Wikileaks: GM wilde Opel niet aan De Rus verkopen

Auteur: , 31 Reacties

Is dat even toevallig. Nu Opel weer in opspraak raakt vanwege een eventuele verkoop aan Volkswagen komt Wikileaks met wat inside info van twee jaar geleden naar buiten over de verkoopplannen die destijds zijn gemaakt. GM zou Opel/Vauxhall dolgraag willen verkopen, alleen niet aan Rusland.

Zoals bekend geeft Wikileaks bizar veel inzichten in het wel en wee van Amerikaanse diplomaten. Ongeveer elk WC-bezoek is vastgelegd in de cables. En uit diezelfde onderschepte uitlatingen van deze diplomaten blijkt nu dat GM twee jaar geleden -destijds in geldnood en aan de rand van een faillissement- even helemaal geen zin had om 55 procent van de aandelen in B.V. Opel van de hand te doen aan Russische bedrijven.

Er was namelijk een consortium opgezet waarin zowel de Canadese onderdelenboer Magna als een Russische staatsbank waren vertegenwoordigd. Deze bank was de zogenaamde Sberbank (Spyker’s geldschieter Vladimir Antonov begon hier zijn carrière, maar dat staat er los van) en dat zinde GM maar niets, aldus de onthullingen van Wikileaks.

Desondanks was er al wel een memorandum of understanding getekend met dit consortium en in Berlijn dacht men dat de deal rond was, maar toen de kopers vertegenwoordigd in dat consortium steeds meer “onacceptabele” eisen begonnen te stellen was de deal plotseling minder zeker dan gedacht. Magna en Sberbank eisten onder meer dat ze een optie kregen om Opel later weer aan een Russische automaker te verkopen. En dat was waarschijnlijk de grootste angst van GM, dat hun techniek in handen van Rusland zou vallen.

Uiteindelijk werd de verkoop in november van 2009 afgekapt. Destijds gedroeg GM zich als een huilbaby en gaven de ‘Mericans de schuld aan Neelie Kroes. Nu weten we dat dit dikke stierenpoep was en GM zelf koudwatervrees had waardoor ze niet in zee wilden gaan met De Rus. Toch nog best nuttig hè, dat hele Wikileaks.31 reacties

Groot gelijk, het Groot Russische USSR-rijk is natuurlijk nog steeds een enorme bedreiging voor de westerse wereld en leveswijze. Een verstandig besluit!

of

Get ur heads out of ur *sses and step in the 21st century with the rest of us!
-edit: check!-
@rikkon: In dat geval ga ik voor de 2e optie :)
@rikkon: ..levenswijze..
De Amerikaantjes worden hier te veel door in hun kruis getast: ze hebben zelf op basis van de economische oorlog Soviet Rusland willen verslaan (en dat is gelukt), alleen zijn ze nu zelf failliet (vanwege het doorschieten in hun eigen systeem, lees: derivaatjes etc ;) ) :) Dat doet wel even pijn daar… Als je bedenkt dat Rusland per dag rijker wordt (export grondstoffen naar China) dan wordt dat nog een leuke in de het komende decennium! * chips + cola erbij pakken en toekijken de komende jaren *
@fwdsucks:

en waarom heeft Rusland dan geen auto-industrie ??
@lincoln: Dat hebben ze wel. En die wordt groter. En GM was bang dat ze zeer snel veel groter zou worden dankzij Opel. Ik versta het wel dat ze dat niet zagen zitten…
@fwdsucks: Dat wordt dan kaviaar en Wodka .
In dit geval loopt Autoblog.nl behoorlijk achter met verstrekking van dit ‘nieuws’….
Zo worden ze bij GM toch nog ontmaskerd. De schuld op iemand anders steken is immers beter voor de waarde van je bedrijf. Het zijn allemaal geldwolven…
@F1Tim:

in de grote mensen wereld noemen ze zo,n instelling “een bedrijf” ..

onthoud maar voor later ..
@lincoln: Mooi gezegd, daar draait het bij iedereen om, een bedrijf dient nu eenmaal om geld te verdienen en liefst zo veel mogelijk.
vindt niemand het vreemd dat de Sovjet unie uberhaupt geen auto-industrie van enig belang heeft ??

o.k. .. de scholing was daar prima ..
en de arbeidsnijverheid zwaar naar de klote ..

maar “de val” is nu toch al 20 jaar geleden ..
en waarom heeft China dat sneller voor elkaar ??
@lincoln: Omdat China’s Kapitalisten onder de noemer Communisten door het leven gaan…
@Esprit_de_Flandre:

je kan met termen gooien wat je wilt ..
maar handel is handel ..

daar hebben “isten” nix mee te maken ..
@lincoln: Een paar andere termen dan. Bij de USSR was er idd “de val”. In China is die er (nog) niet gekomen, en zal die waarschijnlijk ook niet komen. Rusland heeft dus te maken gehad met een abrupte breuk met het verleden, terwijl dat in China traag en geleidelijk gaat. De huidige economische wetgeving in China maakt de Chinezen sterker ten opzichte van de Westerse bedrijven die erheen willen. In Rusland staan het Westen sterker vrees ik (zolang ze natuurlijk een beetje onder tafel schuiven).

