na? Ik vind het gewoon mislukt en dat is mijn persoonlijke mening. techniek vind ik vooruitstrevend maar ik zou nooit voor een hybride gaan als ik dat geld beschikbaar heb doe je ook niet moeilijk over de brandstof.
@911GT2: behalve dan in een Aston Martin Rapide. Een auto die vele malen mooier is.
@CasperH: Klopt. En een Maserati Quattroporte is ook mooier dan die uitgerokken Porsche.
@driftkicker: kwalitatief zijn de AM en helemaal de 4porte lachertjes!
@911GT2: Waar is die uitleg op gebaseerd? Omdat ze niet Duits zijn of wat?
@CasperH: de rapide is wel vele male mooier, op de achterbank na, die is lelijk..

http://static.autoblog.nl/images/wp2010/review/Aston-Martin_Rapide/Aston_Martin_Rapide-9.jpg
@pseudonomas: “Zoveel klasse, zo’n hoge afwerkingsstandaard, zo’n snelheid. Dat vind je niet in een andere auto!” Inderdaad, de Aston Martin Rapide is ongeëvenaard!
@pseudonomas: Kwestie van smaak. Weet ff niet waar ik dit oorspronkelijk las, maar de vergelijking met een schijtende Bouvier gaat best goed op…
@birdboy: Porscheforum.nl?
@pseudonomas: Helemaal met je eens,die gozer heeft goed aan de GHB gezetten toen die de volgende ochend aan zn tafeltje ging zitten om wat tekenen:P
Prima techniek. Jammer genoeg blijft hij lelijk.
Jullie vinden deze auto sowieso lelijk, maar wat vind je hier dan van? Het is dezelfde auto jammer genoeg..
http://yfrog.com/h25w6evj
@maarteniey: Dat is een Panamera Turbo.
veel geld voor een paar batterijen, tblijft een lelijk ding
fijne review,
maar als ik toch even mag mieren-… over het eerste zinnetje?
Ik denk niet dat ze de ‘diesels’ (motoren dus) zelf bouwen…
Als je toch een porsche kan betalen, koop dan gewoon een v8. Als je groen wilt doen kan je beter wat anders kopen.
De V8 klinkt te lekker om hem te laten staan. Zelfs bij een lichte acceleratie (na klaverblad invoegen bijv.) is het potentieel goed te horen. Eenmaal op kruissnelheid is het dan weer stil
Kanp stuk engineering! Met zo’n auto zo’n verbruik en uitstoot halen is gewoon razend knap. In een mooi pakketje ook nog. Exterieur is mooi genoeg en interieur is super.

1 ding: HEBBEN ZE OOK EEN NORMALE SLEUTEL???????????????
Wat een kitsch zeg! Proud-to-be-fout… Gadver!
Misschien toch ook maar een diesel in dit ding stoppen, die doen het in de Touareg niet slecht, zeker niet als ze daar ook nog 20K goedkoper zijn…
Porsche Panamera (maar dan een Turbo) zou zonder twijfel mijn eerste keus zijn mocht ik een vierzits willen aanschaffen en als ik het geld zou hebben natuurlijk.

Rijeigenschappen van een Porsche, behoorlijk comfortabel, fraaie auto het liefst in het wit en de achterspoiler maakt hem niet alleen sportiever maar vooral ook mooier.

In het weekend zag ik een Porsche Panamera Turbo in het wit in mijn straat. Ik ging snel naar huis om een scherpe fotocamera te halen, maar de Porsche was al weg toen ik terug kwam jammer!
Baas!
Met een prijs van >150.000 Euro kan het de eigenaars geen zak schelen wat dat ding verbruikt.
@driftkicker: Maar dat kost ie niet.
@Jochempie: Wel als je enkele opties (die een stomme Fiesta standaard heeft!) aanvinkt zoals tapijtjes achteraan, automatische airco, bluetooth, alu velgen en metaalkleur.
@driftkicker: Kan je eigenlijk voorruitverwarming krijgen op de Panamera? (Dat op ongeveer iedere Ford standaard zit)
Waarom zitten er nog van die ouderwetse ruitenwissers op zo’n dure auto? Bijna iedere fabrikant levert haar auto’s af met flatblades, behalve Dacia.
Ik kijk niet eens, hybride, bah.
Ik heb niks tegen Porsche,hybride of de Panamera , maar in dit geval is het een VAG bak. Komt tie ook als Audi ?
hybride in een porsche? aub niet! meer filmpjes van auto’s? JA! wie is het er met me eens?
Toch jammer dat een auto met zulke eigenschappen zo lelijk is.
the-budel-guy via Android app
ik kan er niks aan doen maar ik vind hem echt mooi. elke keer dat ik een pannamera voorbij zie komen denk ik weer wow .
@the-budel-guy: Zag vandaag een matzwarte rijden op de ring van Rotterdam… erug dik kan ik je zeggen!
Indrukwekkende cijfers hebben er toch kijk op bij Porsche. Dat de helft hem mooi vind en de andere helft niet weten we wel inmiddels..
Symbolisch gesnater vanuit Porsche, of Balkenende…en dan 4 pijpjes voor 333 Pk (echte motor) :lol:

Toch eens tijd om de
De reden waarom Porsche een 3.6 V6 gebruikt in de normale 6-cilinder Panamera is volgens mij juist omdat die atmosferisch is. Als het een geblazen 6-cilinder zou zijn dan verliest de naam “Turbo” zijn waarde. Want bedoel je dan de 500 pk versie of de V6… Het liefst hebben ze maar één geblazen variant per model, en dat is de Turbo. Deze Hybrid daargelaten.
@Ferdinand1: Wat dacht je van de GT2 en 911 Turbo, t boeit me geen reet maar ik vind een turbo toch weer niet.
@The360box: ja slimmerik, zie jij al een Panamera GT2 komen..?? Daar had ik het even niet over.
@Ferdinand1: lijkt me stug dat Porsche dat blok gebruikt voor alleen de naam. Zal waarschijnlijk te maken hebben met de uitstoot, vermogenscurve en kwaliteitgarantie te maken hebben. En type aanduidingen die nog wat betekenen, dat is al lang voorbij (BMW / MB / Lexus).
@gregorius: uitstoot en vermogenscurve zijn bij een turboblok over het algemeen beter. Ik hou het bij mijn verhaal ;)
Kever hybride 4 deurs
Kan me vegissen maar is het niet zo dat fabrikanten nu of in de toekomst een max gemiddelde co2 uitstoot krijgen opgelegd over alle type autos die ze produceren? Met andere woorden ze zullen wel moeten!
Technisch vast superieur.
Maar die auto is ZO lelijk!
Prima rijtest weer! Heerlijk op niveau. Alleen de auto? Het is allemaal heel leuk en aardig, maar een Porsche die de motor af zet als ik met 140 over de snelweg knal die hoef ik niet! Doe mij maar de Panamera S!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).