Rijtest en video: T-Ford

Auteur: , 142 Reacties

De auto is nu niet meer als massaproduct weg te denken, dat hebben we voor een groot deel te danken aan de T-Ford, de eerste auto die op de lopende band werd geproduceerd. Een kans om in een exemplaar te rijden sla ik dan ook niet af. Het woord rijtest in de titel mag je ook lezen als rijles...

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Voordat ik de eerste meters in de Ford Model T kan afleggen, is een kleine rijles noodzakelijk. Niet perse omdat ik zo beroerd rij, hoewel ik grote moeite heb om te onthouden wat de snelheidslimieten zijn. Neen, meer omdat de T-Ford net even een ander bedieningsconcept kent dan moderne auto’s. Pas enkele decennia later werd de klassieke layout met gas, rem- en koppelingspedaal gemeengoed. De T-Ford heeft ook drie pedalen, maar daarvan fungeren er twee als koppeling. De derde is om te remmen en dat is de enige die je vergelijkbaar kan bedienen (zij met wat meer krachtsinspanning) als het moderne equivalent. Een gaspedaal ontbreekt, gas geven kan met een hendel onder het stuur (handgas dus).

T-Ford

Een versnellingspook is er ook, maar de bediening lijkt meer op die van een sequentiële bak. Helemaal naar voren is de hoge gearing, het midden (en heel precies luistert het niet) is voor lage gearing en bij de achterste stand staat de bak in neutraal. Tot nu toe lijkt het nog niet zo ingewikkeld, maar dat komt nog. De koppeling werkt namelijk precies andersom als in een moderne auto, intrappen is koppelen in plaats van ontkoppelen. Bij een noodstop moet je in de T-Ford dus de koppeling loslaten, maar alleen in lage gearing. Staat de bak in hoge gearing dan kun je in lage gearing rijden door het pedaal volledig in te trappen, net als in lage gearing dus. Ontkoppelen gebeurt door het pedaal half op te laten komen, bij volledig loslaten wordt de hoge gearing gekozen. Alvorens te remmen moet je in de T-Ford dus kijken (of weten) in welke gearing de pook staat. Vandaar dat mijn Engelse rijinstructeur mij iedere keer vriendelijk doch gedecideerd vroeg om de bak in lage gearing te zetten alvorens we in een situatie kwamen waar afremmen naar lage snelheid of naar stilstand nodig zou kunnen zijn.

T-Ford

Eenmaal gewend aan de bediening, blijkt de T-Ford een verrassend vriendelijke metgezel. Mijn rijinstructeur waarschuwde nog dat bij afslaan, ik zelf de motor weer moest aanslingeren, maar de viercilinder was heel dociel. Naar huidige maatstaven is de 2,9 liter viercilinder geen parel der techniek, maar destijds was de T-Ford motor dat wel. Het cilinderblok was in één stuk gegoten, terwijl dat nog niet gebruikelijk was. De viercilinder was ook nog eens het allereerste motorblok waarbij de kop verwijderd kon worden, waardoor onderhoud aan kleppen een stuk eenvoudiger werd. Uit de 2,9 liter inhoud werd een bescheiden 20 pk gehaald, waarmee de T-Ford een topsnelheid van 64 tot 72 km/u kan halen.

T-Ford

De top is ruim voldoende als je bedenkt dat de rest van de auto niet echt is ingericht op de hedendaagse snelweg-snelheden. Er zijn alleen achterremmen, trommelremmen nog wel, en die verlenen hun remwerking door een stalen schoen in de stalen trommel te duwen. Geen mooie stroeve materialen zoals in moderne remsystemen, en remmen op alle vier de wielen was voorbehouden aan exoten zoals het Nederlandse Spyker die de 60 HP al van remmen rondom voorzag. Rembekrachtiging was destijds ook nog in geen velden en wegen te bekennen, hard trappen voor enige vertraging dus.

T-Ford

De T-Ford was de eerste auto die aan de lopende band werd geproduceerd, maar de optielijst (met bijbehorende extra kosten) was ook al uitgevonden. Er zijn dus veel verschillende modellen T-Fords in de omloop. De basis was altijd hetzelfde, maar er waren diverse carrosserie varianten met één (!) tot vier deuren. De hier gereden T-Ford had slechts twee zitplaatsen, maar ook nog ruimte voor allebei de schoonmoeders op het klapbankje achter de cabine. Vierzits, pickups en nog diverse andere varianten sierden het straatbeeld.

