Rijtest en video: Citroën DS3 eHdi vs Alfa Romeo MiTo

Auteur: , 76 Reacties

Na de Polo vs de Punto hadden Wouter en ik de smaak te pakken. Wat is er per slot van rekening leuker dan met twee belastingvrije diesels elkaar het leven zuur te maken? De keuze hierin is de laatste tijd explosief gegroeid, en we gingen dit keer voor een tweetal auto’s voor vrekken met stijl: de DS3 en de MiTo.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Loop een rondje rond de MiTo en je denkt op het eerste gezicht met een waar scheurijzer te maken te hebben: stickers op de flanken en 18” (ácht-tien inch!) lichtmetalo’s doen weliswaar indrukwekkend aan als je bij het verkeerslicht naast de kleine Italiaan staat, maar in de praktijk zal half gas vaak volstaan om hem er uit te trekken. Alfa’s kleinste heeft namelijk hetzelfde 1.3-molentje aan boord dat ook in de eerder geteste Punto Evo ligt, en pompt er dus niet meer dan 85 pk en 200 Nm uit. All show, no go. Zo kennen we de Italianen weer. Op mij komt het een beetje over als weer zo’n Fabio die met veel theater een mooi meisje het hof maakt, maar tegelijkertijd eigenlijk met een schuin oog verlekkerd naar haar kleine broertje kijkt.

Alfa Romeo Mito versus Citroen DS3
Alfa Romeo Mito versus Citroen DS3

De styling van de MiTo moet je liggen: de een vindt het een bella macchina, de ander heeft een wat minder roze bril op en bestempelt de auto eerder als het debiele kleine broertje van de 8C. Een verkooptopper is het hier in Nederland in ieder geval niet te noemen, je ziet ze nauwelijks in het straatbeeld, terwijl de belastingvrije Twingo’s en Polo’s je om de oren vliegen. Een en ander zal er mee te maken hebben dat de keuze voor een 14%-bijteller niet met het hart, maar met het verstand wordt gemaakt. Maak eens een calculatie van de restwaarde na 3 jaar en je begrijpt wat ik bedoel.

Alfa Romeo Mito versus Citroen DS3

Wat heeft de Alfa dan nog te bieden, behalve 18” (ácht-tien inch!) velgen (zoals Wouter in Brussel al aangaf is dit de enige 14% bijteller waarop dusdanig dikke jetsers mogelijk zijn)? Nou, een stukje goede wegligging waarschijnlijk. We weten het niet, want ons exemplaar was met de optionele 18” (ácht-tien inch!) velgen uitgerust, en stuiterde dientengevolge alle kanten op. Ook kan je er minder dan 5 liter dieselolie per 100 km mee verstoken, maar dan moet je wel even je best doen.

Alfa Romeo Mito versus Citroen DS3
Alfa Romeo Mito versus Citroen DS3

De MiTo is een auto die wel mee kan komen in de Nederlandse spits. Hier rij je de facto nooit veel harder dan 110, en dus kom je met alles sterker dan een 2CV nog mee. Een stukje Italiaanse flair kan hem niet ontzegd worden, dus mensen die op zoek zijn naar iets wat sub-20.000 euro is én Italiaans moet zijn kunnen hier wel mee uit de voeten.

Een auto die ook om zijn looks gekocht zal worden is de DS3. Dit premium-broertje van de C3 oogt strak, en hij heeft nog LED-lampjes ook. Daarnaast had hij ten tijde van de test nog een flinke troef in handen: het was de enige auto die een 1.6-dieselblok in de 14%-categorie had weten te wurmen. Inmiddels heeft de Fiesta Econetic zich bij de DS3 aangesloten, maar destijds was hij uniek in zijn klasse. En wat een meerwaarde hebben die 300 extra cc! Het is nog steeds een geknepen blok, maar wel eentje waarmee je stukken lekkerder in het dagelijks verkeer meekomt dan met de welbekende 1.3’tjes en schrale driecilinders.

Langere afstanden afleggen is een peulenschil voor de Citroën. Het rijcomfort houdt het midden tussen comfortabel en strak, en tijdens een weekendtrip naar Brussel kreeg ondergetekende dankzij druk verkeer volop de kans om het start-stop-systeem te testen. Wanneer je flink anticipeert komt dit in de file goed van pas: laat de auto in zijn vrij uitrollen en de motor wordt bij een vaartje van 10 km/u al uitgeschakeld. Tegenover al deze zuinigheid en efficiency staat dan wel weer dat het heel hard de verkeerde kant op gaat wanneer je harder dan 110 km/u rijdt. Bij een vaartje van 160 op de cruise ben je met een 520d nog zuiniger, en als het aan autoblogger ligt ook nog eens extra het bokje als je een mobiele kassa passeert.

