Video: Spa Francorchamps 2011 Formule 1 crashfestijn

Auteur: , 58 Reacties

Feit: Spa Francorchamps is tricky met nat weer en Lewis Hamilton heeft een carbonfiber-magneet in zijn auto.

Om te beginnen: wat is Lewis Hamilton zijn ding? Rijdt hij nou nog mee voor het racen of krijgt de beste man gewoon een kick van aanrijdingen? Hij reed weer alsof er een alles aantrekkend krachtveld in zijn McLaren zat. Opnieuw in conflict met Pastor Maldonado en in de race zelf reed hij zichzelf vakkundig via Kobayashi van de baan.

Hamilton en Maldonado in 1 bocht

Alsof het GP circuit van Spa Francorchamps nog niet voor genoeg spektakel zorgt met nat weer. Een punt wat Michael Schumacher, Bruno Senna, Paul di Resta, en Jarno Trulli nog even bewezen. Punt gemaakt, tijdens kwalificatie en race.

Aan het eind bewees Sebastian Vettel opnieuw zijn superieure stuurkunsten. In de laatste video rijdt hij zijn pole position rondje.

PS. Met Spa’s trackrecord hoeft Monaco zeker niet (als enige) geschrapt te worden in verband met crashgevaar.58 reacties

Actie van Hamilton slaat inderdaad nergens op hij blijft gewoon rechtdoor rijden in plaats van de bocht te nemen. De enige die een straf had moeten krijgen was hij. Wel een spectaculaire race en een mooi feestje voor Schumacher.
@kraakensmaak:

Wel gewoonlijk voordat je aan je stuur draait rij je rechtdoor ja. In de formule 1 gaat dat gewoonlijk gepaard met remmen of gas geven. Wat Hamilton dus bezig was.
Hij remt gewoon aan voor de bocht en voordat hij kan insturen word hij aangereden. Fout van Kobayashi die had plaats genoeg waarom stuurt die ineens in?
@Hupke: Hamilton stuurt juist ineens naar buiten ?
@Hupke: Als je goed naar het filmpje kijkt of je de replays op tv gezien hebt, dan zie je dat Hamilton naar links stuur in aanloop naar de bocht en hij er duidelijk geen rekening mee houd dat daar de Sauber rijdt. Eigen schuld Hamilton. Wel jammer ik had graag gezien wat hij nog had gekund. Wel een super race weer :)
@Gioor:

Hij kruipt terug op de racinglijn.
Maar er is nog plaats voor Kobayashi als die vroeger wil insturen dan rem je en probeer je hem binnendoor te nemen.
Als je alle beelden ervan bekijkt dan vraag je je toch echt af wat hij aan het denken was.
@Hupke: Natuuurlijk remt kobayashi niet eerder! Waarom zou hij had doen? Omdat er 1% kans is dat hamilton gewoon naar links stuurt en hem dan zou kunnen raken waarbij zich hijzelf uitschakelt? Je moet niet kobayashi de schuld geven van waar die rijdt maar hamilton omdat hij duidelijk degene is die van richting verandert (bovendien kon kobayashi nergens heen.
@Hupke: Je kan niet kijken, kobajashi stuurt helemaal niet in, sterker nog hij kan niet insturen omdat hamilton daar ree, hamilton ging naar de linkerkant van de baan voor een betere lijn om de bocht in te sturen maar daar ree kobajashi die kon nergens heen. (zoek op youtube heidfelt buemi crash nurburgring dan zie je precies hetzelfde alleen dan een stuk duidelijker)
@lambo4all: precies… Kobayashi reed rechtuit, en Hamilton wilde terug naar de racelijn, wat dus niet mag als je al een keer van je lijn afgeweken bent. Duur foutje voor Hamilton
@Hupke: Hamilton heeft zelf de beelden goed bekeken en nu ook zelf gezegd dat het zijn eigen fout was en niet die van Kobayashi…
@kraakensmaak: ik zou zeggen dat beiden niet vrijuit gaan. Hamilton omdat ie niet precies wist waar Kobayashi zat en teruggaat naar de racelijn, en Kobayaschi omdat ie een laat staan terwijl zijn voorwiel net voor het achterwiel van Lewis zit. En ja, hij stuurt ook nog naar rechts een halve seconde voor het aantikken van Lewis.

