Dit is de elektrische BMW i3 Concept

Auteur: , 41 Reacties

Dames en heren, dit is em dan! De eerste volledig elektrische BMW die jij en ik straks ook kunnen kopen! Wat we hier zien is een elektrische stadsauto met 170 pk, achterwielaandrijving en suicide doors. Wat wil je als BMW liefhebber nog meer?

Tijdens de IAA in september zal BMW deze i3 Concept onthullen en in 2013 zal de productieversie te koop (of te huur) zijn. De i3 is 3,84 meter lang, 1,54 meter hoog en 2,01 meter breed. Het gewicht van deze elektrische BMW is dankzij het gebruik van carbonfiber slechts 1.250 kilo en dat zorgt er voor dat deze elektrowaggie met een vermogen van 170 pk/250 Nm in 7,9 seconden naar de 100 sprint. Het sprintje van 0 naar 60 km/u duurt 3,9 seconden en 80 – 120 km/u gaat in 6,0 seconden. De topsnelheid ligt op 150 km/u.

De range tijdens “normaal” gebruik zal volgens BMW zo’n 130 tot 160 kilometer zijn en in theorie is het zelfs 225 kilometer. Opladen duurt zo’n 6 uur of 1 uur (tot 80%) met een snellader.

UPDATE: De eerste videobeelden van de i3 zijn binnen. Bekijk op Autojunk hoe zo’n milieuridder in elkaar zit. Meer beelden van de aandrijving vind je DAAR.41 reacties

best een leuk karretje, beter dan die nissan leaf
Ik ben benieuwd naar de prijzen, als je kijkt naar bijvoorbeeld Peugeot, die de iOn aanbieden voor dik 35K.
@C220AMG: er gaan geruchten over 25.000 euro, maar of dat waar is…
http://www.autoblog.nl/archive/2011/05/17/zou-jij-25-000-euro-betalen-voor-een-elektro-bmw
@robbie: Bedankt voor de update! Dat bericht heb ik gemist. Ik kan het me overigens moeilijk voorstellen, maar wie weet!
Niet slecht en zeer handig voor de mensen die een korte afstand moeten overbruggen. Alleen waar deze mensen voordelig denken uit te komen, zullen ze nog voor een onaangename verrassing staan.
De i8 moet ergens in 2014 rond de $350.000 tot $400.000 kosten. Wat zal dit wagentje dan moeten kosten ?
wat een lelijk ding, maar de range is wel aardig ver met dit karretje.
Erg leuke concept!
(Betaalbare) technieken om autogewicht te verlagen, dat is altijd positief!
Zozo die is mooi
goeie specs, laat maar komen!
HAHAHAHA 11cm BREDER dan de huidige 7 serie, somehow this sounds unrealitic.
Weer zo’n drama bak met een stekker… bah.
-edit: check!-

Eigenlijk moet BMW hier een submerk voor bedenken, want ‘BMW’ is niet het eerst wat ik dacht toen ik de foto’s zag.
@Tommy2: BMW ‘i’ is net zoiets als BMW M. (toch?)
@Tommy2: nog nooit van BMW i gehoord zeker…
@robbie: Tis nogsteeds een BMW…
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
“De eerste volledig elektrische BMW die jij en ik straks ook kunnen kopen! ”

Nee hoor, het is een concept, die zijn niet zo snel te koop voor iedereen.
En het is ook niet de eerste volledig elektrische BMW (concept): http://www.autoblog.nl/archive/2009/06/28/elektrische-bmws-door-de-jaren-heen
@rotarypowah: die je STRAKS kan kopen. De productieversie van de i3 zal je toch echt kunnen kopen in 2013.

En dat het niet de eerste elektrische concept is weet ik ook nog wel, daarom zeg ik ook dat dit de eerste is die je straks daadwerkelijk kan kopen. Denk de concept details weg en je hebt de productieversie van de i3 die in 2013 gewoon bij de dealer staat.
@robbie: “..Denk de concept details weg en je hebt de productieversie van de i3 die in 2013 gewoon bij de dealer staat..”

