Rijtest en video: Volkswagen Beetle

Auteur: , 91 Reacties

De Beetle draait al sinds 1938 mee, en is sinds zijn lancering uitgegroeid tot een ware cult-auto. Wereldwijd werden er al 21,5 miljoen van verkocht, alleen was niet iedereen (niemand?) even blij met de tweede generatie die eind jaren '90 uitkwam. De designers van VW kregen een herkansing en kwamen met een herinterpretatie van de klassieker, die weer gewoon 'Beetle' heet.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

De VW-designers stapten wijselijk af van het ronde design van de New Beetle, dat in de basis opgebouwd was uit drie halve cirkels, en hebben met de Beetle gepoogd een product neer te zetten dat weer dichter tegen het origineel aanschurkt, maar dan in een modern jasje. Qua vormgeving dan, want de motor ligt nog steeds voorin en het is evenmin een boxer. Nogal wiedes, je gaat puur uit nostalgische overwegingen niet een compleet nieuw blok ontwikkelen, ook al groeit het geld je op de rug.

Volkswagen Beetle

De looks zijn dus honderd miljoen miljard keer stoerder dan die van het onooglijke ronde broodtrommeltje dat hij opvolgt. Dit komt met name door de forse toename in lengte en breedte, en afname in hoogte. Je zou het dus een ‘platgeslagen kever’ kunnen noemen, maar dan creeër je verwarring met de Porsche 911 én krijg je ook nog eens de clichépolitie op je dak. Niet doen dus.

Volkswagen Beetle

Van buiten is de restyling in ieder geval geslaagd, en ook binnenin is veel moeite gedaan om hem zowel een retro- als moderne look te geven. Door het grotere formaat is de auto beter geschikt voor mensen achterin, maar dat lijkt me niet echt een prioriteit. De Beetle is niet echt een auto die je als gezinsvader overweegt als eerste en enige auto. In het interieur zien we aan onder andere het dubbele dashboardkastje en de riempjes achterin een duidelijke knipoog naar het verleden. Ook de tellerpartij is lekker anders, met een grote centrale kilometerteller en een stuk kleinere toerenteller en benzinemeter aan weerszijden. Voor de tellerfreaks: later volgt nog een optie om een drietal tellertjes centraal bovenop het dashboard te laten plaatsen.

Volkswagen Beetle

Wat direct opviel was dat VW de prijs van de Beetle zo veel mogelijk heeft proberen te drukken. De basisuitvoering neem je voor minder dan 20 mille mee; hoe duur de andere units worden is nog niet bekend, maar ons exemplaar had, om eens een detail te noemen, een stoel die je nog gewoon met de hand moest verstellen. Wie weet houdt VW bij de Beetle een beetje in met overdadige luxe, en is het de bedoeling dat dit weer echt een ‘Volks’wagen wordt.

Volkswagen Beetle

Voor de introductie had VW slechts één model meegenomen: de 2.0 TSI met DSG-6-bak. Ons exemplaar had naast de standaard 200 pk ook nog eens een sportonderstel, wat leuk was voor het scherp nemen van bochtjes, maar minder als er weer eens een onvervalste oude hobbelige DDR-weg op je pad kwam. De vullingen rammelden redelijk hard uit je kiezen zullen we maar zeggen. Met een dergelijk vermogen gaat het gewoon erg hard als je dat wilt (de eerste 3 versnellingen zijn overigens behoorlijk lang), maar je dient wel in het oog te houden dat je een Beetle rijdt, en bijvoorbeeld geen Scirocco. Een snufje onderstuur is de Beetle niet vreemd. Bovendien zuipt het blok als een tempelier zodra je hem flink opjaagt, dus zorg wel voor een royaal benzinebudget.

