Rijtest en video: 410 pk sterke BMW 1M Kelleners

Auteur: , 49 Reacties

Je kunt er de klok op gelijk zetten: zodra er een M-product de BMW fabriek uitrijdt, proberen tuners die nog beter te maken. Kelleners Sport was er vroeg bij en we gingen alvast een blokje om met de KS1-S.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Alle BMW 35i varianten zijn niet heel makkelijk naar hoge vermogens te krikken, de meeste tuners houden het bij bescheiden vermogensstijgingen. Kelleners lijkt er wel in geslaagd om een meer dan significante krachtsstijging te realiseren. Standaard levert de BMW 1M Coupe een al niet onaardige 340 pk en 450 Nm. Kelleners Motorsport weet uit het drieliter grote twinturbo blok ruim 20% extra voorwaartse drang te peuteren. Het totaalvermogen komt op 410 pk, waarmee de BMW M3 opeens nog scherper op het vizier van de 1M kan verschijnen. Vooral omdat het reuzenkoppel van de 1M ook nog stijgt tot 550 Nm, terwijl dat van de M3 op 420 Nm blijft steken. Aan prestatiecijfers waagde Kelleners zich nog niet, maar de opgegeven sprint naar de 100 voor de standaard 1M is 4,9 seconden en dat is al vrij conservatief. De Kelleners Sport KS1-S moet het sprintje zeker in 4,5 tel kunnen klaren. Dankzij de vermogensstijging daalt het aantal kg per pk van 4,4 naar 3,8.

BMW 1M Kelleners KS1-S

Met de herprogrammering van het motormanagement lever je wel iets aan driveability in. Voor de 1M lijkt het allemaal niet uit te maken welk toerental en welke versnelling gekozen worden, het blok levert altijd power. De KS1-S is iets piekeriger, er moeten iets meer toeren worden gemaakt om de echte kracht eruit te laten komen. Zo tussen de 2500 en 3000 tpm treedt er een merkbare intensivering van de versnelling op en daarna voelt de Kelleners 1M ook veel krachtiger dan de standaard auto. Het geeft de 1M ook meer karakter, dat je iets meer moet werken om de maximale snelheid er uit te halen.

BMW 1M Kelleners KS1-S

Het extra vermogen haalt Kelleners Motorsport door een aanpassing van het motormanagement, er hoefde (nog) niet uitgeweken te worden naar dure aanpassingen zoals vervangen van de turbo’s. Overigens is Kelleners ook nog bezig met een kit die het vermogen richting de 450 pk laat stijgen, daarmee wordt de M3 helemaal overbodig, tenzij je graag met een V8 roffel rondrijdt. Daar wint de M3 nog steeds glansrijk, de soundtrack van de 1M is trouwens nog steeds een beetje tammetjes. De Kelleners einddempers (4x 83mm groot) zorgen wel voor iets meer geluid, maar de nekharen gaan niet spontaan overeind staan.

BMW 1M Kelleners KS1-S

Met het uiterlijk van de 1M is weinig mis en gelukkig houdt Kelleners de aanpassingen dan ook subtiel. De aanpassingen zouden luchtweerstand moeten minimaliseren en de downforce maximaliseren, zonder bijvoorbeeld de werking van de Air Curtains van BMW aan te tasten. Het front krijgt een spoilerlip die een zekere visuele agressie toevoegt en hopelijk ook de lucht nog effectiever over en onder de auto leidt. De metaalkleurige grilletjes in de voorbumper zitten er natuurlijk alleen voor de sier, net als de striping. Beiden voegen technisch niets toe, maar wellicht zorgt het wel voor extra uberholprestige.

BMW 1M Kelleners KS1-S

Voor diegenen die denken dat de rijhoogte en de mate van ingaande en uitgaande dempende werking van de schokdempers de grootste beperking vormen om een nieuw ronderecord neer te zetten is er goed nieuws: het Kelleners onderstel is volledig instelbaar naar de smaak van de bestuurder, gebruikte banden en het te rijden circuit. Daarmee is er geen enkel excuus om niet de snelste van de baan te zijn, dus weest voorzichtig bij het aanvinken van deze optie op het orderformulier.

BMW 1M Kelleners KS1-S

Net als iedere andere autoveredelaar kan je ook bij Kelleners diverse andere velgen krijgen voor de 1M. Alle velgen zijn 20” groot en dragen 245/30 banden op de vooras en 265/30 slofjes op de achteras. Er zijn twee types: Hamburg en Berlin. Beide zijn leverbaar in diverse kleuren, waaronder een “matt black polished” voor de Berlijnse variant, waarvan ik me dan toch afvraag hoe gepolijst mat er uit ziet.