Qua vorm best een heel gaaf bakkie. Ik mag toch aannemen dat onder concept die glazen deuren vallen? Want daar zit toch denk ik niemand op te wachten. Zo is je privacy ook ver te zoeken.
Ik denk echt dat we er als mensheid op achteruit gaan als we massaal overstappen naar elektrische auto’s. De enorme beperkingen die het je oplegt wegen niet op tegen de voordelen, aangezien de elektriciteit die je tankt nog steeds van kolencentrales/kerncentrales/niet rendabele windmolens komt. Voordat men volledig groene stroom op een rendabele manier kan leveren, zijn elektrische auto’s geen oplossing imo. Volgens mij moet men veel meer gaan investeren in waterstofauto’s.
sergeklapwijk
@gerard1710: Ga jij eens uitzoeken hoe rendabel waterstof auto’s zijn (well-to-wheel), kom je bedrogen uit. Als BMW van de i3 een brandstofcelauto had gemaakt, was hij minimaal factor 3 duurder.
@gerard1710: En waar denk jij dat die waterstof dan vandaan gaat komen? Het is geen energiebron, maar een zeer matige energiedrager. Opwekking van waterstof is zeer ineffecient en opslaan is al helemaal lastig. De huidige tanks zijn na een week al de helft van hun inhoud kwijt omdat het kleine waterstofmolecuul door elk materiaal heen gaat. Nee, waterstof is absoluut geen optie, ook niet als de technieken beter worden De efficiency kwa CO2 uitstoot is vergelijkbaar met de dikste sportauto’s of zelfs slechter. Water uit de uitlaat is een leuke illusie..
@erwh: en @sergeklapwijk: Waterstofauto nog niet ver genoeg ontwikkeld? No shit… Ik zeg toch dat men moet investeren in technieken om de waterstofauto en de productie van pure waterstof moet doorontwikkelen. Ik denk dat waterstofauto’s na verloop van tijd zeker rendabel kunnen worden, wie dacht 100 jaar geleden dat je een V8 1/10 kon laten rijden? Niemand inderdaad…
sergeklapwijk
@gerard1710: Voor de kosten van een waterstof auto (brandstofcel) tegenwoordig kan men een batterij elektrische auto maken die even ver kan. Dit is bedoeld als een MegaCity voertuig, voor woon-werk-supermarkt verkeer (90+% van verkeer). Men vergeet dat als je uitzonderlijke verre ritten buiten beschouwing laat, 160 km je zeer ruim voorziet aangezien je eenmaal weer thuis (wellicht ook op werk en supermarkt binnenkort!) kan opladen. Het is een verschil in mindset die er is ingebakken in de 100 jaar dat de benzinemotor op de markt is. Voor de lange ritten zou ik van het geld dat gerard uitgeeft aan waterstoftechniek, investeren in veel betere en betaalbaardere treinsystemen en ultra-zuinige vliegtuigen. Door weerstandverminderende technieken radicaler toe te passen (uiteraard zonder praktisch nut te belemmeren) in BEV’s zullen uiteindelijk totale kosten gedrukt worden.
@sergeklapwijk: Openbaar vervoer is mooi, maar geeft je niet de vrijheid die een auto je geeft. Bovendien lopen treinen op diesel of elektriciteit (mijn punt in mijn oorspronkelijke comment). Waterstof is de meest voorkomende stof op aarde, daar moeten we toch gebruik van maken?
sergeklapwijk
@gerard1710: Daar lopen de treinen nu grotendeels op, maar hun aard van rijden leent ze uitstekend voor elektrische aandrijving. Absoluut mee eens over de vrijheid, hoewel daar nog wat oplossingen voor zijn. Denk aan carsharing op bestemming, maar ook vervoer meer demand based te maken. In het algemeen slimmer en coöperatief te werk gaan. Nogmaals, vele weerstand hiertegen komt door de algemene mindset die individuele vrijheid eist terwijl het feit is dat het grotendeels niet nodig is.

Waterstof het meest voorkomend is zo’n verwarrend middelbare school natuurkunde feitje van waterstof voorstanders. Het feit is dat waterstof gewonnen moet worden uit fossiele brandstoffen of door een zeer inefficient elektrisch proces met water. Tevens bestaan de brandstofcellen uit zeer kostbare en zeldzame materialen, probeer maar eens op te zoeken wat de FCX Clarity in aanschaf kost.
sergeklapwijk
@gerard1710: O ja als laatste vraag: De huidige wind- en zonne-energie kunnen de huidige, zeer intensief consumerende bevolking dagelijks zeer ruim van energie voorzien, daar moeten we toch al helemaal iets mee doen?
@gerard1710: Water is in overvloed aanwezig op onze blauwe planeet, waterstof in vrije vorm echter niet! Waterstof kunnen we alleen ´losweken´ door middel van electrolyse of een chemische reactie, beide zijn zeer energie intensieve processen met een lage efficiency.
Mooie wagen als 2′ auto van het gezin. Als hoofdauto wens ik een auto met de afmetingen van een 3-serie en een afstand halen van + 700 km met 1 laadbeurt. Dit laatste enkel te halen met combinatie licht verbrandingsmotor om de batterijen op te laden.
BMW doe zo voort!
Het ziet er toch niet uit!
Doe dan maar een Lupo met dieseltorretje ,veul mooier.
@norge:
Alleen door die laatste zin weet ik al dat je totaal geen verstand van auto’s heb.
@bohica:dat zeggen er wel meer hier ;),probeerde een karretje te vinden dat net zo zuinig was en bijna net zo lelijk als dit hier
sergeklapwijk
1250kg valt me erg tegen, ondanks gebruik van koolstofvezel is de iMiev is lichter en haalt ook 160km! Hoe kan dit zwaarder zijn dan een Audi A2. Trouwens robbie, je vergeet te melden dat er een range extended versie (de Volt killer?) komt.
Ik vind een range van 160km toch nog erg weinig. Tot er een accutechnologie is die een range van een kilometertje of 500-600 zonder het meteen een auto van 2500kg te maken is, kunnen ze toch echt beter een range extender in de vorm van een benzinemotortje erbij doen
Hele lijst aan cgi-“video’s” op
http://www.youtube.com/user/BMWi
ANNOYING!
op de één of andere manier verschijnt er spontaan een v in de link… die moet je dus maar ff weghalen na het kopïeren en plakken in een nieuwe browser
@w0o0dy: die vids staan ook allemaal op Autojunk hoor ;)
Mmm lelijk.
mooi wagen hoor, top!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).