Bizar: Ierland wil roken in de auto mogelijk verbieden

Auteur: , 93 Reacties

Het verbod op tabak verbranden in je auto komt in Groot Brittannië snel dichterbij. Ierland is mogelijk het eerste land ter wereld dat vol inzet op een totaalverbod voor roken in de auto.

De roep om een verbod is groot aan de andere kant van de Noordzee. Van de Engelse verkeersbond tot aan een groep vooraanstaande medici, allemaal pleiten ze voor een verbod op roken in de auto en allemaal vanwege dezelfde reden; het is schadelijk voor kinderen die geen keus hebben anders dan op de de achterbank passief meepaffen.

Het ministerie van Volksgezondheid bekijkt daarom twee verbodsopties. De eerste houdt in dat het verboden is om in de auto te roken waar kinderen van onder de 16 bij zijn. Dat word een moeilijk verhaal, want het is lastig te controleren en nog steeds schadelijk voor kinderen boven de 16. Het tweede plan is om dan maar alles en iedereen op vier wielen een rookverbod op te leggen.

Als Ierland met de plannen doorzet is het waarschijnlijk nog maar een kwestie van tijd voor er meer landen volgen. Immers, het verbod op tabak verbranden in de horeca gold ook als eerste in Ierland.

Zou Nederland voor een dergelijk verbod te porren zijn? Volgens een onderzoek uit 2009 blijkt dat een meerderheid (bijna 60%) een rookverbod in de eigen auto wel ziet zitten. Betutteling van vanjewelste (auto = privébezit = zelf bepalen of je de asbak gebruikt), maar de schone longen van jeugdigen zijn ook wat waard natuurlijk. Moeilijk. Iemand een oplossing voor deze kwestie? Of gaan we gewoon rookmelders in auto’s verplichten die we koppelen aan de “spionagekastjes” voor het rekeningrijden en automatisch het CJIB een boete laten doorsturen? (via Parool.nl)93 reacties

Nederland is zeker een land wat ook gaat volgen. Binnen kort worden rokers loslopend wild. ‘wanted: smoker’. Ben zelf 2 jaar gestopt nu, maar vind het anti rook beleid echt helemaal door geschoten.
waanzin…. waarom verbieden ze dan niet ineens roken overal ?
het lijkt me een beter idee om dan te verbieden om te roken in een auto met passagiers… maargoed, dan kan je ook in een huis met bezoekers roken gaan verbieden, voor precies dezelfde reden…
Oei dan hebben de ferrari 458 en Audi r8 toch n probleem met hun binnenbrandjes ;)
Hmmm puur en alleen om ervoor te zorgen dat ‘den jeugd’ geen joints meer rookt in de auto zou ik zeggen doen, maar als ik ooit oud en rijk ben bepaald ik toch gvd zelf wel of ik in mijn Jág een sigaartje opsteek…
@Sciurida: Pfff.. Hoe kan je dan aan het snelheidslimiet houden?:S
Ik vind het een goede ontwikkeling, van mij mogen ze het ook in nederland doorvoeren (voor bestuurders dan wel)
Aangezien ik met regelmaat mensen zie klunzen met een peuk, het aansteken er van etc.
Net als bellen is het gewoon een afleiding.
Het is natuurlijk overbodig om passagiers het roken te verbieden.
@MrSkyline:

Dan moet je ook verbieden, mensen iets te laten eten,drinken, niet aan de radio zitten. Alle reclame langs de weg verbieden. Leid namelijk af. Verkeersveiligheids borden (bob brengt u veiligthuis) verbieden, leid ook af.
.
Misschien moeten we gewoon stoppen met doorslaan. Om alles te verbieden?
@Vreddy_B: Groot gelijk!! Niet aan je zak krabben, niet naar lekkere wijven kijken in de auto dat is verboden, geen muziek aan in de auto dat leidt af, geen mooie auto’s rijden dat leidt af. Verschrikkelijk al die regels.
@Vreddy_B: Voetgangers ook verbieden dan maar. Leuke blondjes met lange benen zijn nog de grootste afleiding van allemaal… :P
@MrSkyline: Mee eens. Reed gisteren achter een kneus die bijna van de weg raakte omdat hij z’n peuk liet vallen. Scheelde niet veel of het was tamelijk slecht afgelopen. Roken is gewoon een lastige bezigheid om te combineren met autorijden.
@oli4k: dat dus
@MrSkyline: Straks laat de passagier een sigaret vallen op schoot van de bestuurder en dan komt er een groot ongeluk. Beter kunnen we het bij de passagiers ook verbieden!


