Gespot: 600+ pk

Auteur: , 33 Reacties

Door de jaren heen zijn auto’s gegroeid. In de lengte, in de breedte, in de hoogte, en in uitrustingsniveau. Het resultaat is dat auto’s aan zijn gekomen. Om het nog allemaal vooruit te branden doe je een auto met 500 pk tegenwoordig ècht te kort.

Aston-Martin V8 Vantage V600

“Never change a winning team”. Zo denkt eigenaar van deze auto, en zo denk ik zelf ook. Bijna vijf jaar geleden plaatste ik al een aantal foto’s van deze GT, die bijna elke dag trouw voor zijn huisje te bewonderen is. De V8 Vantage V600 is een overtreffende trap, want tussen het basismodel, de V8 Coupe, zit óók nog een Vantage met 550 pk. De V8 is eerder heel erg duur dan dat de specificaties heel indrukwekkend zijn. In dat model is de V8 nog atmosferisch, wat een maximum vermogen van 349 pk geeft. Deze auto kostte nieuw f.694.990, een fractie minder dan de f.713.000 die voor de V8 Vantage betaald moest worden. Voor dat verschil kreeg je onder andere twee compressors, een voorbumper die de buitenlucht happig naar de compressors leidt, en de grootste schijven die op een personenauto te vinden waren, namelijk met een diameter van 362mm. De 50pk die de V600 méér heeft dan de Vantage is weggelegd voor de fijnproevers, net als de nòg grotere schijven, Eibach veren, en Koni dempers. En… De meerprijs. Er werden 56 exemplaren gebouwd, waarvan dit waarschijnlijk #70203 is.

Aston Martin V8 Vantage V600

Aston Martin V8 Vantage V600

Aston Martin V8 Vantage V600

Aston Martin V8 Vantage V600

Aston Martin V8 Vantage V600

Corvette C6 ZR1

Zo nu en dan sta ik in Laren te spotten, waar regelmatig een zwarte Corvette Z06 rond rijdt. De enorme krachtbron klinkt indrukwekkend, de auto ziet er gemeen uit, en de auto is een serieuze bedreiging voor de veel duurdere Europese sportauto’s. Wat zegt dit over de non-plu-ultra, de C6 ZR1? Aangezien ik niet altijd zin heb om in platte cijfers te denken, maar het nuttiger vind om de rondetijd op de Nürburgring erbij te halen, kan ik jullie vertellen dat het een slok op een borrel scheelt. Waar de Z06 7:42 nodig heeft voor een rondje, doet de ZR1 dit in 7:26. Wat óók een slok op een borrel scheelt is de enorme vermogenswinst die geboekt is door de atmosferische 7,0 liter V8 te vervangen voor een 6,2 liter blokje met compressor. Dit maakt een verschil van 135 pk, want in de Z06 hadden de achterwielen 512 pk te verwerken. Het is voor het eerst dat er een fabriek-af overtreffende trap van een overtreffende trap beschikbaar is, want bij de C5 kwam men niet verder dan de Z06; de topversie van de C4 heette weliswaar ZR1, maar deze stond direct boven de instapversie.

Corvette C6 ZR1 - Foto: Jim Appelmelk

Corvette C6 ZR1 - Foto: Jim Appelmelk

Corvette C6 ZR1 - Foto: Jim Appelmelk

Ferrari 599 GTO

Hoe succesvol zou de 599 GTO geweest zijn als de productie niet gelimiteerd was tot 599 exemplaren? Dat de auto razend populair is, is te merken aan het feit dat ze je om de oren vliegen in een stad als Londen. In één weekend zagen we er in totaal vijf. Deze twee, een rode, een witte, en een zwarte. Waarschijnlijk is binnenkort een optimum bereikt wat betreft de hoeveelheid exemplaren die op straat te zien is, waarna vrijwel alle 599 exemplaren verdwijnen achter veilige garagedeuren in een verzameling. Ik schat in dat we de GTO daarna nog maar weinig gaan zien.

Wat is de belangrijkste aantrekkingskracht van de auto? De naam, 599 GTO, is een verwijzing naar twee van de meest legendarische modellen uit het verleden. In de jaren ’80 was de turbogeblazen 288 GTO het neusje van de zalm voordat de F40 hem het nakijken gaf, in de jaren ’60 maakte de 250 GTO al furore op het circuit en is nu één van de meest kostbare auto’s.

