Rijtest en video: Porsche Cayman R

Auteur: , 65 Reacties

Die andere sportwagen van Porsche, maar dan wel met een iconische R achter de naam geplakt. De Cayman heeft het niet makkelijk om tegen de 911 op te boksen, maar dat ligt niet aan het rijgedrag.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: in de basis is de Cayman beter dan de 911. Bij de 911 zit het motorblok op de achteras, precies waar al dat gewicht potentieel voor gevaarlijke slingers kan zorgen. Bij Porsche hebben ze het inmiddels onder controle, maar beter nog is het om meteen met de goede gewichtsverdeling te beginnen. Precies wat ze met de Cayman hebben gedaan, de “baby-Porsche” heeft de motor waar deze hoort voor een sportauto: in het midden. Niet voor niets hebben alle racers in serieuze klasses ook die layout, alleen zo kan je een optimaal in balans zijnde auto bouwen.

Porsche Cayman R

Met de R zet Porsche een voorlopig(?) topmodel neer voor de Cayman, maar een hele grote upgrade ten opzichte van de Cayman S is het niet. De 3,4 grote zescilinder boxer kreeg er 10 hele pk’s bij voor een totaal van 330 stuks. Ook hanteerde Porsche de kaasschaaf om wat gewicht kwijt te raken, maar ook hier is het resultaat niet sensationeel. Door het gebruik van de lichtste 19-inch wielen die Porsche levert (een complete set weegt minder dan 40 kg), het weglaten van sommige comfortvoorzieningen, zoals de deurhendels, airco en radio, het gebruik van lichtgewicht componenten en het monteren van een kleinere benzinetank is het totaalgewicht 55 kilogram lager. De kleinere benzinetank is natuurlijk een trucje. Bovendien zullen de meeste klanten gewoon weer airco en radio bestellen, want die staan wel op de optielijst. Desalniettemin weegt de Cayman R 1295 kg, dat gecombineerd met het vermogen van 330 pk levert een specifiek vermogen van 3,9 kilogram per pk. Als het nog meer hardcore (en vooral ook duurder) moet, dan kan voor de Cayman R net als bij de 911 GT3, GT3 RS en Boxster Spyder ook voor de optionele lichtgewicht lithium-ion-accu worden gekozen.

Porsche Cayman R

Het lichtere gewicht en de kleine vermogensstijging zorgen gezamenlijk wel voor een toegenomen prestatiepotentieel. Met handbak jaagt de Cayman R in 5 seconden rond naar de 100 en haalt uiteindelijk een topsnelheid van 282 km/u. Met de optionele PDK bak verlies je 2 km/u aan de top, maar ben je wel 0.1 seconden sneller bij de 100.

Porsche Cayman R

De verschillen met de Cayman S zijn overigens nog niet op, want Porsche pakt ook het uiterlijk aan. Vrij succesvol zelfs, want de Cayman R ziet er simpelweg scherp uit. Zo scherp zelfs dat twee Duitse jochies op fietsjes er speciaal een blokje voor omreden en te vragen van wie die “geiles auto” was. De vaste achterspoiler, zwarte frames rond de koplampen, zwarte buitenspiegels en de ‘PORSCHE’-striping op de zijkanten in contrasterend zwart of zilverkleur geven de Cayman R een wat meer “racy” uitstraling. De carrosserie werd eveneens met 20 millimeter verlaagd, maar dat zullen ze in Zuffenhausen niet direct voor een beter uiterlijk hebben gedaan.

Porsche Cayman R

De Cayman R is misschien wel de best sturende Porsche die ze op dit moment bouwen. Hoe de Cayman R instuurt is fantastisch, soms zelfs eng te noemen. In je hoofd moet het wel fout gaan, de achterkant zou het niet moeten kunnen volgen. Toch is het zo, hoewel de Cayman R je natuurlijk ook wel op een toefje overstuur kan trakteren. Zaak is om netjes te rijden, en daarmee bedoel ik niet langzaam, clean insturen, geleidelijk op het gas en dan is de Cayman R tot wereldse bochtsnelheden in staat. Met de standaard sper is een drift nog wel in te zetten, maar al snel wint de hoeveelheid grip van de achterbanden het van het beschikbare vermogen. De Cayman verdient het om met nog meer pk’s te spelen.