Volkswagen Beetle

Maar hoeveel hipsters gaat VW over de streep trekken met de Beetle? De automarkt wordt per slot van rekening de laatste jaren overspoeld met retro- en urban-modellen. Het voordeel van de Beetle ten opzichte van de New Beetle is dat eerstgenoemde geen afzichtelijk model is en dat mannen deze auto ook daadwerkelijk gaan kopen. En daarmee boor je toch mooi een potentieel koperspubliek van 3 miljard mensen aan. Als één op de drieduizend mannen er daadwerkelijk een koopt evenaart VW alvast de verkoopcijfers van de New Beetle.

Is de Beetle ook echt kek en speciaal genoeg om kopers bij Fiat en MINI weg te snoepen? Een leuke toevoeging aan het VW-gamma is het wat mij betreft wel, maar daar kopen de Wolfsburgers weinig voor. Een slecht voorteken is dat de auto tijdens het rondrijden eigenlijk totaal geen aandacht van omstanders trok. Je zou verwachten dat een dergelijke markante verschijning er wel zou uitspringen in het straatbeeld, maar het liet de Berlijners in ieder geval koud.

Volkswagen Beetle

Hoe VW een precieze invulling gaat geven aan de ‘customization’ van de Beetle is nog niet geheel duidelijk, behalve eerdergenoemde toevoeging van wat kekke tellertjes op je dashboard en de optie om het naamplaatje in je eigen taal te kiezen; in Nederland kan je er dus voor opteren om “Kever” op de achterkant te laten zetten. Vanaf november staat hij bij de dealers en gaat de verkoopteller lopen. Het is te hopen dat veel mensen hun New Beetle er voor inruilen en de ingeleverde units vlot aan het daglicht onttrekken. Het zal het straatbeeld veel goed doen. Filmpje!91 reacties

Heb t nooit een leuke auto gevonden.
-edit: nog heel even geduld!-
Leuk man de nieuwe beetle kan ook opzichzelf rijden zie ik.

Althans er zit geen bestuurder in en toch rijd de auto op de eerste 3 foto’s
@Donstil: Beter kijken, ze zitten er wel degelijk! Stiekem hoopte ik al op een Herby film :D (zonder Lindsey aub!)
@Donstil: ja en op de voorlaatste foto is de bestuurder de auto helemaal beu en pakt ie de S Bahn naar huis.
@Donstil: Nooit een Herbie-film gezien zeker?
“De mannen zijn weer aan zet” en dan komt he: vanwege de styling van de auto *fail* Video om door te spoelen…
Kevertje ziet er een stuk beter uit dan de new beetle, maar een mannen auto?! Nog niet eens misschien.
wow deze rijtest had ik nog niet verwacht :D
vind het best een geslaagd model voor beetle.. alles beter dan de vorige natuurlijk maar ik zie hier nog wel mannen in rijden.. dat ding om de accu zie je trouwens heel veel bij peugeot’s.. ik tenminste.. wat ik ervan weet heeft het geen belangrijke functie maar is dat net als al die plastic kappen gewoon om het af te dekken.. :mrgreen:

goed gedaan smoke, niks mis mee :mrgreen:
@dennisr: Dat doet Volkswagen al meer als 15 jaar. Die van mij heeft het ook. Dat is een isolerend schuim jasje. Het beschermd de accu tegen warmte in de zomer en kou in de winter. Zo zijn de temperatuurschommelingen iets minder rigoreus. Dit komt de krachtopbrengst en levensduur van de accu ten goede.
Goede pres!
Mooi(er)e wagen en dito presentatie, maar we wachten vol spanning naar de SuperVeloce!
Nog steeds niet weg van deze reïncarnatie. Wel fijn die differentiatie bij VAG. In (min of meer) hetzelfde segment keuze tussen een Golf, Beetle, Scirocco en wil je een echte coupé de TT va Audi…
Van mij hadden ze ook nog de oranje clignoteurs bovenop de beide voorspatborden mogen plaatsen, als ze nou toch de vorige modellen willen nabootsen. Voor de rest: ik zou ‘m wel aandurven, maar dan wel als Abt-uitvoering met die booskijkers… ;-)
Mijn antwoord hierop luid als volgt: Fuck the Beetle, Love the Sirocco.
In 1938 was er helemaal geen Beetle maar enkel nazi KDF wagentje.
@divine: daar denkt wikipedia anders over: http://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Beetle
@anuspraeternaturalis: vervelend dat je geen post kunt aanpassen, want mijn post vraagt om enige nuance. :)
@anuspraeternaturalis: dan heeft wikipedia een probleem. De vooroorlogse modellen noemden KDF wagen en waren een onderdeel van de Nazi propaganda machine. KDF stond voor Kraft Durch Freude en hield o.a. een spaarprogramma in om wekelijks te sparen voor een auto. Dus…in 1938 waren er helemaal geen Beetles maar enkle KDF wagens.
@divine: ik ga er maar vanuit dat wikipedia te vertrouwen is.. anders word alles onbetrouwbaar..
@dennisr: Dat zou ik zeker niet doen als ik jou was: je kunt daar zelf aanpassen, en dat doen bedrijven en politieke instellingen met de regelmaat van de klok… Maw: Wikipedia is leuk als begint punt voor informatie (om die daarna te verifieren), maar zeker niet als encylopedie (of vergelijkbaar)
@fwdsucks: ow.. naja dan doen we het niet meer :P gebruik het eigenlijk toch al nooit :lol:
Dat vilt om de accu zie je bij alle chiquere Volkswagens.. Vind het een kek bakkie, maar dan wel voor mijn vriendin. Ik neem de Scirocco dan wel.
Ziet er al veel beter uit dan het vorige model (vrouwen auto) hierin zou ik me niet schamen hoor .
die vilt is idd voor betere isolatie in de winter, mijn vw heeft dit ook.
Durf te kiezen volkswagen, denk dat ie snel gefacelift wordt. Mannen gaan ECHT niet massaal in een beetle rijden, dit heet Imago. en voor een vrouwen auto is deze weer te mannelijk. Middle of the road anyone ?
@koluh: homo’s :)
De kever als cult-auto?
In Europa alleen omdat íe goedkoop was.
Da’s onze cult dus.
Hij is zeker wel ‘stoerder’ dan het vorige model, maar komop hoe gay moet je zijn om hierin te rijden als man? Dan kies je toch de Scirocco als je de Golf saai vind.

En Smokey, ingepakte accu’s doen ze bij VAG al sinds 2000 naar mijn weten, lijkt me niks bijzonders?
@revstars-net:

Het grappige is dat de nieuste scirocco ook nogal gay is. Wel mooi ;)
ik zou hem nog altijd niet kopen.. wel mooier dan de vorige
Ik vind hem dom uit zijn ogen kijken. (De auto)
Mooie auto en goede rijstes alweer! Het enige kritiek puntje dat ik heb zijn de bijgevoegde foto’s, waarom niet van eigen makelij? Naar mijn mening krijg je zo een beter beeld van enkele op- en of aanmerkingen.
Deze wagen past zich dan ook aan de omgeving aan.
Wel echt een love it / hate it auto.. ik vind het helemaal niks.. behalve de wieldoppen, die zijn wel briljant.
Ik denk eigenlijk wel dat deze auto op de markt gezet zal worden voor vrouwen. Dat de auto een iets minder Barbie gehalte heeft dan de vorige wil niet meteen zeggen dat het een mannen auto is.. Ik denk dat een iets stoerder model juist vrouwen aanspreekt.
@robskilov: boks
ik heb liever wouter.
vind dit echt een barry.
met zijn interessante kraakje in zijn stem.
nee, doet het niet voor mij
@g40freak: haha inderdaad.
Ik reed gisteren nog op die weg (aan het begin van het filmpje) :). Heb de presentatie van de Beetle in Berlijn ook gezien. Stoere auto om in het echt te zien.
Ik vind het goed gedaan van Smoke. Hij heeft natuurlijk het charisma van Wouter nog niet, maar dat komt wel. Eerst zorgen dat het technisch goed loopt, de rest volgt vanzelf wel.