T-Ford

T-Ford

De legende wil dat de T-Ford in iedere kleur kon worden besteld zolang het zwart was, maar toch reed ik in rood exemplaar. Rara hoe kan dat? Henry Ford vertelde in 1909 aan zijn managementteam dat in de toekomst “Any customer can have a car painted any colour that he wants as long as its black.” Toch werd er tussen 1908 en 1914 geen enkele T-Ford in de kleur zwart afgeleverd, alleen de kleuren grijs, groen, blauw en rood waren leverbaar. Pas in 1914 werd zwart als enige kleur geïntroduceerd. De reden om dat te doen was vrij eenvoudig: zwart droogde sneller en daarmee konden de diverse fabrieken over de hele wereld zo veel mogelijk T-Fords produceren. In 1918 was het zelfs zo ver dat de helft (!) van de auto’s in de Verenigde Staten een T-Ford was. Dat is bijna onvoorstelbaar gezien de diversiteit aan modellen die onze wegen tegenwoordig bevolkt, hoewel een groot gedeelte van de automobilisten zwart (of grijs) als kleur blijkbaar niet zo’n probleem vindt.

T-Ford

Het staat buiten kijf dat de T-Ford één van de auto’s is die de moderne mobiliteit heeft gevormd. Met Henry Fords visie op massaproductie kwam de automobiel binnen bereik voor de middenklasse. Na de eerste jaren van opstart was de productielijn in 1914 zo gestroomlijnd dat het slechts 93 minuten kostte om een T-Ford te bouwen. Dat jaar produceerde Ford dan ook meer auto’s dan alle andere autoproducenten bij elkaar. Ford had zijn zaakjes goed voor elkaar dat ze tussen 1917 en 1923 totaal niet adverteerden. In totaal zijn er meer dan 15 miljoen T-Fords geproduceerd, pas in 1972 werd dat aantal ingehaald door de VW Kever. Filmpje!

T-Ford142 reacties

-edit: nutteloze bijdrage-
Geweldig! sowieso al geweldig dat die dingen er nog zijn, maar zo’n rijtest moet wel super zijn :D
die uitvinding voor je schoonmoeder is wel ideaal! hebben ze 100 jaar geleden wel even over na gedacht..

trouwens, Wouter heeft wel mooie kleur haar… hmm, klinkt dat gay ? xD
@dennisr:

niet alleen schoonmoeders hoor ..
3 neefjes met hun bijdehandte snavel is het ook ideaal ..
@lincoln: ervaring wat betreft bijdehante neefjes, meneer lincoln ? :mrgreen:
Vet zeg! Leuk dat jullie dit getest hebben :D
Niet echt up-to-date… :(
Tss niet eens iPhone aansluiting :P
leuk idee om dit soort auto’s ook eens onder de loep te nemen
Geen airbag in het stuur?
Errug gaaf heren, leuk om dit te zien. Inderdaad een monument voor de auto-industrie. Maar als ik het goed hoor aan het begin van het filmpje kunnen we nog video’s verwachten van meer historische hoogtepunten uit de Ford geschiedenis…?? :-)
@BJ: Misschien wel een oude Ford GT40 !
@rubenpriest: of beter, een mooie Ford Mustang, al heb ik die in de gauwigheid niet gespot op de achtergrond..
@rubenpriest: Die is gay, RS200 all the way!
En ja dat rijmt.
@Ruben00: Had @denissr moeten zijn
@Ruben00: man, je bent zelf gay :) wat is er gay aan een ford mustang.. verzin eens een fatsoenlijke reactie..
@dennisr: De Ford Mustang is een van de meest NIET-Gay auto’s op de planeet!!
@Jokkebrok: inderdaad, jij snapt het! toch fijn om af en toe te zien dat er hier ook mensen met gezond verstand reageren :)
@Jokkebrok: Ik vind het meer een bak om ter compensatie van een bepaald niet nader te noemen geslachtsdeel.
Hard rechtuit, stapvoets door de bocht. Je kan het cliché vinden maar het is nou eenmaal waar.
@Ruben00: ik zie dat je er 1 gereden hebt ? hoe was de rijbeleving verder ? alsof het überhaupt een auto is voor dagelijks gebruik ? is gewoon een brute bak, en dat ter compensatie voor je lul kan je van elke auto zeggen ? behalve dan als jij fan bent van peugeot 107 enzo..
@dennisr: Toevallig vindt ik de 107 wel een kek autootje.
@Ruben00: wel duidelijk dat je gay bent :) is de kast nog te mooi om er uit te komen ?
@Ruben00: st200 st220 nog beter :D