Jongen honden? Domme gasten? Kweenie, maar ik zou als teambaas ook Kobayaschi voor een gesprekje aan tafel zetten.
@kraakensmaak:
het is kobayashi die hier duidelijk in de fout gaat, hij moet van het gas gaan, want hamilton volgt gewoon de racinglijn en verwacht niet dan koby terug langs links gaat komen vermits hamilton hem net heeft gepasseerd!
ik volg elke race op de voet en sta altijd objectief tov de incidenten.. maar mijn mening is duidelijk dat kobayashi hier een penalty had voor moeten krijgen!
@Stino:

Ja, want als je ingehaald bent mag je echt niet meer proberen om je plek evt. terug te pakken toch?

Nee dan moet je netjes van je gas af, en aasluiten… tuurlijk jonguh.

Kobayashi is gewoon een knokker die NOOIT opgeeft. Echt een racer pur-sang en ik hoop dat ie snel bij een top team zit.
Er moeten banen geschrapt worden omdat ze een gebrek aan crash-gevaar hebben! Wat een kul-opmerking op het eind. Mooie race van Schumi btw.
@CBR600rr: anders verplaats je jezelf even een heel klein beetje in de discussie… Speelt al een tijdje dat ‘men’ zich afvraagt of Monaco wel kan blijven als F1 circuit.

Spa weerlegt dus dat je Monaco zou moeten schrappen om het gevaar. Als gevaar echt zoveel uitmaakt kan je beter iedereen over ‘ovals’ laten rijden. Ieder lastig circuit heeft zijn charme maar vraagt ook zijn tol.
@Alwood: Zou het erg jammer vinden als ze niet meer in Monaco zouden rijden, vind het wel 1 van de mooiste banen, soms ook wel saai maar het heeft gewoon wat :D
@Alwood: Ooit gekeken naar de Forumule 1 van vroeger?
@Alwood: ovals? Dat is veel gevaarlijker, dan knalt er 1 tegen de muur en weer terug door het hele veld.
@Alwood: elk van die moderne banen eist ook z’n tol: het verlies van spektakel. De mooiste banen zijn meestal de oude banen. Die worden of geschrapt of gewijzigd zoals de Hockenheimring. In plaats van banen met een karakter krijg je banen terug met designgebouwen en kilometers aan lege tribunes.
Het DRS moet verboden worden!!!!
@mbevo: hoezo dat dan? Het heeft voor veel meer actie gezorgd en niemand heeft er nadeel van.
@mbevo: Op Spa dan toch.
Er waren inhaalmogelijkheden genoeg, ook zonder DRS.
Met het DRS reden er er gewoon voorbij, ook al was de auto zwakker dan degene die hij inhaalde.
Maar er zijn geen ‘oneerlijke’ inhaalacties gebeurt. Dus zo erg was het niet.
Was best wel een geweldige race vanmiddag :D button echt fantastisch gereden! gestart op plaats 13 en geëindigd op podium plek 3 :D Alleen waar was dan van Schumacher ? zeker tijdens training of kwalificatie ? want hij heeft de race gewoon uit gereden..
Zaten best veel ongelukjes tussen vandaag dat wel.. En over het rijgedrag van Hamilton: ik houd er wel van :D een agressieve speler in het veld maakt het toch spectaculair soms, en hij wint ook wel eens door die rijstijl ;)
crash van Senna was trouwens ook vrije training, heeft de race ook gewoon uit gereden..
@dennisr: inderdaad, ik dacht ook al: huh?! en ook daarnaast regende het tijdens de wedstrijd niet eens.
ach die neger kan gewoon gewoon niet rijden weg ermee, zet kimi maar weer terug!
@spykerboy:

Pak dan Häkkinen, Kimi had z’n momenten maar da’s geen N°1 rijder voor een team.
Soms leek het alsof hij niet eens wilde winnen. Doe mij maar iemand die z’n skills wil gebruiken.
Daarbij is hij ook al oud aan het worden.
@Hupke: Wie wil er nou een nr.1 rijder zien? doet me echt diep pijn in m’n hart om massa in die Ferrari te zien. Zoals bijv. in canada waar hij voor de overwinning had kunnen rijden. maar nee, Alonso moest er weer langs, en dan ook nog 3 ronden later crashen, om over hockenheim nog maar te zwijgen. Verbieden die “1e en 2e coureurs”! iedereen gelijk.
@TheIceman2009:

Ik bedoel met een N°1 rijder een rijder die je punten moet kunnen binnenhalen.
Ik bedoel niet die arrogante lul die je probeert wereldkampioen te maken terwijl hij het niet verdient. Maar ik bedoel die rijder die altijd gemotiveerd is, waar de fans achter staan.
Ik bedoel Coulthard was leuk maar iedereen wilde dat Häkkinen won.
En dat heeft Räikkönen niet, het was een goede rijder maar geen N°1 toch zeker niet na 2005.

