Vanaf 1 september rij-examen verplicht met navigatie

Auteur: , 78 Reacties

Navislavi's hebben we nog niet genoeg en zelfredzaamheid is tegenwoordig helemaal niet meer nodig. De gameboy-generatie moet (!) voortaan lessen met een navigatie systeem. Richtingsgevoel en kaartlezen lijken een langzame dood te sterven.

Misschien een overgevoeligheid maar de betutteling die uit het verplicht stellen van deze apparatuur spreekt vind ik ronduit belachelijk. Vanaf 1 september (komende week dus) is het voor lesauto’s verplicht om een navigatiesysteem aan boord te hebben. Het schijnt dat 9 op de 10 al permanent met routehulp rondrijden. Toch was het tot nu toe aan de rijscholen om te kiezen voor een dergelijk apparaat aan boord.

De BOVAG ziet dit als een vooruitgang. Iedereen rijdt immers tegenwoordig non-stop met navigatie rond, dan kan je daar maar beter vroeg mee beginnen.

Volgens mij zien de heldere regel-geesten hier wel één belangrijk feit over het hoofd. Beginnende bestuurders moeten eerst leren autorijden. Navigatie is afleiding. Verplicht een beginnend bestuurder afleiden is in mijn ogen een erg slecht idee. Automobilisten die totaal niet meer met het verkeer bezig zijn hebben we al genoeg. Er is bovendien helemaal niks mis mee als instructeur en leerling hier een eigen keus in hebben.

Als je eenmaal overzicht in de auto hebt, is een navigatie systeem best makkelijk. Je zal de route minder snel uit het hoofd leren maar komt wel vrij snel en direct op de bestemming. (foto: autojunk.nl)78 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
dit vind ik onzin, mensen in een bijstand uikering die met pijn en moeite een autotje kunnen vergoeden zullen geen geld meer hebben voor een navi systeem. Ik Ben eerder benieuwd naar invoering van het rijbewijs voor 17jarige. Hoe dat gaat uitpakken.
@meneersander: Niemand verplicht je toch om na het halen van je rijbewijs een navigatiesysteem aan te schaffen?
Daarnaast; hoeveel mensen in de bijstand zullen geld hebben voor rijlessen en de aanschaf van een auto met onderhoud/verzekering/wegenbelasting, maar dan niet 100 euro voor een simpel TomTommetje? Vreemd argument dus…
@meneersander: a jo, volgende zomer ga ik ook een poging wagen op een rijbewijs.. denk zo van: alles komt goed (ooit op een dag)… gewoon multitasking…
@bigcar: ik had ook een navi aan boord. Deze werd echter niet gebruikt als routebeschrijver maar hing er gewoon. De snelheid was daarop nauwkeuriger. Ik rij nu regelmatig met navi, maar the good-ol borden zijn nog steeds de beste routebeschrijvers, die vertouw ik meer dan het navisysteempje in de auto
@meneersander: o ja, nog iets:
jong geleerd is oud gedaan..
@meneersander: Mijn (instap-) navi kostte me minder (€90,-) dan een week autobezit. Een bedrag dat ik in elk geval in een paar jaar wel heb terugverdiend aan brandstof. Iets minder omrijden, en door inschatting aankomsttijd minder het gas erop om op tijd te komen.
@meneersander:

tis idd een schande dat een navigatie systeem alleen bereikbaar is voor de ultra rijken op deze aardbol ..

alsof een steuntrekker niet kan verdwalen opweg naar de sociale dienst ofzo ..
schande ..
@lincoln: en weer snapt niemand wat ik bedoel, het gaat om het idee dat we verplicht worden hiermee te rijden. Mijn vader heeft 35 jaar terug zijn rijbewijs gehaat en hij kan nu prima met navi rijden… -.-
@meneersander:

ongelooflijk .. wat een prestatie .. heet jouw vader Superman ??
@meneersander: Er staat toch nergens dat je verplicht wordt te rijden met een navigatie-systeem???