OT: erg leuk even terug in de tijd qua auto’s.
Wat een geweldige ervaring! Vertel ons alsjeblieft dat je elk exemplaar uit de collectie hebt mogen rijden, en laat ons de filmpjes zien! Overigens, de Spyker was niet alleen één van de eerste auto’s met een rem op elk wiel, maar ook de eerste auto met aandrijving op elk wiel! De eerste 4wd-auto was een Spyker!
@Jochempie: maar was dat ook de 60HP ? (serieuze vraag) :P
haha dit is echt zo ontzettend gaaf, geweldige rijtest, nog nooit gezien.
Blij autoblogfan te zijn
haha lachen dit, hoe doet ie het t.o.v de concurrenten in hetzelfde segment? c1, aygo, 106?
Helemaal goed, zo’n rijtest! Eens iets totaal anders. :D
Ik zag laatst nog de Top Gear aflevering waarin ze op zoek gingen naar de eerste auto met ‘normale’ bediening, daarin kwam de T ook langs. Vonden ze ook niet handig. ;)
cabrio,s zijn gay ..

althans cabrio,s uit 1914 ..
want toen was gay nog gay ..
@wouter, Mochten jullie de RS200 niet even uitlaten? wat een auto is dat zeg.
Gaaf!
Ik zag ook een RS200, hmmm.
Haha wat vet! Heb eens een geschiedenis presentatie/werkstuk gemaakt over Henry Ford. Zeer interessant en ik lees hier ook inderdaad wat dingen die ik ook heb meegenomen. Ik mocht helaas niet een stukje rijden.. ook niet echt relevant in een geschiedenis werkstuk..
@bmwmaaktrijdengeweldig:

Robert Lacey (Engelse schrijver) heeft een perfecte biografie over Henry Ford geschreven ..
en is ook vertaalt naar Nederlands ..

regelrechte aanrader ..

(staat er nu een te koop op marktplaats) ..
Gaaf! Alleen.. ik begrijp geen reet van het schakel, koppel, gearing verhaal.. Wouter zeg me dat je die RS200 ook even op zijn staart hebt getrapt? Die krijgen we ook nog? Please?
@Freewarefreak: niet zo moeilijk toch ? koppeling werkt gewoon andersom, loslaten is ontkoppelen, en als je dus wilt rijden moet je hem constant inhouden (waarschijnlijk voet klachten van gekregen vroeger), en de versnellingspook valt ook mee, eerste stand is neutraal, tweede stand is lage gearing, derde/laatste stand is hoge gearing.. :) zo heb ik het tenminste begrepen :)
@Freewarefreak: Simpel, je bedient de versnellingsbak met de pedalen. Linkerpedaal helemaal ingetrapt = 1e versnelling, halverwege = neutraal, los = 2e versnelling. Je middelste pedaal is de achteruit, rechts is het pedaal waarmee je op de transmissie remt. Met de hendel/pook kun je het linkerpedaal bijvoorbeeld zo vastzetten dat je alleen neutraal en eerste versnelling hebt, handig als je wilt starten.
@nielsvanderweiden: Dennis en Niels thx! ;) Ik heb het net op een keukenstoel zittend even nagespeeld met de handjes en voetjes. Wow.. da’s echt mega anders als een gewone auto. Ben blij dat naderhand die uniformiteit in bediening is afgesproken. ;)
In elke kleur te koop …….als het maar zwart is!
@bowie: en toch reden ze in een rode ? :P maar eerst idd alleen zwart :lol: scheelde wel een hoop gezeik.. al die kleuren tegenwoordig..
@bowie: @dennisr: In het artikel staat waarom. Eerst werden ze in kleur gemaakt, later alleen zwarte. Dit is dus een vroege.
@Citrofiel: oh, artikel half gelezen :) ik dacht dus juist andersom, was ook iets logischer geweest, maar ok :)
@Citrofiel: Las net dat tot 1914 verschillende kleuren werden geleverd, pas daarna alleen in zwart omdat die kleur sneller droogde….om vervolgens toch weer in verschillende kleuren te worden geleverd….Snappen we het nog?
@bowie: jup ik snap het nog :D beetje vreemd wel dat zwart sneller droogt dan andere kleur, zal toen ongetwijfeld wel zo geweest zijn, maar wel vreemd :)
@dennisr: Zwart trekt ook meer warmte (zon) aan dan bijv wit. Daarom dat je als het snikheet is best een witte t-shirt aandoet..
@NielsGP: ga eens snel mythbusters seizoen 1 t/m 23 kijken, het zit er ergens wel tussen. Dat effect is verwaarloosbaar.
the-budel-guy
ik las dat ford stopt met CD spelers in hun auto’s te stoppen maar dat ze dat zo hadden gedaan wist ik niet
GE-NI-AAL!!! Wat heerlijk om dit te mogen testen lijkt me. Gaan we ook nog met die RS2000 rijden?
@911GT2: Die lijkt me half niet zo indrukwekkend als de RS200!
Hey Wouter! Anderson Cooper belde net, hij wil zijn haar terug…


