EIB: “Antonov mag NIET investeren in Saab”

Auteur: , 58 Reacties

Pfff, eindelijk wat duidelijkheid uit het logge ambtenarenapparaat dat Europese Investeringsbank heet. De woordvoerder van de rijke Rus Vladimir Antonov heeft laten weten dat de EIB hem niet toelaat als geldschieter voor Saab. Is het einde voor Swedish Automobile nu dan echt nabij?

Zoals trouwe volgers van de Saabsoap inmiddels wel weten staat Antonov te springen om een aandeel van 30% (ter waarde van ongeveer 100 miljoen euro) te nemen in Saab. Die heeft dat geld hard nodig, want ondanks alle plannen met Chinese partijen kunnen de loonzakjes van veel personeelsleden niet worden uitgekeerd en staat Saab’s productielijn in Zweden nog steeds keihard stil. Maar Antonov ligt niet helemaal lekker bij leningverstrekker EIB, die 217 miljoen euro aan Saab heeft beloofd en waar de Zweedse overheid garant voor staat, en dat was ook de reden dat hij in 2009 zij aandeel in Spyker moest opgeven (om later via de achterdeur vrolijk verder te gaan met financieren).

Persbureau Reuters laat vandaag weten dat het EIB definitief niet willen hebben dat Antonov aandeelhouder wordt. Hiervan zou Antonov zelf al een aantal weken op de hoogte zijn en SaabsUnited laat weten dat die beslissing zelfs al in 2009 is gemaakt. Waarom dit dan nu pas bekend wordt is ons -en heel veel gefrustreerde Saabfans met ons- een compleet raadsel.

Lars Holmqvist, hoofd van de Europese bond van auto-onderdelenleveranciers CLEPA, doet ook nog even een Zweedse Kroon in het zakje en laat weten dat ze helemaal niet op Antonov zitten te wachten als eindoplossing voor Saab’s problemen. Of zoals hij het zegt:

“The important thing for us is that Antonov is not a solution. This is not a matter where a Scrooge McDuck goes in with a lot of money. The basic problem is that Saab does not sell cars. They sold 28,600 cars last year. One cannot survive on that in our industry.”

Geven Victor Muller en Antonov de strijd op? Natuurlijk niet! Antonov werkt aan een manier om de lening van 217 miljoen euro van de Europese Investeringsbank terug te betalen. Dat gerucht ging al langer rond, maar vandaag heeft zijn woordvoerder dat bevestigd. Als dat lukt is de weg zo goed als vrij voor Antonov om aandeelhouder te worden. Kortom, de Saabsoap gaat doorrr en werkt rustig naar een cliffhanger toe. Precies zoals Antonov het in zijn laatste Tweet verwoorde: “I stated many times! We will get it done! One way or another! Griffin UP!”58 reacties

okeej… leuk :P Persoonlijk denk ik dat het maar beter is ook, zonde van zn centen en saab is toch niet meer te redden…
gaat wel om heel veel geld, of of het dat nog waard is, als je kijkt dat ze niet heel veel auto’s verkopen.. lijkt me niet mogelijk om die lening terug te betalen..
Blame games are already being played…
http://www.e24.se/business/ovrig-industri/bo-lundgren-sagar-eibs-hantering-av-antonov_2957030.e24