Alfa Romeo Mito versus Citroen DS3

Alfa Romeo Mito versus Citroen DS3

Hij rijdt voor een 14%-bijteller dus bovengemiddeld, maar hoe zit het met de aankleding? Verdient hij het premium-predikaat? Mwah, de 16″ stalen velgen met wieldoppen zijn niet bepaald je-van-het, en ook binnenin laat de DS3 steken vallen. Als ik het met 2 woorden zou moeten omschrijven is het ‘té plastic’. De dikke hendels waarmee radio en cruise-control worden bediend vertonen (door de lange hefboom?) wat speling en bovendien moest ik meermalen herhaaldelijk op een (volume-)knop drukken voordat ik eindelijk reactie kreeg. Een beetje so-so voor een auto die zonder BPM toch bijna 19.000 euro moet opbrengen. Het door ons geteste model ging krap door de 20k-barrière, 20.129 euro om precies te zijn.

Voor de gereden muesli-MiTo moet je nog eens bijna 16 extra groene biljetten meenemen (21.704 euro), maar dan krijg je wel 18″ (ácht-tien inch!) velgen en nog veel meer. Dat neemt natuurlijk niet weg dat je er door de eerste de beste Kreidler nog uitgereden wordt… Filmpje!76 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
De DS3 blijft een mooi wagentje.
Maar wat een lelijke velgen op beide auto’s. Vooral op de Alfa. Velgen gebaseerd op 3 spaken (ook al zijn het dubbele) zijn nooit mooi
@adyton: de DS3 heeft wieldoppen;)
@AudiQuatro: Ach die laatste alinea’s blijkbaar overgeslaan!! Correct :-p Haha. Wel goede wieldoppen dan. Want op foto’s bijna niet zichtbaar!!
@AudiQuatro: zijn gewoon velgen geloof ik hoor. Ik zie de remschijven.
@meneersander: Je ziet wss een stuk staal spiegelen, het zijn echt wieldoppen. Maar namens Citroën bedankt voor het compliment. ;) Het zijn echt geslaagde doppen.
@Citrofiel: het izjn idd de mooiste wieldoppen die ik ooit heb gezien.
18 inch is misschien beter overkill op zo’n kleine auto ?
krijg je meer polo fun effect.

De alfa heeft wat meer vrouwelijks (kappersauto) waar de DS3 net wat mannelijker, stoerder overkomt.

ennuh is het sir_smokalot or sir_snuifalot ? ;-)
leuke rijtest, en 2 leuke wagentjes.. moet zeggen dat ik qua uiterlijk de mito mooier vind.. ondanks de 3 spaak velgjes..
tjaa dat wouter hier niet wild van word kan ik begrijpen als je vorige rijtest een lamborghini was :lol:

maar.. sturen en toeteren !? man man.. die moderne techniek gaat ver!
Tja de MiTo is dan wel geen Murcielago, maar toch verantwoord hoor! Leuke rijtest trouwens, complimenten!
gelukkig dat je in belgië 15% ecokorting krijgt, dan ga je gewoon voor de mini one D (tss 15-16d , basisprijs), sportiefste in de meusli klasse
@KaCh1ng: kan het uit, om als nederlander in belgie je eco karretje te kopen ? ze zijn daar sowieso al goedkoper.. en met die 15% korting (die hier volgens mij niet is) kan het zeker ook nog wel uit om BPM te betalen ? BPM is ook niet zoveel op die autotjes..
@dennisr: Wat dacht je van 0 euro BPM?
@KaCh1ng: De MiTo die je in België kan kopen met 15% korting heeft ook meer PK, nl. 95 i.p.v. 85.
@jackl: Die heb je in Nederland ook gewoon. Alleen is dat hier geen Eco. En als je verder kijkt onder de kap. Kom je er ook achter dat er op deze 2 modellen compleet verschillende turbo’s gemonteerd zitten.
back to the 90’s met de 3 spaaksvelg.. ik had gehoopt dat ze m vergeten waren.
verder is er iets aan de voorkant van die Mito wat niet klopt.. de lampen staan te dicht op elkaar ofzo, is jammer want meer Alfa’s op straat kan nooit kwaad.
ds3 : 0 -100 km/u: 11.3 mito 12.5 dat noem ik dus 1 seconde geen 2 en 18 inch 215 banden onder een kleine eco auto zetten is ook niet goed voor brandstofverbruik en acceleratie
Is stickertuning terug mode?
Ik heb al aantal jaar nu 1.3 MiTo-dieseltje in m’n garage staan en ik snap de minpunten wel.
Wegligging vind ik geweldig, maar soms heeft ie wel eens dat stuitergevoel + de veringen zijn keihard.
Ook dat ietsje meer punch ontbreekt wat, maar dat kan misschien wel het geval zijn bij de 1.6.

