Specs vergelijken: BMW i8 Concept vs Audi R8 e-tron

Auteur: , 31 Reacties

Nu BMW de specificaties van de i8 Concept bekend heeft gemaakt is het wellicht een goed plan om deze even te vergelijken met de specs die andere premium groene sportauto. Audi wil de elektrische R8 e-tron namelijk volgend jaar al op de markt brengen. Stel je wil een Duitse premium supercar die lief is voor het milieu, wat moet je dan kopen?

Het belangrijkste verschil tussen de R8 e-tron en i8 is dat de R8 voor 100% elektrisch is en dat de i8 een plug-in hybride is die naast een elektromotor ook nog eens beschikt over een driecilinder benzinemotor. De Audi R8 e-tron beschikt over maar liefst 4 elektromotoren, achter elk wiel zit namelijk een motor verstopt. Die motor produceren samen een vermogen van 313 pk en 680 Nm (ook al roept Audi dat het 4.500 Nm is) en daarmee sprint de elektrische R8 in 4,8 seconden naar de 100 km/u en de topsnelheid ligt op 200 km/u.

Met een vol accupakket (dat 470 kilo weegt) komt de R8 e-tron volgens Audi zo’n 248 kilometer ver, maar of je dat haalt in de praktijk moet natuurlijk nog maar blijken. Het totale gewicht van de R8 e-tron is 1.600 kilo (een R8 4.2 FSI weegt 1.560 kg). De R8 e-tron is verder 4,43 meter lang, 1,25 meter hoog en 1,90 meter breed. En uiteraard is er in de elektrische R8 ook maar plaatst voor 2 personen, net zoals bij de benzinevarianten.

De BMW i8 Concept komt volgens BMW in de tweede helft van 2013 op de markt en beschikt over een elektromotor (die de voorwielen aandrijft) en een 1.5 liter grote driecilinder turbomotor die achterin ligt en de achterwielen aandrijft. Dankzij het (zeer) ruime gebruik van carbonfiber (of om precies te zijn carbonfiber reinforced plastic) weegt de i8 slechts 1.480 kilo. Het gecombineerde vermogen van de benzine- en elektromotor is volgens BMW 363 pk/550 Nm en daarmee sprint je in 4,6 seconden naar 100 km/u en het sprintje van 80 naar 120 km/u gaat in 4,0 seconden en de (begrensde) topsnelheid ligt op 250 km/u.

Met een volledig opgeladen accupakket kan je 35 kilometer puur elektrisch rijden (en heb je dus FWD), daarna sprint de driecilinder bij en heb je dus ook aandrijving op de achterwielen. Het gemiddelde verbruik van de i8 Concept is volgens BMW 2,7 liter per 100 km en dat levert een Co2 uitstoot op van 66 gram per kilometer.

In tegenstelling tot de R8 biedt de i8 wel ruimte voor 4 personen, al moet erbij gezegd worden dat de achterste zitplaatsen niet heel ruim zijn. De i8 Concept is 4,63 meter lang, 1,28 meter hoog en 1,95 meter breed.

Er zijn dus de nodige overeenkomsten tussen beide ecomobielen, maar ook zeker de nodige verschillen. En om de keuze nog moeilijker te maken, Mercedes schijnt in 2013 met een elektrische SLS AMG E-Cell te komen. Die heeft ook achter elk wiel een elektromotor zitten en heeft 533 pk en 880 Nm.31 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Premium Duits en electriek? Ahum deze dan..
http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/wp-content/uploads/2010/06/mercedes-benz-SLS-AMG-E-cell-prototype-doors-open-2.jpg
Sm0keGun via Android app
@norge: in een ander kleur …
@Sm0keGun: Ik neem aan dat meerdere kleuren mogelijk zijn :P
@norge: heb je het artikel wel gelezen? En van de SLS AMG zijn (volgens mij) nog niet alle specs bekend zoals dat bij de i8 en R8 wel het geval is.
@robbie: Jawel en je noemde hem ook maar ik vond dat de auto een plaatje verdiende ,en specs ? Het gaat toch om het uiterlijk bij dit soort auto’s ? ;)
@robbie:

Norge heeft nog maar net uitgevonden hoe hij plaatjes kan plakken, en dan krijg je van dit soort irrelevante toestanden ….
Als het dan toch een muesli auto moet worden, doe dan de BMW i8 maar.
Ik ben best wel enthousiast over de i8. Ook wel mooi van audi, maar de r8 kennen we al. Zal wel zijn omdat de i8 iets helemaal nieuws is.
Bij de I8 zijn de cijfers toch niet realistisch. Na 35 km springt de 1,5 l motor bij m.a.w ALLEEN op de 1,5 l motor want de batterijen zijn dan leeg. Leg mij dan die prestaties en topsnelheid eens uit !?!?!! Volgens mij een niet de realistische bedoening en dat bij concept zal blijven tenzij er paar kilokes meer batterijen aan te pas komen. De R8-e-tron staat dan dichter bij productie alhoewel 250 km autonomie ook niet echt veel is maar blijkbaar zijn er bij Audi een nieuwe soort batterijen in ontwikkeling die minstens het dubbele aan capaciteit hebben bij zelfde gewicht. Afwachten wat het gaat worden.
@speedie: bekijk deze video maar eens:
http://www.autojunk.nl/2011/07/bmw-i8-in-detail