Een ander feit dat de auto uniek maakt is het feit dat de 599 GTO de aller snelste straatlegale (fabriek-af) Ferrari ooit is, op circuit Fiorano althans. Doorsparen voor een tweedehands Enzo hoeft niet voor de pure snelheid, een gloednieuwe GTO does the job.
De belangrijkste reden voor het feit dat ze relatief veel on the road te zien zijn is natuurlijk de praktische inzetbaarheid. Het is moeilijk te ontkennen dat de 599 GTO een supercar is, maar in eerste instantie blijft het een GT. Het is geen spijkerharde, Spartaanse, lichtgewicht machine. Wie geen moeite heeft met de brandstofprijzen zou hem dagelijks voor de Appie kunnen parkeren voor de boodschappen.

Ferrari 599 GTO - Foto: Jim Appelmelk

Ferrari 599 GTO - Foto: Jim Appelmelk

Ferrari 599 GTO - Foto: Jim Appelmelk

Ferrari 599 GTO - Foto: Jim Appelmelk

Ferrari 599 GTO - Foto: Jim Appelmelk

Ferrari 599 GTO - Foto: Jim Appelmelk

Ferrari 599 GTO - Foto: Jim Appelmelk

Lamborghini Murciélago LP640

Het meest belangrijke speeltje van de happy few in Londen is misschien wel de Murciélago LP640. Al bijna vijf jaar geleden was dit de update van de toen vrij populaire Murciélago “6.2”, die daarna vrij snel door velen in werd gewisseld voor een LP640. De echte nieuwe-auto-geile rijders hebben vorig jaar al zo snel mogelijk een LP670 aangeschaft omdat hun LP640 alweer een jaartje ouder was, maar het plaatselijke volk heeft er geen moeite mee te rijden in een “gedateerd” model. De LP670 is inmiddels óók alweer uitverkocht, de hele Murciélago-lijn is na 4.099 exemplaren zelfs helemaal afgerond. De LP640 is hiervan het model dat we het meeste blijven zien, dit waren twee exemplaren die we in een weekend Londen hebben gezien. Omdat er al veel zwarte, witte en matzwarte exemplaren zijn, heeft deze eigenaar gekozen voor een soort mat vuilniszakgrijs. De mat-trend heeft zo hard ingeslagen dat Lamborghini op de LP670 fabriek-af matzwart heeft geleverd als lak, dus niet als wrap.

Lamborghini Murciélago LP640 - Foto: Jim Appelmelk

Lamborghini Murciélago LP640 - Foto: Jim Appelmelk

Lamborghini Murciélago LP640 - Foto: Jim Appelmelk

Lamborghini Murciélago LP640 - Foto: Jim Appelmelk

Lamborghini Murciélago LP640 - Foto: Jim Appelmelk

Lamborghini Murciélago LP640 - Foto: Jim Appelmelk

Lamborghini Murciélago LP640 - Foto: Jim Appelmelk

Maybach 62S Zeppelin

Geavanceerder betekent zwaarder, en zwaarder betekent méér vermogen. De Maybach 62S is veruit de zwaarste auto uit deze reeks (2.755 kg). Aan de andere kant staat een auto van 1.355 kilo, dat is de enige nog enigszins lichte 600+ pk auto in deze wodaspoda. Welke auto dit is zien jullie morgen, maar velen van jullie kunnen het wellicht raden aangezien er nog iets heel belangrijks ontbreekt. De 62S Zeppelin is dan ook alléén bedoeld om als Captain of Industry in luxe in te baden, af en toe is de 640 pk ècht nodig voor een inhaalactie, maar de met 550 pk van de allereerste Maybach 62’s is eigenlijk al niets mis. De Zeppelin is van buiten direct te herkennen aan de antraciet getinte velgen die niet standaard onder andere versies te zien zijn. Dit is een gelimiteerde oplage van 100 exemplaren. Óók de 57S is als Zeppelin leverbaar.