BMW 1M Kelleners KS1-S

Graag nemen ze bij Kelleners Motorsport ook het innerlijk van de 1M onder handen. De testauto was uitgerust in een fraaie zwart-witte combinatie. Het leer op de stoelen had deze twee kleuren, maar ook de sierlijsten op het dashboard waren wit gespoten.

Alle uiterlijke aanpassingen zijn voor de 1M nauwelijks noodzakelijk en strikt genomen de powerupgrade ook niet. Een stakkertje is de 1M immers niet, maar de Kelleners KS1-S zit in een andere klasse. Alleen het aangepaste motormanagement kost slechts 2 mille. Niet goedkoop voor alleen een “chip”, maar wel weinig geld voor 70 pk extra. Filmpje!49 reacties

Leuk filmpje, ook weer top dat @Wouter terug is,
maar deze staat al een paar dagen op Joetjoep…?
@birdboy: klopt, we hebben voor de verandering de video daar een keertje eerst gepost, ipv eerst op autoblog.
RS6 Killer!byebye
@Punk: rs6 killer?? 410 PK of 580 PK weet niet of je een verschil hier in ziet??
@mightymike: Denk dat het nog wel eens tegen kan vallen hoe weinig auto voor je geld je krijgt bij Audi.
Alleen al gekeken naar de Pk’s per € ben je bij BMW + Chip beter af dan bij de 3, 5 of RS-6.
[
Zeker als er dadelijk de 450pk chip komt.
Even op een rijtje kg/pk:
3.2kg/pk M1 1470kg/450pk @~85D€ totaal
3.6kg/pk M1 1470kg/410pk @~82D€ tot
3.8kg/pk M3 1555kg/420pk (autoweek geeft 1655kg als gewicht aan?)@~100D€
3.4kg/pk M5 1730kg/507pk @158D€
3.4kg/pk RS6 1985kg/580pk @170D€
[
Conclusie, de M1 met 410pk chip heeft nog niet de gunstigste gewichts/pk verhouding. Maar ik ben van mening dat je er wel sneller mee rond het circuit bent dan met een M5/RS6. Het is dus het wachten op de 450pk chip waard. Zeker gezien de totaal prijs van de auto.
[
Wat mij achterlaat met mijn laatste vraag. Als de sterkste allrounder, hoeveel slechter/minder luxe is een M1 ivm M3,M5,RS6???
Waar merk je het aan dat je in een M1 rijd ipv de andere.
MAW, waarom zou de consument (afgezien kg/pk verhouding) voor de M1 moeten kiezen volgens autoblog?
@Melvivio: Misschien wel dat de 1M sneller is, maar het zijn 2 totaal andere wagens, voor een totaal ander publiek….
@Melvivio:

Met een chip van nog 10K heb je bij Audi:
RS6 730 pk. zevenhonderd dertig.
S4 430 pk
TT RS of RS3 dik 400 pk of (460 pk 14K eu)

Beste allrounder is uiteraard de RS6 MTM met 730 pk, veel ruimte, veel koppel onderin en alle luxe.
pk/kg zegt ook niet bijzonder veel. Een RS6 is bvb al sneller dan een M5 touring op et circuit…
@Punk: denk eerder RS5 en RS4 killer
Het geluid als Wouter aan het woord is lijkt me niet echt in orde….
@hoekkie:

Ik hoorde inderdaad ook een soort gepruttel in de auto terwijl dat buiten de auto niet het geval is…
ziet er goed uit
leuk vermogen maar vind hem er nou niet geweldig uitzien.
nou vind ik dat ook niet van een std bmw 1 m
Nice! Alleen het filmpje is wel een beetje kort :(.
ben geen fan van de wit striping, en dat interieur is ook spuuglelijk
Die logo’s in de kopsteunen:

http://www.seeklogo.com/images/R/Renault_Sport-logo-AD239F7941-seeklogo.com.gif

Verder is dit nog een van de weinig mooi ogende BMW’s die ooit geproduceerd zal worden!