Ook praten tegen de bestuurder en bellen over carkit MOET nu eindelijk is verboden worden.
@MrSkyline: Zullen we dan ook maar het krijgen van een blowjob tijdens het rijden verbieden? Hou ik namelijk wel van, zeker tijdens lange, saaie snelwegritten…
Omg… rookverbod in een café ok, dat is nog openbare ruimte, maar in je eigen auto mag je t toch zeker zelf weten! Niet dat ik een roker ben of zo, maar dit zijn toch geen zaken waar de overheid zich mee bezig hoort te houden…
@wimmm: als je niet mag bellen in je auto, waarom zou je dan wel een sigaret uit een pakje mogen halen, je aansteker uit je broekzak mogen halen en een sigaret aansteken terwijl je aan het autorijden bent? Ik zie het verschil niet zo. Prima maatregel wat mij betreft.
@erce: Bijna elke auto heeft een sigaretten aansteker… waarom dan uit je zak pakken?
@erce: laat dat nou net niet het het punt zijn waar het over ging…
En gaat t over veiligheid – ok, je ogen zijn mss 2 seconden van de weg – met een sigaret in je mond kun je je volgens mij nog prima concentreren op de weg.
Lekker voor de kinderen achterin, of meepaffen of verkouden worden doordat ze op de toch moete zitten. Bij mij zou ook niemand in de auto mogen roken.
ook als je in je cabrio met dakje open zit?..
@EFB:
Verplaats me zelf in een cabrio… Welke niet eens een achterbank heeft (maar wel inzittendenverzekering voor 4 personen).
En dan mag ik niet meer roken ivm jeugdigen (heb geen kinderen) die in de rook (dak open) zouden zitten.

Belachelijk, waar is die liberale gedachte?
Als mensen zo stom zijn om hun auto blauw te zetten waar hun kinderen bij zijn moeten ze dat zelf weten. Dat zijn ook altijd de ouders die hun kinderen elke week meenemen naar de McDonalds, en het soort ouders die thuis ook volle bak roken. Wel of niet roken in de auto veranderd niks aan de gezondheid van kinderen.
Dit is puur rokers pesten.
ik ben voor een verbod op verbieden…
@wimbers: AMEN!!! Dit is een dramatisch triest en betuttelend land aan het worden… Niet normaal meer. Het enige waar je nog dingen mag is in de eigen huis omgeving tegenwoordig. Laat die #$%^&* Ieren zich alsjeblieft met hun financiële huishouding bezig houden dan dit…
@audir8v10: let maar op, vandaag of morgen komt de ME je huis binnen vallen en je mee nemen, omdat je bezig was een peuk uit een pakje te schuiven… XD
Dan ook roken thuis maar verbieden, daar hebben kinderen immers ook last van tweedehands rook… Met andere woorden, het slaat nergens op. Dit is een kwestie van gezond verstand en verantwoordelijkheid van de ouders, niet van de overheid.
@Svensson: gezond verstand helpt niet bij kettingrokers, en ik kan het uit ervaring weten, die stoppen echt niet hoeveel kinderen ze ook zouden hebben. Gelukkig biedt de afzuigkap nog enige oplossing.
@HDM: Met afzuigkap in de auto bedoel je deze http://bit.ly/oT2t7p zeker?
Bizar? ??

Eten en drinken achter het stuur mag toch ook niet..

Neem volgende 2 voorbeelden:

1. Ik zit achter het stuur, eet een Mars, en die valt ineens tussen mijn benen.

2. Ik zit achter het stuur, rook een sigaret, en die valt ineens tussen mijn benen.

In welk van de twee gevallen zal u er ongetwijfeld alles aan doen om het object in questie zo snel mogelijk tussen uw benen uit te halen, zelfs als dat betekend dat u 10 seconden niet op de baan kan letten terwijl u weet dat het druk op de baan is.

