Kunnen branstofprijzen jou boeien op vakantie?

Auteur: , 87 Reacties

In ons land is de zomervakantie behoorlijk gespreid. Midden Nederland is begin deze week begonnen, terwijl het zuiden volgende week begint en het noorden nog twee weken moet wachten. Veel mensen gaan met de auto op vakantie, waardoor het handig kan zijn om te weten waar je het voordeligst tankt.

Persoonlijk ben ik een echte gierige Hollander en let graag op de kleintjes, behalve op vakantie. Die twee of drie weken vakantie moeten zoveel mogelijk een zorgeloze periode zijn. Ik ga bijvoorbeeld echt niet mijn route zodanig uitstippelen, dat ik langs de meest voordelige tankstations kom, om op het totaalbedrag van de vakantie een paar tientjes te besparen.

Daarbij zijn de verschillen in de brandstofprijzen in de Europese landen ten opzichte van voorgaande jaren, een stuk kleiner geworden. Bijvoorbeeld Spanje en Zwitserland zijn in afgelopen 2 jaar ten opzichte van Nederland een stuk ingelopen. Een een litertje Euro was daar in 2009 respectievelijk 31 en 30 procent goedkoper. Nu is dat nog 21 en 14 procent. Luxemburg is traditioneel nog één van de voordeligste landen om te tanken. Daar tank je 24 procent voordeliger dan bij ons.

Ben jij op vakantie een bewuste tanker en probeer je bijvoorbeeld ook zo zuinig mogelijk te rijden? Of boeien de brandstofprijzen jou totaal niet wanneer je op vakantie bent?

De Europese brandstofprijzen op 7 juli 2011.
Europese brandstofprijzen - 7 juli 2011bron: brandstofprijzen.info87 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
ze schelen me minder dan files
the-budel-guy via Android app
als wij op vakantie gaan doen we het ook goed. als je je dan druk moet gaan maken om een paar euro ga dan niet op vakantie
@the-budel-guy: Als je het echt goed doet dan ga je met het vliegtuig, niet met de auto ;).
the-budel-guy via Android app
@sjaakie123: nou nee dankje ik heb 3x gevlogen en hoef nu nooit meer.
@sjaakie123: De reis is imo ook een belangrijk deel van de vakantie, en ondanks ergernissen als file’s e.d. is met de auto toch nog steeds de leukste manier om naar je vakantiebestemming te gaan.
We gaan er niet voor omrijden, maar als je de prijzen ziet van Noorwegen wordt je niet blij…
Maar een beetje zuinig aan doen met het gas dus, anders begint het Rovertje 75 met 2 liter V6 toch wel te zuipen.
@mrdjm: Dat lijkt me nou een fijne motor. Eigenlijk juist omdat een kleine 6-pitter niet zo dorstig hoeft te zijn. Hoe erg is het verbruik van zo’n ding?
@mout: Moet ik nog eens even goed uitzoeken, maar 1 op 12 op de snelweg zou je moeten kunnen halen. Heb alleen het idee dat dit niet echt lukt en we niet verder komen dan 1 op 10.
@Danny32 @mrdjm: Hmmm, 10,5 gemiddeld, en 12 moet op de snelweg mogelijk zijn. Dat zijn precies de cijfers van mijn SpaceWagon 2.4GDI. Ook met 150 pk (maar niet zo aerodynamisch, uiteraard).
Klopt het trouwens dat de Rover 75 precies die BMW 2.0 6-cylinder heeft? De Rover 75 diesel is zeker van BMW.
@mout: Het is inderdaad een BMW motor in mijn Rover. Het is de motor die t/m modeljaar 2002 geleverd is. Daarna is deze defintief vervangen door de 1.8 turbo. Die is sneller dankzij z’n hogere koppel bij lagere toeren.
Het BMW blok heeft pas z’n maximum koppel bij 4000 toeren!!
Wel sportief blokje dus en een benzine sponsor blokje..