Waar BMW nu heen gaat mag Joost weten, maar het is geen gezicht.
Zal wel heel veel fanboys tegen het zere been knallen, maar nu zie ik het verschil niet meer tussen een 5-serie, 5-serie GT en een 7-serie.
@RickB: Nu je het zegt.. Inderdaad is net hetzelfde ontwerp :p
Ik dacht al dat ik het ergens had gezien..
@RickB: Ben je mal, zegt gewoon meer over je waarnemingsvermogen.
@highperformance: Ohja, omdat ik het zeg ben ik blind, maar het wel met alle Audi haters eens zijn… Sneu.
@RickB: als je het verschil tussen een 5 serie eb een 5gt niet ziet ben je zo blind als een mol. Dat je (als mindere bmw kenner?) het verchil niet ziet tussen een 5 en 7 serie valt nog te begrijpen. Al heb ik er geen problemen mee..
@jensdm: Tja, en mensen die Audi’s er hetzelfde uit vinden zien groot gelijk geven?! Hypocriet!
@RickB: zeg ik dat? Neen! Ik heb helemaal niks tegen audi’s, en vind ze ook niet allemaal op elkaar lijken, maar er is wel een groot zichtbaar verschil tussen een 5 en een 7serie. Bij audi zie je toch ook wel een duidelijk verschil tussen een a4 en een a6?
@RickB: Blijkbaar ken je mij niet zo goed, vandaar dat je je frustratie op mij afreageert. Geeft niet hoor, ik geef namelijk niet iedereen gelijk als het om Audi gaat. Tenminste niet omdat iedereen het vind, als ik me kan vinden in hun mening dan is dat mijn persoonlijke waarneming. Puur toeval dus. Ik roep nimmer om het roepen. Verder vind ik Audi een prima merk, sterker, had bijna een leuke A4 avant 2.0 TFSI gekocht, maar ik stapte bijna in een A3 bij het proefrijden, dus viel die af ;-)
@RickB: Verder zeg ik niets over je gezichtsvermogen, alleen waarnemingsvermogen. Je moet namelijk kunnen zien wil je waarnemen, alleen zit bij jou daar de crux. Jij gaat dingen op een bepaalde manier waarnemen omdat andere “jouw” favoriete merk (blijkbaar) het e.e.a. verwijt. Moet je niet doen joh, nergens voor nodig.
Die “knetter” bij de interieur opnames is wel moeilijk vervelend!
Zo moet dat ding klinken, dan is ’t af!
http://www.youtube.com/watch?v=pHBFetGygKE&feature=related
@AlbertW:

Dan mag hij niet meer op de weg….
@anakiet: snap niet waarom die fucking Harley’s wel een ongeloofelijke takkeherrie mogen maken maar auto’s niet??
@costyn:
Whaha, dat vraag ik ook al heel lang af.
Was wel blij toen ik zag dat er ‘wouter’ bovenaan het artikel stond :)
Doe mij maar een standaard 1M. Dit lijkt wel een Seat!
@Benjamin1:

Waar slaat dat nou weer op, wat is er mis met seat? Weer eens vooroordelen, laat me raden jij rijdt in een fiat multipla?
@Benjamin1: op welke seat lijkt ie dan precies ?
Hè, hè, eindelijk weer eens een topfilpje waar autoblog beroemd mee is geworden. Wat mij opvalt is dat de afwerking van het stuur, de zg zeem, er rommelig uitziet. Beetje huisvlijt ipv op topnivo. Is dit nog van BMW of van de tuner?
Verder een gave auto.
@wolf: is van de tunert
@wolf: Grappig dat je dat zegt van het stuur, vond het er ook al zo slap op zitten dat stofje.
Zo paar weekjes Ibiza gedaan? wat een bruine kop joh! Maar zo vanuit de bureaustoel vind ik het verhaal over dat minder koppel onderin spannender is wel een beetje een lul verhaal.. zo’n eigenschap zou bij andere auto’s juist als een nadeel zou omschreven worden.
@robskilov:

Echt he, wil het net zeggen.
Turbo gat ? Dat heet karakter in een BMW….
Nee hoor helemaal geen lul verhaal :)
egt een geweldig autotje :D
zou em graag willen hebben, iets meer geluid en hij is helemaal perfect :D
Die pace car rijdt gewoon met een acrapovic pijp rond.
Verder kan je de standaard 335i motor boven de 500pk uitkomen dus met dit blok is richting 550pk mogeljk.
Zeg wielen, waar ga jet met het auto-tje heen? (zitten er wel strak onder!).

Lekkere bekleder… :
@petermb:

Dat viel mij ook op bij dat stuur :P
maar het gaat over de prestaties he! En hij zal nog niet 100% klaar zijn :P
@petermb: Het stuur van de 1M heeft een verdikking ter hoogte van de duimen. Daardoor lijken de stiksels vanuit dit camerastandpunt niet recht te lopen.
@Femme: dat dacht ik ook idd, neem aan dat het stuur heus wel netjes gemaakt is.
Ha, ik mistte de melding van deze Kellener al op AB ! Maar dit was dus de (heerlijke) reden ! Eindelijk het vermogen die de auto ‘waardig’ maakt als M.
Wat een heerlijke auto is het toch. De ultieme droomauto. Ik zou voor alle technische aanpassingen gaan en NIETS van het uiterlijk. Originele bekleding, roosters, wielen, etc, veel mooier. Alleen de power en de uitlaten.
Beetje karakter, een extra schop bij meer toeren, ja, ik hou daar wel van!
Wouter is Back! YEAH!!!!
@mattwar: je klinkt verliefd…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).