Crashende Belgen zuipen en roken wiet als geen ander

Auteur: , 56 Reacties

Belgische autorijdende mannen vinden in de helft van de gevallen hun Waterloo in de alcoholtest als ze zwaargewond zijn geraakt bij een ongeluk. En dan hebben we het nog niet over cannabis gehad...

De Europese Commissie heeft onderzocht hoeveel van de automobilisten die bij een ongeval zwaargewond zijn geraakt te veel alcohol en/of cannabis in hun bloed hadden. België viel bij dat onderzoek keihard door de mand: maar liefst 38 procent van de zwaargewonden had teveel alcohol in zijn bloed (bij mannen zelfs vijftig procent) en 9,9 procent was onder invloed van cannabis. Ter vergelijking: in Nederland (waar softdrugs wél gedoogd worden) had 1,6 procent van de zwaargewonde automobilisten cannabis in zijn of haar bloed zitten en qua alcoholcijfers scoorden wij 29,6 procent.

Nu hoor ik jullie denken “Ja, maar dat kan net één biertje teveel zijn”. Nee, het gemiddelde promillage (dat overigens in Nederland en België gelijk ligt) was 1,6 waar 0,5 wettelijk toegestaan is. Overigens willen de onderzoekers niet stellen dat Belgen meer drinken voor ze in de auto stappen, ze zijn alleen van mening dat het risico op een ongeluk in België het grootst is als je teveel op hebt. Daar kon wel eens een kern van waarheid in zitten want ik denk dat het lastig rijden is op het slechtste wegdek van Europa als je ook nog eens gezopen hebt.

Opvallend is dat de beste scores komen uit Litouwen. Waar wij doorgaans een beeld hebben van ex-Ruski’s die flink aan de zelfgestookte spiritus lurken scoren zij het best van heel Europa: slechts 17,7 procent van de zwaargewonde automobilisten had daar teveel alcohol in het bloed. Nog steeds 17,7 procent teveel als je het mij vraagt. En waar ik benieuwd naar ben: hoeveel procent van de overige zwaargewonden was het slachtoffer van iemand met teveel alcohol op? Hoe dan ook is alcohol een bitch in het verkeer, hoogste tijd voor lijfstraffen als je het mij vraagt. En voor vierendeling bij draaideur alcomobilisten.56 reacties

Ik vraag me af hoe hoog dit getal komt te liggen als ze de zwaargewonden/doden veroorzaakt door alcohol/drugs(is er een verschil?) gebruikers meenemen,…
@saba: ahhh dat stond er al,…
@saba:
Dan nog, hoe nauwkeurig zijn de cijfers? Hoe vaak wordt na een ongeluk het promillage gemeten in een land als het immer geroemde Litouwen. Denk hoe Westerser het land, des te nauwkeuriger het cijfer zal zijn.
lijfstraffen ? ben benieuwd wie daar als eerste over gaat vallen, van mij mag het allemaal.. :lol: aan de andere kant is rijbewijs afpakken, auto in beslag nemen (die is toch al stuk dan maja) en schade vergoeding misschien ook wel goed.. volgens mij is er nooit echt een juiste straf.. :)
Ik lees dit artikel anders. Van al de zware ongevallen is de helft ervan veroorzaakt door teveel te drinken (duidelijke oorzaak-gevolg), en MAAR de helft door slecht rijgedrag ;) , terwijl in Nederland dat 70% is.
@thibault1234: ik snap wat je bedoeld, maar daar kun je pas echt wat over zeggen als je weet hoe hoog die 70% is.. als die 70% hier in NL 500 ongelukken zijn.. en in belgie is 50% al 2500..
@dennisr: Hoh ik denk nu niet dat het aantal ongelukken in Belgie en Nederland zo zullen verschillen van elkaar, natuurlijk rekening houdend met de verschillende grootte van de bevolking.
@citrofiel: hey, lijkt erop dat we eindelijk ons bier-topic hebben :lol:
@dennisr: Present! :D De koelkast is lekker gevuld met drie kratten Grolsch, dus ik zit even goed. ;) En daarna ga ik natuurlijk niet rijden, om maar iets on-topics-achtigs te zeggen.
niet zo vreemd, in belgie flitst men overal tegenwoordig. Maar alcoholcontroles zijn zeldzamer dan een hardwerkende ambtenaar.
Litouwen? Waarschijnlijk wordt daar bijna niet gecontroleerd… :D
denk trouwens dat dit cijfer nog optimistisch is. Vriendjespolitiek kan al is invloed hebben op die cijfers.
@faithnomore: De betrouwbaarheid van het onderzoek kan je al fijn aflezen aan de resultaten uit Litouwen.
Een leuk begin voor het aanpassen van de resultaten: geen meting doen als iemand uit zijn adem stinkt bij binnenkomst.
Lijfstraffen? :s Dat is rechtstreekse mentaliteit van de middeleeuwen, de enigste landen die dit nog zijn sommige arabische en afrikaanse landen en als we dan kijken naar de welvaart en al de bijkomende cijfers zijn die bijzonder laag in vergelijking met de westerse landen. Dus nee laat die lijfstraffen maar liggen.
Jullie Nederlanders kunnen er even goed wat van hoor.
http://www.destandaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110829_046
Is ook niet moeilijk dat wij Belgen zo slecht scoren. Probeer maar eens met uw zatte botte, deze weg zonder kleerscheuren te overleven. :p http://www.autoblog.nl/archive/2011/06/01/officieel-de-domste-weg-van-belgie
smoke weed everyday..
In heineken zit minder alcohol, dan in die jupiler troep. Daarom ook minder ongelukken.
@bempi: Dus het wordt weer eens bevestigd: Heineken is geen echt bier!
@Carreza:

Eh nee. Hiermee wordt bevestigd dat Heineken altijd beter zal zijn dan dat belgisch rioolwater wat minder ongelukken oplevert in het verkeer.
@bempi:

Altijd grappig met bier.
Heel de wereld roept over Budweiser, de Aamerikanen vinden het niks.
Heel de wereld roept over Jupiler, de Belgen vinden het niks.
Heel de wereld roept over Heineken, de Nederlanders vinden het niks.

Vreemd…
@jack_abarth:

lekker elitair toch ..
@jack_abarth: De Belgen zijn zeer tevreden over Jupiler, dank u. Is natuurlijk ‘maar’ een pils, en moet je dus ook niet vergelijken met de 1000+ zware streekbieren, maar als ‘dagelijks brood’ wordt het zeer gewaardeerd.

Oja, en heel de wereld vindt Heineken niks…
@Esprit_de_Flandre: Hij bedoelde dan ook dat de Belgen het niets vinden dat er over Jupiler geroepen wordt, dat maakt de context wat logischer. Of andersom. ;)

Overigens vind ik Jupiler niet echt lekker, laatst weer geprobeerd. Mij is het wat te zoet…
@bempi: Lol belgisch bier is rioolwater? wrm staat belgië dan gekend om zijn bieren, en wrm hebben wij een paar jaar het beste bier van de wereld gehad (westvleteren). Duidelijk geen bierdrinker he, baseren op ongevallen voor de bierkwaliteit weer te geven :) Ik vind heiniken zeker geen slecht bier, maar als je gewoonlijk zwaarder bier drinkt kan ik begrijpen dat mensen heiniken als geen bier beschouwen. In jou geval dan omgekeerd als je gewend bent van heiniken te drinken begrijp ik dat je niet graag iets zwaarder drinkt.
@Nv: Het aantal ongelukken bewijst juist de kwaliteit van onze bieren. Ze zijn zo goed dat je er altijd nog ééntje meer wil…
@bempi: Ben je op je achterhoofd gevallen? Jupiler is lang niet het beste wat Belgie te bieden heeft maar het is nog altijd 50 keer beter te drinken dan Heineken.

Heineken is smaakloos tankbier, man. Dat drink je niet om te genieten.
Dit onderzoek toont enkel aan dat nuchtere Belgen uitzonderlijk goede chauffeurs zijn, zij zijn amper betrokken bij ongevallen.
@White_Lightning: feit!
Maar we hebben algemeen nog de meeste verkeersdoden, met uitzondering van wat oostblok-landen dacht ik.
Blijkbaar hebben ze dit onderzoek nog niet bij de “hagenezen” gedaan :-)