Maybach 62S Zeppelin - Foto: Jim Appelmelk

Maybach 62S Zeppelin - Foto: Jim Appelmelk

Mercedes-Benz S65 AMG V221 2010

Met de facelift van de S klasse ging de S63 AMG er uit om plaats te maken voor een S63 AMG met 5,5 liter biturbo motor. De S65 AMG kreeg minder wijzigingen, de V12 met twee turbo’s die al jaren door Mercedes-Benz wordt gebruikt, werd alleen een beetje gekieteld. Nu levert de motor 630 pk, nog steeds 10 minder dan voorin de Maybach 57S en 62S Zeppelin. Het zijn kleine details waarmee de auto zich onderscheidt van de eerste S65 AMG V221 (de “V” geeft aan dat de S65 AMG standaard voorzien is van een lange wielbasis), maar omdat het veel details zijn oogt de auto iets moderner. De koplampunits zijn helderder geworden, de grille bestaat nu uit drie dubbele horizontale spijlen in plaats van uit vier enkele, en de voorbumper is opnieuw ontworpen. In plaats van de conventionele mistpitten is er nu LED-verlichting geplaatst, uiteraard omdat dit energie-efficiënter is en bovendien hip. De roosters aan de zijkant van de voorbumper hebben plaatsgemaakt voor kieuwen, een detail waaraan je overigens direct kan zien of een voorbumper “AMG-style” is, of origineel AMG is. Aan de achterkant valt als eerste op dat er nieuwe achterlichtunits zijn geplaatst, de achterbumper zelf is óók vernieuwd.

Mercedes-Benz S 65 AMG - Foto: Jim Appelmelk

Mercedes-Benz S 65 AMG - Foto: Jim Appelmelk

Mercedes-Benz SLR McLaren Roadster

Een auto die opvallend weinig kopers in Nederland heeft gevonden in verhouding tot de SLR “Coupé” is de SLR McLaren Roadster. Aan de regenval zat het niet liggen, want in Londen regent het óók vaak genoeg. Daar zijn ze naar verhouding minder zeldzaam. In totaal zouden er ongeveer 1.500 Roadsters gebouwd zijn tegenover ongeveer 2.000 coupé’s, in die 3.500 exemplaren zitten nog gelimiteerde oplagen zoals de 722, de 722S Roadster, en de SLR Stirling Moss.

Het was een bijzondere verrassing om deze Belgische SLR bij het Okura tegen te komen, een hotel dat af-en-toe bijzondere gasten heeft. Voor ons is het leuk dat de auto niet in de garage stond.

De SLR McLaren Roadster ontleent de afkorting voor Superleicht, Rennsport aan het feit dat de koets volledig van koolstofvezel is gemaakt, en uiteraard om historische redenen. Omdat de SLR niet in is gericht als hardcore supercar, maar eerder als een supersnelle reisauto, is het alsnog geen veertje. Leeg weegt deze cabriolet 1.750 kilo.

Mercedes-Benz SLR McLaren Roadster - Foto: Jim Appelmelk

Mercedes-Benz SLR McLaren Roadster - Foto: Jim Appelmelk

Mercedes-Benz SLR McLaren Roadster - Foto: Jim Appelmelk

Mercedes-Benz SLR McLaren Roadster - Foto: Jim Appelmelk

Mercedes-Benz SLR McLaren Roadster - Foto: Jim Appelmelk

Er is nog zeker één all-time-classic in deze reeks 600-pk-plus auto’s, en die zien jullie morgen nog.33 reacties

De ZR1 en de 599 GTO behoren tot mijn persoonlijk favoriet. Vrijdag vertrek ik naar Oostenrijk/Italië en hoop het een en ander te spotten.
Allemaal beauty’s
Wist niet eens dat de maybach 62S zeppelin 600PK was
Doe mij maar die witte Lamborghini, wat een pracht pak, hoop snel de nieuwe in echt te kunnen zien!
@appeltje, Complimenten voor het leuk stukje kijk en leesplezier.

Één voor één zijn het geweldige auto’s, qua looks en prestaties.
Hij blijft i.d.d. geweldig, die V600. Mooie spot ook van de witte Murcie tussen die twee dealerbakken, bijna onwerkelijk.

De Z06 in 2012 uitvoering heeft trouwens de ring inmiddels in 7:26 afgeragd, en de ZR-1 heeft het rondje dit jaar al in 7:19 afgelegd.
http://www.autoblog.nl/archive/2011/06/24/corvette-z06-verpulvert-eigen-ring-record
http://www.fastestlaps.com/tracks/nordschleife.html
Nog 1 all-time classis met 600 pk, even denken de McLaren F1?
@Merry: Die is nog een stuk lichter dan de 1355kg waaraan wordt gerefereerd in het artikel, dus zal wel niet.

Al kan niemand ontkennen dat de F1 er absoluut wel tussen hoort! Misschien wel als de grandpappy van t stel.

1355kg, Carerra GT mssn?
@Merry
Oh ja! Die is er ook nog. wodaspoda beperkt zich tot enigszins vindbare auto’s, dus helaasch…
@appeltje: Die V600 kom je toch ook niet iedere dag tegen lijkt me?