Case closed!
@mardec: 100% de Mars!!! :lol:
@mardec: En anders het hoofd van m’n vriendin haha :P
@mardec: Hoeveel rokers laten hun sigaret vallen?? Daarnaast, de Mars valt in de 6 seconde regel!!
EFB: Dat was precies wat er in mij ook op kwam. De reden in ogenschouw genomen zouden ze dat niet kunnen verbieden, tenzij roken in het openbaar verboden wordt, maar roep dat maar niet te hard, straks komt het er nog van.
Meeste mensen die roken hangen trouwens wat half uit de auto, waarbij de achterligger vaak de as van meekrijgt…de sigaret dus. Maar goed vanochtend moest ik niesen in de auto, zou ook verboden moeten worden want je bent zo een paar seconden kwijt.
@bobb:

Eigenlijk is het verbieden van auto rijden voor iedereen de meeste veilige oplossing! (¬_¬)
als niet roker vind ik dit toch wat ver gaan moet ik eerlijk bekennen…. wat wel verboden moet worden is het gooien van brandende sigaretten op de weg, in mijn studententijd toen ik nog auto’s reed waarvan ik nooit 100% kon garanderen dat alle vloeistoffen door lekvrije leidingen liepen heb ik wel eens doodsangsten uitgestaan…
Waarom is dit bizar? Bellen mag ook niet, en roken kan net zo afleidend zijn als bellen bij sommige mensen. Daarnaast kan je ook niet handsfree roken, want je zit altijd met z’n peuk in je klauwen. Lekker verbieden dus (Y)
@E320cdi: Serieus…praat jij tegen sigaretten? Misschien dat de psychiater dan een uitkomst biedt voor je.
@E320cdi: Handsfree roken misschien niet, maar handsfree sturen kan ik wel. Of gewoon met één hand, zoals ik meestal doe…
Mooi. Nu nog in Nederland/Europa.
Ik vind het inderdaad bizar. Ook ik kan mij er niet druk om maken of mensen wel of niet roken. Dat moet ieder voor zich weten. Ik stoor mij er ook niet aan. Ze mogen in een cafe al niet meer roken en dan hoor je van dat gezeik dat het op het terras stinkt.. WTF.. da’s buiten. En nu ook niet meer in de auto. Laat die mensen toch met rust. De regelgeving slaat veel te ver door.

En hoe moet het dan met de rij-video’s van Sir_Smokalot? Dan moet Wouter ze weer alleen gaan doen. Want ja als dat niet meer mag.. hij Smokes niet voor niks A Lot..
Ik vind ’t helemaal niet zo bizar. Los van de gezondheidsrisico’s is het nogal debiel dat je – terwijl je stuurt – met vuur mag klooien in iets dat op ‘brandstof’ werkt. Lijkt me betere reden, eerlijk gezegd.
@epo: Ja want heel veel auto’s hebben een brandstoflek.
@flutterby: nee, omdat bij opmerkelijk veel automobilisten het iq kleiner lijkt dan de schoenmaat.
@Epo: Trek die ondoordachte logica eens door…

Volgens mij getuigt het van een land dat problemen heeft met zijn neus uit andermans zaken te houden.
@valleyman: Welke ondoordachte logica? Er zijn minder rationele argumenten om te moeten roken in de auto dan om er te moeten bellen. Sterker nog, er bestaan überhaupt geen rationele argumenten om te moeten roken. Dat het iemands eigen zaak is, prima. Maar niet terwijl-ie mij daardoor van de weg kan rijden omdat er een peuk moet aansteken of omdat er een tusen de stoelen is gevallen, om maar wat te noemen.
mensen die hier voor zijn , zijn bemoeizuchtige en in mijn ogen het zelfde als de nsb mentaliteit, ik rook niet maar vind dit een inbreuk op de privacy en je recht om te beslissen wat je in je eigen eigendom doet , rot lekker op met dit soort lui.
@corvettez06: Inderdaad, gevalletje “ik rook niet, dus dit is een geweldig idee”. Niet dus. Maar onze Nederlandse symboolpolitici gaan dit natuurlijk helemaal geweldig vinden.