Het uiterlijk daarentegen vind ik nog steeds fantastisch. T is een hate-or-love-it-typetje, maar voor mij persoonlijk is er geen mooier frontje te zien op de weg momenteel (op de betaalbare wagens :)).
Die velgen lijken rechtstreeks van marktplaats te komen en eerder op een jaren tachtigmodel. Die sticker is ook zo alfasud. Teveel pretenties te weinig wol.
Heb heel vroeger o.a. een alfasud 1.2 m gereden, dat was ook een schim van de andere suds.
”de 16? stalen velgen met wieldoppen zijn niet bepaald je-van-het”. Een beetje een rare reactie, je kan het zelf zo gek maken als je wilt.
@The360box: Wanneer je de DS3 op grotere wielen zet raakt hij zijn 14% bijtelling status kwijt. Daarom wordt het vaak niet gedaan, heb er zelf een en helaas ook op wieldoppen om die reden.
@E34M5Touring: Een verkoper wist me zelfs te vertellen dat zelfs 16″ lichtmetalen velgen in dezelfde banden niet mogen. Indien gewenst kan het wel, maar eigen verantwoordelijkheid
@RoT___: Klopt helemaal wat ik overigens van den zotte vind
@E34M5Touring: rij zelf ook DS3 ehdi, heb er 17″ onder laten zetten na navraag bij de belastingdienst….. niks aan het handje, als ze er maar niet af fabriek onder liggen…..
@edzo: Ik kreeg te horen dat ik dan gewoon 24% bijtelling mag betalen.
@E34M5Touring: En wie gaat dat controleren? De DS3 e-HDi is niet herkenbaar als mueslimodel dus agenten zullen ook niet opspringen.
Leuke vergelijking. Als ik zou moeten kiezen had ik zeker voor de Alfa gegaan..

OT:
@Adyton deze DS3 is volgens mij voorzien van wieldoppen (CORRECT ME IF I’M WRONG)
@thedgm: correct, mogen ook geen lichtmetalen velgen onder i.v.m. fiscus.
@RoT___:
ik weet niet waar iedereen die wijsheid mbt grotere velgen en 14%/mrbvrijstelling vandaan haalt, maar er klopt niet veel van. De belastingindeling wordt namelijk bij de kentekenaanvraag bepaald, en het aftermarket plaatsen van grotere velgen onder je auto heeft daar dan geen invloed meer op….
@edzo: aftermarket is het je eigen verantwoordelijkheid. Lokale dealer zegt dat zij niet in staan voor eventueel gedonder met fiscus. Grotere danwel andere velgen mogen als gewone optie dus niet op een DS3, als accesoire afhankelijk van dealer.
Altijd handig een 14% bijteller beoordelen op het vermogen en een 1.6 met een 1.3.
Die veelroker heet stiekem zeker Fabio? Blijf lekker in je beetle joh, samen met je vriendje.
@vincenzo: ja groot gelijk als je een 14% bijteller wil testen doe het dan goed en beoordeel hen op zuinigheid en prijs/kwaliteit ( de redenen van aankoop van deze wagens)
Hahaha einde van het filmpje xD
dynamic mode ziet er wel bom uit!
Mijn ouders hebben een DS3 eHdi in bordeauxrood met zwart dak en spiegels besteld, vind het een erg leuk wagentje om te zien, ben er ook erg benieuwd naar!