En zeker het laatste jaar nietmeer. Dat is niet iemand die geniet van de fans, aandacht, die de monteurs pusht,…
Ook niet iemand die racen zou voor 1 puntje of voor het verschil tussen 20e en 19e. En het was zeker geen betrouwbare constante (nuja z’n wagens ook niet).
En dat heb je in een F1 team wel nodig, want de show, glamour en marketing zijn zeker zo belangrijk (spijtig genoeg) als prestaties op de baan.
@spykerboy: beetje dom gelul, Hamilton kan (als hij normaal doet) goed rijden, deze domme acties doen hem geen goed maar vergeet niet dat hij ook wereld kampioen was, en wat mij betreft nog altijd een keer kan worden..
@spykerboy: wat lul jij man, hij kan niet rijden. Als je de actie bekijk het was niet helemaal zijn fout
@spykerboy: Hamilton dacht dat hij Kobayashi voorbij was en focusde zich op de apex. Stuurt zodanig in om op de ideale racelijn te blijven en toucheert daarbij de jonge getalenteerde Japanner. This is racing! Nuff said. @Alwood: Er is een verschil tussen falen en een inschattingsfout maken met grote gevolgen! ;)
@AutomotiveDesigner: het zijn kleine spiegeltjes maar ze zitten er niets voor niets op.
Mooie race al ben ik teleur gesteld door Rosberg, hij had alles mee maar kon het niet cashen, was nochtans een mooie winnaar geweest.

Wat iedereen tegen Hamilton heeft weet ik niet maar nu heeft hij toch geen fouten gemaakt.
Dat Maldonado fout was zullen de meesten het wel over eens zijn. Maldonado was niet eens op een snelle ronde.


Wat Kobayashi bezielde weet ik niet. Maar dat was toch een absurd manoeuvre, had die nu echt gedacht nog buiten langst te kunnen gaan?
En waarom hij instuurde is me ook een raadsel. Daar treft Hamilton toch ook geen schuld vind ik.
Het is een ongeval geweest dus Kobayashi’s hoofd moet niet per se aan Hamilton geserveerd worden op een zilveren schotel maar als er iemand gestraft moet worden (wat niet zal gebeuren hebben de marshalls al laten verstaan) zou hij het toch moeten zijn.
@Hupke: Nou er was duidelijk te zien (meerdere herhalingen gezien) dat Hamilton gewoon zelf fout was, hij ging naar buiten om waarschijnlijk de goeie lijn te pakken, maarja als daar iemand zit heb je pech met je goeie lijn, hij heeft gewoon 100% zelf schuld.. zoals wel vaker met domme acties van hem.. begrijp me niet verkeerd, ik mag hem graag zien rijden :D
@Hupke: Kijk nog is goed, hamilton sttuur naar de linker kant van de baan en kobayashi kan nergens heen.
@Hupke: teleurgesteld door rosberg? die reed juist geweldig, verdedigde goed tegen veel snellere auto’s. was sowieso al duidelijk dat hij niet ging winnen want redbull, ferrari en mclaren zijn gewoon veel sneller
@dino246gt: Ik vond ook dat Rosberg wat meer uit zijn mouw mocht schudden. Niet dat hij het slecht heeft gedaan, maar er zat meer in. Vooral toen ingehaald werd door zijn teamgenoot.
@vale46: kon hij weinig aan doen :P DRS he.. blijft jammer dat DRS..
@vale46: schumacher had de snellere banden erop zitten dus die was ook gewoon sneller op het einde. dus dan heeft het ook geen zin om je teamgenoot te gaan pesten ofwel soms?
@dino246gt:

Ik denk toch dat hij er meer had kunnen uithalen, achja zullen we nooit weten.
Wat een gelul spykerboy. Net alsof je zomaar wk wordt in de F1.
Prachtige race- alleen jammer dat vettel gewonnen heeft. Had graag dat stomme vingertje niet gezien.