Er zijn 1001 dingen die net zo veel of meer gevaar opleveren als roken in de auto; rommelen in middenconsole, CD’s wisselen, naar de GPS staren,… Gaan we die ook allemaal verbieden? Nee, want die dingen doet iedereen wel eens.
Gezondheids-verhaal is net zo belachelijk; roken verbieden voor iedereen vanwege die minuscule groep die rookt met kinderen in de auto? En dan nog; de overheid is niet verantwoordelijk voor de gezondheid van kinderen; de ouders wel. Die ouders moeten worden voorgelicht. Als ze daarna nog blijven roken met de kinderen erbij, is dat jammer maar helaas voor alle ziellug-roepers. Er zijn nou eenmaal slechte ouders. Dan ga je toch niet om die reden roken in de auto verbieden voor iedereen.
@corvettez06: start een politieke partij en mijn stem heb je! Blij dat er mensen nog zijn die persoonlijke vrijheid belangrijk vinden.
Een verbod voor roken achter het stuur voor het bezig zijn met iets anders dan rijden, ben ik het mee eens. Een verbod voor het roken vanwege het roken zelf, gaat te ver. Dan zet je de raampjes maar open..
Ik ben zelf gestopt met roken 10 jaar geleden , maar ik vindt dat jezelf stom bezig bent, als je rookt met de kinderen in de wagen.
Ok, je mag roken in de auto als je alleen erin zit, en natuurlijk een stukje raam open.
Je moet samen met je partner afspreken , dat er niet gerookt wordt , als de kinderen in de auto zitten.
Je bent zelf veel verantwoordelijk voor hun gezondheid
Achterlijk. Ja het is slecht voor kinderen, maar dat is de verantwoordelijkheid van de ouders. Als je het in de auto verbiedt moet je het bij mensen thuis ook verbieden. Daar wonen immers ook kinderen.

En dan ook verbieden om kinderen naar de McDonalds te sturen. Slecht voor ze, worden ze dik van.Totaal stupide maatregel. Als je in je eentje in je eigen auto niet meer mag roken ga ik protesteren op ’t Binnenhof, uit principe. Ik rook wel (niet verstokt), maar praktisch nooit in de auto. Maar het zou van de zotte zijn om het te verbieden. Voor elke reden voor is een prima reden tegen te bedenken.

Grootste “tegen” is natuurlijk wel dat dit soort overheidsinmenging in de persoonlijke levenssfeer niet moet kunnen. De overheid kan veel van me vragen en eisen, maar toch verdomme niet hoe ik leef, wat ik eet en drink en wat ik in m’n lichaam stop.
@bozewolf: ja we leven toch niet in een totalitaire staat?!!! Daar gaat het de afgelopen jaren wel steeds meer op lijken. En alle ja-knikkers hier bij de reacties, staan straks op hun achterste poten als er iets wordt verboden wat zij graag doen.. Tuinbroeken dragen of je schaamhaar onbeperkt laten groeien.
@bozewolf: ik ben er voor.
Zelfde dat een mooie meid in een auto me ook afleidt
Of een zeldzame klassieker die ik onderweg tegen kom
Of eten (schijnt ook al niet te mogen)
Of een wind laten als je alleen rijdt
Of van die kinderen die naar zo’n beeldschermpje zitten te kijken achterin
Of een sleurhut
Of een vouw wagen
Of mensen die met een gelukzalige blik onderweg op vakantie zijn
Of mensen die altijd voor me rijden
Of mensen die niet in Parijs kunnen rijden
Of mannen die een mooie vriendin hebben
Of drop eters
Of grijze Nissans
Of M5’s die ik nooit kan bijhouden
Of Italianen
Of Belgen
Of Denen
Of Zweden
Of Duitsers
Of Fransen
Of Belgen
Of Ieren
Of Britten
Of Polen
Of Spanjaarden
Of Portugezen
Grieken durven hier niet meer te komen dus da’s geen probleem
Het moet allemaal verboden worden
@desjonnies: Men zou nog slechts alleen in de auto met een blinddoek en oordoppen in mogen rijden. 0 afleiding!
@bozewolf: Hahaha! +1
@bozewolf:

Ook zou verboden moeten worden: HOLLANDSCHE HITS! je gaat er prompt pvv van stemmen – wat ook heel schadelijk is voor ieders gezondheid.
@desjonnies:
Ook zou verboden moeten worden:
– insecten houden in de auto – levensgevaarlijk
– geluidsinstallaties boven de 9 watt – je gaat er nl. nogal vreemd bij kijken, als deze vol open staat
– schurfterig hondje en alle andere herriemakers
– goudvissen, dat bekje de hele tijd – gek word je er van
– medepassagiers die te veel praten
– medepassagiers die niet praten
– dick passchier

