Vergeten concept car: Saab 9-6

Auteur: , 40 Reacties

Deze kennen we nog van een aantal jaar geleden, dus de term "vergeten" zal zeker niet voor iedereen gelden. Toch is deze SUV van het gekwelde merk nooit op de markt gekomen en mag deze conceptcar zijn dagen nu slijten in het Saab-museum. Waar hij hoort.

Vanwege de inmenging die General Motors bij zowel Saab als Subaru had leek het de Amerikanen wel een tof plan om een 9-6X op basis van de Subaru B9 Tribeca in de markt te zetten. Simpele rebadge-praktijken dus. Maar dat was in 2005, toen GM nog 20% van Subaru’s aandelen had maar er niet bepaald een visie op nahield. Oké, ze kwamen met een Saab 9-2X aanzetten, maar dat was ook niet meer dan een versaabte Subaru Impreza. Datzelfde gold voor de 9-7X, eveneens een draak van een rebadge.

Alleen het was de 9-6X (die trouwens officieel in de boeken staat als 9-6) niet gegund. Later dat jaar, na de onthulling, besloot GM om het aandeel in Subaru van de hand te doen. En daarmee kwam ook een einde aan dit project. De Saabaru 9-6(X) is nooit in productie gegaan, en daar konden veel Saabfans wel mee leven.

Sinds kort is één van de twee 9-6’jes ooit gebouwd weer uit de berging gehaald, afgestoft, opgepoetst en in het museum van Saab in Trollhättan neergezet. Steven Wade (voormalige eigenaar van SaabsUnited, nu in dienst van Saab) is er laatst omheen gelopen met een camera om er wat fotootjes van te schieten voor zijn corporate blog, inside.saab.com. Ergens is het natuurlijk prima dat Saab deze rebadgefaal aan de wereld toont, het kan alleen maar voorkomen dat Victor Muller een soortgelijk sujet het groene licht geeft, mocht hij iets van een crossover met de naam 9-6X op de markt willen brengen. En ja, dat laatste staat wel in het lange termijn-plan van Saab.40 reacties

DIe Aero-X concept had gewoon uitgebracht moeten worden, evenals die PhoeniX… Deze mag idd in de stalling blijven, saai design.
@HDM: phoenix? are you kidding me, heeft 0,0 met saab te maken afgezien van dat hij aerodymanisch is,…
@saba: ik vind em er anders wel retegaaf uit zien, dus voor mij zou hij zo mogen worden gebouwd.
@saba: En de nieuwe XJ heeft niets met Jaguar te maken zeker? Je kan het een merk toch niet kwalijk nemen dat ze vernieuwing opzoeken? Zeker als de boel niet goed draait, moet je het roer omgooien…
@HDM: Ja, de Aero-X… Daar heb ik in mijn jeugdige onschuld ook altijd op gehoopt toen hij in Genève gepresenteerd werd. Maar het was zowiezo niet echt een haalbaar project voor Saab. En veel kopers zouden er waarsch niet geweest zijn.
vind een rebadge net egt thuishoren in het museum, kan de anders saabs op foto 1 meer warderen.
Grappig dat ze hem in het museum hebben gezet! Zo van ‘dit nooit meer’ I presume… Tja, GM en Saab, aan het eind zeker geen gelukkig huwelijk
@Svenska_Aeroplan_AB: Aan het begin ook niet…
@Esprit_de_Flandre: ermmmm, dat klopt ook nog wel ja. De 900 NG, het eerste GM product bij Saab was ook niet top. Toen al klaagden de echte fans dat het ‘niet Saab’ meer was. Later zijn ze het bij GM wel beter gaan begrijpen. Het idee bij de 9-3 Sedan en -Estate was goed: de Sedan een meer algemene auto voor de aantallen en de Estate echt een aparte auto.
Ik vind het eigenlijk best een mooi interieur.
@Mich: Vind ik ook wel… maar dan voor de Tribeca. Het doet toch iets te Japans aan en het typische sobere van Saab is hier ver zoek.
Jemig hey, van deze auto wordt toch echt niemand warm of koud van?
op de lange termijn kan victor muller wel mega plannen hebben, maar die kunnen echter alleen doorgaan als hij op zeer korte termijn de fabriek weer lopende krijgt…
@bigcar: 9 augustus as.
@Svenska_Aeroplan_AB: dat “hopen” ze… Er is niks zeker.
@robbie: Niks is zeker in het leven Robbie…
Hadden ze best wel op de markt kunnen zetten ,is inderdaad een saai design maar dat zijn er meer in dit segment .
Hij is fraaier als de Tribeca in ieder geval.
Re-badgen is toch geen probleem ?Als VAG er mee weg komt waarom zou saab dit niet kunnen doen dan?
Gelukkig dat het niet is doorgegaan. Zou echt wel een keiharde uitholling van het merk geweest zijn…
Gelukkig is hij nooit gebouwd! Man, wat is hij lelijk.
Wat ik zo her en der hoor is dat Saab over de kop gegaan is omdat ze nog een beetje door gegaan zijn met het vroegere. Dus geen vernieuwing in de auto, evenals het exterieur dat nog precies op dat van vroeger leek,
Ik dacht al “Waar blijft Robbie nou met zijn zure opmerking”. Maar gelukkig, je bent nog steeds de oude
Haha telkens ik die eerste foto zie, gaat mijn aandacht steeds naar de Aero-X. Wat een prachtige concept is dat toch. Die heeft altijd een enorme indruk op me gemaakt.
Ik vond de designtaal in hun concepts heel geslaagd. Ik heb onlangs een nieuwe auto gekocht, maar blijf toch jammer vinden dat de 9-X hatch de showrooms (nog) niet gehaald heeft. Ik had hem anders zeker gekocht.

