BMW’s zelfrijdende 5 Serie rijdt zelf

Auteur: , 34 Reacties

We weten dat BMW flink inzet op ConnectedDrive, zodat ook jij het nut van twitteren en facebooken vanuit je auto inziet. Een logische nieuwe stap in dit verhaal is een zelfsturende auto. Hiermee is BMW niet de eerste, de Chinezen hebben het idee natuurlijk bedacht, en ook Google doet het, maar je wilt natuurlijk niet voor lul rijden in een Prius. Dus past BMW het truukje toe op een 5 Serie.

Een hele milde vorm van een co-piloot is adaptive cruise control (ACC), iets dat al geruime tijd wordt toegepast in productie-auto’s. Ook had BMW al de experimentele Track Trainer in zijn privé-vloot. Dit nieuwste systeem gaat een (paar) stap(pen) verder: ze noemen het “advanced automated assistance” (AAA), en het is bedoeld voor op de snelweg. Met behulp van een hele bak aan hard- en software moet de Fünfer tot 130 km/u een snelwegrit autonoom kunnen uitvoeren, inclusief inhaalmanoeuvres, wisselingen van rijstrook en rekening houdend met invoegend verkeer.

Het AAA-systeem wordt door BMW zelf gezien als een derde belangrijke technologische ontwikkeling op het gebied van hulpsystemen, nadat eerder de Track Trainer en de emergency stop assistant werden gepresenteerd. Met het eerste systeem werden al succesvol rondjes Nordschleife en Laguna Seca afgelegd. Een fotosamenvatting van de laatste ontwikkeling vindt u hier onder. Kost je wat bagageruimte, maar dan kan je wel ruustig je kopje koffie drinken zonder met je knieën te moeten sturen.

Wat mij betreft mogen ze zelfrijd-systemen zsm invoeren. Ook in Duitsland wordt het ondertussen zo druk dat er van doorrijden nauwelijks meer sprake is. Het afgelopen weekend heb ik zo’n 1.300 km over de Duitse snelwegen afgelegd en het valt me steeds meer op dat, waarschijnlijk door de drukte, ook de Duitsers zich steeds meer transformeren tot een volk van midden- en linkerbaanrijders. De rechterstrook is kennelijk alleen voor de vrachtwagens, ook al rijdt er de komende 2 kilometer helemaal niets. Harder dan 150 rijden haalt op zo’n rit dus helemaal niets uit en zorgt alleen maar voor stress en rechts inhalen. In zo’n geval is een autonoom rijdende auto volgens mij een verademing.



34 reacties

Nog even en je kan knetterlam in je auto naar huis rijden, altijd een BoB!
@Initial_D: Inderdaad, wat een ge*l idee zeg.
uhm…. BMW’s zelfrijdende 5 Serie rijdt zelf. Das meestal met een zelfijdende auto he, dat hij zelf rijdt. Anders was het wel een zelfstilstaande auto, zoals de meeste ;)
@mylvan: hehe, viel me ook op.
Google is natuurlijk hier ook al heel ver mee, ik blijf toch voorlopig liever zelf rijden.
@mylvan: gast… know your meme
@erce: denk niet dat het hier een meme is :P
Denk het wel
@mylvan: En nog niemand heeft opgemerkt dat er nog een laagje onder zit. Een auto rijdt per definitie zelf: auto-mobiel = zelf-beweger.
@mout: Fijn, heel fijn….
Geweldig nieuws dit. Hierdoor zullen er minder ongelukken veroorzaakt worden door over het paard getilde, knetterlamme BMW piloten.
Word je er niet slaperig van?
En zelfrijdende 5 serie die zelf rijdt ,dat is zeer speciaal.
Je moet er maar op durven te vertrouwen,
Moet je ook maar durven met losse handjes en je voeten niet op de pedalen een vrachtwagen op je af zien komen…
@gekkenhuis: dan maakt ‘ie een noodstop: je zit te dicht op je voorganger. LOL
BMW maakt rijden geweldig… :(
Wordt straks ook leverbaar met stalen velgen. En bovenleiding.
Ineens weet je het: ik rijd niet zelf.
Er was ook al een zelfrijdende 3 serie toch, nog eerder dan google?
@jzaero: Dat was BMW TrackTrainer. Met nadruk op track. Niet zo handig op de openbare weg.
de rolverdeling is een beetje zoek ..

als je achter het stuur plaats neemt ..
ben je dan conducteur ??
of passagier ??

en op de bijrijdersstoel ..
ben je dan controleur ??
of ook passagier ??
waar gaat het naartoe? al die stomme veiligheidsystemen en die assistentiedinges. vroeger had je nog een motor, versnellingsbak en stuur, nu neemt een computertje het over..:(
@love4sportcars: motor, versnellingsbak en stuur zitten er nog steeds in hoor…
Nadat de technologie werkt volgens de autofabrikanten zal het nog wel even duren denk ik voordat de overheid zoiets goed keurt en ook dat verzekeraars je dekken als je automatisch rijdt.
@laminaatplaat: Dit is juridisch niet anders dan cruise control, esp, dsc of adaptive steering. De bestuurder geeft steeds minder input, maar blijft wel verantwoordelijk.
Laat ik hem gewoon naar Burger King rijden om wat vreetwerk voor me te halen bij de Drive in met een walkie-talkie. Idee? :D
Alleen als hij zelf parkeerplekje zoekt, mij daarna ophaalt en geleverd wordt met horloge waar ik in kan gillen…
Eindelijk n bmw voor petjes…kunnen ze geen brokken maken ;)
Wie koopt nu een BMW die zelf rijdt. Ik dacht dat BMW’s voor de Freude am fahren gekocht worden. Bij een zelf-rijdend auto is er veel zelf fahren dan niet meer bij.
@mercedesfan: Files zijn geen freude ;)
Mbt de titel, dit is een oud internet meme, waarbij ‘x is x’ wordt gebruikt in een zin. Orgineel kwam van longcat: longcat is long. Zie http://ohinternet.com/X_Y_is_X voor meer voorbeelden.
Ik kijk al uit naar het F1-seizoen met deze techniek.
leuk zolang het doet…
ook de Duitsers zich steeds meer transformeren tot een volk van midden- en linkerbaanrijders. De rechterstrook is kennelijk alleen voor de vrachtwagens, ook al rijdt er de komende 2 kilometer helemaal niets.
Dan weet ik niet waar jij rijdt, maar ik rij 2 keer per maand door Duitsland en ik heb hier nooit last van. Ook al is het druk, mensen gaan netjes aan de kant als je er hard aan komt gereden.
Ligt natuurlijk wel een beetje er aan welke auto je hebt. Duitsers hebben van nature een intense haat voor Franse auto’s (terecht natuurlijk) en dan gaan ze wat lastiger voor aan de kant.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).