Kia brengt vierdeurs Sportsedan Concept

Auteur: , 60 Reacties

Op de IAA in Frankfurt kunnen we van Kia een vierdeurs sportsedan concept verwachten. En dit is hem!

Het ontwerp is “krachtig en dynamisch” aldus Kia. Dat lijkt me niet meer dan logisch als je een sportsedan introduceert, maar goed. De achterwiel aangedreven conceptcar is voorzien van een interieur voor vier personen. Dat trucje kennen we van meer “sportieve” auto’s en is doorgaans vooral fijn voor de fabrikant want dan kunnen ze een normale achterbank als optie verkopen. Het interieur lijkt overigens bereikt te worden middels suicide doors aan de achterzijde, blits!

De sportsedan concept is ontwikkeld onder de leiding van designchef Peter Schreyer, die chef opperhoofd designofficier in de orde van de Kiaridders is. Volgens hem is dit een voorbode voor een heel nieuw hoofdstuk in de ontwerptaal van Kia. Of dat een goede zaak is zullen we voor jullie beoordelen als we over een paar weken in Frankfurt voor jullie rond hobbelen. Kia toont daar overigens ook de driedeurs versie van de Rio en de gefacelifte Soul.60 reacties

Allemaal leuk dat ze bij Kia een beetje aan het tekenen zijn geslagen, alleen de doelgroep van Kia zit hier niet op te wachten. Of omgekeerd: mensen die centen uit gaan geven aan een leuk kek en hip sportkarretje, die willen geen Kia logo in de gril.

Kia kopers willen goedkope zekerheid, vandaar ook de truc met de zeven jaar garantie: “Zeg Truus, zullen we eens zeven jaar garantie kopen, en we kunnen er trouwens ook boodschappen mee doen” …

Gelukkig is het slechts een concept, en zal het nooit verder komen dan een concept ….
@rechercheur:

klopt helemaal ..
je hebt nu eenmaal logo kopers ..
en je hebt nu eenmaal auto kopers ..
@rechercheur: Waarom heeft Skoda dan succes met de Superb?
Misschien is jouw visie nu even te kort door de bocht, omdat je het zelf niet zou kopen.

Een opening naar een nieuw segment kan geen kwaad, als je het niet probeert, lukt het zeker niet. Misschien trekken zij hiermee wel een doelgroep aan die anders voor een hele luxe VW Golf, of consorten was gegaan.
Die doelgroep is er natuurlijk ook nog, dus laat maar komen, dit voorbeeldig ogende Kia Concept. (Jaguar begint hem stiekem al te knijpen, Haha)
Mooi ding zwg, well done Kia!
@Orichy: idd. de Superb heeft perfect het gat opgevuld dat ontstond na het verdwijnen van grote betaalbare familiewagens zoals de Opel Rekord/Omega en Ford Granada/Scorpio.
@rechercheur: dat was bij nissan toch ook zo? Wie wil er nou dood gevonden worden in een nissa ? Ja ik in een GTR?! Wat niet is kan nog komen toch? Hyundai net zo goed ook van die stads kut koreane maar een genesis of nieuwe coupe zie ik wel zitten
@mightymike:

De nieuwe AutoVisie misschien al gelezen? Zij hebben een Genesis duurtester in hun vloot, en koppen deze week “niet alles aan de Genesis is duurzaam”.

De wang van de bestuurderstoel is na zo’n 14.000 km al doorgesleten en er zit dus gewoon een gat in. Het moet immers toch uit de lengte of de breedte komen, en bij de Genesis zijn blijkbaar forse concessies gedaan m.b.t. de kwaliteit van de diverse materialen.
@rechercheur: ging er toch niet om dat er een duurtest in het allerslechtste autoblad van NL stond over een genesis, ging er om dat soortgelijke merken wat altijd ‘mindere’ auto’s maakte ook goede/ betere auto’s kan maken als dat ze normaliter zouden doen. En bij nissan is dat de GTR. Bij kia dit ding waarschijnlijk en hyundai een genesis. Andere markt aanboren? Zullen we eerst zien en dan afkraken, misschien wat voor autovisie;)
@mightymike:

Nou bevestig je precies wat ik bedoel;
Hyundai is namelijk niet in staat ‘betere’ auto’s te maken, en dat blijkt uit de Autovisie duurtest. Op papier lijkt het misschien wat, in de praktijk valt het tegen ….
@rechercheur: Precies, net als VW 15 jaar geleden… Geef het tijd, komt goed.
@Svenska_Aeroplan_AB:

Eigenlijk zeg je nu dat Kia vijftien jaar achter loopt, daar kun je weleens gelijk in hebben …..
@rechercheur: Precies, en ze lopen nu al hard in op VW. Kun je nagaan! Dus ik zeg, over een jaar of 6 a 7 is Kia/Hyundai VAG voorbij…
@Svenska_Aeroplan_AB:

rechercheur kun je niks wijsmaken over vw…al z’n collega’s rijden erin en hij krijgt nog geeneens ’n fiets ;)
@rechercheur: Goedkope zekerheid zeg je? Laat me niet lachen.
Goedkoop is het, maar veel zekerheid heb je niet.
Tientallen TSB’s op vrijwel alle modellen.
Enkel de Picanto heeft weinig productiefouten..
@nilze21:

Inderdaad, precies zoals je zegt, goede analyse!

Kia kopers kiezen voor zekerheid, en dat biedt Kia in de vorm van de zgn. 7 jaar garantie. Alle haken en ogen die hier aan zitten, die ziet men niet, of wil men niet zien. Maar ondertussen hebben ze wel mooi zeven jaar garantie gekocht, en oow ja, …verrek we krijgen er ook nog een boodschappenwagentje bij. Dat je ondertussen zeven jaar lang door de dealer uitgeknepen wordt middels regulier onderhoud, en allerlei zaken die ineens niet onder de garantie blijken te vallen, tsja …. De Kia Carnival is niet voor niets al jaren de hekkersluiter bij het TüV Report.

Norge: kom er maar in, the floor is yours … :-)
@rechercheur: zoals altijd bar weinig inhoudelijke onderbouwing voor je gezwets… Autobild deed 100.000 met een Kia C’eed 1,6 diesel en schroefte het ding vervolgens compleet uit elkaar zoals bij alle 100k duurtesters.
3 punten aftrek was alles wat men vond, en daarvan geeft Kia aan dat de productie al voor de test is aangepast omdat ze zelf de foutjes ook al hadden gevonden.. gedeelde 5e plaats van alle ooit door Autobild op deze manier geteste auto’s, gelijk met de e91 Bmw 320i touring.

Tot ziens maar weer, terug in je hok.
http://www.autobild.de/artikel/dauertest-kia-cee-d-1030581.html
@w0o0dy:

Als je het allemaal al zo goed weet;
reken eens uit wat je gemiddeld aan regulier onderhoud voor een Kia C’eed 2.0 kwijt bent, over 100.000 km, en zet dat eens naast de vaste onderhoudskosten van een willekeurige Europese compacte middenklasser.

Neem dan gelijk ook mee dat een C’eed 2.0 iedere 15.000 km een onderhoudsbeurt behoeft …. is dat trouwens niet een beetje ouderwets, iedere 15.000 km naar de garage om onderhoud te laten plegen?
@rechercheur:

Zoals lincoln al zegt…je hebt autokopers en logokopers.
En raad eens waaronder jij valt…idd logokopers.

Ben geen kia fan maar als ik moest kiezen tussen ’n kia sportage of bmw x1 dan werdt ’t toch de kia.
Afgezien van het grote prijsverschil is het formaat redelijk gelijk.
@speedlimit:

Werd hoort uiteraard zonder “t” ;)
@speedlimit: rechercheur een logo-koper? Hij is toch VW fan??? Niet echt een logo om nou meeeeeeeega trots op te zijn (als je ouder bent dan 20….)!
@Svenska_Aeroplan_AB:

En daarom rijd ik BMW…. dus, voortaan even beter je huiswerk doen!

Mag jij trouwens zomaar los lopen, heb jij op dit moment niet wat zaakjes met een aantal deurwaarders te regelen ? …..
@speedlimit:

“Afgezien van het prijsverschil is het formaat redelijk gelijk” … wat een geniale conclusie!