Ofwel is de Chinese overheid altijd al slimmer geweest dan de Russische…
@Esprit_de_Flandre:

tuurlijk is China een betrouwbaardere partner ..

maar eind van de dag geloof ik in individualisme ..
dus gewoon de arbeidsethos van de bevolking ..

want know-how om een auto te bouwen zit er genoeg in Rusland ..
daar hoeven ze geen Opel voor te kopen ..
En welke credibiliteit heeft Wikileads… ze beweren van alles en nog wat met zogezegde officiële documenten…Daarenboven niet iedereen hoeft alles van iedereen te weten…
@xilver: Tip: lees eens een paar honderd berichten bij wikileaks zelf, of vis eens uit hoe regeringen hebben gereageerd op de leaks. Dat geeft een heel aardig beeld van hoeveel credibility pakweg China, USA of Brazilië geven. USA heeft als ik het wel heb precies eenmaal durven zeggen dat iets niet echt was. Op een paar honderdduizend documenten die Wikileaks uit Amerika heeft. O ja: en ze houden Bradley Manning (misschien een lek) nu 15 maanden vast zonder dat hij zijn advocaten heeft mogen zien. Dat doe je ook niet voor een paar fantaserende tieners.
@mout: Nooit echt de moeite gedaan, maar je hebt daar zeker een punt. Zulke overheden zouden niet voor niets (op de USA na, want die zijn nogal paranoïde) mensen vasthouden en in hechtenis houden zonder degelijk proces.
@xilver: Plus ze worden geboycot door Visa. Daardoor krijgen ze geen donaties meer, want daar draaien ze op, zoals elke wiki. De geldstroom afsnijden, dat zijn dingen die je doet met terroristen. Dus ofwel heeft ‘een overheid’ gevraagd aan Visa om dat te doen, wegens een, volgens diezelfde overheid, ‘terroristische dreiging’, ofwel heeft Visa zelf iets te verbergen…
@Esprit_de_Flandre: Ik denk dat er bepaalde dingen beter niet openbaar gemaakt worden, voor het ‘welzijn van de burgers’. Ik bezie het als een leugentje op bestwil. Een 100% transparante overheid is een grote illusie en ik geloof dat het intelligent is om die illusie zo te houden…
@xilver: Tuurlijk. Heb je groot gelijk in. Maar dat wil niet zeggen dat we klokkenluiders aan de schandpaal moeten nagelen. Wikileaks is geen terroristische of criminele organisatie. Dus is het onwettelijk hun geldstroom te blokkeren. Ze hebben dan ook een rechtszaak aangespannen. Het gaat trouwens niet alleen over Visa, maar ook Mastercard, Paypal, en nog een paar anderen, alles samen de bedrijven die voor 90% van het geldverkeer instaan. Die hebben, zoals Wikileaks zelf zegt, geen politieke of rechterlijke macht, en mogen dus niet oordelen over hun klanten. Alleen een rechter kan bepalen dat een organisatie mag afgesneden worden van het systeem.
@mout: Ben je zelf al eens op Wikileaks geweest? Ik raak er geen wijs uit hoor. Je moet echt weten wat je zoekt, en het in een breder verhaal kunnen plaatsen. Ik heb er in het verleden eens op rondgeneusd, en het enige dat ik vond waren verslagen over Afghanistan.

Meer bepaald rapporten in de trant van:

Action report 2010/02/05 – 54th Airborn Division – Kabul
enemies killed – 2
enemies wounded – 1
friendly’s killed – 0
friendly’s wounded – 0

Als je journalist bent en je hebt een spoor over iets dat op die dag gebeurt is in Kaboel, dan kan je daar misschien iets mee doen. Als leek ben je er niets mee…
@Esprit_de_Flandre: Ja, dat is inderdaad lastig. En ja, ik heb het wel eens zitten doen.
Het ís ook lastig, om een site netjes toegankelijk te houden als je een paar regeringen en geheime diensten tegen je hebt. De mirrors zijn bovendien niet live gelinkt naar het ‘origineel’ (dat ze expres niet meer op een URL hebben). Meestal zijn ze niet verder bij dan tot ergens in 2010. Vandaar dat ik de GM verhalen niet kan vinden.
Toch zit er wel een ordentelijke search-functie op die sites. Maar voordat je die zelf gevonden hebt…
Ik heb het idee dat ze wat meer richting torrents gaan.
@xilver:

de deal is niet doorgegaan door een obscure subsidie belofte van de Duitse overheid ..
die betreffende subsidie (die nooit betaald is) vertegenwoordigde de waarde van Opel ..
was een hele rare situatie ..

aan de andere kant ..
google effe “Bob Lutz” ..

hij is inmiddels 108 ..
maar kruipt nog dagelijks achter de knuppel van een F16 ..
100% pure fucking American bastard ..
grootgebracht in de koude oorlog ..

ik zie em zo een potje matten in een Russische kroeg .. hell yeah ..
Ik vind het opvallend dat Wikileaks wel als bron genoemd wordt, maar dat er alleen gelinkt wordt naar wat de pers erover schrijft.
Dat was ook al zo bij het artikel over de olievoorraad.
En het is ook zo bij de artikelen uit de pers waarnaar wel gelinkt wordt.
Waarom niet gewoon de bron gegeven?
Bovendien krijg ik deze bij meneer wikileaks zelf niet zo makkelijk boven. Wie wel?
@mout:

leuk toch ..
dat wikileaks een synoniem voor “waarheid” is geworden ..

er is ook een 128.000 bladzijde tellend wikileaks rapport dat LIncoln het allerbeste automerk ooit is ..
@lincoln: En waarom zou dat dan wel? Want dat wil ik nu echt wel eens weten waarom Lincoln de beste is!
@xilver:

als je dat ECHT wil weten ..
dan moet je die 128.000 pagina,s effe lezen ..
@lincoln: Euh nee bedankt, zo graag wil ik het ook weer niet weten.
@lincoln: Bijna goed. Dat ik benieuwd ben naar de bron, zou natuurlijk ook kunnen zijn, omdat ik zelf de geloofwaardigheid wil beoordelen.
Dat is min of meer de lol van bronnen nagaan, zeggen sommigen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).