1600 Miljard insecten jaarlijks vermoord door auto’s

Auteur: , 55 Reacties

Jaarlijks zouden Nederlandse auto's met hun voorkant zestienhonderd miljard insecten pletten...

Om de insectendichtheid in Nederland te meten, had de Wageningen Universiteit een oproep aan automobilisten gedaan om het aantal geplette vliegjes op hun nummerbord te tellen. Gemiddeld komen er tijdens een autorit elke 10 kilometer twee insecten op een nummerplaat om het leven. Dat bleek na analyse van de gegevens die binnenkwamen via de website splashteller.nl. Na anderhalve maand zijn door automobilisten 17.000 gedode insecten op nummerplaten doorgegeven.

De onderzoekers kozen voor de kentekenplaat omdat die bij iedereen even groot is. Op die manier komen er vergelijkbare gegevens uit het onderzoek. Wat echter ook interessant zou zijn, is om te weten hoeveel insecten er naast dat nummerbord vliegen… maar dat is dan weer niet berekend.

Enfin, de insectendichtheid varieert uiteraard sterk per provincie. De dichtheid is het grootst in Zeeland, waar gemiddeld per tien kilometer bijna acht insecten op de nummerplaat landen. Daarna volgen Friesland, Groningen en Drenthe (allemaal ongeveer zes). De laagste dichtheid werd in Gelderland gemeten, waar per tien kilometer gemiddeld anderhalve insect op de nummerplaat terechtkomt.

De onderzoekers berekenden dat jaarlijks zo’n zestienhonderd miljard insecten omkomen door auto’s. De voorkant van een auto is namelijk zeker veertig keer zo groot als het oppervlak van de nummerplaat. Daarbij leggen alle auto’s in Nederland samen jaarlijks ongeveer tweehonderd miljard kilometer af. Moordmachines zoals vrachtwagens zijn dan nog niet eens meegerekend. (bron: natuurbericht.nl)

Met dank aan oa white_lightning voor de tip, foto via tekkie!55 reacties

Maar goed dat er auto’s zijn dan :D
pfff, idc is het komkommertijd? Met het windscherm van m’n scooter vermoord ik er ook aardig wat.
@meneersander: Scooters met windschermen zijn nogal gay.
@BmwMPower: maar beter dan een dozijn vliegen per 10 minuut in je ogen neus of mond
@meneersander: geen helm op?
@GOD: vespa?
@mightymike: brommer?
@GOD: nee, dat hoeft niet als je zo’n fietspadcrosser hebt.
@meneersander: bromscooter dus ok alles duidelijk.
heb je toevallig zon Holleeder model? dat is tegenwoordig helemaal in als ik zo om me heen kijk.
@GOD: ja zo’n ‘retro scooter’ ik heb een fosti grande retro om me snel te verplaatsen als het een beetje mooi weer is. Ik geloof echt dat buiten nasi, bami & sate die scooters het beste zijn wat china ooit bedacht heeft.
@meneersander: Heb zelf nog een Citta die ik af en toe in de zomer gebruik. Echt ideaal met mooi weer zonder helm beetje rond tuffen. Heerlijk oldskool 2-takt geluidje. Ik rij wel voor gek maar dat hoort er bij. Zon retro scooter is helemaal ideaal, heb je retro met moderne techniek. veel comfortabeler enzo.
@GOD: nja modern, in de regen wil hij wel eens de eerste keer niet aanslaan, en (welis waar gratis door de zaak gedaan maar toch) na 15km moest hij al opgehaald worden omdat hij niet wilden starten, maar bleek gewoon te zijn dat hij niet kon starten als hij warm was, iets met geen benzine toevoer ofzo. Maar toch vind het een super ding heel erg comfortabel dat zeker. Heb een maatje die nog een citta heeft, wat een legendarisch ding is dat toch.
@meneersander: Benzine toevoer lijkt me heel sterk.
Eerder in de hoek van luchtschroef afstelling of choke die blijft hangen. Ik zou eerst daar eens naar kijken/laten kijken.
Citta is voornamelijk hobby.
Heb hem compleet gerestaureerd en omgebouwd naar vario etc. In de zomer af en toe beetje prutsen en rijden. Voor mij net als vissen voor een ander.
@GOD: weet ik veel wat er mee was:p Ik weet hoe hij start en uitgaat daar houd het mee op.
haha nuttig onderzoek!
1600 miljard? das een hoop zeg. Komop greenpeace, doe er wat aan. Een paar extra co’2 tjes en het is moord en brand, maar het structureel vermoorden van minstens 1600 miljard dieren per jaar is niet erg? wat een hypocriete milieuactivisten zeg. Wordt hoog tijd dat er een Euro N-cap crashtest komt voor insecten. Stel je voor, ze sterven nog eens uit…
ik denk dat er op 10km wel meer dan 2 sneuvelen, maarja wat wou je er aan doen.. ontwijken levert ook rare gevolgen!
Op naar de 2000 miljard!
@zdev: hahahaha +1! :D
Ik vind dat greenpeace eens moet gaan praten met onze overheid om de maximum snelheid overal te verhogen.

