Top 5: Duurste parkeersteden ter wereld

Auteur: , 63 Reacties

En natuurlijk is er ook voor Amsterdam -met haar dure tarieven, bizarre parkeervergunning-wachttijden en handige parkeerzwervers- een plekje weggelegd in deze Top5. Ze staan dit jaar onderaan, dus op vier plekken in de wereld is je auto stallen voor één dagje nog schofterig duurder dan in onze hoofdstad. Ook een prestatie.

Volgens de parkeermeter-experts van Colliers International Parking Rate Survey is de Noorse hoofdstad veruit het duurst om je auto de gehele dag weg te zetten. Opvallend is ook dat Australië met twee plaatsen in dit lijstje is vertegenwoordigt, in de centra van Melbourne en Sydney is het dan ook beslist niet voordelig om je vierwieler te stallen. Amsterdam bungelt dus onderaan in deze top 5, dat de stad internationaal goed scoort qua hoge parkeerprijzen zal niemand verbazen natuurlijk. Opvallend is wel dat 020 in 2009 nog helemaal bovenaan stond.

Hieronder de winnaars van dit jaar:

1. Oslo – €61 per dag
2. Kopenhagen – €50 per dag
3. Melbourne – €48 per dag
4. Sydney – €47 per dag
5. Amsterdam – €40 per dag

Dan nog even een jaloersmakend feitje over de Indonesische hoofdstad Jakarta. Inwoners aldaar betalen omgerekend slechts 63 eurocent per dag om een stukje grond bezet te houden met een auto/riksja/iets dat op een auto lijkt.

En voor de volledigheid nog even de vijf duurste parkeersteden van Nederland.

1. Amsterdam – €40 per dag
2. Den Haag – €31 per dag
3. Rotterdam – €21 per dag
4. Utrecht – €18 per dag
5. Eindhoven – €14 per dag

Fotocredit: Autojunk.nl.63 reacties

Maar voor de Noren is 61 euro minder dan de 40 euro die wij moeten betalen in 020. Een Noor verdient ook veel meer dan de gemiddelde Nederlander. Door de hoge tarieven kom ik gewoon bijna niet meer in A’dam. En de A’dammers moeten zelf ook niet zeuren, ze kiezen namelijk elke keer weer een links gemeentebestuur. En met links weet je het, dan gaan de parkeertarieven elk jaar met vele euro’s omhoog.
@rufctr01: Goed punt. Ze zouden de tarieven eens moeten afzetten tegenover het mediaaninkomen. Heeft meteen een genuanceerder beeld, en weet je ook wie het zwaarst wordt uitgemolken…
@rufctr01: Inderdaad het parkeren op zichzelf is niet duur maar de tolwegen en twee keer zo hoge belasting op nieuwe auto’s tikt voor degene die in Noorwegen wonen lekker aan.
Maar slecht hebben we het hier niet hoor.
gisteren even een uurtje shoppen in de PC, 20min. lunchen en terug naar de parkeergarage Museumplein via Broekmans&van Poppel: 12 euri….
@TDI-goeroe:

Lol dan heb je je lunch wel snel gegeten, als je daarbij nog eens gaat shoppen binnen 20 minuten. :p
@bempi: TDI-rijder = accountmanager = Mac-lunches = brandend maagzweer = bozige baasjes laten blaffen = C&A-pakken = 100% mooier omschrijven dan wat ze feitelijk doen :lol:
the-budel-guy via Android app
@TDI-goeroe: wij laatst op de pc hooft geparkeerd 2 uurtjes inkopen gedaan en nog wat gegeten in die tijd. en bij elkaar voor het parkeren 10 euro.
Voor mij is het nog goedkoper om een dagje Amsterdam te doen, zet de auto bij mn Ma neer (adam Noord) en pak lekker het OV naar de stad, geen centje pijn in de portomonee ;-)
@grotesmurf1: mogen we haar adres, kunnen we daar allemaal gaan parkeren.
@grotesmurf1: bij het Kraaiennest parkeren in een oude bejaardenflat-parkeergarage + metro = welhaast gratis.
Als je een beetje je weg weet in Amsterdam, dan is parkeren helemaal niet zo schokkend duur. Maar ja, de meesten zijn zo slim om hun auto midden door de stad rechtstreeks naar bestemming te sturen, en het eerste de beste P-bord te volgen. Dan betaal je idd de hoofdprijs…
hmm …. treinkaartje retour kost mij 14,50 :-) dan even een hele dag richting Amsterdam kost mij parkeren al 40 euri, ik heb mijn keuze gemaakt!! Dan maar anderhalf uur vertraging, haha
@Treff:

Mij kost een retourtje Amsterdam 36 euro. Ik parkeer meestal op een P+R voor € 6,- per 24 uur. Inclusief een enkele treinrit naar Centraalstation.
absurde prijzen zijn t. volgens mij was hiermee het doel autogebruik te ontmoedigen, maar uiteraard heeft dit geen zin.
@Den: lijkt mij ook inderdaad ;) Het zou pas zin hebben als we (gratis) kwaliteits-openbaar vervoer krijgen… En dat is nu ver in te zoeken die kwaliteit. Ik heb er ooit vanaf Almere 4enhalf uur over gedaan om naar huis te komen met het OV (woon in Brabant) en met de auto is dit met een uurtje of anderhalf gepiept. You do the math, I’ll keep paying the parkingcosts…
@magetwan: Yep; of bijna gratis en van goede kwaliteit. Dat doen ze bijvoorbeeld in Toulouse uitstekend: iets van 8 euro per dag onbeperkt alles wat het openbaar vervoer te bieden heeft (incl de stads regio; buiten bebouwde kom) mag je gebruiken. Dan laat je de auto vanzelf staan.
Gelukkig hier in ’t oosten maar een €tje of €3.-
@trisx: óók als je je paarden voor je huifkar laat staan ? ;-)
Maar hoe is het lijstje als het per uur is? Kan me namelijk herinneren dat ik in San Francisco $7 per uur betaalde. Dat haalt Amsterdam echt niet.
@Rick-dos: $7 is nog geen €4.82, in Amsterdam betaal je op het moment €5 per uur voor parkeren op straat en in parkeergarages (volgens http://www.parkerenindestad.nl/amsterdam/algemeen/parkeren-amsterdam.html)

Ik vraag me ook af hoe deze prijsvergelijking tot stand komt want prijzen variëren nogal door de stad. Hier in A’foort bijvoorbeeld betaal je bij het station €1,20 per uur, elders bijna het dubbele.
@Griffin: Amersfoort is gratis, als je bereid bent 500 meter te lopen…(ik woon in Leusden overigens).
@Megakix: ja duh… Amsterdam is ook gratis als je maar bereid bent om ver genoeg te lopen.
@Griffin:

Ik parkeer ‘m meestal (eigenlijk altijd als ik in Amsterdam ben) in de Bijenkorf parkeergarage. Naar mijn weten is het daar 4 euro per uur. Maar goed, ik kan het verkeerd hebben.
Ik zie business-mogelijkheden. Als je in A’dam woont, en je hebt een grote tuin, asfalteer de boel en reken 5 euro per halve dag parkeren.