Leuke rijtest ook trouwens!
Haha die aftiteling, Wouter “18 Inch” Karssen :P
Eh ,hoe groot waren die velgen op de Alfa nou? :oops:
Doe toch die alfa mmaar als ik moet kiezen tussen deze twee.Bella bravisimo .
Leuke einde.
Maar heeft Wouter zijn haar GRIJS geverfd.
Haha, Wouter “18 Inch” Karssen en de dynamic mode is wel superieur trouwens :P
hah, got nothing on me, mijn stuur heeft 2 toeters (standaard!). Boek hem ook gewoon in 9 seconden naar de 100 ofzo…
Wat is iedereen allemaal aan het zeuren over die 3 spaaks velgen? Zo lelijk zijn ze niet eens, eerder mooi! ik weet nog wel dat mijn moeder een auto had met 3 spaaks velgen, die velgen waren echt niet mooi, doppen waren mooier!
Heb ze zelf ook beide gereden! Maar vind de DS3 een fijner blok hebben waarbij je minder moeite hoeft te doen om zuinig te rijden en daar gaat het hier om denk ik! Als je de DS3 dan ook nog met 17″ laat uitrusten als dealeroptie dan ziet hij er ook nog eens leuk uit ;-) MiTo blijft ook gewoon een leuk karretje om te zien maar begin ze nu een beetje te vaak te zien! Daarnaast vind ik het interieur ook wat minder bij de MiTo maar dat is persoonlijk!
Hahahaha lol die laatste scene, dat sarcasme spat ervan af, geniaal XD!!
@sir smokalot: Gelukkig zijn de Polo blue motions niet van plastic van binnen. Wij hebben er een paar op het werk rondrijden en ik kan je vertellen die dingen rijden voor geen meter. Stoelen hebben het comfort van een kerbank en qua rijden is het ook niet echt wat.
En als je beter onderzoek had gedaan dan was je erachter gekomen dat deze banden en velgen onder de DS3 moeten om in de 14% bijtelling te vallen. Er wordt al door Citroen gewaarschuwd om er vooral geen sportvelgen en andere banden onder te doen want als je gepakt wordt dan kun je de belastingdienst terugbetalen.
Persoonlijk vind ik dit toch de meest stijlvolle modellen. De VAG 14% gevallen zijn zo saai….
@rufctr01: heb je de 1.3 diesel gereden? Want daar was ik behoorlijk van onder de indruk! Rijdt veel beter dan ik verwacht had. De benzine versie? Nee dankje…
@rufctr01: Oké, maar lichtmetaal in dezelfde maat zou de auto juist zuiniger van worden (roterende massa is lichter).
Sir smokealot is still not interesting! Charisma van een paardenfluim… Weinig inspirerend en geforceerd. Moven! Oh wacht, Autoblog luistert niet naar haar lezers. Zucht
Leuke rijtest! Dat einde van het filmpje is echt geniaal! ;)
Helaas is de ds3 voor mensen die doorgaans een petje op
hebben. Heb je wat meer stijl dan kies je voor de Mito.
@hans12670: dus of je stijl hebt hangt er van af of je al dan niet een petje hebt?
@hans12670: sorry maar draag geen petje, mag ik er nu wel in rijden? En… Denk niet dat zo’n petje het kan opbrengen om 20k neer te leggen voor een auto waar hij 10 2e hands golfjes 3 voor kan kopen ;-)
@ds3thp: Heey ik heb ook geen pet en toch een DS3. Mischien wordt het toch tijd om er een te kopen, wil niet buiten de doelgroep vallen.
@E34M5Touring: lijkt me een goed idee, halen we er samen 1, 2 halen 1 betalen, houden we nog wat geld over voor tjoening aan de DS3. Beetje jammer van dit soort reacties en zeker gezien het feit dat het geen onderbouwing heeft, maar alleen gebaseerd is op eigen gedachten! Ik ben nog geen petjes tegen gekomen in een DS3 in ieder geval ;-)
@hans12670: Citroën-rijders dragen geen petjes, hooguit een alpino…
ontopic: Wat is die MiTo toch een puist op wielen zeg. Hele grote wielen, oke..