En naast de weg zou verboden moeten worden:
– flitspalen (je schrikt toch ieder keer) en loopt continu naar je km teller te kijken en niet naar het overige verkeer
– reclameborden, al dat wulpse vlees
@desjonnies: De Belgen twee keer. Voor de zekerheid?
@Esprit_de_Flandre:
Nee voor Walen en Vlamingen die drie Duits-sprekenden doen er niet toe :D
@bozewolf: hoho, er moet nu verplicht een appel bij de happy meal he, wordt de Mac iets minder schadelijk.
@Zjonnie: zouden ze die appel gaan frituren? (kaboem in heet vet!)
@Zjonnie: Er zaten toch al een zakje plastieken worteltjes bij, voor de gezondheid…
Ikzelf voel dit rokersverbod als aanval op mijn persoonlijke vrijheid (mijn auto/eigendom, blabla), maar het vooral ontneemt alle verantwoordelijkheid van het ouderschap. Misschien is het verstandig om alle verantwoordelijkheden gelijk te institutionaliseren: misschien kunnen er ook wettelijke verplichtingen komen omtrent de hoeveelheid vezels er in het ontbijt moeten zitten of het aantal uren dat kinderen maximaal mogen computeren.

Hetzelfde geldt voor de verkeersveiligheid, er zijn in de laatste 50 jaar gigantische vooruitgangen geboekt wat betreft de veiligheid, wat natuurlijk uitstekend is, maar het moet niet teveel ten koste gaan van de vrijheid. Want als het ons echt om de verkeersveiligheid gaat, kunnen we ook de maximumsnelheid terugschroeven of alle consumptie (roken, eten, drinken) verbieden.

Uiteindelijk is het een afweging tussen verkeersveiligheid & gezondheid van onze kinderen en onze individuele vrijheid als burger. Slechte/ongezonde/onveilige keuzes en consequencies is daar een noodzakelijk bijproduct van.
@consumptieverplicht: Misschien is het verstandig om alle verantwoordelijkheden gelijk te institutionaliseren: misschien kunnen er ook wettelijke verplichtingen komen omtrent de hoeveelheid vezels er in het ontbijt moeten zitten of het aantal uren dat kinderen maximaal mogen computeren.

Superidee! Wacht, nog beter: laten we alle kinderen gelijk na de geboorte weghalen bij de ouders, en in (rookvrije) opvoedingskampen stoppen. 100% van de burgers is tenslotte compleet achterlijk, en niet in staat om welke beslissing dan ook zelf te nemen.
@klavertjevijf: Verplichte hoeveelheid vezels in het ontbijt en computeren was sarcasme.

Ik ben tegen het wegnemen van de vrijheid, maar vooral van de verantwoordelijkheid van het individue. Want een betutteling is progressief: De staat neemt verantwoordelijkheden af van de burger, echter de burger voelt als gevolg ook steeds minder noodzaak om verantwoordelijkheid te nemen.

Een voorbeeld: In een zwembad wordt op een dag reddingszwemmers neergezet, als een wettelijke verplichting. Plots voelen veel ouders dat de verantwoordelijkheid die zij voor hun (eigen!) kinderen dragen, te kunnen delen met de reddingzwemmers.
Het gevolg is dat sommige ouders hun kroost zelfs helemaal uit het oog verliezen, want er is immers een system/mensen die wel een oogje in het zeil houden.


Overginds ben ik geen radicale liberalist; de overheid heeft weldegelijk een taak om de burger (tegen zichzelf) te beschermen, maar moet hier wel een duidelijke grens aan gesteld worden.
@consumptieverplicht: Tsja stel met regelgeving in zo’n zwembad, in het geval van incidenten wordt “de schuldvraag” ook al weer ingewikkeld. Dat hebben we in NL de afgelopen jaren wel genoeg gezien.
@consumptieverplicht: Haha, I know, ik probeerde mee te liften op je sarcasme :) Was bij nader inzien misschien niet helemaal duidelijk, excuus.
Zou ook kunnen dat de verkeersveiligheid achteruit gaat door frustaties vanwege het niet mogen roken in de auto.
@bobb: roken verhoogt het stress-niveau alleen maar – iets wat je denkt te kunnen stoppen door weer opnieuw een peukie op te steken, als je in die keten komt, ben je verslaafd.
onzin, jouw auto en jouw kinderen is ook jouw verantwoordelijkheid.. als ze nou zeggen dat ze het verbieden om dezelfde reden als het mobieltje.. kan ik er nog iets van begrijpen.. maar met zo’n argument rotten ze maar op..
Ronduit belachelijk.
In een nanny-state kan je misschien nietmeer ziek worden, maar in ruil word je wel ziek van de nanny-state zelf.
Betutteling alom.
Populistische zwets! Er bestaat al een regel dat men geen bezigheden mag uitoefenen die de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Neem het lezen van een krant als voorbeeld.