Ik gok dat het de zeldzaamste van ’t stelletje (degene die hier nu gepost staan iig) is?
@bozewolf: Met afstand zelfs! V600’s alleen gemaakt vanaf ’98 tot 2000. Dus de laatste 2.5 á 3 jaar van ongeveer 7 productiejaren met 280 auto’s totaal gemaakt.

Zelfs met een ruime gok betekent dat dat er niet gillend veel meer dan 100/120 V600’s ooit gemaakt zijn.
@bozewolf: er zijn volgens mij iets van 300 units gemaakt waarvan er ong. 70 v600 waren

er was toch ook nog een le-mans uitvoering die had geloof ik een iets andere neus of zit ik nu verkeerd?
En nog vind ik de lambo de geilste er tussen terwijl er betere prestatie tussen zitten.
Aston-Martin V8 Vantage V600 heeft wel lelijke velgen vind ik… verder prachtige auto’s!
De V600 niet de mooiste Aston ooit maar wel een brute wagen vette spot. Leuke wagens weer, sluit me aan bij @Merry denk (hoop) een mooie Mclaren F1.
Die benz vind ik denk ik nog wel het begeerlijkst
Ik vind die v600 super ik zou hem zo willen hebben. Er staat trouwens een Vantage in Eindhoven, vlakbij het kanunnikensven. Jammer dat ze niet te betalen zijn
Die luchtballon had je weg mogen laten maar verder een pracht blog.
@bozewolf

Ik ben wel een productieaantal tegen gekomen, namelijk 56 stuks voor de V600. Daarmee is het veruit de meest zeldzame! Ik kom hem niet elke dag tegen, maar hij staat er wel bijna elke dag.

@nicktexel
Zoiets inderdaad, niet veel. Van de Le Mans zijn er 40 gebouwd!

@norge
Hij hoort toch in het rijtje! Maar ik vind het zelf ook niet de meest spannende.
Heerlijke post! Die witte LP640 stond zeker voor het Dorchester? Zelf zou ik de brute Vantage V600 kiezen uit nostalgie. De rest is ook mooi maar meer op een 2010-manier.
Je fotografeer kwaliteiten gaan rap omhoog appeltje! kudo’s!

Vooral de foto’s van de Murcielago en de Mercedes zijn erg hoogstaand! Ze kunnen zo in de folder.
Die zilvere 599 GTO met de gele streep, da’s een Novitec Rosso he.. 888pk, 862nm en twee superchargers..
ik tip op een Enzo Ferrari.
Ik denk een Maserati MC 12 of een Ferrari Enzo ;)
Die am had volgens mij nog de bijnaam de bulldog. Maar wat een verschijning. De zr1 en murcielago zijn mijn favoriete. De zr1, de prestaties die je krijgt voor die prijs, en de auto zelf zegt al genoeg.
De Aston Martin zie ik hier voor het eerst haha.
Bruute Bakkies !
Ik vind die SLR nog altijd zo vet als roadster… Die deuren van die Lambo hebben toch wel nut als mensen dicht op je auto parkeren…
De eigenaar van die Maybach had voor de Zeppelin ook al een Maybach?
Want dat kenteken kwam me al erg bekend voor…
http://static.autojunk.nl/pictures/2008/0817/123050/image_03.jpg
is er ook een all time classic reeks over 650 nm+ …????
@Carlos
Novitec Rosso heeft volgens mij nog niets versleuteld aan GTO’s. Wel aan GTB’s, ik denk dat je de 599 Novitec Rosso Race 848 bedoelt:
http://www.autoblog.nl/archive/2010/08/04/gespot-tuning-in-londen

@roadronner
Dat is inderdaad de voorganger van de Zeppelin (L1), ik heb hem denk ik wel eens in een wodaspoda gestopt.

@bigcar
Haha, wil je die V600 nòg een keer terugzien? Het is wel een goed excuus om een meterslang verhaal op te hangen over de Continental T :-D

Hartelijk bedankt voor jullie reacties!
Hm grappig.
Die ZR1 is een testauto van GM want er staat GG op het nummerbord.
Dat hebben al die GM persfoto’s ook.
leuke overfinch vogue gt trouwens bij die lambo op de foto
Die Vanatage is zo vet, laatste mooie Aston IMO.
Ik heb er wel eens in gezeten (Geen V600)
Wat een bruut ding

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).