OT: Niet echt een auto om trots op te zijn die 9-6, maar het blijft een deel van de Saab-geschiedenis natuurlijk. Dus hoort wel in dat museum.
als ik hem op straat zag had ik niet eens gemerkt dat het een concept was haha:P
Ja die concepten van Simon Padian waren prachtig
@quint: klopt. Geweldige vent ook! Heb ooit het genoegen gehad met hem te dineren. Man wat kan die man met passie praten over design… Ook eeuwig zonde dat hij niet mee is gegaan naar ‘het nieuwe Saab’! De nieuwe 9-5 komt ook uit zijn pen, en de concept voor de 9-1 had zo in productie kunnen gaan. Maar ja, als als als…
De sportauto op de achtergrond trok direkt mijn geïnteresseerde aandacht…waarom niet geproduceerd ? Te gewaagd ?
@Megakix: Megakix om een auto in productie nemen heb je geld nodig…heel veel geld
maar goed dat dat mormel niet gebouwd werd!
Ze hadden beter deze op de markt moeten zetten ipv die verdoemde Subaru B9 Tribeca.
Ik vind ‘m anders eigenlijk best wel netjes en in ieder geval mooier dan veel SUV’s die momenteel op de markt zijn. Natuurlijk, het is geen echte Saab, maar hier zouden er denk ik wel aardig wat van in de VS afgezet kunnen zijn, had zeker de broodnodige centen opgeleverd.
‘echte’ Saabs worden al lang niet meer gemaakt. Ze hadden de laatste jaren voornamelijk opel genen. En de 9000 was verwant aan de Lancia Thema.
Maakt op zich niet uit toch……Een auto ontwikkelen is gewoon reteduur en alles zelf doen is geen garantie voor succes
@chrispothast: dus een Audi is ook geen ‘echte Audi’?? Met de VW genen? Wat is dan een ‘echte Audi’? Een NSU? En Rolls Royce? Skoda? Seat? Lamborghini? Ferrari? Alfa? Lancia? Jaguar? Citroën? Peugeot? Bugatti? Porsche? Mini? etc.etc.
@Svenska_Aeroplan_AB: De laatste echte Audi was een Audi 50 .
@Svenska_Aeroplan_AB: gast voel je je aangevallen ofzo. Get a life
@chrispothast: Wat is dat nou weer voor kansloze opmerking? Jij maakt een statement, hij countert zonder iets raars/gepikeerds/agressiefs te zeggen en opeens denk jij dat ie zich aangevallen voelt en een leven moet zoeken?

Anders volg jij je eigen raad eens even heel snel op.
OT: vindt hem niet eens zo slecht, wel typisch iets voor Amerikaanse markt.
Wat een lelijk gedrocht zeg! Mijn hemel de Tribeca was al niet moeders mooiste maar die 9-6 slaat echt alles…
De input van de Amerikanen zie je terug in het handige BBQ rooster in het midden van het dashbord (foto Saab 9-6 Concept 10.jpg). Daar zouden praktische Zweden nooit bedacht hebben.
A: Ik maak geen statement, maar constateer een feit.
B: Counteren doe je als je wordt aangevallen. En S.A.A.B gaat nogal in de verdediging
C: Bemoei je er ff niet mee
@chrispothast:

bozewolf heeft gelijk.

Enne, “‘echte’ Saabs worden al lang niet meer gemaakt.” is toch echt een statement en geen feit.

Feit is dat de 9000, 164, Chroma en Thema gezamenlijk ontwikkeld zijn.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).