-FF <3
Als je heel goed kijkt naar het crashfilmpje van hammilton zie je dat vlak voor de crash Kobayashi een fractie naar binnen stuurt, echt heel heel even. Die ruimte kan hammilton net te kort gekomen zijn. Hij ging gewoon op de buitenkant van de bocht af.
@mylvan: Mischien maar veel meer dan een centimeter of 10 zal het niet geweest zijn, maar het is en blijft hamiltons schuld. Hij had gewoon meer ruimte moetenlaten, kobayashi kan niet verdwijnen.
pff die vettel, kan nioemand tgn op ckeck de standings alleen al..
Saaiste F1 seizoen ooit…!!!
@jackl: heb je überhaupt wel gekeken ? volgens mij niet.. als je het vandaag al saai vond.. dan heb je maar een verdomd saai leven vriend..
@jackl: qua winnaars wel, maar er is veel meer competitie dan vorig seizoen.
@jackl: Onder welke steen heb jij gewoond toen Schumacher alles won met minuten voorsprong??? Mijn god, wat puberaal kort achter de kar zeg!! Dit mag dan qua winnaars en pole’s een saai seizoen zijn maar qua inhaalacties, closeracing e.d. is dit echt wel een gaaf seizoen! Olav Mol had het er nog over, er zijn nu al meer inhaalacties geweest als in heel het vorige seizoen. Je hebt zeker gewoon een bloedhekel aan (het vingertje van) Vettel??
’t Was een mooie race! :)
Schumacher heeft eindelijk eens een verdienstelijke race gereden, daar zitten we op de wachten Schumi!
Hamilton zijn crash was zijn eigen fout. Hij wist dat hij in een inhaalmanoeuvre zat, dus hij moest in zijn spiegels gekeken hebben. Vooral met Kobayashi, die toch bekend staat als een echte racer die niet zomaar een plaatsje prijs geeft.
Koba bleef quasi rechtuit rijden, Hamilton stuurde naar de race-lijn en hij raakte Kobayashi. Niet andersom.
Hamilton kon ook gewoon rechtuit zijn gereden en zijn bocht meteen naar rechts genomen hebben.
Eigen schuld.

Massa is me ook tegen gevallen, de vechtlust is er uit!

Button verdiend wat mij betreft meer dan een 3de plaats.
Knap gereden Jenson! Kan ene Felipe nog wat van leren.

Redbull is weer overmachtig, en stilaan twijfelt niemand er meer aan dat RBR de 2 kampioenschappen zal winnen.

Ten slotte heeft Alonso er het beste uitgehaald, zijn strategie was opnieuw niet om over naar huis te rijden en je zag hem in de laatste ronden letterlijk alle kanten op glijden door de versleten banden.
BTW: nieuwe bijnaam van Alonso; the bullfighter, omdat hij de enige is die de Redbull’s enigszins kan bijhouden en door zijn Spaanse afkomst.
Mooi dat Alonso op het laatst nog ff werd ingehaald door Button.
heb vandaag alleen gekeken naar F1 omdat het in België was want anders is er toch niks aan om te kijken, de winnaar is sowieso al bekend op voorhand, de spanning is er van. had liever gehad dat schumacher won, want van P24 naar P5 rijden is echt wel geweldig!
J.button was ook wel gek hoor. Vanaf de start #13 bij de finish #3. Vettel blijft pro zijn het moet van de ferrari en zeker van de Mclaren/Mercedes kant komen om hem te verslaan dus dat zijn Button, Alonso, Hamilton en Rosberg en meschien mstr. Schu
Heb amper comments gelezen, geen zin aan. Waar ik wel zin aan heb is om te typen wat voor “#$(#! het artikel getypt heeft. Ferrari fan boy? Of Red Bull sensatie volk? Het is in ieder geval duidelijk dat je er de ballen verstand van heb.

ps: heeft betrekking op de tekst over Hamilton, de rest heb ik niet gelezen. GOOD DAY!
@barryb: heb jij de beelden van de race in Monaco gezien, de Spa kwalificatie en de Spa race? Er is toch echt wel iets met Hamilton aan de hand, het is leuk om naar te kijken maar een gentleman racer is het bepaald echt.
@mashell: Hij is een racer pur sang, een winnaar. Niet zo’n jankerd als 70% van het huidige veld. Ayrton Senna was ook een racer pur sang. Zitten tegenwoordig te veel homofielen zonder de benodigde talenten in F1 bolides.
Kunnen jullie die filmpjes voortaan een dagje later plaatsen ;) Ik had de race gemist maar met AB als startpagina ging het bij het openen van internet al fout… kon nog snel wegklikken, maar dat plaatje vertelde al vrij veel ;)
Ik was erbij, altijd leuk om het weer eens live te zien … :-)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).