Volkswagen komt met tweecilinder, maar dan anders

Auteur: , 94 Reacties

Bij het lezen van deze kop zou je denken dat VW verder gaat downsizen en Fiat achterna gaat met tweecilinder koffiemolentjes. Maar niets is minder waar: VW gaat namelijk cilinderuitschakeling toepassen. Mercedes doet het op hun 5,5 liter V8 biturbo, VW op hun 1.4 TSI.

Niet alleen BMW is op zoek naar de volgende grammetjes, ook VW doet er aan mee. Want minder CO2-uitstoot heeft voor je reputatie alleen maar voordelen. Vanaf begin 2012 moet het nieuwste truukje in de zuinigheids-rat-race een feit zijn, en naar verluidt gaat dit in het verbruik 0,4 Liter per 100 km schelen.

De grootste winst wordt behaald in het stadsverkeer: met 50 in de 3e of 4e versnelling (waarbij je schakelindicator bij VW het overigens uitschreeuwt dat je de bak minimaal in zijn 5 moet zetten) moet het een een liter per 100 km schelen. La-die-da.

UPDATE: plaatjes en een grafiekje! En een FILMPJE.

TSI 2cilinder
TSI 2cilinder94 reacties

Ik ben benieuwd of ze dat een beetje trillingsvrij kunnen maken.
Wat is er mismet tweecylinders? Meer koppel en beter geluid dan een viercylinder :)
@cpct: je vraagt je inderdaad af waarom ze in de F1 geen tweecylinders gebruiken. Die achtcylinders klinken nergens naar… ;)
@potver7: gewoon eencilinders doen joh, worden het grote brommers. maak er dan ook direct 2takt van, nog meer herrie :)
@NLBUURMAN: Ja, lache joh! Staan we met z’n alle te wachten voor de mengsmeringpomp.
@potver7: *cilinder, cylinder is Engels.
HEMI heeft dit al. Maar daar schakelen de ciinders automatisch uit als je geen topvermogen vraagt.
@Laue: Klopt, Camaro van m’n broer had dit (LS3 420 pk), schakelt ‘ie 4/8 cilinders uit bij lagere snelheden (binnen de bebouwde kom dus), gelijk verwijderd, eruit gehaald. Gadver
@kaasboerin: Eh, en waarom?
@baasbas: Waarom? Omdat zowel ik als mijn broer absoluut niet met 4 cilindertjes gaan rijden terwijl ’t ook met 8 acht kan. Bovendien is hij tegenwoordig gesupercharged en heeft hij een ander uitlaatsysteem gekregen. Als je dan toch bezig bent… :)
@baasbas: Waarom? Omdat zowel ik als mijn broer absoluut niet met 4 cilindertjes gaan rijden terwijl ’t ook met 8 acht kan. Bovendien is hij tegenwoordig gesupercharged en heeft hij een ander uitlaatsysteem gekregen. Als je dan toch bezig bent… :)
@kaasboerin: De bedoeling van dat systeem (displacement on demand) is dat je het niet merkt tijdens het rijden. Onder deellast loopt hij op 4 ipv 8 pitten. Geef je een dot gas dan loopt hij op 8. Als dit zonder schokken e.d zonder op te merken in de achtergrond werkt, dan zie ik geen reden om het eruit te halen? Werkte het niet fatsoenlijk?
@baasbas: Moet toegeven dat het meer het idee was dat je met 4 cilinders rijd, maar het is dan ook een hobby-auto en geen woon-werk ofzo. :)
Lopen ze dan ook minder snel kapot?
@baasbas:

De eerste generatie cilinder uitschakeling had nauwelijks effect. De nieuwe 6.4 hemi schijnt het beter te doen.
@Laue: Ik bedoelde de 1.4 TSI blokjes :D
Ze schijnen een slechte naam te hebben. “Engine for one year” grapjes enzo. Misschien gaan ze langer mee als je cilinders uitschakelt.
Aan de betrouwbaarheid van zo’n grote V8 twijfel ik niet ;)
@baasbas: Net of dat dat overal is, wat een gezeik, gewoon weer van die stinkende VAG haters… Ja gek he, die leasetobbers die alle auto’s af lopen te trappen… Je kunt beter een 2e handsje kopen en fatsoenlijk met je auto omgaan… Toch logisch dat wanneer je je auto tot in het rode gebied af loopt te trappen hij hard slijt, en wanneer je geen olie peilt hij vastloopt… En bij inrijden vebruikt hij sowieso meer olie dus moet je peilen en regelmatig verversen maar dat is zelfs te veel
@Laue: je zegt het zelf al 6.4 liter hemi lijkt me logisch dat als je uberhaupt een cilinder uitschakelt het te merken moet zijn in je verbruik
Doe fixen ze de oneven kilometers die een cilinder moet kloppen?
@laurensl: Waar heb je het over?! Denk je dat er zuigers worden losgekoppelt van de krukas? Er is alleen geen ontbranding, de cilinder loopt nog wel….

P.s. doe wat aan je zinsopbouw.
0,4 Liter per 100 km ?? dat is weinig, amper noemenswaardig..
@dennisr: dat geeft wel aan dat de rek er voor het grootste deel wel uit is qua het nog zuiniger maken van de bestaande motoren en technieken.
@dennisr:
Nou, dat is toch 1:250! Noem ik zuinig, daar kan geen hybride tegenop!

;)
@dennisr: idd, dat dacht ik dus ook. Komt waarschijnlijk doordat cylinders alleen worden uitgeschakeld bij halflast op (relatief) lage snelheden. Bij accelereren of op de auto(snel)weg dus niet en dan levert het dus ook geen besparing op.
De meerprijs t.o.v. een gewone viercylinder mag niet al te veel zijn, anders is er niemand die dit aanschaft lijkt me.
@dennisr: Bwah, toch relatief veel voor zo’n ‘eenvoudig’ systeem.
Stel dat ze die motor er mee van van 5L naar 4.5L/100km kunnen krijgen, dan is dat een besparing van 10%.
Ze zouden beter Fiat wél na-apen! Dat twinair-blok is echt klein krachtig en zuinig! Niet voor niks uitgeroepen als engine of the year 2011.

BTW: vraagje voor de kenners: cilinders uitschakelen houd toch gewoon in dat ze geen brandstof inspuiten en geen ontbranding laten plaatsvinden in de uitgeschakelde cilinders hé?
@vale46: ja idd. brandstofinspuiting en de daarop volgende vonk doen het dan even niet zeg maar!
@vale46:

Klopt, en de uitlaatklep blijft open staan zodat deze geen compressie draaien.
@jack_abarth: Dus een aparte nokkenas voor die 2 zuigers?
& op zijn BDP zal hij toch dicht moeten, anders loopt de zuiger er tegen.
@vale46:
Kan ook hydraulische klepbediening zijn ala Fiat’s Multi-Air en Daf’s Deb systeem. Of een extra tuimelaar die een ander nokprofiel volgt zoals volgens mij ook Vtec werkt.


Wat ik me afvraag van het systeem : schakeld het altijd dezelfde 2 cillinders uit (setje 1/2 of setje 3/4) of wisseld het systeem deze 2 sets onderling steeds om?

Anders lijkt het mij dat je op de langere duur onevenredige slijtage krijgt??
@kungfupanda: Jep, met een 2de paar nokken moet dat wel mogelijk zijn.
Ik veronderstel wel dat ze afgewisseld worden, maar ook als als dat niet het geval is zou het niet zo erg zijn.
Als ze uitgeschakeld worden is er sowieso weinig belasting en slijtage.
Het is niet dat er iets stil staat, gewoon er gebeurt geen ontbranding, dat is alles.
@vale46:
Het gaat me in dat geval om de aanslag op de klepzetels die ontstaat door de verbranding. Hierdoor gaan kleppen in verloop van tijd lekken en minder compressie opbouwen.