OT: leuk om een keer een T-Ford rijtest te zien!
@Benjamin1: Willem Ruis belde ook al. Die wil zijn schoenen terug.
Super filmpje, erg leuk gedaan en vooral de uitleg van de pedalen etc is heel interessant. Dit hoort gewoon bij je petrolhead opvoeding!
De Stamvader.
De Abraham
@desjonnies:

maar zeker niet de grondlegger ..
die moeten we zoeken in Lorraine-Dietrich achtige meuk ..
[IMG]http://americaninlima.com/wp-content/uploads/2009/01/andersoncooperside.jpg[\IMG]

*fingers crossed*
@Benjamin1: ok #FAIL!
@Benjamin1: die dus
@Benjamin1: uitleg nodig ? over hoe je plaatje moet posten… heb ik een hele goeie voor.. u zegt het maar.. :)
@dennisr: er staat een standaard voorbeeld, hoe moeilijk kan het zijn.. :P

Je kunt eenvoudige tags (, en ) en smilies gebruiken,

dat
@rubenpriest: klopt, staat er heel mooi, alleen ik snapte er eerst ook geen al van :) en ik heb een keer goeie uitleg gekregen van Simon en Norge, en daar heb ik ook nog een mooie afbeelding aan over gehouden.. altijd handig :)
@dennisr: ik begreep het ook niet in 1 keer. heb geoefend op een oud topic uit 2009 en voila :P
@dennisr: helaas staat dat er niet in de iPhone app;)
Ik zou ook voor de rs200 gaan :P
Vind het meer op een tractor lijken dan een auto.
@alcantara:

denk ook niet dat je een “auto” zou willen bezitten in 1914 ..
@alcantara: Ahem, de vergelijking is dat de huidige ‘auto’s’ niet meer lijken op het origineel, de T-ford. Niet andersom.
super vet filmje, ook een keer eens wat anders…
“Ja, we zijn hier in het Ford Heritage Centre…”
Bij 8 seconden…
Is dat een oude BMW 5-Serie? ;)
Dit is echtbuiten proporties en gay
@The360box: Laten we het dan vooral niet over jou hebben.
@BmwMPower: bhahahaha 1
@The360box: jij hebt ook nooit iets positiefs te vertellen..
@The360box:

Niks gay’s aan, jou xbox is wel gay, jij durft je handjes niet vies te maken! Da’s pas gay!
@autobart:

Correctie, het moet jouw zijn. Sorry voor het ongemak.

Edit knop please? :D
@The360box: Sneu ventje!
@The360box wat is er dan zo gay??
@mikeslsamg: -Edit: Homoseksuele bijdrage-
@Ruben00: edit is zonder hoofdletter.