Maar de stad gaat je dan natuurlijk aanklagen wegens oneerlijke concurrentie…
@Esprit_de_Flandre: En het eit dat je niet over de stoep mag rijden ;) Heb je vergunning voor nodig (in elke stad overigens)
@fwdsucks: Via je bestaande oprit dan… ?
@Esprit_de_Flandre: als je een achtertuin hebt..?
@Esprit_de_Flandre: jij weet vast niet wat ‘een achtertuin’ in Amsterdam kost ? :lol:
@Megakix: Jij weet niet wat dat in A’dam kan opbrengen zeker?
@Esprit_de_Flandre: gaat ook even duren voor je de kosten van het asfalteren eruit hebt :P
@dennisr: Kiezeltjes dan. Voor die prijs zal niemand klagen…
haarlem kan ook in de top 5 nederland met 2,60 per uur dus voor hele dag x 8= 20.80 per dag…
haarlem kan ook in de top 5 nederland met 2,60 per uur dus voor hele dag x 8= 20.80 per dag…
@Artijn: parkeergarages zijn in Haarlem goedkoper. Verder betaal je per 24h meestal niet 24 maal het uurtarief.
@Griffin: Griffin moet beter lezen, Artijn rekent geen 24 x uurtarief, sorry :D
Waar staan steden als Hong Kong, London, New York etc etc? Die zijn volgens mij echt wel duurder hoor
@jayjayw18:
London: van te voren reserveren, de meeste parkeerplaatsen kosten er ca. £2,20
NYC: $6/hr tot $25/hr
Hong Kong: gemiddeld $25/hr
Tokyo: 2100 yen/hr (ca. €19)
@divine; als je goed zoekt kun je wel degelijk gratis parkeren in Amsterdam, je zult alleen iets verder met het OV moeten reizen, maar altijd nog goedkoper dan zelf parkeren in de stad.
Eindhoven 14,- ? Ik parkeer daar altijd Graties :P
Ik woon in haarlem, zou zo op de trein kunnen stappen. Maar nu met 2 kinderen:
Nieuwe ov-chipkaarten zijn of niet anoniem, of je ebt geen voordeeluur; dus,
4 personen retour amsterdam chipkaart voor tram = dik 30 euro. Voor dat geld zet ik hem 6 uur lang op de gracht..
Trouwens, parkeren in oud-zuid en dan via museumplein de stad in is behoorlijk goedkoper, en je bent zo de stad weer uit.
Ze hadden wellicht ook wel aandacht mogen schenken aan Manhattan, Ja nu is dat maar een gedeelte van een stad maar in de buurt van Times Square betaal je $25,- p. Uur en in de upper west komt het niet veel lager dan $15,- p. Uur
naar Amsterdam doen we mooi in de trein, OV, lekker gratis :D
@dennisr: doe ik ook!!toch die parkeer plaatsen…belachelijk duur..
Ik parkeer altijd in Rotterdam als ik naar 020 moet, scheelt toch mooi de helft!
maar als het dan zo “duur” is ..
waarom staan al die parkeerplaatsen dan vol ??
integralechubasco
@lincoln: Staan ze dus niet…op een willekeurige middag op de grachten is er altijd genoeg parkeerplek.
Sterker nog, bij het stadsbeleid heeft men geklaagd over TE WEINIG inkomsten omdat parkeerplekken leeg blijven in het centrum. Omgekeerde wereld!
Wat is er dan in Amsterdam wat die hoge parkeertarieven
kan verantwoorden?
Een wat grote provinciestad, meer niet!
En de mensen blijven maar betalen………..zucht!
@bowie: tourisme denk ik, gewoon geld uitklopperij bij de touristen.. ze komen immers toch wel..
@dennisr: Ja die ook natuurlijk, maar lang niet alle toeristen komen met de auto naar A’dam…….dus zullen wij Hollanders, vrees ik, voor het belangrijkste deel verantwoordelijk zijn voor het spekken van de parkeerkas…..
@bowie: jaa wij nederlanders draaien idd grotendeels op voor die staatskas, maar zolang er nog genoeg mensen intrappen blijft het zo.. moeten gewoon paar maand allemaal uit de buurt van Amsterdam blijven :P
In de PC lopen die parkeerhonden elke dag wel maar in de achterstraatjes af en toe dus kan je nog beter een boete laten aansmeren(€52).
Ik was afgelopen vrijdag nog in 020 gaza…

Geparkeerd in de parkeergarage in de bijkenkorf. Gelukkig was het niet druk ivm de vakantie, maar je betaald niet meer per uur in die garage, maar komt die…. Ga er even voor zitten…. Per drie kwartier…. €4,00 per drie kwartier…