Lijkt me vreemd om dan na 200.000km een compressietest uit te voeren en er dan achter te komen dat de helft van het aantal kleppen een stuk minder lekken dan de andere helft.


Dan kan het zomaar zijn dat de motor in “4-cillinder-modus” best beroerd gaat lopen. :)


(maar ja, wie rijd zijn auto tegenwoordig nog op? Na 150.000km eindigen ze al ergens in Polen tegenwoordig)
@kungfupanda: Da’s nu net mijn punt, als de motor belast word (optrekken dus) slijt de motor het meeste, net dan zijn alle cilinders in werking, als de motor relaxed draait worden ze pas uitgeschakeld. Als de motor weinig belast word is de slijtage ook véél minder.
Zoals je zegt, na 200.000 zijn die auto’s al lang naar een laag loon-land vertrokken :)
@vale46:

Je wilt zeggen dat we elkaar dan toch wel begrijpen? ;)

Wat ik daarnaast nog wel interessant vind om te weten is : welke idioot kiest ervoor om met deze motor te rijden? Want je hebt nooit de zuinigheid van een echte 2-cillinder en je hebt nooit de finesse van een echte 4 cillinder. (op de langere duur)

Het is eigenlijk in beide gevallen een net-niet-motor. :)
@kungfupanda: Waarom eigenlijk niet de finesse van een 4cil?
Hij kan toch perfect op 4 cilinder draaien zonder enig nadeel t.o.v. een gewone 4cil zonder cilinder uitschakeling?
@jack_abarth: Ok dat zou het trillen/onbalans wegnemen? Vraagt dan natuurlijk wel een andere klepsturing.
@bobb:

Het zou qua trilling niet zo heel veel uit hoeven te maken omdat de zuigers toch op en neer blijven gaan.
Denk dat het minimaal is, en wij het niet kunnen waarnemen.
@vale46:
YEP !
100%
Mijn vriend is FIAT dealert en ik pik altijd de lichtblauwe 500 TwinAir.
’t is net een Ducati op vier wielen :P
@desjonnies: LOL :)
@desjonnies: met dien verstande dat een duc gemiddeld net wat minder ceecees heeft en 2 keer zo hard gaat :P heb helaas op/in geen van beide gereden tot nu toe.
@desjonnies:

Ah je bedoelt een Stucgatie?
Kan ff niet op het motortype komen, maar er is een blok wat erom bekend staat dat ie het niet lang vol houdt bij “normaal” onderhoud.
Ze hebben ook al eens een serie slechte bobines gehad, hetzelfde effect alleen gaat wel trillen.
@bobb:
Klopt de benzine moest je achter bij de uitlaat opvangen en weer terug in de tank doen :P
@Laue: & als de uitlaat warm stond had je een vlammenwerper? ;)
Je moet wat als je 50 eurocent per 100 km wil besparen, *pruttel**pruttel*pruttel*.
Misschien rare vraag maar kun je dit ook niet toepassen bij huidige auto’s? Zeg dat je de ECU een update geeft en 3 van de 6 cilinder boven een bepaald toerental uitschakelt. Zou dit de motor dan beschadigen?
@Initial_D: De vraag is niet raar, maar hierboven al wel beantwoord. Wat er moet gebeuren is 1) geen inspuiting , 2) geen vonk, 3) uitlaatklep veel open om geen compressie te maken.
1 en 2 zijn electronisch wel te fiksen, lijkt me. Maar in mijn motor gaan de kleppen mechanisch mee met de distributie. Benieuwd hoe ze dat bij VW gaan oplossen. Extra nokkenas? Systeem zonder nokkenassen? (zoiets zit in het benzineblok van de laatste Prius, meen ik)
@mout: Uiteraard niet wetende hoe VW het op gaat lossen, maar bij GM werkt het juist door de uitlaatklep dicht te houden. De uitlaatgassen blijven in de cilinder. Als er meer power nodig is gaan de uitlaatkleppen pas weer open…
@baasbas:

Je hebt nu over een klep in de uitlaatPIJP. Wij spreken over de uitlaatklep.
@jack_abarth: Nee hoor, we hebben het over dezelfde uitlaatklep :)

De uitlaatklep dichthouden is uiteraard niet het enige wat gebeurt. Ook de inlaatklep blijft dicht. Maar dat ligt voor de hand. Als power nodig is gaan beide kleppen weer op normale manier open en dicht.


Bij GM dus..
@baasbas:

Kleppen dicht houden kan niet, want dan creëer je een onderdruk wanneer de zuiger naar beneden gaat, en een overdruk wanneer de zuiger terug omhoog komt.

Kleppen dichthouden is ONMOGELIJK.
@jack_abarth: Ik opper het niet als optie, ik zeg dat het as we speak zo geïmplementeerd is bij GM. :)

Ze houden de kleppen dicht ipv open. En ja, dan krijg je idd compressie van uitlaatgassen. En die gaan pas uit de cilinder als er meer power nodig is en de kleppen dus weer gaan functioneren.

Niet heel erg onmogelijk ;)
@baasbas:

Ze zullen de kleppen misschien later openen, maar dichtlaten kan gewoon niet. Bij de eerste slag blaas je je koppakking er al tussen uit.
@jack_abarth: ik heb wat gevonden op wiki:

In order to deactivate a cylinder, the exhaust valve is prevented from opening after the power stroke and the exhaust gas charge is retained in the cylinder and compressed during the exhaust stroke. Following the exhaust stroke, the intake valve is prevented from opening. The exhaust gas in the cylinder is expanded and compressed over and over again and acts like a gas spring. As multiple cylinders are shut off at a time (cylinders 1, 4, 6 and 7 for a V8), the power required for compression of the exhaust gas in one cylinder is countered by the decompression of retained exhaust gas in another. When more power is called for, the exhaust valve is reactivated and the old exhaust gas is expelled during the exhaust stroke. The intake valve is likewise reactivated and normal engine operation is resumed. The net effect of cylinder deactivation is an improvement in fuel economy and likewise a reduction in exhaust emissions. General Motors was the first to modify existing, production engines to enable cylinder deactivation, with the introduction of the Cadillac L62 “V8-6-4” in 1981


Hieruit blijkt ook dat ze het al sinds 1981 doen…

En als ik het net geuploade plaatje goed interpreteer doet VW het ook door de kleppen dicht te laten? Ventile Zilinder 2+3 geschlossen. Maar mijn Duits is niet briljant…
@baasbas: zou je inderdaad kunnen afleiden aan de plaatjes en filmpje, maar ik denk niet dat ze helemaal gesloten zijn, ze zullen wel op een bepaalde opening blijven staan, helemaal dicht lijkt me onlogisch, misschien wel onmogelijk..
@dennisr: Nee, hij is echt gesloten bij GM. En volgens mij zit hij ook echt dicht in het filmpje van VW? Dat zou ook logischer zijn dan op een kiertje. Waarom een kiertje en niet helemaal open laten staan? Op een of andere manier is het beter om uitlaatgassen te comprimeren dan de klep openzetten en vrij laten ‘ademen’.
@baasbas: En waar haal je dat vandaan? Die mensen zijn ook mensen, en een foutje is zo gemaakt!
@autobart: Alles na “volgens mij” zijn mijn eigen geformuleerde aannames. Dat kan je zien aan de twee worden die voorafgaan aan een aanname, te weten: “volgens mij”
@baasbas: Weet je: ik vind het bijzonder, maar begin het te geloven. Doordat het als een gasveer werkt, behoud je nog iets van de normale motorkarakteristiek: kracht inleveren tijdens compressie (maar dan is een andere cilinder aan de beurt), en kracht (terug-) geven tijdens arbeidsslag.
@baasbas: Als dat de GM-oplossing is, heb ik er geen hoge pet van op. Door de kleppen dicht te laten heb je gigantische pompverliezen, geen wonder dat je dan bijna geen verbruikswinst behaalt.
@zounds010: A so-called “pumping loss” is also cited as causing extra work for the engine to do under partial load conditions because the pistons have to work harder to suck in the fuel-air mixture when the throttle position results in low intake-manifold pressure. Under this scenario, deactivating some of the cylinders allows the remaining active ones to have less manifold vacuum to overcome during the intake stroke.

