Rijtest en video: C63 Carlsson CK63 RSR met 636 pk!

Auteur: , 71 Reacties

“You've created a monster.”

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Strikt genomen is de Mercedes C63 AMG al niet echt in balans. Waar de concurrentie het doet met vier, hooguit 5 liter grote V8 motoren, lepelt Mercedes-Benz een 6,2 liter grote V8 in het vooronder. Dezelfde motor zoals in de E63, S63, ML63 en in de SLS zit of zat. Mercedes-Benz is immers ook aan het downsizen naar turbogeblazen achtcilinders. Toch was er wat verschil, de grotere modellen krijgen wat meer pk’s. Goed voor de hiërarchie, maar er scheen ook een technische noodzaak te zijn. Onder de motorkap van de C63 is het zo vol dat een mooi inlaattraject uit den bozen is. Juist de extra ruimte maakt dat de 6,2 V8 in de SLS beduidend meer vermogen heeft (572 pk), vooral het inlaattraject is volledig anders. Carlsson heeft zich voor deze CK63 RSR dan ook laten inspireren door de Mercedes SLS, het resultaat is de ultieme C63 AMG van dit moment.

Carlsson CK63RSR

Het was niet zo simpel om het inlaattraject van de SLS op het blok van de C63 te schroeven. Om je een idee te geven: de SLS is circa 5 cm langer dan de C-klasse, maar daarvan zie je binnenin geen enkele centimeter terug. De C klasse heeft vier zitplaatsen, de SLS slechts twee. De C heeft als sedan 475 liter bagageruimte, de SLS slechts 176 liter. Dezelfde ruimte creëren als in de SLS was geen oplossing en dus moest Carlsson het anders aanpakken. Hoe ze het ruimtegebrek onder de motorkap hebben opgelost, blijkt vooral als je de CK63 RSR van voren of van de zijkant bekijkt. Op de motorkap prijkt een enorme powerbulge die ruimte creëert voor het Carlsson inlaatspruitstuk en air duct.

Carlsson CK63RSR

Carlsson CK63RSR

Het resultaat is verbluffend: uit dezelfde motorinhoud haalt Carlsson bijna 40% meer vermogen. En dat terwijl we geleerd hebben, dat het (chip)tunen van atmosferische motoren vaak zo weinig oplevert. Met een geoptimaliseerd inlaattraject blijkt er veel meer te halen. De CK63 RSR heeft maar liefst 636 pk en ook het maximumkoppel steeg met ruim 25% tot 752 Nm. Bizar veel en dat vertaalt zich ook terug in de prestaties. Voor de sprint naar de 100 belooft Carlsson een tijd van 3,6 seconden. Dat is 0,9 seconden sneller dan de standaard C63! De C-klasse is daarmee sneller dan de SLS, hoewel de CK63 RSR de Mercedes SLS op topsnelheid nog wel voor moet laten gaan. Carlsson begrensd hun konings-C op 315 km/u. Niet zozeer omdat de mechaniek het niet aankan of dat de pk’s op zijn, maar vanwege de banden. Die zouden op nog hogere snelheid te warm worden. Maar ach, een groot probleem is een op 315 km/u begrensde topsnelheid nu ook weer niet.

Carlsson CK63RSR

Wonderbaarlijk genoeg kan de CK63 RSR op droog asfalt veel kwijt op het wegdek. Op een nat wegdek zal het een compleet ander verhaal zijn. Mocht je de terugkerende trip naar de bandenboer schuwen, dan is de CK63RSR overigens geen aanrader. De standaard C63 AMG vreet al door zijn achterbanden, dus met 40% extra vermogen gaat dat nog harder. Carlsson zette hun ambassadrice en coureur Ellen Lohr (wie?) in om het onderstel aan te passen aan het hogere vermogen. Niet geheel verrassend werd het onderstel iets harder, maar een volledige plank is het nog niet geworden.

Carlsson CK63RSR

De powerbulge op de motorkap is een noodzakelijke aanpassing aan de carrosserie, maar daarnaast biedt Carlsson uiteraard ook verfraaiingen om de C63 een wat meer heldhaftig uiterlijk mee te geven. Een dikker voorbumpertje, een “high quality” polyurethaan achterspoilertje en een spoilerlip die desgewenst in carbon (wel de knip trekken) kan worden uitgevoerd. Het geheel moet volgens Carlsson aerodynamisch voor een nog beter weggedrag zorgen, maar het plakken en schroeven van die spullen doe je vooral voor het gewijzigde uiterlijk. De gesmede en lichtere 19” velgen zien er ook iets anders uit, maar het verminderde onafgeveerde gewicht is zeker een verbetering voor het weggedrag. Kan ik meteen een Autoblog top-tip aan wijden: die goedkope replica lichtmetalen velgen zijn soms helemaal niet zo licht en daar gaat je auto dus niet beter van sturen. De Carlsson velgen zijn zo’n 40% lichter dan andere 19” velgen en daarmee hun investering snel waard.