Zo “rolled” men in 020 gaza…
@mightymax:
Als je de termen van GeenStijl niet begrepen hebt, gebruik ze dan ook niet!
Met 020 gaza bedoeld men het gedeelte van de stad waar veel ‘finnen’ wonen, en nee.. dat is niet waar de bijenkorf staat.
Zo “rolled” men op het platte land?
Ik was afgelopen weekend in Brussel. Ik logeerde in een hotel net buiten het centrum, bij de Botanique/Kruidtuin. Het parkeren was na 18.00 uur gratis en ook op zaterdag en zondag. De tram stopte voor de deur. Je kon zowel met chipkaart als met tienrittenkaart reizen.

O ja, en het zeer nette hotel kostte maar 69 euro voor het hele gezin. Er was geen roomservice, maar je kon een pizzeria bellen om iets te laten bezorgen als je honger had.

Ik hou van Brussel.
Dan valt Maastricht nog reuze mee.
Vorige week 52 minuten geparkeerd in de Bijenkorf garage in Amsterdam. Dat kostte me 8 euro!! Vergeet vooraf niet te kijken hoe ze rekenen. 4 euro per 50 minuten dus, en ik dacht nog netjes binnen het uur terug te zijn. Steeds meer parkeergarages doen dat. Fokkers!!
Een blondje loopt een bank in Amsterdam Centrum binnen en vraagt om een lening.
Ze zegt, dat ze voor 2 weken op zakenreis naar de Verenigde Staten moet en dat ze 10.000 euro nodig heeft.
De bankbediende zegt Dat de bank wel een onderpand nodig heeft voor de lening.
Het blondje overhandigt de man de sleutels van een gloednieuwe Rolls Royce, die voor het gebouw geparkeerd staat.
De identiteit van het blondje wordt gecontroleerd en alles klopt.
De bank gaat akkoord met de Rolls als onderpand voor de lening.
Als ze weg is, hebben de directeur en zijn personeel lol over het feit, dat als iemand een auto van een half miljoen als onderpand gebruikt een lening van maar van maar 10.000 euro afsluit.
Echt iets voor een blondje, is de lacherige opinie.
Een van de bankmedewerkers rijdt de Rolls in de ondergrondse garage van de bank en parkeert de auto daar.
Na twee weken komt het blondje terug en betaalt netjes de lening terug, plus de rente van zo’n 45 euro.
De bediende groet haar vriendelijk en zegt, dat ze blij waren zaken met haar te kunnen doen.
Maar hij geeft aan dat ze wel enigszins in verwarring zijn geraakt.
Na haar vertrek hebben ze Haar nog een keer nagetrokken en het bleek, dat ze multimiljonair is.
Waarom wou ze in vredesnaam 10.000 euro lenen, terwijl ze zelf zo rijk is.

Het blondje kijkt hem glimlachend aan en zegt:
Waar zou je anders in Amsterdam voor slechts 45 euro je auto voor 2 weken Kunnen parkeren?
the-budel-guy
@tjappie: HAhahahahahha die is mooi
@tjappie:
ik moest lachen
Ook niet zo slim he mensen, om met zijn allen op één bultje te gaan wonen.
Kost een dagkaart geen 60 euro in Amsterdam? (zie ook link naar oude artikel) Dan zouden ze op de 2e plek staan.
Of je betaald gewoon NIET.. Kom regelmatig in Amsterdam en pak gewoon een mooi plekje ergens aan een gracht, ligt eraan waar ik op dat moment moet zijn in de stad. Krijg hoogstens één of twee keer per jaar een boete, of eigenlijk vrijwel nooit. Is ook alweer twee jaar geleden volgens mij. Toevallig zijn ze altijd net langs geweest, of komen de parkeerwachters gewoon niet, ik weet het niet.

Sorry hoor maar met die tarieven werken ze dat in de hand. Ik betaal al genoeg belasting e.d.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).