Dit nieuwtje zal nog wel voor het nodige opstuivende stof gaan zorgen in Zweden (en Luxemburg) gok ik zo.
@robbie: sorry die taal leren we op mijn school niet :mrgreen:
@dennisr: nog nooit van Google Translate gehoor zeker ;)
@robbie: jawel, paar keer gebruikt zelfs.. aleen dan krijg je van die logische zinnen..
@robbie: Dit zal inderdaad nog wel een staartje krijgen. Wat ik het meest curieuze vind is dat de EIB tot een maand of twee geleden elke keer doodleuk vertelde dat ze nog geen beslissing hadden genomen en ze zich niet zouden uitlaten over de status totdat een definitieve beslissing zou zijn genomen…
@timmy: Of wat te denken van een voormalig politicus en tegenwoordig voorzitter van een Europese vereniging voor toeleveranciers voor de autoindustrie die al maanden (of misschien nog wel veel langer) van deze beslissing op de hoogte is.
Het zijn echt ****** die mensen van de EIB :@
Het lijkt er bijna op dat SAAB van het toneel MOET verdwijnen.
@rufctr01: Waarom zet Muller Saab niet gewoon te koop?
@joppevr: er is al bijna niemand die een Saab met vier wielen wil kopen, dus waarom zou iemand het merk willen kopen?
@joppevr: zou er iemand zijn die SAAB nog durft te kopen?
@rufctr01: Ik hoop GM terug misschien Antonov?
@joppevr: ik denk niet dat er iemand geintereseerd is in een bedrijf dat er zo ”slecht” voor staat, ik snap die Antonov ook niet.. die zal wel iets te veel geld hebben ofzo dat ie wel iets kan verliezen.. heel misschein dat hij nog gek genoeg is om het te kopen maar iemand anders denk ik niet..
@dennisr: het zou toch wel DOOD zonde zijn als saab failliet gaat.
@joppevr: eigenlijk wel maar ik denk toch dat het gebeurd.. verkoopcijfers zijn ook niet hoog genoeg.. ook al zou antonov hier 200 miljoen insteken.. zullen toch klanten moeten hebben..
@dennisr: Er zijn toch ondertussen 11000 orders geplaats waaronder die van e chinezen
@joppevr: lang niet genoeg om een bedrijf draaiend te houden… en tuurlijk zijn er nog wel meer orders van andere landen.. ook wel hier uit nederland geloof ik.. maar gewoon niet genoeg..
@joppevr: ook dat zet geen zoden aan de tijd. Tot nu toe heeft Saab dit jaar +/-20.000 auto’s verkocht en daar komen er dan nog eens 11.000 bij. Dat komt bij lange na niet in de buurt van hun break even point van 85.000 auto’s.
@robbie: En als je dat hoort van BMW, Ford enzo die verkopen er in het miljoen, Maar ik blijf erin geloven!!
@joppevr: ook vooral blijven doen.. iemand moet erin blijven geloven.. aleen ik doe niet mee :)
@dennisr: Misschien dat Antonov er wel nog toekomst in ziet? Niemand koopt een Saab, is de klacht, maar als ze hebben ook maar 2 modellen. Bijna 3 met de 9-4X, maar dat is ook een onbelangrijk niche-model. Als die 9-1 er eindelijk komt kan de situatie in een paar jaar tijd helemaal omslaan…
http://www.saabsunited.com/upload/images2009/12/saabs_key_to_seasonal_present_delivery/Saab%20Sled-X.jpg
@norge: haha mooie, kan jij misschien uitleggen hoe dat werkt met plaatjes toevoegen ? :mrgreen:.. ben hopeloos xD
@dennisr:

Dit is volgens mij ook pas de eerste keer dat het norge lukt, ik heb de laatste dagen namelijk al erg veel onbruikbare linkjes van hem voorbij zien komen ….

:-)
@rechercheur:Ach als jij het kan doen is het bewijs geleverd dat je een aap alles kan leren ,maar nu heb ik het na hulp van een vriend eindelijk door.
@norge:

Hahaha, als de knelfittingen maar goed vast zitten, dat is veel belangrijker, toch ? ….


http://www.sanilec.be/file_uploads/articles/pictures/Cache/size_500_500_F10223I0157ZSOMA.jpg
-edit: nutteloze bijdrage-
@norge:

mmmm, ik heb toch echt een blogje van jou gelezen (“premium behoefte”) waarin je echt zelf vertelde dat je in de toiletpotten-montage zat ….

:-)
@rechercheur: Ja ook, maar vaker koel/warme installaties Ben ook Loodgieter, pijpfitter, koeltechnieker en allesweter weet je.
@norge:

En nu nog een beetje foutloos leren spellen … :-)
Wat boeit Saab nou als dat failiet gaat ben ik eerder blij
-edit: nutteloze bijdrage-
@lincoln:Ssst hij doet een schoonheids slaapje :P
om een lang verhaal kort te maken ..
Victor Muller staat nu sterker dan ooit ..