Porsche Cayman R

De vraag waarom de Cayman geen sterkere boxer motor krijgt is dan ook een hele terechte. Een afgeleide van de boxer uit 911 Carrera S, GTS of één van de andere honderd varianten lijkt geen enorm ingewikkelde operatie. Sterker nog, er zijn tuners die het ook doen, dus helemaal onmogelijk is het niet. Het antwoord moet dan ook in de hoek van de productmarketeers worden gezocht. De 911 is al jaren het succesnummer van Porsche (hoewel de Cayenne daar ook aardig aan bijdraagt). Een nog snellere Cayman zal een groot deel van de 911’s om de oren rijden en daarmee het “gezag” van de grotere broer ondermijnen. Dat lijkt wat moeilijk te liggen in Zuffenhausen en dus zullen we niet snel een echt hete Cayman zien verschijnen.

Porsche Cayman R

Een ander heikel puntje rond de Cayman is de prijsstelling. In de rest van de autowereld zijn de open versies duurder, in de wereld die Porsche heet moet je echter zo’n 5000 euro meer betalen voor de geneugten van een vast stalen dak boven je hoofd. Ronduit bezopen en heel soms denk ik dan wel eens dat Porsche eigenlijk geen succes van de Cayman wil maken. De meerprijs van de Cayman R (ten opzichte van de S) is bijna 10 mille. Duizend euro per pk dus, wat ook al geen koopje is. De uiterlijke aanpassingen en de gewichtsbesparing verklaren de prijs nog enigszins, maar een Autoblog-aankoopadvies durf ik er niet op af te geven. De Cayman S is veel betere value for money, laat staan de Boxster S waarmee je ook nog eens open kunt rijden. De 18 mille die je in je zak houdt, kun je uitgeven aan zonnebrand, een goede zonnebril en voor de resterende 17,5K zijn er bij de diverse Porsche tuners genoeg upgrades te vinden die een Boxster S bijna net zo goed maakt als een Cayman R.

Porsche Cayman R

Porsche Cayman R

En toch, ondanks dat de Cayman R duidelijk overprijst is, is het een enorm begerenswaardige auto. De wegligging is super, de prestaties ruim voldoende, de looks kloppen helemaal en toeren maken met de boxermotor zorgt altijd voor een grote glimlach op de bekkies. Als het gaat om scherp sturen, dan zou een Lotus Evora ook een optie kunnen zijn. De Toyota V6 in de Evora is echter niet spannend, de bouwkwaliteit en afwerkingsniveau zijn duidelijk van een minder niveau. Voor onder de ton kun je natuurlijk nog heel veel snelle kanonnen (1M, TT-RS, 370Z etc) kopen, maar geen van allen haalt bij de Cayman R. De Porsche badge, middenmotor en wegligging zijn van een andere orde. Nu alleen nog even wachten tot ze tweedehands wat betaalbaarder worden of tot Porsche het licht ziet en de prijs aanpast. Filmpje!

Porsche Cayman R video65 reacties

Heel mooi dit!
@marokkaanseheld: meenemen..?? is niet gratis hè ;)
@bigcar: discriminatie
@maxx1: ag yo, als wilders zoveel mag uitkramen, dan mag ik als allochtoon ik wel zoiets roepen… bij hem word het “vrijheid van meningsuiting” genoemd, en bij mij discriminatie… wow..
@bigcar: luister; als ik dat had gezegd, had jij niet zo gereageerd. en dan kun je 1 conclusie trekken.
@bigcar: Nee ik werk en zweet heel hard voor me rooie centjes.
Zo’ow, op 0:16 klappert die uitlaat er bijna onderuit ….
@rechercheur: idd. Ziet er een beetje goedkoop uit
@rubenpriest: Ook de Boxster heeft dit, daar zie je het ook vaak genoeg. De Panamera bijv. daarintegen niet, de pijpjes zitten hier ook meer in de diffuser verwerkt.
@kaasboerin: Het kán er natuurlijk mee te maken hebben dat de Panamera de motor voorin heeft zitten, en de cayman achterin…
@MDA: Bedankt voor het aanvullen van mijn verhaal, ging er vanuit dat ik dit zelf niet erbij hoefde te zeggen…
@MDA: achja intelligentie ligt natuurlijk niet zo hoog bij de gemiddelde nederlander:P
@rechercheur: Bij 4:52 is het nog veel erger…
@rechercheur: Wat dacht je, ik zeg het maar gelijk voordat een ander er over begint?
@rechercheur: nee helemaal niet, bij 4.55 knalt het er ondeuit. het ding gaat echt op en neer als een……
Zooo zeg! Kudos voor de montage! Inhoudelijk ook goed gelul! ;)
lekker nimble .. lekker quick ..
dan is de 911 ineens een oversized log apparaat ..