Hoe dan ook, rijdt wel lekker zo’n 6 cilinder en als je je beheerst is hij ook wel zuinig te rijden. Als je bij het verkeerslicht echter mee wilt komen moet je wel doortrekken en dat kost natuurlijk veel benzine. Ook maar een vijfbak trouwens en met 3800 toeren bij 120 km/h schiet het ook niet echt op.
@mrdjm: wat een onzin, de v6 in de 75 was een mg rover product, BMW moet de 1e v6 in serie nog bouwen…. Alleen de diesel kwam bij BMW vandaan maar dat was een 4 pitter.
@406_v6: Oh dat is nieuws voor mij! Ik dacht echt dat dit een BMW motor was…. (al is het dan geen lijn blok)
Hoe dan ook is die wel onder leiding van BMW ontwikkeld dan lijkt me. Al weet ik niet precies hoe oud het blok is, want als die van begin jaren 90 stamt dan heeft BMW er natuurlijks niks mee van doen.
@mout: M’n vader rijdt een BMW e36 320i touring. Ook met een 2 liter 6-in-lijn 150pk. Het gemiddeld verbruik is ongeveer 1 op 10.5. Als je ziet hoeveel vermogen je nu kunt krijgen met hetzelfde verbruik….
Als je echt vakantie wilt vieren moet je natuurlijk niet de auto pakken maar het vliegtuig. Mensen die met de auto gaan zijn gewoon sloebers.
Om nou te zeggen dat een vakantie leuk kan zijn met een auto betwijfel ik. Stel je legt dezelfde afstand in kilometers af met een auto + files en tolwegen versus een vliegtuig, dan heb ik mijn keuze wel snel gemaakt. Datzelfde geldt voor mensen die met een volgeladen camper vol met huishoudelijke producten vertrekken naar het buitenland. Ook zo kansloos.
@bempi:

Wat een onzinnige reactie. Ik ga met de auto op vakantie. Waarom? Omdat ik dat LEUK vind. En sloebers? Voor dat geld wat ik kwijt bent aan tol en benzine zit jij 12 dagen in je all inclusief tokkie hotel aan de Costa Brava.(heerlijk generaliserend)

Volgens mij moet ieder zelf bepalen hoe op vakantie te gaan. En wat leuk is en ontspannend is. Waar vakantie in mijn ogen voor bedoelt is.
the-budel-guy via Android app
@Vreddy_B: sluit ik me bij aan.
@Vreddy_B:

Je kan als autoliefhebber ook natuurlijk doordraven. Het feit dat jij over vakantie bestemmingen praat als de costa brava spreekt meteen boekdelen over waar jouw grens van vakantiebestemmingen rijken ( lol ). In dat geval heb je gelijk dat een tokkie all in vakantie evenveel waard is, als dat wat jij in kilometers aflegt naar een land binnen de EU. Voel je vooral niet aangesproken door mijn opmerkingen. ;)
@bempi:

Ik generaliseer een bepaalde doelgroep, dat zich de vele mogelijkheden makkelijk kan maken in een ander land met een auto als vervoersmiddel. Het heeft uiteraard wel z’n charmes, maar om dit jaar in jaar uit te doen gaat wel te ver, dat zou ik m’n kinderen nooit aan kunnen doen als die ooit komen. En dan komen dus uit op het punt ‘sloebers’
@bempi: Als je met de auto gaat heb je als voordeel dat je tenminste nog een beetje van het land ziet en je hebt dan op je vakantiebestemming de vrijheid om nog naar andere gebieden in het land te kunnen gaan zonder een auto te huren voor veel geld.
@reinier73: Fly and drive! Vliegen,je auto staat klaar.
Dit zonder veel huur voor die auto te moeten betalen.
Kun je mooi nog overal heen…….
@bempi:

Het rijden is najuist vakantie voor mij. Paar jaar terug naar Zweden geweest, beetje cruisen, heerlijk!
@bempi:
Natuurlijk is een autovakantie voor jou niet leuk.
Moet je een hele dag vanaf de achterbank naar buiten turen…
@Hubert:
insert rimshot here :-)
@baasbas:

Hee die’s gaaf.
Mijn eerste gedachte met “insert rimshot here” was toch van een ander niveau.
Komt waarschijnlijk door mijn afwijkende gedachtes.
@Hubert:
Ik moet bekennen dat ik een glimlach niet kon onderdrukken op het moment dat ik de naam van het bekende drumloopje in het engels vernam. Maar goed, we dwalen af. Hier waren we: je was subtiel, met zeer veel succes overigens, Bempi aan het bashen… continue
:)
@Hubert:

Natuurlijk is een autovakantie voor jou niet leuk. Moet je de hele dag het gezeik van je vrouw horen die liever wilde vliegen. Waar is die insert rimshot ook alweer gebleven. ;)
@bempi: nee vliegen, da’s leuk….

