“25% van alle auto-ongelukken vanwege gadgets”

Auteur: , 44 Reacties

Is dat niet wat veel?

Ok, we hebben het hier wel over de United States of Stupid, het enige land waar je je camper op de cruise control kan zetten om vervolgens doodleuk achterin een eitje te gaan bakken, maar volgens de Governors Highway Safety Association is niet minder dan een kwart van alle ongevallen te wijten aan het gebruik van mobiele telefoons en andere elektronische gadgets. Het staat er echt (PDF).

Degenen onder jullie die veel op de weg zitten zullen onderkennen dat er aardig wat halve zolen rondrijden die zich onder het rijden volledig concentreren op het sturen van WhatsApp’jes in plaats van op de weg te letten, en ook knoeien aan je navigatie onder het rijden werkt niet bepaald bevorderlijk voor het rijden in een rechte lijn.

Oom Agent speelt hier al jaren op in, en beloont iedereen die niet handsfree met zijn gadgets bezig is steevast met een prent ter waarde van 180 euro (of 72 knaken) maar toch schijnen er in Nederland ook nog jaarlijks 600 slachtoffers te vallen, goed voor een percentage dat niet onder doet voor het Amerikaanse.

Dit moet betekenen dat er ook onder jullie mensen zijn die wel eens afgeleid brokken hebben gemaakt, of zelf (bijna) zijn aangereden. Meld het in de comments! (via winbeta)44 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Die foto…wat voor gadget is dat?
@dotternetta: ‘poontool’ :lol:
@dotternetta: lijkt me vrij duidelijk en zullen we verder niet op in gaan ;)
@dotternetta: is dat niet zo’n genotsknots die je bij je dartz prombron kreeg?
@dotternetta: Die is bedoeld voor vrouwen in auto’s die GEEN lane warning systeem hebben. Dus als je een Citroen met een vrouw achter stuur steeds over de witte lijn ziet rijden, weet jij wel wat er aan de hand is.
@midasracer: Inderdaad, die mevrouw is verstandig geweest en heeft haar Citroën -af fabriek- uit laten rusten met een “Lane Departure Warning System” ;) (Op diverse types leverbaar…)
@midasracer: en als ze over fietsers heen rijden dan?
Hmmm, ik heb echt geen idee!
heb mezelf ook wel is betrapt op het laat remmen door met mn radio bezig te zijn.. maar bellen zou ik absoluut niet doen!..

verder.. zie ik het wel al te vaak WEL gebeurt… erg jammer…
@lamdi: Is het niet veiliger om te bellen dan om je radio in te stellen, aangezien je met bellen nog wel op de weg kunt letten?
@lamdi: maar hoe kan je:
“een vrouw die meer bezig is met haar telefoon dan met rijden” in een andere categorie stoppen dan iemand die op een locatie waar het relatief rustig is even snel de telefoon opneemt en nog wel op het verkeer let.
Het eerste zie je vaak genoeg en is gevaarlijk. Dat tweede zal ook vaak genoeg gebeuren, maar je als mede-weggebruiker vaak geeneens door.
Sm0keGun via Android app
gewoon even onoplettigheid en een fietser die niet optijd stopt is al genoeg …
Een moeder die tijdens het uitparkeren drukker was met smsen dan met kijken, reed met ong 15km/h (met uitparkeren!!!!!!) het linkerachterportier van mijn M5 eruit. Ze had hem zo hard geraakt dat zelfs de binnenbekleding losgeraakt was.
Moet zeggen dat respectvol en netjes reageren me gelukt is maar bijzonder moeilijk was. Helemaal toen ze toegaf dat ze zat te smsen tijdens het achteruitrijden.
@E34M5Touring: Damn bro, dat zuigt hard. Vooral omdat je niet eens *echt* boos op je eigen moeke kan worden daarom :(
@bozewolf: Idd kan daar moeilijk moeder de gans met haar kroost de stuipen op het lijf jagen. Wel alles netjes verzekerd gekregen btw.
@E34M5Touring:
Knap dat je nog rustig bleef, weet niet of ik dat zou kunnen,vooral als je nog met een mobiel in je handen zit.
Zag niet zolang geleden een chick achter het stuur op de snelweg in een bocht met de handen tussen het stuur aan het pingen op de bb. Met zulke capriolen krijg je mij helemaal kwaad.
200km lang op een vrijwel rechte 100 km/u weg rijden is ook erg gevaarlijk!
En als iemand mij belt als ik rijd, neem ik nog altijd gewoon op en houd ik het kort. Ik ga echter niet met zo’n taxi-rijders oortje kloten!
@gregorius: 200 km lange wegem? Waar liggen die in nederland dan? Zeker niet in de randstad
ja joh .. echt waar .. kan dat in de USA .. gewoon een eitje bakken tijdens het rijden ..