Hopelijk begrijp je het nu een beetje ;)
de Audi is dus beter, puur electrisch bekeken.. en ik moet zeggen ook mooier..
Die R8 is al zowat productierijp en veel realistischer; die BMW is gewoon een vette concept; nog dik 20 jaar wachten voordat je precies zo’n 100-in-one kleurstelling schuifdeur plastic wielen banden ding tegenkomt
@philipzuidijk: eind 2013 kan je die BMW kopen. Uiteraard zullen er wel enkele “concept details” verdwenen zijn (zoals de doorzichtige deuren), maar deze auto gaat er 100% zeker komen.
Ik zie beide nog niet in de nabije toekomst rondrijden, maar de Audi is gebaseerd op een bestaand model en kan zo de weg op, dus veel realistischer. Een i8 zie ik voorlopig nog niet rijden. :P
@Tommy2: in 2013 komt die BMW, staat ook gewoon in het artikel en die Audi komt volgend jaar.
@robbie:
dat de BMW in 2013 komt zeg je nu twee posts achter elkaar tegen verschillende mensen! Heb je aandelen BMW ofzo?
@circlestorm69: nope, maar soms helpt het om een boodschap even te herhalen ;) Herhaal ook met alle liefde dat de R8 e-tron in 2012 komt :D
@robbie: Die goede voornemens van Audi en BMW moet je met een flinke zak zout nemen. Voordat zo’n auto echt in de prijslijsten staat zijn we nog wel verder dan 2012/2013.
ik wil dat rooie E tron concept van audi in productie zien!
@love4sportcars: Ik wil eigenlijk die dingen helemaal niet in productie zien.. ;) Ik wil dat ze opschieten met die olie uit algen, met die methanols en biobrandstoffen uit gewassen, etc. Dan kunnen we gewoon blijven genieten van de Internal Combustion Engine.
@Freewarefreak:
Duidelijke blijk van intelligentie. Er zijn genoeg wetenschappers bezig in totale stilte met alternatieve energie bronnen. Waterstof (alhoewel nu te prijzig door de grote energie behoefte om het te produceren, dus afhankelijk van de energie prijzen) en brandstof uit algen lijken veelbelovend. Wellicht dat mede door de subsidies en dat groen denken nu hip is de onderzoeken voor de levensduur en oplaadtijd van de batterijen wat zullen versnellen. Helaas wordt dan weer vergeten hoeveel energie en grondstof nodig is om deze batterijen te maken, evenals zonnepanelen kost dit meer dan de baten. Er zijn (chemische en biologische) vervangers voor petroleum maar die hebben weer impact op de CO2 uitstoot of op de voedingscirkel, zoals sojaolie en dergelijke. Helaas zijn er kortzichtige wetenschappers die hierop doorgaan en het totale plaatje vergeten. Een alternatief voor een uitstekend product (zoals petroleum, de schadelijke neveneffecten daar buiten gelaten, maar puur op economische en energiele moet op bijna alle fronten beter zijn.
“Stel je wil een Duitse premium supercar die lief is voor het milieu, wat moet je dan kopen?”

In ieder geval niks elektrisch.
Buiten de natuur om is de mens zelf het meest milieu onvriendelijk.
Duitsers hadden het al vroeg door.
Strooiden in de veertiger jaren al met labels.
De BMW op de oprit,aub? Waarom kon men bij Merc en Audi geen nieuw model ontwerpen?
@ericc: omdat die toch al een sportauto in de schappen hadden. BMW niet, dus ontwerpen ze er een..
@EFB: precies!
Nou doe mij maar een 918 dan… zal in de praktijk meer sportauto zijn dan deze twee samen!
@911GT2: Die is inderdaad een stuk geiler, maar die kost dan ook om en rond de €600.000. Met dat geld kan je een SLS E-Cell, R8 E-tron en een i8 mee kopen.
@Freewarefreak:
Duidelijke blijk van intelligentie. Er zijn genoeg wetenschappers bezig in totale stilte met alternatieve energie bronnen. Waterstof (alhoewel nu te prijzig door de grote energie behoefte om het te produceren, dus afhankelijk van de energie prijzen) en brandstof uit algen lijken veelbelovend. Wellicht dat mede door de subsidies en dat groen denken nu hip is de onderzoeken voor de levensduur en oplaadtijd van de batterijen wat zullen versnellen. Helaas wordt dan weer vergeten hoeveel energie en grondstof nodig is om deze batterijen te maken, evenals zonnepanelen kost dit meer dan de baten. Er zijn (chemische en biologische) vervangers voor petroleum maar die hebben weer impact op de CO2 uitstoot of op de voedingscirkel, zoals sojaolie en dergelijke. Helaas zijn er kortzichtige wetenschappers die hierop doorgaan en het totale plaatje vergeten, of te omslachtig onderzoek doen door fouten van anderen over te nemen omdat ze simpelweg niet inventief genoeg kunnen zijn. Een alternatief voor een uitstekend product die uitstekend uitgebaat is(zoals petroleum, de schadelijke neveneffecten daar buiten gelaten, maar puur op economische en energieële waarde) moet op bijna alle fronten beter zijn.
i8 veel mooier en vetter dan die r8 weer niet creatief, ontwerp een mooie nieuwe auto zal ik zeggen tegen de mensen van audi.
Echt wel de i8! Die ziet er zoooo goed uit! Ik kan haast niet wachten om die in het echt te zien.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).