En trouwens, wel eens uitgerekend wat een vliegreis in het hoogseizoen voor ’n gezin met twee kinderen kost, plus een huurauto voor twee weken? Daar kan ik twee-drie keer voor naar Spanje heen en weer rijden.

Dan maar een sloeber in de ogen van bempi, ik heb zo’n vermoeden dat ik die op vakantie toch niet tegen ga komen.
@potver7: yep, 300 euro 2 weken met retourvlucht Canarische Eilanden voor mijn gezin (2 kids en mams)….alleen je moet er heel vroeg bij zijn.
@potver7:

Ik denk dat je voor rond € 2200 wel een leuke vakantie kan boeken met alles erop en eraan. Ik vind dat wel meevallen voor een vakantie.
Liever een goede vakantie, dan 3 vermoeiende vakantie’s. Het moet uiteindelijk ook wel leuk en relaxed zijn. Je moet ervan kunnen genieten. Het bericht geeft het ook al aan. Let je op de centjes of niet. Iedereen heeft een ander budget. Probeer dat te accepteren.
@bempi: Zie je wel, net wat ik dacht! Je bent gewoon gefrustreerd dat je vorig jaar geweest bent en dit jaar en volgend jaar niet KUNT gaan.
Sterkte deze zomer
the-budel-guy via Android app
@bempi: Jaa leuk met het vliegtuig al die medewerkers die je controleren waar je zelfs je broek riem uit móet doen en dan met een scanner langs je gaan en daarna in een vieze huurauto het land door nee dankje. liever met eigen auto vakantie.
@the-budel-guy:

Controles kom je overal tegen in alle vormen van reizen. In een vliegtuig kan ik nog zelf kiezen waar ik zit zonder natuurlijke dampluchten. Ik kan op elk gewenst moment een stop maken voor behoeften als eten, drinken en sanitair gebruik.
Ik weet niet wat voor huurauto’s jij huurt ( blijkbaar spreek je uit ervaring ), maar de erkende huurbedrijven leveren kwaliteit auto’s met strikte hygiëne regels. Indien ze dit niet aanbieden dan zoek je een ander. Logisch nadenken kan soms moeilijk zijn. :D
the-budel-guy
@bempi: europcar in engeland leuk een BMW 316I vol schade en dan nog de hoofdprijs er voor betalen
@bempi: Dus, je gaat op vakantie omdat je naar een evenement in het buitenland wil voor je lambo dan ga je met het vliegtuig.

Goed idee man, zeker. Veel plezier heb je er dan van!!
@bmwmaaktrijdengeweldig:

Waarom niet. Al die sjeiks versturen hun auto’s ook per truck en komen zelf met een helikopter, om vervolgens lekker te boeken op het circuit.
Hoeft toch niet, ik typ dit vanuit hangmat op Curacao, 12 uur reizen. In die 12 uur kan ik ook naar zuid Frankrijk rijden. Curacao hoeft toch niet altijd leuker te zijn dan zuid Frankrijk?
@Benjamin1: 12 uur reizen of 12 uur vliegen? zit nogal een verschil in met het inchecken en continue overal op wachten. Doe mij maar de auto. Zit beter, geen last van babies, kan gwn roken als ik wil, kan een rondje lopen wanneer ik wil en is na mij zien gewoon veel comfortabeler.
@flutterby: alleen is Curacao een beetje lastig met de auto.
@Benjamin1:
Nee lijkt me niet.
Curacao heb je als toerist in een middagje gezien.
Overal waar je heen rijdt kom je water tegen.
En altijd maar hetzelfde weer, gatver.
Was blij dat ik na een jaar op Curacao weer terug kon naar ons kikkerlandje.
@Hubert: Wel erg kort de door de bocht vindt je niet.. Curaçao heb je in een middagje gezien? Hoe wil je dat doen?
En als je water tegenkomt.. wat doe je daar.. duiken, juist. Naast een rondje Curaçao kun je nog zoveel anders.. ik kom er zo’n 5x per jaar een paar weken en ik verveel me nog steeds niet!

OT:
Ik kan daar niet echt iets over zeggen, aangezien ik niet auto mag rijden.. nog niet :) Mijn ouders tanken eigenlijk alleen maar shell v-power en dat is over het algemeen nog al wat duurder.

Ik kan eigenlijk best begrijpen waarom je niet gewoon een route uitstippelt.. als dat in jou opzicht beter is, waarom niet? Het is alleen wel wat, ja, jammer dat je veel mensen ergens voor een tankstation in Luxemburg ziet stranden.