offtopic: waar opgenomen? Dacht even op het terrein van radio Kootwijk, maar dan zou je gebouw A er wel opgezet hebben.. Waar wel?
18″ velgen kan je sowieso op elke 14% bolide zetten zonder hogere bijtelling. Misschien niet op de optielijst, maar gewoon even verder zoeken dan je neus lang is :)
Leuke rijtest!! Goeie humor
Ik vindt dat dit soort schraapmobielen een totaal inhaal verbod opgelegd moeten krijgen.
Mito= vrouwenauto ; DS3= auto voor Obi Wan Kenobi
lol @ wouter 18inch karssen:p
De cameraman vond Wouters stuurwiel-grap zo goed dat het zelfs niet lukte om de lach in te houden tijdens het filmen. Flauwe grap, maar veroorzaakte alsnog een glimlach.
Voor de school van mijn kinderen (in België) zie je een mooie doelgroepverdeling tussen de DS3 en de Mito:
Uit de DS3 stappen de lekkere MILFS en de vaders met houthakkersbloes.
De Mito wordt hier vooral bereden door frele jongedametjes en gelikte metromannen.
Motorisch zijn ze beiden niet interessant. Qua uiterlijk vind ik de Alfa veel mooier, alleen snappen de meeste Mito-rijders niet dat dat chroom om die achter- en voorlichten FOUT is! Dat is foeilelijk, dat moet of zwart zijn zoals in dit geval of in de carrosseriekleur! Wat de DS3 betreft: ik snap eigenlijk niet wat mensen er aan vinden. Ik vind die hele auto spuuglelijk maar blijkbaar ben ik de enige.
@jippie: Jep, want ik vind de DS3 een van de mooiste auto’s van dit moment! En dan reken ik ook menig supercar mee.
Bij nader inzien mag de lampomlijsting in dit geval wel in carrosseriekleur. Het is nu net alsof ie mascara op heeft.
Beetje hoog autoweek gehalte met zulke auto´s…
Sorry Sir Smokalot, typen kun je geweldig maar die filmpjes… Het komt niet over op mij. Ik wil ook wel een review doen hoor jongens, kijken of ik het beter kan! En de auto’s? ja, de DS3 is natuurlijk prachtig en de Mito is een 8C maar dan geen 8C. Aangezien het motorisch gezien alle twee bagger is kies ik puur op uiterlijk: de DS3!
Ik weet het niet met die DS3 die achterlichten vind ik wat vreemd.
Zelf heb ik alleen in de alfa mogen rijden, rijdt prima alleen die pook is een ramp maar stuurt verder perfect voor een auto uit deze klasse.
Heb ook een MiTo 1.3 JTDm ECO, bevalt uitstekend. Inmiddels 12.500 km er op zitten en nog dik tevreden. Okee, geen sport-prestaties maar daar is ander vervoer voor aanwezig. Overigens is duidelijk te merken dat de MiTo wat kilometers nodig heeft om los te komen. Inmiddels aardig vlotjes en 180 op TomTom is mogelijk. Ik weet het, geen mega-cijfers maar voor dagelijks prima.

Vind rood mooi maar niet met die wielen en stickers. Zelf voor een witte gegaan en 17″ wielen.

http://www.carloabarth.nl/wp-content/uploads/2011/08/IMAG0227.jpg
@CarloAbarth:

Mooie auto. Wit is schitterend voor een Mito en een mooi type velg eronder. Helemaal top.
0 naar 100 is de ds3 2 seconde sneller, moet zeggen dat sie mito dan nog aardig kan bijbenen zoals in filmpje lieten zien, als je dan toch een auto moet kopen als deze dan toch maar die mito dat kleine beetje prijs vermogen verschil, chippe die mito kom je zo op 100pk voor 400 eurie ofzo, dan is die compleet want vermogen was enige min puntje wat echt naar voren kwam
Voor de Citroen is een chip te krijgen van 92 -> 121 pk / 230 -> 285 NM en voor de Alfa een chip van 85 -> naar 114pk / 200 -> 255 NM. Probleem opgelost.. Grappig detail is dat ze er door op hogere snelheden een stuk zuiniger worden… en laat ik nou juist meestal iets steviger doorrijden;) Nb er staan geen uitstoot cijfers verder bij, ga er overigens niet vanuit dat die drastisch omhoog zijn geschoten..
@tvr1974: Dat van die MiTo klopt niet helemaal hoor. De 85 pk versie heeft een kleinere turbo dan de 1.3 JTD met 95 pk die al tijden te koop is. Boven de 100 pk ga je niet uitkomen, dat trekt het turbootje niet. Squadra Tuning heeft een OBD chip van 85 naar 95 pk en van 200 naar 245 Nm.
Wouter heeft een tijd geleden een witte Mito 155 pk versie getest in de Eifel. Daar was hij wel enthausiast over. En nu heeft hij het over een debiel uitziend broertje wat niet mee kan komen. Blijkbaar tellen voor hem alleen de pk’s.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).