Hoe harder we rijden, hoe een snellere en dus minder pijnlijke dood die o arme insecten leiden!
@jensdm: insecten hebben een zenuwknoop maar geen hersenen waarmee ze pijn ervaren.
@alcantara: Daarmee blijft deze stelling: “..een snellere en dus minder pijnlijke dood die o arme insecten lijden..” nog steeds overeind. ;)
goed zo Wageningen universiteit ..

in China laten ze dit soort onderzoeken door een kleuterschool doen ..
maar dan met als resultaat .. GEEN natte vinger werk ..
en in Frankrijk tellen ze Tour de France renners op hun nummerplaat ..
WTF..people hebbe niks te doen..
/care
Ik zeg op naar de 2000 idd!
Moet er niets van hebben, ben vast niet de enige.
Ik moet er ook niets van hebben. Enige insect dat me kan bekoren is de meikever, echt een ware delicatesse in salades.
Toch fijn om te weten dat er belastingcenten gebruikt worden om dooie insecten om nummerplaten te tellen…. JEZUS MINA, als je met zo’n idee op de universiteit zit hoor je volgens mij in een dwangbuis ipv in college
@mylvan: Volgens mij is dit onderzoek zonder veel kosten geweest. Ik dacht dat er via internet werd opgeroepen dat mensen het zelf telde, dus eigenlijk de enige kosten zijn de internetsite en de professor die er achter zit.. Dus ik denk dat het qua kosten mee valt. Helemaal als je kijkt naar dat onderzoek van een jaar geleden ofzo, 14 miljoen, 300 professoren en 5 jaar lang onderzoeken en erachter komen dat een appel gezond is…
Je bent echt leveloos als je dode insecten op je nummerboord telt, nu zie ik greenpeace en andere geitewollensokken federaties wel weer een actie starten: red de vlieg van het nummerbord!
En hoeveel worden er dan doodgereden door fietsers, scootmobielen, scooters, motoren, quads, vrachtwagens, campers, bussen, treinen, skelters, trammen, metro’s en RC autotjes. Lekker nutteloos onderzoek dus…
voortaan bij iedere vlieg ff 2 minuten stilte dit is echt triest dat we dit doen

OT:wat is trouwens praktisch het nut van het onderzoek?
@nicktexel:

Er zal ongetwijfeld een praktisch nut zijn voor dit onderzoek, anders ga je mij niet wijsmaken dat ze daar tijd in steken. Waarschijnlijk iets met insectenpopulaties en de gevolgen daarvan op een ecosysteem oid.
@EFB: nutteloos dus:P
Meer auto’s, meer dode insecten.
Irritante kutbeesten!
@BmwMPower: en verhoogde maximumsnelheid a.u.b.
Heel veel sterkte voor de nabestaanden. :(
Enige berekening die ik maak voor de insecten is hoeveel geld ik in de hogedrukreiniger moet gooien om de vliegen van de voorkant te blazen
vandaag naar de Ring geweest, lijkt wel of ze alle 1800miljard op mijn voorkant zitten…
@TDI-goeroe:

Ik ben vandaag ook bij de ring geweest, en heb lang niet zoveel vliegen..
@Vreddy_B: hij reed meteen Hummer !? ;lol:
Ja sorrie hoor, maar dan moeten die eigenwijze strontvliegen maar aan de kant gaan als ik eraan kom :)
Ik zeg da’s een zaak voor Wilders’ dierenpliesie! Actie jongens!
Dat er daad werkelijk mensen in dit god vergeten land bestaan die gaan tellen hoeveel insecten er op een bumper gepled zitten. Bijv. Smorgens auto gepoetst en savonds na je werken als je thuis ben gaan tellen hoeveel insecten je gedood heb op je rit van Adam naar rotterdam? En dan vervolgns naar een site gaan om dat daar leuke te vertellen, tering wat een simpele zielen leven hier
Dus als ik het goed begrijp hebben jullie geen last meer van muggen (bzzzzzzz)?? Damn, ik kom tot bij jullie, kan ik mss eens deftig slapen..
Ik heb ze heel toevallig vanmiddag nog allemaal van m’n auto af zitten schrobben, hoop dat die dingen uitsterven
Wat een ruk onderzoek. Als ik overal 80 rijdt, heb ik er vrijwel geen op mijn plaat.
Als ik 140+ rijdt, zit ie vol over dezelfde afstand.
Dus de dichtheid per kilometer zegt misschien wel meer over het chronisch overschrijden van de maximumsnelheid in Zeeland dan over de hoeveelheid insecten die er rondzwermen
@wimbers: viel me laatst ook op
reed 80-90 op de snelweg (langzaam verkeer) en terug reed ik 160+ en toen zat hij binnen 5 km helemaal vol met vliegen
en nu is het net een kerkhof
Ook zo’n uitslag van een onderzoek (destijds); In Duitsland staan 5 miljard bomen….kortom, alles in een getal vervatten, zodat we uiteindelijk sneller kunnen vaststellen welke aktiegroep het meest terecht om subsidie gaat roepen !
Verkeerde titel! Jaarlijks bevuilen 1600 miljard insecten onze gepoetste bolides!
Oh shit als Greenpeace dit maar niet hoort..
Onderzoeks resultaten gepubliceerd door kabouter wesley ofzo?
En er zijn er nog PLENTY! moet je nagaan als we niet reden. Dan was er gwn een ware plaag!
Ik denk dat je in zweden ongeveer 30 insecten per 10 kilometer op je plaat krijgt, daar stikt het er van.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).