Maar goed geprobeerd ! ;)
@SimonMc: O my gawd!
Ik vraag mij af hoeveel T’s er nog over zijn. Dus ze moeten nog berijdbaar zijn of gerestaureerd kunnen worden
@mortsel2640:

denk dat je schrikt van de hoeveelheid ..
en ook van de nieuwe onderdelen die er nog te koop zijn ..

zo,n ding zal nooit een Pebble beach status krijgen ..
en dat heeft ie eigenlijk ook niet nodig ..

zou zo 10.000 stuks kunnen zijn ..
maar net zo makkelijk 100.000 stuks ..
@lincoln: merci voor uw antwoord
@mortsel2640:

was mijn onduidelijkste antwoord ooit ..
maar eeeehhh .. alsjeblieft dan maar ..

na de 2de wereld oorlog is er tbv de wereldwijde wederopbouw veel in de hoogovens verdwenen ..
behalve de nog goed rijdende exemplaren ..
want die waren dan weer nodig voor de wederopbouw ..
kunnen jullie dit meer gaan doen die nieuwe auto’s beginnen saai te worden van die muslie auto’s maar niet altijd hoor, zoals die murcielago
Misschien hebben sommige bezoekers zelf rijtestwaardige auto’s… Als men die een dagje aan autoblog aanbiedt om een test te maken, zou leuk zijn. :D

@wouter heeft bijvoorbeeld heel veel in een Volvo Amazon gereden geloof ik. Had ik ook wel wat meer over willen zien. :)
Volgende week op ABHD crashtest van T-Ford starring Wouter behind the wheel!!! :D
2.9 liter met 20pk en nu 100 jaar later haal je er zo 300pk uit. hoeveel pk zouden ze eruit halen over weer 100 jaar? best grappig om te zien hoe we vooruit zijn gegaan.
@porsche9ff: over 100 jaar gaat het niet meer om liters.. eerder om hoeveel Watt :P
@porsche9ff: Eerder 365 pk. ( Ferrari haalt 570 pk uit een 4,5 liter ).
@SimonMc: Alfa Romeo haalt 235PK uit een 1.8L. Da’s 130PK/L.
@driftkicker: *zucht*

Ferrari is zonder turbo, Alfa Romeo mét turbo.
OT: Grappig dat ook aan de oldtimers wordt gedacht! :)

Zij zijn immers de auto’s die ervoor gezorgd hebben dat de auto’s van nu er zo uitzien/werken
Leuk filmpje! Maar komt er ook nog een filmpje van de RS200??
Jammer dat er in het filmpje geen vermelding was over Co2 uitstoot of over gemiddeld brandstofverbruik…. Vind ik altijd wel handig :p
@Dimglor: Ja, je moet natuurlijk wel het bijtellingspercentage weten, voor als hij op je shortlist staat om te gaan leasen. ;)

Wikipedia zegt 18–11 L/100 km. Dat is dus 255 tot 417 g CO2/km.
@Citrofiel: Tuurlijk ;-) Met zo’n gemiddeld verbruik zal ie niet ver komen denk ik… Kan ik even goed een elektrobak kopen…..
@Dimglor: ‘Ver’ is een relatief begrip. Ten tijde van de productie van deze auto was hij prima op zijn taak berust en kon hij ook heel ver rijden. :)
@Dimglor:

1 op 14 ..

en rijdt waarschijnlijk op een arm mengsel benzine met een hele hoop bio meuk ..
maar dat ligt er maar net aan welk precies bouwjaar en land van productie ..
@lincoln:
How many miles per gallon (mpg) does a Model T get?

Contrary to the crazy numbers like 25 mpg that have been floating about the Internet these days, the Model T engine is not terribly efficient compared to modern ones. While our measurements are perhaps less than completely scientific, experience indicates that our Ts get about 10-12 miles per US gallon, depending on the countryside. 25 mpg might be possible if the test was all down hill, with a mast and sail afixed and a good tail wind. There ain’t no way a Model T Ford gets 25 mph or even close. Your mileage may vary.

Bron: The Frontenac Motor Company is a private collection of early Ford Model T and other brass-era automobiles.