Carlsson CK63RSR

Mocht je binnenin niet genoeg hebben aan de veel dikkere motorkap om je er aan te herinneren dat je geen standaard C63 AMG rijdt, shop dan nog even rond in de Carlsson catalogus met interieur aanpassingen. Het met leer en suède beklede stuurwiel of de aluminium pedalen kunnen je eraan helpen herinneren. Eventueel naait de tuner ook nog wat suède op deurpanelen en monteert echt aluminium deurpinnen. Mocht dat allemaal wat te laf zijn, informeer dan nog even of Carlsson nog wat spullen uit hun Aigner-serie heeft rondslingeren.

Totdat er iemand ons de sleutels overhandigt van een met een turbo of supercharger kit uitgeruste C63, is de CK63 RSR de ongekroonde konings-C63 AMG. Meer vermogen is natuurlijk ook niet nodig, maar dat dachten we bij de standaard C63 ook al. En weer een keer bij de CK63 S die Sacha al uitriep tot een waar feestnummer. Filmpje!71 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Lekker, maar geef mij toch maar een standaard C63 BS. De Aigner van Carlsson blijft tot nu toe nog de mooiste.
Filmpje doet het niet op mijn Macbook Pro?
@japiekrekel: was een tijdelijk probleem, is inmiddels gefixt!
Mooie bak, die blauwe remklauwen en het blauwe onder de motorkap is ook erg mooi :D zou zelf wel bij zo’n auto gewoon weer het mercedes logo er op willen.
opzich leuk rijtest, al vond ik hem wel heel kort.. en die muziek door het praten heen was best irritant..
zit wel een eg mooi geluid in die bak. :mrgreen:
WOOW coole rijtest jongens
Jalours, hoe komen jullie aan al die auto’s?
@jobh: kopen, je weet niet half hoe rijk ze zijn hier op AB..
@jobh: dude is dat een serieuze vraag?
@jobh: Hoogstwaarschijnlijk gestolen. Autoblog is verantwoordelijk voor de hoge diefstalcijfers van enkele posts geleden :-)
@adyton: je bedoelt zeker: “lenen”
@bigcar: Neen toch niet. Je moet het niet serieus oppakken he :-D
the-budel-guy
@jobh: alle autoblog auto’s die je ziet op autoblog zijn bij mij geleend hahahah :P:P of was je vraag serieus?
@the-budel-guy: Als het serieus was is het nu een beetje verloren moeite he :-)
Maar ik vrees dat hij zal moeten wachten op een serieus antwoord tot iemand van Autoblog een replytje post.
Ik ben benieuwd we de komende weken mogen verwachten uit je garage!
@the-budel-guy: meer hoe ik ze kan huren
filmpje faalt
@wack: het zou weer moeten werken, maar alternatieve link is hier
http://www.autojunk.nl/2011/08/mercedes-benz-c63-carlsson-ck63-rsr/

Werkt die wel?
@autoblogger: jaa die werk wel..
@autoblogger: Nope, bij mij werkt hij nog steeds niet. Kan ook aan chrome liggen???
@porsche911turbo2: Ik heb Chrome, filmpje werkt correct.
Probeer het later nog eens?
@autoblogger: Ohh wacht nu wel :D
Jammer dat dit soort bolides naar saudie Arabië verdwijnen!
@label89: Waarom is dat jammer? waar moeten ze anders verdwijnen..
@Appii: haha ja ofniet! liever daar dan hier. daar kun je tenminste rijden! en geen 130 km/h
Wouter, je meest favoriete auto van 2011.
Vorige week in een oranje LP670-4 SV.
Snap niet dat deze CK63 aan de Lambo tipt, is toch een wereld van verschil!?
@BmwMPower: scherp! maar deze CK63 is volgens mij al eerder opgenomen…
@autoblogger: Bij deze is het je vergeven ;)
Dikke powerhouse!
Dé familiewagen van het moment zou ik zeggen, je trekt er alles mee aan gort(zowel banden, straatstenen als andere supercars) en er is toch plaats voor kinderen en bagage.
Wat wil een welgestelde huisvader nu nog meer? ;)
@vale46: rust..
@vale46: BMW E60 M5 Hurricane RS by G-Power…
@BmwMPower: Da’s eerder de directe concurent van de e-klasse.
Maar daar heb je inderdaad nog zo’n beest!
Leuk dat Wouter ook een keer mag, maar in het verleden had Autoblog toch altijd een speciale Mercedes-tester?
@alcantara: Dit is geen Mercedes meer :lol: wat ik al zei.. ik zou de sterren er weer op willen..
@alcantara: Ik mis hem ook :(
Praat zo nu en dan eens een radioshoowtje bij elkaar :P
@alcantara: Paul Vlasblom?