Alleen dat de lesauto’s moeten worden uitgerust met navi systemen zodat nieuwe leerlingen daar mee bekend kunnen worden. Omdat, al zou je het niet willen geloven, dit de toekomst is.
@meneersander: Waarom haatte jouw vader 35 jaar geleden zijn rijbewijs?
@ramon:

misschien was zijn pasfoto gemaakt op een badhairday ..
@lincoln: Misschien was hij wel kaal…
@ramon: haalde-.-
@meneersander: wat is dan het probleem om het in je auto te hebben als je het toch zo makkelijk leert. Jij snapt namelijk niet dat alles wat achteraf makkelijk geleerd kan worden ook makkelijk geleerd kan worden tijdens je lessen terwijl het de normale voortgang niet belemmert, of wel soms?
Tuurlijk niet, juist als je ze nu correct leert rijden MET navi dan gaat het beter.
Rijden met navigatie is moeilijker omdat het voor afleiding zorgt.
Ik zou niks verplichten voor de oefeningen, zodat je eerst rustig leert auto-rijden, maar op het examen de gps de weg laten vertellen in plaats van de rij-instructeur vind ik wel een goed idee. Dat laatste komt namelijk zeer veel voor.

Tis wel erg dat de huidige generatie bijna geen kaart meer kan lezen :s Laat staan hun weg er op vinden.
@vale46: Ik moet over niet al te veel tijd examen doen, maar het navigatiesysteem van mijn rijinstructeur is echt ruk. Maar aan de andere kant, je weet wel van tevoren waar je af moet slaan.
@Roelio: Ik heb nog net geen jaar mijn rijbewijs behaald, en bij mij(in België) heeft er nooit een gps aan de ruit gehangen, zowel niet tijdens de lessen als het examen.
De eerste keer dat ik op mijn gps moest vertrouwen om de weg te vinden was het toch even aanpassen en de eerste keer ook een klein beetje gevaarlijk.
Ik vind het een goed idee, uit eigen ervaringen en omdat gsp’en altijd maar gaan vermeerderen. Het hoort er bijna bij bij het autorijden.

Nu is het echter geen probleem meer, ik ben in de vakantie met 6 man naar Frankrijk gereden(met 3 chauffeurs afwisselen) en ik ben met de gps heel door Parijs geraakt, dus eens je het het paar keer gedaan hebt, geen probleem.
En zo’n ding wil nog wel is falen. Linksaf slaan waar het niet kan ofzo. En dan slaat je linksaf de bosjes in :P
Beetje onzinnig in mijn ogen maar zal het in november wel ervaren of het nou zo handig is tijdens de les of niet.
@meneersander

Je kunt ook de auto wegdoen als je een uitkering hebt of is dit een primaire levensbehoefte ff afgezien van het feit dat een navi toch tegenwoordig niet duur meer is.

Ben zelf nog van een oudere generatie die zonder navi ergens heen durft te rijden, de bewegwijzering in NL is ook nog steeds prima.
ik ben op het moment nog aan het lessen en vind het goed dat het verplicht word.
ik leer zo autorijden en die navigatiegebruiken tegelijk.
als je nooit met navigatie gereden hebt en je gebruikt hem voor het eerst ben je te veel met het apparaat bezig of juist te weinig.
@hollander:

welnee man .. zelfs een aap kan met zo,n ding aan de gang ..
@hollander: Misschien is het voor jou beter om eerst Nederlands te leren schrijven…
Geen slecht plan, navigatie is een niet meer weg te denken aspect bij het moderne autorijden. En aangezien het afleidend is (dus potenieel gevaarlijk), is het goed dat het gebruik er van bij beginnende automobilistenwordt aangeleerd. Moesten ze ook in België invoeren.
Beter is dat ze een rijvaardigheidstraining (lees; slipcurcus) verplichten…
@MARS: inderdaad 1 voor jou.
Vanaf 1 september 1991: Verplicht rijexamen met een stratenboek.
Als we het nou eens omdraaien? Lessen verplicht zonder en in de auto een navi verplichten? Dat voorkomt dat mensen 30 gaan rijden waar je 80 mag omdat ze het naambordje moeten lezen wat aan het begin van de straat staat, voorkomt plotseling remmen om de zijstraat toch nog te halen, keren op rare plekken, enz. enz. Ik weet dat het heel ver gaat, een navi verplichten maar aan de andere kant, op 8 van de 10 gsm’s zit het tegenwoordig standaard.
@mylvan: het zit erin, maar je kan het in de meeste gevallen pas gebruiken als je ervoor betaald, en dat is gewoon belachelijk…
@koenmb: betaalt*
@koenmb: das waar. Maar als het verplicht zou worden (grapje) gaat de prijs daarvan natuurlijk ook hard naar beneden.
Heb zelf geen GPS dus ik trek m’n plan wel op de weg… beetje richtingsgevoel kan nooit kwaad.. maar verdorie… wanneer ik met de auto’s van mijn ouders weg ben is het toch wel verdomd handig :D.