En de auto vind ik maar so-so.
Geinig bakkie, grote stappen voorwaarts dit! Volgens mij is een auto nog nooit met zo’n grote sprong vooruit gegaan als de Volskwagen Beetle, wat een hondslelijk ding was die oude en wat mooi is deze nieuwe! :D
Dat kapje zit om de accu omdat het een isoleerende werking heeft. Om ervoor te zorgen dat er een een beter Stroomafgifte is bij lagere temparaturen
ik vind hem teveel pt cruiser en te weinig kever.
Maar misschien moet ik eens ophouden met dit ding met die ouwe rommel te vergelijken
Filmpjes worden er niet beter op, en het feminisme verhaaltje betreffende deze Beetle heb ik nu ook wel gehad.

Graag wat relevante info, zoals het verhaal met de portieren. Is dit nog zoals bij de New Beetle, dat je bij het dichtgooien van een portier precies het gevoel had dat je midden in een kerk stond, of is de demping nu al wat beter?
Het Hermannetje maakt zich weer eens oeverloos belachelijk, in 1938 had de kever helemaal geen deurtje aan het handschoenkastje. En bij de latere modellen scharnierde het naar beneden toe. Bluffen met kennis die je niet hebt kan soms slecht uitdraaien.
@divine: hij heeft ook niet gezegd dat die uit 38 het had toch ? en er zal vast wel 1 geweest zijn die het wel had..
@dennisr: als de kever al een deurtje aan het handschoenkastje had…dan scharnierde het zonder uitzondering naar beneden toe. Dit was zo op de VW 1200, VW 1300, VW 1302 en VW 1303. De standaard modellen (ook wel spaarkever genoemd) hadden geen deurtjes aan het handschoenkastje. Het Hermannetje heeft nog veel te leren. Gelukkig is zijn publiek jong en naief.
@divine: beter 1000 jonge/naiefe autoblog lezers dan 1000 zeikende zoals jij.. zo bekijk ik het dan maar.. anyway.. als dat dashboard kastje alles is.. ik kies mijn auto toch niet op welke kant die op scharniert.. vind het prima hoor dat je een ”fout” van hem wilt rechtzetten.. maar kan ook op andere manier.. ?
@dennisr: je verdedigt degene die in de fout gaat en je kapt af op degene die de dingen probeert recht te zetten. Als iemand probeert informatie te verspreiden door journalistje te spelen is de eerste regel controleren of hetgeen hij vertelt wel correct is, en daar kun jij zelfs geen speld tussen krijgen. Een persmapje openen en aflezen is makkelijk hoor.
@divine: klopt, eerst de juiste informatie verzamelen is een must.. maar dan nog had het op een andere manier gekund.. niet ? en ik vind een dashboardkastjescharnietje (ofzo) nou niet zo belangrijk..
@dennisr: het Hermannetje vindt het blijkbaar wel belangrijk genoeg…
@divine: Heb je het interieur van een New Beetle wel eens bekeken? Die had wél twee dashboardkastjes, waarvan ééntje omhoog scharnierde. Waarschijnlijk heeft Herman zich gewoon versproken. En zeg nou zelf, fouten maken is menselijk. Als jij het beter kan of weet, waarom vraag je dan geen proefrit aan en maak je zelf geen rijtest voor ons?
@Edge: omdat ik geen zin heb om als een gek tegen 180km/u tussen de bomen te raggen.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/91/1949_VW_dash_.jpg