wat dacht je @sir_smokalot .. laat ik vooral zelf niet stupide klinken ..
@lincoln: wtf? Is toch gewoon grappig bedoelt?
@romenkorn:
hoe je een troll trollt
Oortje? Je hebt toch bluetooth carkits, dan hoef je niks in je oor te doen, mijn pa heeft ook zoiets in z’n Volvo S60. Dan hoef je niks in je oor te stoppen je kunt gewoon zo praten! ;) Oortjes zijn verleden tijd :P
@autobart: bij de ingebouwde bluetooth hoeft de telefoon zelfs niet eens meer gepakt te worden, automatische sync met adresboek, ideaal!
@RoT___:

Nee, dat bedoelde ik ook, maar ik kwam niet precies uit mijn woorden :P bij de S80 van mijn oom moet je hem nog wel met de hand oppakken (zit in de armsteun) maar bij de S60 van mijn vader weer niet)
Het is nou eenmaal gevaarlijker. Ik maak aardig wat kilometers op een dag en doe letterlijk alles tijdens het rijden. Bellen , whatsappen, smsen, ik surf zelfs af en toe. Ik heb me wel voor genomen het laatste niet meer te doen. Een smsje af en toe zal ik blijven versturen maar bellen moet sowieso geen probleem zijn. Daar hebben we toch een parrot o.i.d. voor!!!
vul maar ’t lijstje aan :
‘k heb al een vrouw eye-liner zien opdoen , een man aan ’t scheren , nog eentje de ‘full size’ krant aan ’t lezen , een vrachtwagenchauffeur koffie aan ’t zetten , op de autostrade een jonge gozers met z’n voeten op ’t stuur van zijn 2CV terwijl met zijn handen aan ’t zwaaien door ’t open dak , etc … Nu aan jullie :-)
@fep739: Reed achter een auto waar de bijrijdster steeds met haar hoofd richting kruis van de chauffeur ging ,nou jij. ;)
@norge: Ongelukken waarbij één auto betrokken is (boom aantikken, over de kop slaan) met daarin twee mensen, hebben vaak seksuele handelingen als oorzaak.
@dafmaf: staat-ie-?-stisch bewezen wss lol
@dotternetta:

Een schaalmodel van een futuristische zappelin natuurlijk. zie je dat niet?..
@fep739:

En jij bent constant aan het kijken wat andere mensen aan het doen zijn. ook niet echt veilig…
@EFB: soms is het moeilijk er naast te kijken als je ze ziet ‘rijden’ / slalommen.
Tja, dat hebben we allemaal bij ‘De allerslechtste chauffeur’ kunnen zien he! In dat programma was er ook een onderdeel dat ze moesten sms’en en bellen. Ging toch niet goed!
@Svenska_Aeroplan_AB: ging toch prima, even aan je passagier vragen of ze voor je wil sturen, terwijl je een smsje tikt?
Ik geloof ook best dat dat in NL een grote reden is waarom veel ongevallen plaatsvinden.

Of wellicht niet de hoofdreden, maar wel dat kleine stukje onoplettendheid waardoor je die remmende auto’s voor je op de snelweg net te laat ziet en dus wél dat ongeval hebt…
Ik krijg af en toe wel emails van mensen terwijl ze autorijden! En eergisteren nog bijna een frontale aanrijding op een 80km/h weg gehad met een metallic donkerblauwe Ibiza die plotseling op mijn weghelft kwam, waarschijnlijk ook door gefreubel met dashboardknopjes, een sigaretje of de telefoon.
Mijn enige bijna crash viel gelukkig niet te verwijten aan het op het verkeerde moment met de telefoon spelen. Gevalletje spiegels checken en een voorganger die precies op dat moment op zijn rem stampte. Als ik de telefoon in de hand heb zorg ik toch wel dat ik meer op de weg kijk dan naar mijn telefoon. Beperk het ook zo veel mogelijk tot bellen, smsjes wachten maar even. Weet van mezelf dat ik niet kan smsen en rijden, dus dan doe ik het ook maar niet.
ach koop allemaal gewoon een kenwood radio waarbij een parrot carkit systeem ingebouwd zit, is vaak nog goedkoper dan een los parrot systeem ook en makkelijker in te bouwen. Nooit meer boetes voor niet handsfree bellen en goedkoper dan een boete!
met gadgets bezig.. of te hard rijden, ene keer gaat het wel goed andere keer niet.. vind het sowieso onzin dat je achter het stuur ook persee met die kut mobiel bezig moet.. als het een eenzijdig ongeval word heb ik er vrede mee.
More important: Hoeveel procent van de ongelukken wordt nou werkelijk veroorzaakt door vrouwen die met hun vingers of genotsknots ergens zitten te friemelen?
Aangezien ik een nogal rumoerige cabrio rij is het veiliger de telefoon tegen het oor te houden dan mezelf half IN de microfoon duwen. En nee het is geen crappy carkit. Heb er 4 verschillende in gehad maar niets werkt.
En ik blijf van mening dat bellen en ondertussen op het verkeer letten veiliger is dan menig persoon dat een gesprek voert, incl armgebaren en mensen naast/achter continu aankijken.
100% van de ongelukken worden veroorzaakt door menselijk toedoen ..

da,s dan 125% bij elkaar ..
@lincoln: Als een boom door de bliksem geraakt wordt en op je auto landt, is dat dan door menselijk toedoen… ?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).