Lijkt me geen goed plan om dit in te voeren. GPS’en tijdens het rijden leer je later, niet wanneer je het autorijden nog moet leren.
Alsjeblieft zeg… waar gaat dit naartoe.

En zeer terecht opgemerkt in dit artikel: je moet eerst leren autorijden ZONDER afleiding! Iedereen herinnert zich waarschijnlijk wel de eerste keren in het verkeer… een stem die dan zegt “maak rechtsomkeer” kan je wel missen als kiespijn.
@Carreza: Ja want een computerstem die zegt “Sla nu linksaf” is och oh zo verwarrend.
@stihl: Ja want het is toch nog NOOOOOIT gebeurd dat iemand een garage of even de plaatselijke rivier in rijdt??? En dat zijn dan mensen die al jaren rijden.
mooi zo ..
pijltje die kant op .. of pijltje die andere kant op ..
links en rechts is ten eerste veelste moeilijk ..
en ten tweede veelste politiek beladen ..

+ een tom-tom curcus is een must ..
die dingen vergen heel veel know how om uberhaupt te kunnen bedienen ..
@lincoln: Moeilijk hé, dat logisch nadenken…

Iemand die geen navigatiesysteem kan bedienen kan ook geen auto bedienen.
Ik weet er alles van :P
Ik ben bezig met rijlessen en moet op 1 sept. afrijden.
Ik zeg jullie het heel eerlijk ik vind het echt bullshit,
Waarom? omdat het de examinator alleen maar makkelijker word gemaakt, Hij/zij hoeft geen route meer te plannen om te kijken of je goed rijd.

Maar ook wel weer jammer dat er niet vermeld word dat het gaat om een korte tijd tijdens je examen, en dat je moet kunnen laten zien dat je met een navi over weg kan.
Je hoeft niet op het scherm te kijken je moet gewoon kunnen luisteren naar wat de navi tegen je zegt dat moet je opvolgen het is een onderdeel van zelfstandig rijden.

DUS HET IS NIET DAT JE HEEL JE EXAMEN MET NAVI RIJDT!!!
MVG. Storm
@BrilStorm: Hij hoeft geen route meer te plannen? Die examinator doet gewoon altijd hetzelfde wegje volgens mij… Zal veel werk zijn om die te herinneren.
@BrilStorm: Want het is belangrijk dat de examinator/instructeur veel werk heeft? Get real.
@BrilStorm: Het punt dat je aan geeft is het punt waar het bij een hoop mensen mis gaat: enkel op de stem rijden. Een hoop mensen kunnen niet inschatten hoe ver 300m nog van ze vandaan is. Op de kaart is in een vlugge blik snel te zien dat het de 2e straat is. Ik vind het ook meer de kunst om het geluid uit te hebben (is namelijk belachelijk irritant) en in een vlugge blik het scherm te lezen. Dezelfde vlugge blik als die waarmee je tijdens het rijden even je spiegels checkt.
Ik dacht dat het al verplicht was met navigatie..
Ik heb dit dik 2 jaar geleden ook moeten doen al, maar dat was slechts bij 1 of 2 rijlessen helemaal op het einde. Alleen op het rijexamen zelf moest je dan ook 10-15 min met navigatie rijden naar een punt wat je zelf moest uitkiezen. Alleen deden ze het toen dus pas als je al meer gewend was aan de auto en regels etc., weet niet of het ook werkt meteen van het begin, de eerste paar lessen heb je wel al genoeg om op te letten. :P
Navigatie heeft iedereen, kijk maar op je smartphone.
Ik heb er twee keer meegereden tijdens rijlessen. Maar denk dat zoiets inderdaad pas aan het eind aangeleerd moet worden. Op het begin ben je te afgeleid.
Het is al tijden zo dat je zelfstandig moet autorijden als examen kandidaat.
Dit kan zijn door:
Navigatie
clusteropdrachten, einde links 2de rechts rotonde rechtdoor tot 5 opdrachten.
co ordinatie punt. bijvoorbeeld rij maar naar een hijskraan toe of volg de borden naar.

