Eerste Fisker Karma is voor Leonardo DiCaprio

Auteur: , 27 Reacties

Maar wat belangrijker is dan dat: hij is af! Na jarenlang wachten, uitstellen, en nog langer wachten, lijkt het er op dat de klanten dan toch op relatief korte termijn hun hybride sportwagen in ontvangst mogen nemen. Wel na Leonardo DiCaprio, want de Inception-ster heeft kennelijk first dibs op de auto.

Dat de auto juist naar hem gaat, en niet naar een of andere quasi-eco-bewuste douchebag die meer met zijn eigen image bezig is, dat kan ik waarderen. DiCaprio zet zich al jarenlang consequent in voor een groter muesli-bewustzijn. Op 21 juli, over ruim een week, is het zo ver, en mag Leo de sleutels van zijn bolide ter waarde van ongeveer een ton in ontvangst nemen.

Het geesteskind van Henrik Fisker kan in “stealth mode” ongeveer 80 km rijden (de topsnelheid is dan 153 km/u), waarna de range extender, in de vorm van een niet lullige 2 liter turbomotor met 260 pk, aangezwengeld wordt.

Overigens, waar ik “relatief korte termijn” zei moet je vooral niet over het woord relatief lezen. Vooralsnog worden er per week 5 (!) auto’s geassembleerd door Valmet in Finland (dat zijn er nog altijd 5 meer dan Saab maakt). Daar tegenover staan 3000 orders, dus een simpel rekensommetje leert ons dat klant nummer 3000 zijn Fisker in 2021 krijgt. Gelukkig zal het zo’n vaart niet lopen, want de capaciteit zal flink opgeschroefd worden. Binnenkort worden er sowieso 120 nieuwe werknemers aangesteld, aldus Fisker.

Dus het voetvolk moet nog even wachten op hun auto ter waarde van een klein appartementje. Zodra de bobo’s (waaronder ook Al ‘manbearpig’ Gore en Colin ‘WMD’ Powell) hun speeltje hebben komen zij aan de beurt. Of je achterin de Karma ook minderjarige Vietnamese hoertjes een spanking kan geven is mij onbekend.
27 reacties

zo simpel lijkt het rekensommetje dan toch niet, 600weken is geen 50jaar.
Juist, want weken zijn geen maanden… Is aangepast!
@sir_smokalot: Het zijn er op dit moment inderdaad nog mar 5 per week. Maar in november moet de productie al zijn opgeschroefd naar 300 per week, meldt Fisker zelf. En begin 2012 zijn dan alle 3000 pre-orders uitgeleverd.

De mijne komt over twee maandjes aan. Heb er lang op moeten wachten (vanaf januari 2008), maar ik denk dat het de moeite waard zal blijken te zijn.
@mattraket: hij zou toch eigenlijk vóór de AutoRAI komen?

PS Heb je toevallig al ergens een echte test met deze auto gezien?

En dan bedoel ik op de openbare weg en geen rondje om de kerk.
@robbie: Goed opgemerkt van je. Er is helaas 4 maanden vertraging bijgekomen (dat kon er nog wel bij), omdat er nog wat dingen gefinetuned moest worden. Zo bleek het geluid van de benzinemotor/generator, die na 80 km aanslaat om de accu bij te laden, te luid door te dringen in het interieur. Dat komt mede doordat de uitlaten daarvan direct achter het voorste spatbord zitten, dus dicht bij de bestuurder. Dat moest worden opgelost met een nieuwe demper. En zo waren er nog een paar dingetjes die moesten worden fijngeslepen. Dat is nu gebeurd en de productie is een paar weken geleden begonnen. Kroymans krijgt volgende maand de eerste demonstratieauto en in september komt de eerste Nederlandse klantenauto. Er zijn nog geen rijtests geweest op de openbare weg, wel hebben al enkele tientallen autojournalisten de auto aan de tand mogen voelen op het circuit en zij vrijwel zonder uitzondering waren lovend. Ze noemen het de beste auto in dit segment, vooral qua wegligging, en beter dan bijvoorbeeld een Panamera (en dan niet alleen qua design, want dat is niet zo moeilijk).
@mattraket: Tis een hele mooie exclusieve auto.
Ik hoop dat je er veel plezier aan gaat beleven!
Je hebt er inmiddels lang zat op gewacht en het is ook wel een gok maar denk wel dat het helemaal goed komt.
@mattraket: ben zeer benieuwd naar je eerste ervaringen! Vond persoonlijk de kofferbak extreem klein voor zo’n grote auto. De meeste sportauto’s hebben tegenwoordig al een grotere volgens mij.
Genoeg tijd om te sparen dus ;)
@norge: 1
aan dit tempo zal de 3000ste klant zal zijn wagen binnen 11.3 jaar krijgen

zo makkelijk was het toch niet
Ze kunnen natuurlijk meer productie verwezelijken door de binnenkort stilstaande Saab-fabriek over te nemen!!!!!!
Cool!! Hoeveel worden er aan NL geleverd eigenlijk? Ik mag mee om zo’n auto op te halen.. Ben benieuwd hoe die auto presteert.
@bmwmaaktrijdengeweldig: Al meer dan 100 vaste NL-bestellingen (getekend en wel dus), zo heb ik begrepen.
Ik vind de voorwielen nogal groot, of licht dat aan mij
@jobh: 22 inch is inderdaad groot (zowel voor als achter trouwens). Die maat tref je doorgaans alleen aan op conceptauto’s. Bij Fisker is de concept gelukkig gewoon de productieauto geworden. Beter dan al die slappe aftreksels die veel anderen merken van hun concept op de markt brengen.
2021.. pff.. kan je nog 10 kaar wachten.. leuk..
LOL @ manbearpig (i’m totally Serial)
prachtige wagen..
Slogan eventueel : ” The first car that combines good karma with fun!” :D
Leuke toevoeging: Die motor komt uit een nieuwe Opel GT. GM had nog wat motoren over blijkbaar…

Dat wist de IVA-Studente mij te vertellen op de AutoRAI.
@tkmedia: Dat is over het algemeen op internet te lezen ja. Google is uw beste vriend!
@tkmedia: Oh ja zelfs in het artikel hiernaast!
http://www.autoblog.nl/archive/2008/11/21/fisker-karma-leent-motor-van-gm
@bmwmaaktrijdengeweldig: Helaas moet je het op een iPhone zonder extra berichten doen. Mijn fout…
wel leuk, moet je zo lang w8en en dn word je als nog ingehaald door een golfje
@ralphbeen: Hoeveel golfjes rijden er in 5,9 sec naar de honderd? Of hebben een tussenacceleratie zo snel als een M5? Weinig meusli aan deze auto.
Geweldige beschrijving van afbeelding!
het beste is gewoon dat je dat auto niet koopt….hybride….stom gedoe

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).