Een laatste optie is nog altijd om te gaan lopen/fietsen/liften (Y)
@bempi

Vaak is de reis ernaartoe ( wellicht met een paar vrienden ) en daar lekker je eigen auto’tje hebben ook erg handig en leuk hoor :)
@MLTB:

Je kan ook met je vrienden of familie een auto daar huren voor de dagen dat je daar blijft. -_-‘
nee dont care lol
k Vertrek volgende week naar Noorwegen, als ik het zo bekijk mag ik blij zijn als de kosten onder de 1000 euries blijven…
kan het jullie boeien of het mij kan boeien wat ik vind van brandstofprijzen op vakantie ??

en zou mij het iets kunnen boeien of het jullie kan boeien of ik het kan boeien wat ik van de brandstofpijzen vind op vakantie ??

nou .. bedankt dat jullie denken dat ik de brandstofprijzen in Europa verzin ..
@lincoln:

Fan van Frank Boeijen?
@jack_abarth:

denk niet wit denk niet zwart maar denk aan de kleur van je hart ..

vraagje .. welke kleur heeft een hart precies ??

verdict .. Frank Boeijen is een leugenaar dus heeft geen fans ..
@lincoln: Mijn vader is fan. ;)
Verdict: Lincoln is een leugenaar…
Ontopic:

Het boeit me niet heel erg. Als ik in een dorpje ben waar ik 20cent per L. goedkoper kan tanken doe ik dat zeker. Maar rijdt er zeker niet voor om.
Grappig te zien in het prijsoverzicht dat de diesel in NL wel erg goedkoop is.
Typisch, daar hoor je normaal niemand over…
Maar goed, ik hoop binnenkort ook op trekkerbrandstof te gaan rijden. Ben benieuwd…
@Hubert:

Diesel is inderdaad vergeleken met de andere landen wel goedkoop ja. Maar zullen we over de wegenbelasting beginnen?
@zakar36:
We hebben geen wegenbelasting meer.
@zakar36: “met een diesel betaal je meer wegenbelasting omdat je waarschijnlijk meer kilometers rijdt.” en onze staat verrekent dat niet per liter, maar per maand. Logisch…
@flutterby:
Bijna iedereen was hier zwaar tegen km-heffing.
Dus we hebben het aan ons zelf te danken.
@Hubert: ja dat valt mij ook alleszins mee.. In de omringende landen hoef je niet te gaan tanken. Echter nog steeds erg jammer van de 40 a 50% accijns die in de prijs zit verweven. En idd ook de belachelijke wegenbelasting.
I dont care! tank zodra ik tanken moet ongeacht te prijs. Als je je druk maakt over die paar euro’s die je bespaart blijf dan liever thuis.
Niet denken gewoon tanken.
the-budel-guy via Android app
@SuperVeloce: kan ik die op een tegeltje krijgen
@the-budel-guy: dan wil ik er ook een!
Ben net nog een paar dagen in deutschland geweest. Dan ga ik ook niet zuinig. Mach mal spass, gib mal gass :twisted:
@reinier73: zuinig denken*
@reinier73: In Duitsland letten op je verbruik is gewoon ronduit zonde! Helaas rij ik zelf op gas en als ik naar Duitsland ga is het heen en weer ongeveer 500 km. Daarom is het een noodzaak om toch een beetje in te houden. :( 25 ct/l is toch wel een flink prijs verschil.
In Nederland mag een aanhanger / caravan helemaal niet achter een Cayman… daar is die niet voor gekeurd :)
@Joerek: misschien hangt de cayman wel achter de caravan
Overigens: de benzine in Zwitserland is niet veel duuder geworden, het is die Franc die aan het stijgen was. Vorig jaar zaten we nog op de 1.40, nu op de 1.20. Gezien de huidige prijzen is dat nu 1.25/L. Dat maakt nog best een verschilletje.
Wat doe je op Autoblog als je autorijden niet leuk vindt, maar liever met het vliegtuig gaat? :P
Gek genoeg is de diesel in Oostenrijk en Nederland net zo duur, maar zit er een cent of 40 verschil in benzine!
@RickB: Zo gek is dat niet hoor
@ Bempi
Ik rij liever naar een vakantie-bestemming als dat ik als klapvee opgevouwen zit in een vliegtuig. Oceaan over wordt wel wat lastiger. Maar waarom is in jouw ogen iemand een sloeber als hij met de auto op vakantie gaat ?? je bent geestelijk een sloeber als je zulke aannames aanneemt. En nee, ik rij niet om voor wat goedkopere benzine.
trouwens norge wat een geld voor een liter benzine in jou landje:P
Voor mij is de rit één van de hoogtepunten van de vakantie, in tegenstelling tot vliegen begint de vakantie al vanaf het moment dat je in de auto stapt.
Koffie, broodjes, slof sigaretten, shitload muziek en lekker cruisen. Het liefst af en toe een binnenweg met mooie landschappen en hoge bergen.
toch nog even reageren ik heb op die site gekeken en volgend jaar ga ik naar koweit, daar is de benzine maar 16cent?
kan iemand Andorra oprekken tot aan de belgische grens??
ps, LPG in spanje i toch alleen voor overheidsvoertuigen?
kan me nog herinneren dat het eerst heel moeilijk, later onmogelijk was om lpg te tanken in spanje..
Zonder vakantie boeien me die prijzen ook niet. Dus: neen.
Gister namiddag zag ik een vrolijke 45+ Ollander, die de benzineprijzen ook niet erg boeide :-)