Als je je rijbewijs hebt en je hebt het nooit geoefend dan kan je het in ene? want tjsa dan heb je je rijbewijs en al gaande weg moet je het dan kunnen?

Lekker dan kom je dan van de stuntels tegen. Ga hier links af huh links de tom tom zegt dat toch? woep links af. Owh het mag niet.. ja maar..

Dat kan je toch veel beter bij de rijopleiding al mee nemen?

Denk je werkelijk dat het gros van de 18 jarige een goed richtingsgevoel hebben? Zo van punt A naar punt B kunnen rijden? ook in onbekend gebied?

Het gros die hier reageert zal dat waarschijnlijk wel hebben. Maar er zijn ook mensen die autorijden geen ene malle moer meer interesseert dan van A naar B en zo makkelijk mogelijk.

Laten we wel zijn zo’n navigatie bied gewoon uit komst als je zelf geen wegen kennis hebt of gevoel voor richting.

En NOG niet goed bent in multitasken in het verkeer. Juist daarom moet zo’n route bij een beginnende bestuurder voor gekauwd worden.

Veel tumult om niks.
@boraelis: nee, het gaat er juist om dat beginnende bestuurders éérst leren autorijden zonder afleiding. Meer gevoel krijgen voor autorijden, kaartlezen, wegenkennis. Vervolgens kan je er altijd een keer een tomtom bij pakken.

Je kan wel lukraak alles in eens gaan oefenen, in mijn ogen drijft de focus dan veel te veel bij het echte autorijden vandaan.

Bovendien voegt het verplichten niks toe. Eigen keus in navi of niet is meer dan prima. Als ze echt iets voor bijvoorbeeld veiligheid willen doen kunnen ze beter slipcursussen verplichten zoals @MARS al zei.
Heb bij mijn rijlessen slechts een keer de navigatie gebruikt, eigenlijk te meer omdat mijn instructeur en ik het er over hadden. Sinds ik zelf rond rij bekijk ik op maps altijd de route en eventuele alternatieven. De navigatie gaat dan wel mee, maar wordt enkel als ondersteuning gebruik, het geluid staat dan ook uit.