domme eikels bij EIB ..
@sebastianloeb..enz: ik hoop niet Saab failliet gaat. Saab was ook een merk met een eigen gezicht.
Ik heb ook een maar…
Op de een of andere manier ben ik er nooit eens naar wezen kijken. Ik vond de Saab 9-3 Viggen altijd een hele mooie auto. Die ramde er volgens mij 230 pk uit en de top lag rond de 240+ km/u. Het interieur doet denken aan een cockpit, is in ieder geval zo opgezet dat de bestuurder alles in 1 oogopslag kan zien.
Op de een of andere manier denk je niet gauw aan een Saab als je een auto gaat kopen. Soms denk ik wel eens dat Saab eens wat meer aan marketing had kunnen doen.
Volgens mij dachten ze dat alle artsen/architecten wel in een Saab zouden blijven rijden. laten we hopen dat saab een doorstart kan maken en dat er weer eens een paar mooie pk monsters op de weg gezet gaan worden. Want als alles VAG gaat worden dan wordt het ook zo saai op de weg ;-)
@rufctr01: Jaa , Als ik er nu zoo over nadenk … ik zach laatst nog een occasion van een hele oude saab die was wel gaaf , en de 95 Cabrio valt ook wel mee , en idd als ze genoeg geld hadden om van de Saab Aero-X de snelste Auto Ter Wereld Te Maken Dan was het ook wel gaaf , want ja als je het automerkenlijstje lanks gaat dan horen ze er toch wel bij
@sebastienloebsebastienvettel: bedoel je de 93 cabrio ? 95 cabrio is er niet toch ?
wel jammer dat de aero X nooit op de markt is gekomen
Eens met naamgenoot Lars Holmqvist, een zinkend schip is niet te redden. Saab moet gewoon normaal gezond zijn en niet kunstmatig gezond.
En schijnbaar zijn er geen goede toekomst plannen om het merk hoog te houden met luxe auto’s.
.
Als ze echt door willen, zou het merk opnieuw moeten beginnen en goedkopere auto’s moeten gaan ontwerpen en maken. Met andere woorden een stap terug doen en zorgen dat je verkoopt.
Saab = Fokker??????????????? (doorstart etc.)
@bowie: Fokker bestaat ook niet meer…..
@chrispothast: Dat bedoel ik. Dus einde Saab in zicht?
@chrispothast: delen van Fokker bestaan nog steeds hoor. Zelfs de bedrijfsnaam Fokker wordt nog gebruikt.
The basic problem is that Saab does not sell cars.

Zeg ik al sinds het begin van deze soap. Saab is gewoon niet levensvatbaar. Punt. Laten klappen dus. Hoe lullig het ook moge zijn. Het is allemaal uitstel van executie. Enige oplossing, als je het mij vraagt, zijn Chinezen/Indiƫrs die eens flink gaan huishouden in huize Saab. Flink reorganiseren, kapitaalinjectie erbij, over een compleet andere boeg gooien en het zou nog wel eens wat kunnen worden. Maar ach, wie ben ik :lol:
Saab is toch allang failliet en anders wordt het de hoogste tijd.

Marchel.
Toch wel veel geblaas om rijker te worden vindt ik, de rijken worden nu eenmaal rijker, dat is al eeuwig zo, of het nu ’n Rus ofzo is of niet . . .
@exclusieviteitsfreak: dat is nu juist het probleem: dat het een Rus is ;) Dat doet enkele oud-koude oorlog denkers nog altijd erg veel pijn (kijk ook eens naar de soap met RWE/Essent etc.: als er maar gen Rus bij komt; dit terwijl alleen zij, de Chinezen en de oliestaten uit het Midden-Oosten nog echt geld hebben ipv monopolie geld (want dat is de dollar ondertussen) ivm de extreem hoge schuldenlast (en steeds meer import omdat ze zelf steeds minder produceren: oftewel dat geld komt ook nooit meer terug..))
Of je nu Saab liefhebber bent of niet: het zou zonde zijn als ze ophouden te bestaan naar mijn mening.

Dat er nu weinig orders binnen komen lijkt me logisch: de kans dat er te laat wordt opgeleverd is aanwezig, dus nemen de meesten het zekere voor het onzekere en bestellen wat anders. maw: zodra bekend wordt dat er nu wel een stabiele huishouding kan worden gevoerd, komen de orders ook weer (maar de opmerking over fatsoenlijk marketing zoals al eerdere gememoreerd, is inderdaad wel een voorwaarde, dat was niet het sterkste punt van Saab..)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).