Jouw waarde lijkt me wel heel optimistisch…
@lincoln: Oh, en die 11 mpg gemiddeld is 4.68 KM/L (21.37 L/100KM).
@Citrofiel:

ik ben nog effe aan het zoeken ..
maar ik kom er nog wel op terug ..
Dit is echt de gaafste rijtest ooit!
Jullie mochten in al die auto die daar stonden rijden en dan kiezen jullie de T-Ford? Er staat nota bene een RS200 naast!
@babbaloerie: goed luisteren “we hebben wat keuzes gemaakt”

To be continued dus ;)
De Model T is helemaal niet de eerste auto die aan de lopende band is geproduceerd. Doe je huiswerk eens, en dan bedoel ik echt huiswerk en niet wikipedia huiswerk.
@raphael: Vertel eens welke dat wel was dan ? :) voor dat je verder gaat.. let wel: eerst auto aan lopende band! dus niet de eerste auto ooit..
ben benieuwd naar je antwoord :)
@dennisr:

Oldsmobile ..
@lincoln: ah ok :) hoe kan het dan dat de T-Ford er min of meer om bekend staat.. vreemd :)
@dennisr:

de definitie van “lopende band” is discutabel ..

maar de fabrieken van Ford waren zo super goed georganiseerd ..
en van een veiligheids en gezondheids standaard voor de arbeiders die vandaag de dag nog acceptabel zou zijn ..

met veel licht en zuivere luchttoevoer ..
een kantine ..
en 8 uurige werkdagen ..

dus zo raar is het niet dat Ford als grondlegger gezien wordt ..
@lincoln: ik meen mij te herinneren uit een college sociaal-economische geschiedenis dat ford enkel gehuwde arbeiders wou, met als achterliggende gedachte dat die hun job meer nodig hadden om hun gezin te onderhouden, dus productiever, minder vaak ziek etc…
@solz:

Detroit trok veel landlopers en cowboys aan ..
toen Henry Ford zijn stadje zag veranderen in 1 grote gokpaleis/hoerentent ging hij zijn personeel selecteren op hun uitgave patroon ..

mensen werden toen per dag betaald ..
dus ziek zijn of kater uitslapen was geen issue ..

toen hij besloot 5 dollar ipv 2.50 dollar per dag te betalen had hij rechecheurs in dienst die er op toezagen dat het geld dat hij zijn personeel betaalde naar educatie van de kinderen ging ..
en niet naar drank hoeren en gokken ..

aangezien Henry Ford een regelrechte gezondheidsfreak was met een vooruitziende blik op elke gang van zaken is dat niet vreemd ..

er zit een bijzonder heldere filosofie achter ..
met zoveel facetten dat ik hier nu 2 uur kan gaan typen ..

anyway .. your teacher is wrong ..
Haha! Prachtig. Echt leuk dat hij deze wagen gekozen heeft. Het is toch het begin van een mooie geschiedenis.
Trouwens ik wist niet dat er een model met rupsbanden is gemaakt! Toch weer iets bijgeleerd.
Kijk, dat is weer eens een keer wat anders, erg leuk om te zien! Vooral het laatste stukje van het filmpje kan ik erg waarderen;)
gaaf dat jullie dit getest hebben!

Nu een vw kever!
@bmwmpower : dit is een Ford Granada
@chivas: U wordt bedankt!
Ik heb nog geen antwoord gehad op mijn vraag, zien we nu op 8 seconden een Ford of een oude Bimmer 5?
@BmwMPower: Ik dacht de eerste keer dat ik het keek ook dat het een 5 was hoor, je bent niet alleen. ;)
The question is….will it drift?
@Ruben00:

Ik zag ‘m ook staan, zou mooi zijn als @wouter daar ook een stukje in heeft gestuurd en ons daarmee zo’n vijf minuten gaat entertainen …

http://autower.ru/wp-content/uploads/2009/03/ford-rs200-mo1810-10x18.jpg
@rechercheur: Een auto die geen drol weegt.
Eentje die er absoluut gaaf uit ziet, en nog snel gaat ook.
Leuke velgjes, alles klopt.
Heerlijk machien!
Doet me denken aan Lauren & Hardy deze t-ford..
Wel tof om deze eens in kleur te zien, meestal is het zwart/wit weetjewel ;-)
@Civic_Owner:

mij ook ..
maar ik kan dat filmpje van die Laurel&Hardy kettingbotsing niet vinden ..