zeker het mooiste Porsche product ..
Mooie inhoud, mooie montage. Erg tof filmpje!
de lelijkste Porsche ooit, voor zover er al veel mooie zijn

en dat interieur, komt idd uit het eerste het beste hoerkot
De 911 is een ouwelullenbak vergeleken met dit. Voer een Cayman S wat op en je hebt een ware 911-killer. Mooier en goedkoper!
Wnr gaan jullie een x ECHTE speciale autos testen en ook zeldzaam zoals bijv. Die spaanse waarvan ik de naam nu niet in mn hoofd heb of bentley of AM of laraki. Dat zou wel speciaal zijn
@amg77: Nee want deze auto zie je echt elke dag rijden…
@florisw: Wie zegt dat ik het over deze auto heb ik bedoel dat het iets SPECIAALS moet zijn dit is niet speciaal ga goed lezen wat ik schreef. @robbie ik heb je nog 3 andere namen van speciale autos gegeven kan je daar ook wat van zeggen -.- die spaanse car was maar een voorbeeld
@amg77: waarom zouden we auto’s testen waar niemand de naam van weet…
@amg77: want de Ford T van de vorige keer was natuurlijk niets. En de Murcielago zie je ook elke dag bij de broodjesbar om de hoek…
@amg77: Seat?
@amg77: doe je ding, regel het voor ze :D
mooie rijtest :)
vind het zelf niet de mooiste porsche, 911 is bijv veeeel mooier :D deze heeft een wat lelijke achterkant :? en dat interieur is ook niet mijn smaak idd, zeker de kleur neit maar het meest lelijke vind ik nog wel die stukjes gordel om je deur me te openen..
Doe mij maar de Boxter spyder
@mrbones: Mij ook. Dichte auto’s zijn voor homo’s.

Schitterende auto dit, veel mooier dan de 911. Die meerprijs is hij overigens zeker waard gezien de restwaarde!! Haal je er makkelijk uit.