Zoals je ziet, twee handschoenkastjes, zonder deurtjes. Pas later zijn de deurtjes gekomen…die naar beneden scharnierden
@divine: Atenza, je bent terug! Wat leuk…
@ricardo: bespeur ik sarcasme ? :lol:
@divine: “Het Hermannetje maakt zich weer eens oeverloos belachelijk”. Ik dacht serieus dat je als eerste iets ging zeggen over de manier waarop hij rijdt, met zijn linkerhand bovenop het stuur en zijn armen bijna gestrekt. Maar nee, in plaats daarvan onbegrijpelijk geleuter over andersom verkeerd om naar boven of beneden openende handschoenenkastjes. Ook goed.
Beter geslaagd als zijn voorganger ,eigenlijk best een leuk karretje .Twijfel of de voorkant wel stoer genoeg is .
de naam new beetle vond ik ook totaal niet passen. het model miste de motor achterin en had de a stijlen veel te ver naar voren staan. de nieuwe heet weer beetle zoals het hoort. wat bij de beetle past is herrie en ik hoop dat je hem van ver kan horen aankomen. het is niet mijn ding maar iriteren doet hij mij ook niet.
echt een gaaf ding ..
het enige VAG product waar ik me snel in thuis zou voelen ..

denk ook dat ze juist met deze auto “niet VAG klanten” kunnen aantrekken ..
@lincoln: weet je wat ik me nou al een tijdje af vraag… wat vind jij nou mooie auto’s ? :P in mijn ogen kraak je soms de mooiste auto’s af.. en zoiets ”simpels” als dit vind je dan weer wel mooi ? :P of zit ik er nu volledig naast.. :)
@dennisr:

auto,s waar geen pretentie of status aan kleven ..
liever een Ford GT dan een Ferrari ..
liever een Alto dan een Fiat 500 ..
en dan met wat uitzonderingen ..

dus net als iedereen .. ordinaire willekeur ..
@lincoln: die mening over ”liever Ford GT dan een ferrari” kan ik met je delen :D Alto en 500 zou ik beiden niet nemen maar ik begrijp je punt ;)
ik wil een verlaagde met bentley velgen eronder :P
@KaCh1ng: dat petje staat jou goed zeg
Gokje wat dit model zal kosten? 80k, want wieldoppen en “custom”
blijft een wijvenbak…
Gay Car of the Year 2011?
waarom plaatsen ze de uitlaten niet in t midden net als bij de echte kever.

http://imageshack.us/photo/my-images/28/volkswagenbeetle2012160.jpg/
let maar niet op de slechtheid van wat ik heb gemaakt, het is maar een voorbeeld
@mikeslsamg: anders zouden de tuners geen werk meer hebben.
@mikeslsamg: Dat hebben ze dus bij de R gedaan die op de IAA staat
nerdmode: “dit model heet weer gewoon Beetle” klopt natuurlijk niet Herman, want het originele model heettegewoon Type 1
/nerdmode
Ik vind hem sowieso stoerder als de oude new Beetle. Over de Porsche 911 roept toch iedereen altijd “platgeslagen kever..” En wat is deze? Lager, breder, stoerder dan de oude new Beetle. Hé dat schept mogelijkheden. Verlaag deze, leg hem lekker plat op zijn bek, mooie Porsche velgen er onder en eventueel mooie GT3 RS kleur accenten.. voila.. een poor mans 911. In zo’n trim kan ik het toch geen wijvenbak vinden.

http://www.autoblog.nl/gallery/0_Divers/Volkswagen_Beetle_RS/slides/Volkswagen_Beetle_RS_01.jpg

http://www.autoblog.nl/gallery/0_Divers/Volkswagen_Beetle_RS/slides/Volkswagen_Beetle_RS_08.jpg