Dat is meer een Mercedes-sloper dan tester. Haha
@gekkenhuis: Nee die is toch meer van de Bimmers? Ik bedoel die wijze man.
@alcantara: Je zal @sacha wel bedoelen. Hij is de AMG-man bij uitstek (overigens ook in het bezit van een CLK Black Series als ik het goed herinner). Hij zit nog wel geregeld op AB maar rijtesten heb ik hem al een tijdje niet meer zien doen.
Als de prestaties al bizar zijn met een rear drive auto, stel je voor hoe het zou zijn met een Quattro.. Daarmee wil ik dus zeggen dat zij zich een keer moeten uitleven op een RS-model, bijvoorbeeld de RS6/RS5 of een B7 RS4.
Heerlijk dik ding zeg. Ik vind de C63 AMG al een bruut apparaat. Dit is echt insane. Echt heerlijk!
Er worden echt leuke wagens getest. Wel tof dat het bij motor tuning gebleven is en niet te veel plastic te vinden is op de mooie carrosserie.
Ik zou de volgende keer wat zachter praten… /sarcasm
@eMbe: komt vooral door de muziek die er doorheen ging :P moest ook even goed luisteren om het goed te volgen :P volgende keer mogen ze de voorgrond muziek wel weg laten.. :)
Ik mis de ster maar anders een mooi bakkie.
Voor iemand die termen als ‘waanzinnig’ en ‘bizar’ bezigt zit je wel heel emotieloos in de auto, Wouter. ;)
Filmpje faalt op de android app…
@rednasnamsob: koop je iPhone want hij doet t prima hier
@rubenpriest: ios troep? nee dank u
kijk, dit noem ik nou een mooi getunede Mercedes! ze houden het uiterlijk vrij beschaafd :),uitlaten ook zeer gaaf! ik zou wel vragen of ze mercedes sterren er op willen laten.
maar waarom nou zo’n kort filmpje?
ligt het aan mij of is het uitlaatgeluid van de standaard C63 AMG bruter (zwaarder)?! Verder ubervette kar!
Mooie bak die mooi en redelijk onopvallend “veredelt ” is…
Geen over the top aanpassingen hier, behalve dan dat blauw aan de motor en die blauwe remschijven….
@Dimglor: Die schijven zijn gewoon grijs-zilver glimmend.
Wat dacht je van de blokjes?
@BmwMPower: meeste blokjes zijn zwart, ik ga voor optie C:Remklauwen.
@BmwMPower: Ja inderdaad… Foutje ;-)
We want more!! We want more!! Mijn god wat een exemplaar is dit weer zeg! Echt om te smullen. Maar Wouter, is deze echt je favoriet boven de Lamborghini die je pas reed?
filmpje had wel wat langer mogen duren van mij! :)
“Carlsson begrensd hun konings-C op 315 km/u.”

Shame on you Wouter! En dat voor een journalist!
@poeperman:

Dat shame on you ben ik het wel mee eens… Maar sinds wanneer is Wouter een journalist? ;)
filmpje mag wel wat uitgebreider en langer zijn…
Zo een auto verdient meer tijd !!!!
wat een leuk autootje! :D
Erg leuke rijtest! Maar in het filmpje zeg je dat dit de beste wagen is die je in 2011 hebt gereden. Is dit soms opgenomen voor dat je in de Murcielago LP670-4 SV hebt gereden?! Want die vond je ook geweldig!
DIt is leuke tuning, verbetering en geen vervanging, of turbozooi, maar toch zou ik het anders aanpakken, namelijk:
Gewichtsbesparing, vermogen d.m.v uitlaatsysteem en stevigere vering, en om de beleving dan compleet te maken andere “gear-ratios” voor meer acceleratie.
Dan heb je pas een rijdersauto gemaakt van een boodschappenwagen.

Carlsson luister je?
Allemaal mooi en aardig maar we zitten hier wel naar een oud model te kijken!
Heel leuk ding Wouter maar je favoriet?? Ben je de LP670SV nu alweer vergeten??
Leuke rijtest! Alleen dat filmpje.. dat is duidelijk een stuntman met een pruik.
Wat een kar zeg, geweldig geluid. Ik zou hem alleen wel in standaard amg styling houden.
Waarom hebben ze die RSR letters achterop door een schele verziende stagiaire met Korsakof tremor laten doen. Als dat de trend zet voor de rest van de afwerking hou ik mijn hart vast.
Technisch zeer indrukwekkend en zolang je erin zit is het ongetwijfeld genieten, maar man, wat een intens lelijke auto.
De c is echt een bruut monster
Sign me up voor een zwarte station uitvoering van dit BEEST… Holy crap wat een geluid met deze pijpen!!
Parkeer er maar eentje in estate vorm hier op de stoep. Antraciet. Als ik niet thuis ben, gooi de sleuteltjes maar door de brievenbus

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).