Opel CD designstudie oogt nog steeds heel strak

Auteur: , 15 Reacties

Opel heeft niet echt een historie van baanbrekend design, maar zo af en toe stijgt het merk boven zichzelf uit. Dat deed het bijvoorbeeld in 1969 met de designstudie Opel CD.

Deze hele strakke coupé was te zien op de Schloss Dyck Classic Days. De Opel CD werd voor het eerst aan het publiek getoond op de IAA in september 1969. De auto is ook nu nog een ravissante verschijning.

Opvallend is dat de A-stijlen ontbreken. En deuren zijn er evenmin. De voorruit vormt samen met zijruiten en zijpanelen één geheel dat via een scharnierconstructie naar voren klapt. Heel erg Thunderbirds, maar niet erg praktisch in bijvoorbeeld een garage met een laag plafond.

Het interieur is al even strak en voor die tijd futuristisch, maar toch verraden details het jaar van zijn geboorte. Let op de ouderwetse grote hoorn van de autotelefoon en de cassettespeler voor de muziek (geen CD).

De CD stond op een ingekort platform van een Opel Diplomat en herbergde onder de motorkap ook diens 5.4 liter V8. Opel ontwierp hem puur als toekomststudie. Later kreeg de CD toch een vervolg als productieauto. Opel-knutselaar Erich Bitter ging hem bouwen als Bitter CD. Voorzien van een iets conventionelere carrosserie met gewone deuren maar nog altijd elegant, verscheen hij eind 1973 op de weg.

Bitter CD

Jammer dat juist toen de oliecrisis uitbrak, zodat de grote coupé met zijn Amerikaanse V8 de verkeerde auto op het verkeerde moment werd. Bitter scoorde bij de onthulling op de IAA van 1973 direct bijna 200 orders. Hij wilde er 200 per jaar gaan bouwen, maar dat aantal is bij lange na niet gehaald. Tot aan het productie-einde in 1979 rolden 395 Bitter CD’s uit de werkplaats.

Met dank aan Maarten en Robert voor deze bijdrage!15 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Wouter-Klinge via iPhone app
Bitter sweet…
Was een duur geintje geweest als ze bij het originele design waren gebleven, een sterretje in de voorruit.
Ach…. Beter een sterretje in je voorruit dan omgekeerd!
@jackass266:
Radio Bergeijk heeft een keer zo’n sketch gedaan. Luister: http://www.vpro.nl/programma/radiobergeijk/afleveringen/29000719/media/29486959/

vanaf 17.22 minuten. Lachen!
De Bitter CD… Prachtig! Gebouwd door Baur. Italiaans uiterlijk met Amerikaans/Duitse techniek en een bijzonder interieur met een enorm dashboard.
Doet me altijd een beetje denken aan de Maserati Ghibli.
Een oom van me was de importeur van Bitter in Nederland. Heb echter helaas geen folders meer van de CD, dus als iemand er nog 1 voor me heeft…
Prachtige ontwerpen inderdaad. Ook herkenbaar, met een hoop bekende onderdelen van ‘normale’ Opels uit die tijd.
Afgelopen weekende op de Classic Days bij Schloss Dyck geweest. Zeker ook even deze stand met Opels CD’s bekeken. Dit terwijl ik Opel normaal geen blik waardig gun.
Deze Classic Days zijn zeer zeker de moeite waard, wij hebben echt een topdag gehad en het valt nog het beste te vergelijken met Goodwood!!
Toppertje van de dag was dat onze jongste zoon (3JR) mocht plaats nemen in de Mercedes Benz 300SLR met sart nummer 658!!
@rvonl: Er daar kom je nu mee, moet ik weer een jaar wachten.
http://youtu.be/6DK_WbhAGhs

Voor een leuk filmpje van dit event.
balen als je een sterretje hebt, maar hoe F*&% vet is die ruit!!! jammer dat die niet is gebleven bij de productie wagen, maar die is nog steeds heel mooi
1969 en al telefoon aan boord….. :)
Erg mooi concept, die subtiele chromen randjes maken ‘m helemaal af. Samen met het vele glas natuurlijk ;)
Had ie ook een 36.000 Btu Air Conditioning?? Als je met al dat glas in een zonnige streek rijdt, is het volgens mij net of je in een popcornmachine zit…..
Wat hadden ze mooie vrouwtjes in 1969. Hoe zou ze er nu uitzien?
@fortuna: Als je moeder ?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).