Nog even voor Smokey: Noem mij een pixelneuker maar ik had het mooier gevonden als je tijdens het opnemen van je monoloog ook let op de details. Ik stoorde mij bijvoorbeeld erg aan de twee dikke zuignap kringen op de voorruit tijdens je gesprek. Poets die weg nadat je de acceleratie en rijshots heb gemaakt. Een sprayflacon glasscleaner en een microvezeldoek passen makkelijk in de gear van de crew. Dat zijn nou die gekke dingen die afleiden. Het waterflesje in de deur vond ik niet erg, dat geeft wel een mooi beeld van de afmetingen van die houder tijdens de interior shots.
@Freewarefreak: poetsfreak ! :p daar had ik nog niet eens op gelet :D
@KaCh1ng: Ge moet m’n auto eens zien. Heb hier al een beker staan. Tweede prijs, show and shine. ;)
@Freewarefreak: Zo kan je hem inderdaad niet vrouwelijk noemen…. Ik vind hem zo echt af…. Ziet er zelf sportief uit! En dat voor een Beetle ;-)
Gewoon een vrolijke noot tussen alle andere saaie vag producten op de r8 na.
…’wijvenbak’…? Wat is mis met auto’s maken voor vrouwen, of die vrouwen toevallig mooier vinden dan mannen? Je mag je wel wat vriendelijker en genuanceerder uitlaten Sir Smokalot.

OT: Tja, vind hem qua vormgeving niet echt geslaagd. Ze hebben wat jaren terug wat mooie conceptversies gemaakt met lekker laag dakje (new beetle model), dat vond ik pas stoer uit zien.
@golf20fsi: Niet alle vrouwen zijn wijven.
@golf20fsi:

niet alle wijven zijn vrouwen ..
Mijn Seat Leon uit 2006 heeft zijn accu ook al ingepakt hoor.
Nou je hebt duidelijk weer teveel gerookt als je dit geen rond design noemt. Als je al kunt spreken van design bij een volkswagen. Wel leuk om je vriend mee rond te rijden in het weekend toch?
hierbij neem ik mijn te vroeg uitgesproken vooroordeel over Herman weer terug, want jeetje wat ga jij snel vooruit! Prima rijtest weer!
Dit is nu al de DERDE review van die auto die ik lees, waarin ze het leuke dubbele dashboardkastje aanhalen als referentie naar het verleden en er WEER geen foto van bij plaatsen… zal aan mij liggen!?

Verder trouwens een leuk verslag om te lezen, thanks!
@BeQuietAndDrive: Zit in het filmpje ;-)
@Dimglor: Dat kan ik vanavond pas zien :(
Heb het al eerder gezegd nmaar de binnenkant vind ik een totaal gemiste kans. We heel erg herkenbaar VAG (oersaai dus) maar niet passend bij een design autootje.
Leuke test en ook een leuke auto. Leuk die verwijzingen naar de oude Beetle, wel jammer dat de persfoto’s zijn gebruikt en geen zelfgemaakte foto’s. Op zich dus best een mooie auto en inderdaad een stuk mannelijker dan de New Beetle, maar voor dat geld zou ik nog altijd liever een Golf kopen…
@Dimglor: Soms ontbreekt de tijd helaas om zelf nog uitgebreid foto’s te gaan schieten. Zeker als je de presentatie (nog) niet binnen 5 minuten op de automatische piloot doet :)

Uiteraard proberen we het altijd wel, maar bij de Beetle was het niet gelukt.
Ik ben niet overtuigd.
Deze nieuwe Beetle lijkt teveel op alle andere VW’s om echt een eigen smoel te hebben.
De ontwerpers van de Mini en Fiat 500 hebben echt gekeken naar de unieke punten en vormen van het origineel.
Kijk maar naar de schattige koplampjes van de 500 en het stompe kontje van de Mini.
Net als bij de vorige Beetle de designers gewoon een willekeurige VW verbeetled.
Ik ben bang dat dat niet genoeg is voor zo’n icoon en ik hoop dat VW hiervoor gestraft gaat worden met dramatische verkoopcijfers.
Op zich een leuk karretje, maar geen geslaagde Beetle.
-edit: nutteloze bijdrage-
Ik vind dit geen nieuw ontwerp. Het lijkt eerder op een facelift versie. in plaats van een nieuw model uit te brengen, kunnen ze beter proberen om van dat gay imago af te komen.
Herbie meets Herman…en de auto is gewoon ‘het niet’….
hee kijk! een vetgemeste 911….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).