Ik hoop ook dat wordt geleerd dat de navi een hulpje is en de leerlingen niet opgeleid worden tot navigatieslaaf.
och jaa, aleen positieve reacties worden goed gekeurd, es kijken.. ik vind het een geweldig plan! super dat ze mij op deze manier nog een paar lessen laten betalen! ik ben voor dit plan! geweldig!
@dennisr: als dat jou mening is… Vooral reacties met meer dan enkel scheldwoorden worden doorgelaten :)
@Alwood: stond ook wel meer in :) iets meer.. en nee dat was totaal niet mijn mening.. mijn mening is: Dat ik het belachelijk zou vinden dat ik nu nog een keer lessen moet nemen om te leren rijden met navigatie (zeg niet dat het moeilijk is maar wel even paar lessen oefenen)
Of is het voor Examen’s nog niet verplicht ? vond het al erg genoeg dat ik eerst maanden moet wachten op medisch onderzoek.. geen zin om ook nog een keer daarvoor lessen te nemen..
Ik weiger een navigatiesysteem te gebruiken! Van te voren kijk ik wel op googlemaps om vervolgens uit m’n hoofd naar de bestemming te rijden, naar mijn mening leer je op deze wijze ook veel beter het wegennet te kennen.
@anuspraeternaturalis: Exact. Wanneer je pas bij vertrek de navi instelt rij je meestal op wat dat ding aan geeft en let je niet op de weg. Vraag een hoop mensen van waar naar waar bijvoorbeeld de A15 loopt en krijg een vragende blik terug, terwijl ze er al een paar keer overheen zijn geweest.
zal ook weer met het milieu te maken hebben…omdat we vroeger de eerste keer verkeerd reden en daarna niet meer hadden we brandstof verloren en co2 te veel uitgestoot, nu is te veel co² enkel nog door koeien toegelaten dus moet je direct op je bestemming komen door het adres in te geven.
@Jantje_555: Een scheet bestaat uit methaan, geen CO2. Ook is dat bij koeien het geval, koeien zijn ook zoogdieren.
@autobart: Koeien hebben immers geen verbrandingsmotoren…
Ruim een jaar geleden werd me met rijles wel geleerd hoe je navigatie moet gebruiken (alsof dat bij deze generatie nog nodig is :P), maar ik moest ook altijd nog gewoon via de borden de weg kunnen vinden. Dat vind ik ook niet meer dan logisch, maarja.
Alsof de Playstation generatie niet met een navigatie om kunnen gaan.
@norge: +1. Appeltje eitje voor deze generatie.
@TF_Bundy: Daarom moest ik gisteren ook iemand uitleggen hoe de idrive werkt, de nieuwe versie notabene. Net als ik 19 jaren jong dus van de Nintendo64 generatie.
@norge: Ik ben 15 en heb nog nooit een playstation gehad.
@autobart: vast en zeker wel iets wat erop lijkt ;)
Er wordt iets belangrijks over het hoofd gezien: Het is verplicht om navigatie in de auto te hebben. Het is echter NIET VERPLICHT om deze “altijd” te gebruiken. Je kan dus prima de eerste 20 lessen zonder navigatie en daarna (als je bekend bent met de auto) een aantal lessen met navigatie doen.
@robbie: En hoe zit dat met examen ? wel verplicht met navigatie of niet ?
@robbie: bij examen volgens mij wel verplicht als het in de auto zit. Anyway, ik denk dat je uberhaupt een verkeerd accent legt bij rijlessen door een navigatie-apparaat in de auto te hebben.

Laat ze maar gewoon oefenen op rijden, spiegelen, noodstop en optrekken. Daar hebben de meesten het al moeilijk genoeg mee. Als je dat vervolgens allemaal kan, kan je ook wel rijden met een pratend display onder je binnenspiegel.
technieken van tegenwoordig zijn sowieso slecht voor rijlessen, alle systemen, (los van navi) zorgen ervoor dat ze amper kunnen autorijden in mijn ogen.. zou persoonlijk ook liever in een oldtimer lesrijden.. dan leer je pas echt autorijden.. Vind dat met navi rijden ook maar slecht.. totaal geen richtings gevoel meer..
Ben blij dat ik buiten de rijlessen om gewoon op mn werk kan autorijden, leer je toch weer met verschillende dingen omgaan :)
Nederland wordt steeds zieliger. Het zou juist wat zinvoller zijn als mensen wat meer les zouden krijgen in het onder controle krijgen van de auto in extreme situaties. (Een antislipcursus als standaard onderdeel van de rijles lijkt me veel nuttiger). Maar goed, misschien is het idd ook wel handig om rijdend met gadgets om te kunnen gaan.
@jippie: Rijdend horen gadgets niet bediend te worden, simpel zat. Hoewel ik ook met enige regelmaat met de radio zit te spelen tijdens het rijden.
Voer de regels in zoals ze in Finland en Zweden doen,3 jaar rijbewijs en dan heb je volle beheersing over je auto
@mbevo: Misschien is het klimaat daar wel anders dan hier…
Als je dan toch afgeleid wordt van een navigatiesysteem dan kan je dat maar beter hebben met een instructuur ernaast dan alleen!
ik heb nu ook rijles en in de lesauto waarin ik rij zit ook een navi. laat moest ik van de instructrice een stukje met de navi rijden, had er weinig moeite mee. dus ik snap alle ophef hier niet echt.
Toen ik lessen reed was het nog niet verplicht. Wel geprobeerd natuurlijk, de instructeur had hem toch. Geen probleem. Die instructeur zei toen wel: “Als ze je bij het examen vragen of we een navi hebben en je wil er liever niet mee rijden, gewoon nee zeggen.” Nu kan dat dus niet meer en kan je niet onder eventuele tests uit.
wat is er mis met een beetje good old wegenkennis?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).