Trouwens.. heiniken is nog slechter dan afwaswater…
@neal: Als je “heiniken” schrijft ben je absoluut geen kenner en zit je maar wat onzin uit te kramen.
@desoper:
Of heb je net (veel) van het goede spul gedronken?
@neal: daar zit wel iets in! :D
Bij Belgen hebben de lekkerste bieren ter wereld, in tegenstelling tot het afgetapte rioolwater genaamd Heineken ;)
@vale46: Jupiler gebruikt toch gewoon maaswater? Vrij waardeloos dus. Belgisch pils vind ik niet te zuipen, dient dus gezegd te worden dat er een verschil is tussen BIER en pils. Belgisch bier is doorgaans van een kwaliteit qua smaak en zuiverheid (vooral van de kleinere brouwerijen) waar Nederlandse biermakers alleen maar van kunnen dromen.
@Truttenschudder: Ik drink toch liever maas-water dan rioolwater hoor ;)
Ik ben er maar een beetje mee aan het rammelen hoor, dus zo’n serieus antwoord hoefde niet :P
True klopt allemaal over ons. But we don’t do it on the job:
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110829_054
De reden waarom litouwen zo goed scoort is simpel. In dit onderzoek testen ze enkel op de zwaargewonden, nie op de doden :D
http://cannabisculture.com/articles/4131.html
@bozewolf: jup kheb dat ook es gelezen het oma syndroom ofzoiets, dan als men scheef is dat men overdreven voorzichtig rijdt.
@Nv: Dat je d’r beter van gaat rijden is onzin vind ik zelf, maar het effect ivm alcohol is zoooo anders. Zuipen en rijden gaat gewoon echt niet. Stoned en rijden heeft gewoon niet zo veel effect blijkbaar.
@bozewolf: Beter zeg ik ook niet, gewoon voorzichtiger
http://www.autoblog.nl/archive/2010/06/05/onderzoek-blowen-heeft-geen-invloed-op-rijgedrag
@Nv: Ik bedoelde ook niet dat jij dat zei, maar het is nog wel eens een gehoord argument dat je beter rijdt omdat je voorzichtiger rijdt. Dat je voorzichtiger rijdt is idd een pré, maar is er zijn ook wel een paar minpuntjes.

Toch staat het in het niet vergeleken met alcoholeffecten.
ROFL: jongens, discussieren is ok, wat lachen is ook ok, maar als ik hier zie dat Heineken beter genoemd wordt dan ons rioolwater (bier), dan weet ik dat er hier een paar zijn die een jointje teveel op hebben :p

Daarbij, foutje in jullie artikel hé: “in Nederland (waar softdrugs wél gedoogd worden)”
Als ik het me goed herinner wordt wiet voor persoonlijk gebruik ook in Belgie gedoogd hoor ;)
@xytras: Hmmm, ja en nee. Hangt er van af welke flik je treft. Zelfs kleine hoeveelheden – voor persoonlijk gebruik dus – worden wel eens in beslag genomen. Waarschijnlijk paffen ze die dan wel zelf op na hun shift…
@autoblog: in België is het max toegestane 0,35 promille, niet 0,5
@mercedesclsfan: Nope.

0.5 promille (in bloed) = 0.35 mg/l lucht (ademtest)

Je haalt de twee door elkaar…
@Esprit_de_Flandre: Ow ok, dat had ik dan fout ;)
mooi onderzoek voor de politici aldaar ..
kunnen ze lekker verontwaardigt doen ..
en “keihard aanpakken” blerren ..

en net doen of dit vooral niet minimaal 20 jaar aan de gang is ..
@lincoln: Ach, ambtenaren moeten zich toch ergens mee kunnen bezig houden? En wat is dan beter dan een rapportje van 400 bladzijdjes typen…
Achja, er wordt naar mijn mening sowieso te weinig gecontroleerd op alcohol, en met name op drugs (nagenoeg niet).

Dit soort resultaten zeggen mij niet zo veel. Ik ken en zie genoeg mafklappers die helemaal strak staan/stoned/beschonken zijn dood leuk in hun auto stappen en rijden.

Haal ze lekker van tevoren van de wegen, dan zijn er minder ongevallen, en minder slachtoffers. Want zoals het artikel al impliceert, zijn er ook slachtoffers ván deze gebruikers.
@Truttenschudder: je kent genoeg mafklappers, waarom doe je dan niks?
Zo ! Dat zijn veel ongelukken door lui die niet gedronken hebben. Meer alcohol zou dus veiliger zijn ;)
ik drink nooit als ik rijdt maar blowen heb ik geen probleem me..
Ik ben het helemaal eens met casperh.
Al bij al ben ik er iig zeker van dat wietgebruik in de auto (hoewel tegenover nuchter nog steeds slechter uiteraard) veel minder erg is dan alcoholgebruik achter het stuur.
Er zijn reeds een aantal onderzoeken geweest die dit aangetoond hebben en zelf heb ik 10 jaar lang stoned rond gereden, nooit een ongeluk gehad en integendeel zelfs, nog ongelukken vermeden die bijna werden aangericht door de zogezegde ‘goede nuchtere’ chauffeurs.
Maar dat nuchter het beste is zal niemand ontkennen.
Och statistieken…

Kan je ook gewoon interpreteren dat Belgen gemiddeld beter rijden, en nuchter minder ongevallen hebben :P

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).