Werd met m’n dichte cabrio (wilde een stuk van 13 uur afleggen, dan is open nogal vermoeiend) en werd in Frankrijk, nabij Lille, ingehaald door een zwarte Ned.Bently cabrio uit 2008 (in het midden ..ZK..), open en wel bij een gangetje van zeker 170+ ,waar ieder 130 km/uur reed. Volgens mij rechtstreeks vanaf de Cote d’azur en met sigaar en wapperend grijzend haar genieted.

In Frankrijk, niet langs de tolwegen,kost de benzine E 1,42 trouwens.
Ben nu in de VS op vakantie, betaal nu in Oregon 3,75 $ per gallon (4 liter), dus nee de prijzen kunnen me niet echt boeien..
Gek dat een groot deel hier zegt dat het ze niet kan schelen. Moet je eens in luxumburg bij de pomp gaan staan, daar staan al die hollanders uren in de rij voor goedkope peut…

Dat weet ik nog van vroeger. Mijn vader reedt er langs tankte in Frankrijk. Maar dat beeld blijft me altijd bij.

Ik ga over twee weken roadtrip door schotland doen in een VX220T ik denk niet dat we dan op de prijzen of het verbruik gaan letten… ;)
@911GT2: ja, dat tankstation in Luxemburg is gekkenwerk (eentje is er altijd heel druk daar).

Zo goedkoop is dat niet eens vergeleken met wat je in dorpen vindt. Best duur nog zelfs… :X
Met een Tankinhoud van 180 liter en een gemiddeld verbruik van 1:5,5 boeit het me wel….. 4000 km in de camper kost toch zo’n 750 liter diesel, als je dan 20 ct./L kunt besparen is dat mooi meegenomen, kun je lekker van uit eten gaan of zo.
Velen, die in Luxemburg tanken, wat misschien E 10,- scheelt (immers, je kunt niet met de laatste druppel aankomen)kunnen beter besparen op de tol. Op de gewone doorgaande dubbelbaanswegen in Frankrijk mag je 110 km/uur en op de tolwegen 130. Heb het uitgetest en heb E 42,50 tol uitgespaard op de heenreis en was slechts een uur later thuis, dan heenreis (12 ipv 11 uur).Bij tankstations aan de tolweg betaal je E 1,57 voor 95′ en na afritten E 1,42
“en heb E 42,50 tol uitgespaard op de TERUGreis “
Op vakantie wil ik ontspannend, en dan betaal ik liever 20 euro meer aan de pomp, als ik er maar niet bij na hoef te denken en gewoon relaxt verder kan rijden.
19-ZB-VF ,deze Bently Continental GTC was het waarschijnlijk, die met 12 cilinders en open, langs kwam tuffen op de Franse tolweg. Respect, maar liefst E 75000,- bpm afgetikt. Dan zeur je niet over een extra druppel peut na 400 km.
Wat doet Israël in het lijstje van Europese landen?
@rogers:
Vroeg ik me ook altijd af bij het europees voetbal en het eurovisie songfestival…
Zal wel iets met schuldgevoel te maken hebben.
Ja hoor, ik zit precies op dit moment in Noorwegen. Met een auto die 1 op 13 loopt :(

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).