Heb je ook wellicht nog een eigen ervaring m.b.t. rijeigenschappen? Of was de BMW sowieso te duur, en mocht je niet eens een proefritje maken !?
@rechercheur:

Een ander moet zn huiswerk beter doen terwijl je zelf niet eens begrijpend kan lezen.
Ik heb nergens gezegd dat ik eraan dacht om überhaupt EEN proefrit te maken…ik kies wel voor n ander klasse auto.
Voor t bedrag van de KIA sportage krijg je gewoon heel veel auto en ziet er nog best mooi uit ook…dit in tegenstelling tot de X1.
We zijn nog in onderhandeling maar wellicht dat ik mn medewerkers/collega’s in de KIA sportage ga laten rijden.
Zo kunnen ze ook bij de klant aankomen zonder dat ze meteen n verkeerde indruk over je krijgen.
@speedlimit:

Heel goed, vooral de keuze voor een auto maken, zonder er überhaupt in gereden te hebben. Daar zullen je medewerkers (…) je dankbaar voor zijn. Lekker vanuit een foldertje de goedkoopste keuze maken.

Misschien zou het raadzaam zijn om een keer een stukje te gaan proef rijden, dan weet je tenminste waarover je het hebt. Sowieso zal het gewaardeerd worden als je eens naar je medewerkers (…) luistert, in plaats van ze verplicht in een Kia hok te duwen.
@rechercheur:

Uiteraard zullen ze me dankbaar zijn…vooral omdat er n paar zelf met deze keus kwamen.
Het proefrijden laat ik dan ook geheel aan hun over aangezien ik in iets anders rijd.
En niks geen verplichting…ze mogen zelf kiezen ;)
@speedlimit:

Ga je leasen of kopen?

In het laatste geval wens ik je succes met de onderhoudskosten. Een Sportage V (benzine) moet namelijk iedere 15.000 km naar de garage voor verse olie …
@rechercheur:

Het wordt zowiezo lease en so what dat ie elke 15.000 km verse olie nodig heeft…jouw bmw heeft helemaal geen olie nodig wou je zeggen?
Valt verder wel op dat je geïnteresseerd bent in kia’s onderhouds programma ;)
@speedlimit:

Je zegt het verkeerd: “het valt waarschijnlijk op dat ik me eerst ergens in verdiep, voordat ik klakkeloos begin te blaten”.

Dus ik inderdaad, ik heb ook eens gekeken waar het addertje bij Kia onder het gras zit, en dat zit ‘m in het onderhoud en bijbehorende kosten. Dateert nog uit de midden jaren ’80 om je auto iedere 15.000 km naar de garage te moeten brengen voor verse olie. Ik kan m’n tijd wel beter besteden, bijvoorbeeld met werken …
die Peter Schreyer (en zijn team natuurlijk) hebben vast een dikke bonus in het vooruitzicht ..

en niet geheel onterecht lijkt mij ..
@lincoln: Volgens mij inderdaad niet onterecht. Wat een gruwelijk mooi ding. Vooral de achterkant is erg geslaagd. Normale spiegels en nummerborden er op en rijden.
@Freewarefreak:

yep .. de explosieve groei kan je gerust aan zoiets simplistisch als cosmetische vormgeving toeschrijven ..

misschien een tip voor Kamaz ..
Kia snapt tenminste het verschil tussen een sedan en een coupe, goede zaak en een mooie auto
Simpele kruising van een Aston Martin One 77 en een Lamborghini Estoque als je het mij vraagt…
@Jappio: Ook het eerste waar ik aan dacht ja! Vooral die luchthappers bij de koplampen zijn een nagenoeg 1 op 1 kopie van de One77!
@remon:

Het is toch algemeen bekend dat Koreanen vooral goed zijn in kopiëren ? …
@rechercheur:
Jouw simpelheid is echt stuitend soms http://forums.civfanatics.com/images/smilies/wallbash.gif
Ontopic
Beter goed gejat dan slecht bedacht.
Dit is alleen wel een beetje teveel van het goede vind ik.
Leuk, maar met een paar miljoen kan iedereen een concept maken di er goed uitziet.
De truc is hem dan ook nog eens voor een normale prijs op de markt te zetten en dat hij ook nog een beetje normale specs heeft.
Dat is ook waarom in de Lexus LFA toch wat vind tegen vallen, dat ding moet iets van 450.000 dollars kosten…
Voor een coupetje….pittig hoor.
Zeker als je hem dan naast zijn landgenootje de GTR-R zet.
Wat een verschil met het huidige Kia-aanbod! Dit oogt zowaar zwaar premium, iets waar Opel zo’n moeite mee heeft en Kia bokst het gewoon even in elkaar. Goed bezig, breng maar in productie!
@alcantara:

nu je het zegt ..
waar zou eigenlijk de handicap bij Opel liggen ??
en op welk punt is de werkblindheid daar ingetreden ??
@lincoln: Tuurlijk kan Opel dit ook.
Alleen opel heft geen zin om een concept te maken die ze toch niet voor een normale prijs kan aanbieden.
Als KIA deze wagen echt gaat bouwen kunnen er 2 dingen gebeuren:
1 – hij wordt te duur en zo duur dat je net zo goed een AM of Ferrari kan kopen.
2 – ze moeten te veel inleveren om deze wagen betaalbaar te houden en dan ziet hij er net zo goedkoop uit als alle andere KIA’s alleen met een mooiere hoofdlijn.