Op het moment dat een bestuurder rariteiten bezigt met roken (lees: slingeren door het rollen van een shaggie) of met de radio prutsen, is het mijn inziens goed dat de arm der wet in kan grijpen. Dit is dus de verantwoordelijkheid van de bestuurder. Net zo goed als dat de zinnigen onder ons niet 80 rijden in een woonerf. Het is dus onzin de vrijheid verder in te perken met als reden verkeersveiligheid. Zo ook voor het beschermen van kinderen. Dit is de verantwoording van ouders, net zoals goede voeding, onderwijs en wat dies meer zij.

Pak dus of het gehele probleem aan (verbieden verkoop en gebruik sigaretten) of niet. Gestelde maatregel is anders louter symptoombestreiding en dus ineffectief.
@harveyearl: “..Pak dus of het gehele probleem aan (verbieden verkoop en gebruik sigaretten) of niet..”

AAAAAHHH… paniek in Den Haag! Weet je hoeveel miljoenen dit aan accijnzen gaat kosten? Dat gaat nooit gebeuren.

Dus overheid.. bek houden dan met je betutteling. Je hebt al artikel 5 kapstok artikel.. da’s al breed genoeg.
the-budel-guy
Onzin. in een auto mag je zelf bepalen of je rookt of niet.

ik zou het alleen nooit doen ( stinkt auto wordt vies en hij wordt minder waard)
Bij kinderen in de auto roken mag inderdaad verboden mogen worden ,maar mensen die alleen in hun eigen auto roken verbieden gaat gewoon tegen de rechtten van de mens in.
Oké en waarom, als het om de kinderen op de achterbank gaat, zou ik in mijn bedrijfsbus niet meer mogen roken? Die heeft geen achterbank :P
ik heb altijd geleerd dat je tijdens het rijden niets mag doen, al is het roken of drinken of aan je zak krabben. als je rijd moet je niet met andere zaken bezig houden
Terecht,roken is slecht voor je lederen interieur :)
“het is schadelijk voor kinderen die geen keus hebben anders dan op de de achterbank passief meepaffen.”

Alleen marginalen roken in de auto als de kinderen achteraan zitten…
In NL moet men eens een voorbeeld nemen aan Duitsland. Er wordt veel meer geleund op het nemen van je eigen verantwoordelijkheid. Doe je vervolgens iets verkeerd, dan zijn de consequenties niet mis. Die kinderen zitten meestal toch wel in de rooklucht. Is het niet in de auto, dan wel thuis of als ze naast papa staan wanneer hij zijn peukie rookt op de parkeerplaats. Waar is onze vrijheid gebleven ?
Mensen die roken moeten ze verbieden.

Marchel.
Ieder voor zich, ben zelf een roker, maar rook niet in mn eigen auto, wat een luft hangt er dan in na een jaar.. wel in de wagen vd zaak, maar sowieso altijd met het raam open, bedoel ik vindt die rook die blijft hangen smutshiger dan de rook die ik naar binnen trek uit de peuk, ben ook van mening zeker met jonge personen in je auto ofwel niet roken of gewoon het raam open, investeer +- 60 euri in climairs en hoppa, je kunt roken..

Btw die foto van Fear en Loading in Las Vegas is geniaal..
@Zjonnie: die hele film is briljant!
Ook maar meteen in je spiegels kijken verbieden. Is ook levensgevaarlijk..
Niets mooier dan een moeder met peuk achter een kinderwagen.
sjonniek via Android app
@audir8v10 ja dan gaan we allemaal in een lelijke Audi rijden. worden we ook niet meer afgeleid

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).