jij wel ??
@Myself, Laurel & Hardy alias den dikke en den dunne ;-)
Fijn filmpjeuh..
Tja leuk filmpje ,had zelf een cosworthje genomen.
@lincoln, nee nie direkt sorry!
En ik herinner me een filmpje van hen waar hun auto in 2 word gezaagt door zo mega grote paneelzaag… ook deze vind ik niet :-s
Die 2 waren zo leuk, niet veel mensen kennen die 2 komieken nog, ikzelf ben van 1979, en ken ze maar al te goed van filmpjes dan eh ;-) nie persoonlijk nee (kwestie van de flauwe plezanten hier op het forum voor te zijn ;-)
als fanboy moet ik wel even melden dat de gebroeders DODGE een GROOT aandeel in deze auto hadden zowel ontwikkeling als financieel aandeel.
@Laue: De gebroeders dodge hadden absoluut niets met deze wagen te maken, Henry Ford heeft hem zelf ontwikkeld, financiering door Ford Company wat toen al een van de leiders in de VS was.
@Laue:

nope .. waren toeleveranciers en groot aandeelhouders ..
de gebr. Dodge waren zelf ook hele slimme jongens ..

Ford heeft hun financieel maar onvrijwillig een end in de juiste richting geholpen ..
@lincoln:

Toeleveranciers inderdaad, Gebr. Dodge maakte dus de meeste onderdelen. bovendien stonden ze er financieel iets beter voor als henry. Toen Henry dividend weigerde uit te keren aan de aandeelhouders besloten de gebr. dodge zelf maar autos te gaan maken.
@Laue:

Henry was die chagerijnige Dodge broers al heel snel zat ..
en net als de rest van zijn aandeelhouders verdiende ze meer aan Ford als Henry zelf ..

dus besloot hij dat ze niet rijker mochten worden en ging al heel snel zelf onderdelen produceren ..
Dodge moest wel auto,s gaan maken met hun surplus aan onderdelen ..
de aandelen terug roven van de Dodge broers heeft nog heel wat voeten in aarde gehad ..

maar nogmaals .. de Dodge broeders waren slimme maar koppige knakkers ..
@Laue:

om geen dividend meer uit te keren leek het Henry een goed idee om geen winst meer te maken ..

dus ging hij zijn personeel het dubbele uitbetalen ..

vond hij een betere investering ..
@lincoln:
zeker een slimme zet van henry. Maar ik wilde aangeven dat veel onderdelen en ontwikkelingen door de gebr. Dodge zijn gedaan. Tot de jaren 60 had je “dependable dodge” en fords gingen gewoon stuk. Tegenwoordig is het eerder andersom.
@Laue:

yep .. ze hadden ook een hele zwik patenten ..
iets waar H.Ford niet aan deed ..

ik ben vastbesloten het Dodge Bros book nog eens te gaan lezen ..


want de krantejongen tot miljardair cultuur is daar op dat moment geboren ..
Fantastische test. Complimenten voor het camerawerk en de muziek ook.
Staan wel een paar fouten in het artikel:
– de rem die je met de voet bedient zit helemaal niet op de trommels achteraan maar op de aandrijving, binnen in de versnellingsbak.

– de trommels achteraan zijn van de handrem en dit is niet staal op staal maar met rembeleg, de handrem wordt bedient met de hendel, helemaal achter is niet enkel neutraal maar ook handrem.

– hendel in het midden zonder pedalen in is neutraal, duw je nu de linkerpedaal in heb je eerste, duw je de middelste in heb je achteruit. Zet je de hendel voor en duw je niets in, dan zit je in 2e, duw je nu de linkerpedaal half in dan wordt de 2e versnelling opgeheven en staat ie dus neutraal, doorduwen is weer 1e.

Rijdt best wel leuk eens je ze gewoon bent
@lennertg: Bedankt voor die info :D (ervan uitgaand dat je gelijk hebt :) )
@dennisr: Ik heb al met 10-15 T-Fords gereden en ik hou van de techniek
Wouter, je klapte dat schoonmoederbankje wel erg hard dicht. Wel een beetje voorzichting zijn met die oude meuk.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).