Ik zou zeker voor de Spyder gaan, nog meer beleving. En daarmee zoveel leuker dan de 911!
@Svenska_Aeroplan_AB: Ik vind de spyder ook wel leuker. Mr dat stom stoffen dakje stelt echt niets voor. Dus is niet echt voor dagelijks gebruik vind ik. Maar als een soort 2de wagen voor het plezier, dan volg ik je volledig.
@Svenska_Aeroplan_AB: Lijkt me niet dus.
Spyder is echt zwaar gay!!
Kappertje …zomer …geblondeerde coupe……en dan dakje
open…
En de GT3 bumper is er met wat dremelwerk er zo op te monteren… Dus waarom niet!?
Duidelijke taal Wouter! Goeie review wat mij betreft. Dat iets z’n geld niet waard is mag ook een keer gezegd. Verder spreekt me de auto eigenlijk helemaal niet aan. Misschien moet ik marketing de schuld geven.
Wat uiterlijk betreft is deze auto het net niet.
lekkerrrr!!!
opvoeren tot rond de 550 pk, launch control, gewicht laag houden & je ziet een rode auto in je spiegels verdwijnen
Raar dat Wouter het teveel geld vind. Het onderstel schijnt gewoon een stuk beter te zijn. Zo zeggen ze dat ook in een aantal andere reviews, zoals dat van Autocar.
http://www.youtube.com/watch?v=5mFoSpbhAOw
@993turbo: vergelijkt het vermogen met prijs. 95000 voor 330 pk met geen luxe is een hele berg geld. dan heb je nog geen pdk en navi etc. uit het filmpje kun je halen dat wouter voor dat geld eerder een boxster zou kopen als een cayman.
@maxx1: Niet alles gaat om luxe. Die 10 pk is misschien niet het grote verschil, maar misschien gaat het ook wel om de reacties van het blok etc. Het gaat niet altijd alleen maar om de kleine cijfertjes en de luxe. Ik ben trouwens sowieso iemand die geen pdk of navi in zo’n auto zou willen. PDK vind ik maar niks, wil zelf alle controle hebben. Navi, wat moet je ermee in zo’n auto? Net alsof je naar de andere kant van Nederland gaat rijden voor je baan met zoiets? Als je dit kan betalen dan kan je ook wel een mooi BMW’tje halen toch?
@993turbo: nou, ik denk dat de mensen die een cayman hebben hem echt dagelijks gebruiken. ik zou zelf nooit een cayman r als 2de auto kopen. pdk vind ik juist ideaal, schakelt razendsnel. en in snelle auto’s gaat het om zo snel mogelijk gaan. zelf de koppeling bedienen is natuurlijk ook leuk, moeilijk keus.
ik krijg niet een indruk van een cayman dat hij 100 000 euro kost, het lijkt een beetje een poor man’s car of een bouwdoos die zelf in elkaar is geknutselt door een 18 jarige.
ik geloof dat de auto goed is en dat hij veel kan, maar ik zou hem niet kopen.
@maxx1: dan heb ik het over de cayman (s), de r is wel een auto die je zou moeten gebruiken als bij-auto. doet het niet zo erg goed bij de klanten denk ik
@maxx1: Wat praat je dan??? Ik heb het toch over een R of niet dan? Gaat nergens over…
@993turbo: ik vind de cayman een model voor 18-jarige. en als ik 18 ben zal ik de cayman r al helemaal niet kopen omdat het een bouwdoos is. dat heb ik duidelijk gezegd ;)
@maxx1: nogmaals heren: RESTWAARDE is hier het toverwoord…
@Svenska_Aeroplan_AB: onverkoopbaar? geen hond die dat ding wil hebben. allemaal kijken ze naar zijn broer (911)
@maxx1: Restwaarde in vergelijk met een normale Cayman zal door de bijzonderheid makkelijk de meerwaarde compenseren. Dus je rijdt het eigenlijk gratis!
Jammer dat ik niet in landscape kan kijken.
Vraag aan de redactie:
is dit toevallig opgenomen ergens ten westen van stuttgart? Namelijk het luchthaven(tje) van Malmsheim/Renningen?
Ik wil een Porsche Cayman GT3 RS 4.0!!! :evil: Met een manuele transmissie en 4.0L grote boxermotor voor de duidelijkheid.
@AutomotiveDesigner: echt niet! Porsche cayman GT2 RS 4WD, 620pk, en om hem even bijzonder te maken nog 30 pk erbij.
launch control + pccb :D
@AutomotiveDesigner: koop een 918
@jobh: Die is nèt te duur en vooral minder puur. ;)
Knap gedaan @ 1:49 superslomotion!!!
Er zijn vast meer mensen die het met mij eens zijn dat het vervangen van een fatsoenlijke, nette, goed ontworpen deurgreep door een stukje riem van welk materiaal dan ook wel erg zielig is. Alsof die 30gram per kant extra het verschil gaat maken…tssssss.
@bmw523: Ik geef je deels gelijk: die aantal gram zal het verschil niet maken. Aan de andere kant geeft het wel een indicatie dat men gewichtsbesparing niet lichtjes opneemt. Nochtans is deze Cayman R zeker niet het schoolvoorbeeld van een lichtgewicht Porsche (dat is de 911 R dan weer wél), maar het geeft je als eigenaar wel het gevoel dat ze er zich niet gewoon vanaf hebben gemaakt door wat alcantara hier en wat carbonstripjes daar te plaatsen.
Complimenten voor het camerawerk en montage! Briljant gedaan, i.c.m de juiste muziek etc. Echt een topfilmpje wat dat betreft.
Veel beter dan een SLK of een Z4, heerlijke wagen
Super!! die slomo was idd echt uit de kunst!
En tsja… value for money.. die bak koop je toch gewoon zonder ratio.. hebbe hebbe:)
het is wel een mooi ding, maar vind de prijs veel te hoog voor dit ding.
Is dat letterlijk bedoeld in het filmpje, ‘deuren van de GT3’? Zijn ze bij Porsche echt te lui om een nieuwe deur te ontwikkelen, is de deur van de 911 en Cayman/Boxster hetzelfde?!

Mooi filmpje trouwens, helemaal eens met @crash .
Echt jammer dat het volle potentieel van de Cayman niet benut (mag) worden!
Ik zou eerder een Cayman kopen dan een 911, die 911’jes zie je zo veel rijden dat een Cayman nog veel exclusiever is.

Ik ben benieuwd welke tuner als eerste een Cayman 4.0 op de markt gaat brengen, hij zal er in elk geval stinkend rijk mee worden :D
AutomotiveDesigner: die bestaat vrijwel, de RUF CT3 is een gemodificeerde Cayman met 3.8 lit boxermotor met 750 pk en 380 km. De 4.0 lit motor zou natuurlijk helemaal geweldig zijn.
@KACO: Ga je mond spoelen jij. De RUF CTR3 is niet gebaseerd, ik herhaal NIET gebaseerd op een Cayman. Met onderdelen uit de 911-catologus, en verder nog wat andere onderdelen uit de Porsche-catologus, maar vooral ook eigengemaakte onderdedelen opgebouwde supercar die eerder een über-911 met middenmotor is dan een opgevoerde Cayman. Ga je maar eens verdiepen in de RUF CTR3 voordat je dit roept.
omdat het porsche is vindt iedereen dit mooi? spuuglelijk ding, lijkt op een paasei, spreek nog niet eens over het interieur dan, nog een grote strik eromheen en klaar is kees lol

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).