Plus dat een standaard Opel er toch een stuk beter uitziet dan een standaard KIA.
Niet verkeerd.
wellicht nu overbodig, maar ik moet het effe kwijt: wat een rip off is dit!
mooi ding, zal denk ik helemaal van de prijs af hangen of dit verkocht gaat worden (als het al gemaakt gaat worden) volgens mij moet het al een goedkope sportwagen zijn wil iemand met zijn liefde voor sportauto’s een kia kopen in plaats van.. wat dan ook.. :)
Misschien her en der wat ideeen opgedaan bij andere fabrikanten, maar het is best een mooi ding. Als er dan veel Kia’s op de weg gaan komen omdat ze voordelig zijn, dan liever dat ze er fatsoenlijk uit zien!
Prachtig. De vraag is hoe lang Kia deze Peter Schreyer nog kunnen behouden? Het niveau van design is zo hoog dat het voor VAG interessant gaat worden Walter da Silva met pensioen te sturen en Schreyer terug te halen en als top design chef te benoemen, je haalt een topper binnen en brengt Kia een zware slag toe.
@mashell: aangezien Schreyer meer verdient dan da Silva (Schreyer is de best betaalde design chef wereldwijd) moet VAG een hele grote zak geld meenemen en of ze dat willen.
Schreyer is ook al 58 dus op weg naar een heel goed pensioen ;)
Nog zo’n drie uurtjes, en dan begint het weekend van norge …
@rechercheur: aftellen is begonnen?
@autoblogger:

Altijd leuk om norge erbij te hebben, zeker als het Audi, Kia of Hyundai betreft … (nog een uurtje geduld)
Je kunt lullen wat je wilt, maar dit is gewoon een hele mooie concept met wat mij betreft zelfs een beetje van het fragiele wat een auto uit de jaren zestig zo mooi maakt.
Tuurlijk, ’t is een KIA en dat is geen klinkende naam. Maar ja, een wel klinkende naam als Lancia is een lachertje geworden. Een mooie KIA is gewoon een mooie auto en een lelijke auto voorzien van het logo van wat ooit een avantgardistisch, maar inmiddels een te grabbel gegooid merk is, is dat helaas niet. Vind ik.
Mooi ding, en als ze deze wagen in productie zouden nemen zou het een goede showcase ziojn voor wat Kia kan en het zou een boost voor het Kia imago zijn.
Briefing aan de ontwerpers bij Kia: kruis een Aston Virage met een One77 en plak er een Kia logo op. Mooie bak evengoed, maar kopieren kunnen ze nog altijd als de beste daar…
@spiderman: Kopieren? Het is geen A4 :D
prachtig uiterlijk en de duurzame kwaliteit van werelds vijfde merk ,wat wil je nog meer ? Een premium badge?
En hoor nou niet naar de verhaaltjes van fanboys van die badge merken, ik kan me een Audi topic herinneren waar een Audi stoel niet bestand blijkt te zijn tegen een gemiddelde Duitser
Jongens, kijk nou gewoon eens naar Samsung. Iedereen lachte om dat merk een paar jaar geleden. Zijn nu marktleider op vrijwel ieder terrein waar ze meedoen! Geloof me, zal bij Kia/Hyundai ook niet lang meer duren…
@Svenska_Aeroplan_AB:

Eén ding moet ik ze bij Kia dan wel meegeven, ze hebben hun financiële zaakjes duidelijk beter voor elkaar dan bij Saab ….
Schitterende lijnen!
Prachtige auto, hopenlijk zit er ook een bijpassende (250pk ) motor in!
Het enige wat ze hier mee doen is een One77 onteren! Erg jammer. Ow ja, de term “dynamisch” gebruiken kan echt niet meer, nietszeggende opmerking. Voor mensen die nog niet overtuigd zijn, zoek op Google even naar “jong en dynamisch” en verbaas jezelf. Bah, cliché!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).