Als ik het goed lees is er dus juist geen pompverlies. De ‘overgebleven’ cilinder hebben ook minder vacuum om tegen op te zuigen?

http://en.wikipedia.org/wiki/Active_Fuel_Management
@zounds010 & @jack_abarth:
Ik zie nu pas dat er ook een filmpje van de VW oplossing gepost is. Ook VW kiest er voor om kleppen dicht te laten net als GM dus.

Ik weet alleen de overweging niet waarom ze kiezen voor dichtlaten ipv openzetten. Het is op een of andere manier beter om uitlaatgassen in je cilinder te hebben tijdens al die compressieslagen die volgen, dan om de poort open te zetten en geen compressie meer te hebben. Dan ben je ‘dood gewicht’ aan het rondslingeren? Wel exact tegenover elkaar, dus geen trillingen, maar toch..
@baasbas: ze kiezen ervoor om ze niet meer op en neer te laten gaan, waardoor ze dus gewoon buiten werking zijn.. helemaal dicht laten ze niet zien..
@baasbas:

Damn, dan moet ik je toch gelijk geven.
Was verder wel leuke discussie zo.
@jack_abarth: Ja, ik ben (helaas) niet technisch geschoold, ik weet alleen iets uit interesse en uit mijn brommertijd. Maar ik vind het leuk om over na te denken :)
@baasbas:

Het gaat om dit stukje:

The exhaust gas in the cylinder is expanded and compressed over and over again and acts like a gas spring.

De lucht in de cilinder werkt verend. Door de opgebouwde druk schiet de zuiger terug naar beneden. De “loze zuigers” worden weer omhoog geholpen en weer druk te bouwen door de werkende 2 zuigers. Schijnt dus toch minder energie te verbruiken dan constant 2 zuiger op en neer te laten slingeren.
@jack_abarth: Ja die snap ik. Je slingert geen dood gewicht rond, maar je stuitert je zuigers heen en weer.. als het ware :D

Maar zou ook smering (en dus koeling) mee kunnen spelen? Een droog lopende cilinder kan ook nooit heel gezond zijn wat wrijving betreft gok ik? Maar goed, hoeveel smeert verbrand mengsel is dan de vraag. Vast beter dan niks? Verbranding is ook vaak niet volledig, dus wie weet behoudt het wat smerende capaciteit…
@baasbas:

4-takt motoren worden gesmeerd door de smeerringen, en niet netzoals een 2-takt door het mengsel.
Overigens motoren uit de racerij, lees formule 1, die worden wel gekoeld dmv smeerringen en het brandstof.
@zounds010: Gigantisch? Er ontstaat alleen wat warmte doordat het mengsel steeds weer gecomprimeerd word. Maar het gecomprimeerde gas levert ook arbeid bij de ontbrandings-slag omdat de inhoud terug groter word.
Het moge duidelijk zijn dat dit efficiënter is dan telkens opnieuw lucht aan te zuigen en naar buiten te persen, waarbij dan nog eens onnodige brandstof verbruikt word.
@vale46: ik weet intussen beter; mijn eerste gedachte was dat de kleppen gesloten zouden worden na de gasafvoer-slag zodat de zuiger een vacuum gaat trekken. De oplossing waarbij het verbrande mengsel in de cilinder blijft is natuurlijk beter.
@Initial_D: Je zou het kunnen, maar in een onaangepaste auto zouden de uitgeschakelde zuigers nog steeds lucht moeten samenpersen, maar dan zonder dat een andere zuiger een arbeidslag levert. Je zal dus een schokkerige motor krijgen.
Hoe dat werkt met de kleppen bij een aangepaste motor weet ik niet, dat antwoord wacht ik zelf af een paar reacties hierboven ;)
@vale46: een 2de paar nokken op de nokkenas is dus een mogelijkheid. Bijvoorbeeld nokken die men kan verschuiven op de nokkenas, en zo de tuimelaar langer open laten zodat er zich geen compressie kan vormen.
@vale46: Als je het plaatje ziet lijkt het er wel op maar is dit niet een beetje hetzelfde als een Honda vtec prestaties vs zuinig.
@bobb: Het idee is hetzelfde nu ik de plaatjes zie, met enige verschil dat bij Honda(& toyota) tegen de reguliere nok nog een andere nok zit, dus als de gehele nokkenas links/rechts beweegt komt hij op een andere nok te lopen en zal dat het karakter van de motor veranderen. Hij heeft dus een ‘lage rmp nok’ en een ‘hoge rpm nok’ voor dezelfde tuimelaar.
@Initial_D:
Alleen ontsteking en inspuiting uitschakelen is niet voldoende want de uitgeschakelde cillinders blijven dan wel compressie opbouwen. Je zult de klepbediening moeten aanpassen.


Bij motoren met een enkele carbarateur of 1 centrale injectie lijkt het me ook niet te werken.
Heb wat beeldmateriaal toegevoegd, hopelijk helpt het wat :)
@sir_smokalot: helpt zeker weten! super filmpje, thnx :)
@sir_smokalot: Verhelderend, merci! :)
@sir_smokalot: heb even een vraagje, hoe zit het met overschakelen van 2 naar 4 cilinders ? of bij mercedes dan van 4 naar 8, gaat dat volledig automatisch, of kun je daar zelf voor kiezen.. ?
Lijkt me namelijk dat als het automatisch gaat dat je nooit vol gas weg kunt rijden..
@dennisr: Dat gaat volautomatisch, je kunt niet kiezen voor het een of het ander…..Als je volgas wilt wegrijden bij Mercedes, zijn alle 8 pitten al vol aan het werk als jij je rem loslaat ;)
Fiat kopieren doen ze bij VAG nou eenmaal pas na minimaal tien jaar… dus die tweecilinder kunnen we wellicht in 2021 verwachten… zie bijvoorbeeld de Common rail diesel…
en ook dit idee… was al in 1983 of zo in gebruik bij de Alfetta taxi’s in Milaan…
zie http://trid.trb.org/view.aspx?id=280580
@hans75: Ja maar bij VAG doen ze het wel goed na… En ze maken geen autos die na 8 jaar uit elkaar vallen en waarvan de stuurpomp vastloopt…
@autobart:

Jij zou eens met Jipp moeten gaan buurten.
@jack_abarth: Ja dus, dat er blokjes vastnaaien is heel normaal! Zeker als je het introduceert… Mn moeder heeft een 1.4tje met 100pk, rijdt 1 op 15 van 10 jaar oud, en als je dat nog verbeterd (het verbruik) kun je beter een ongeblazen hebben… En dat een 1.4 in een grote auto vastloopt vind ik niet gek… Waarom zon klein blokje? Toch logisch dat dat hard slijt? Waarom maken ze eigenlijk geen 1.6 TSI?
@autobart: O? TSI’s die ermee ophielden anyone? Boxster-blok dat vastliep? PDK-bakken die voor € 4000 vervangen mogen worden na 26 maanden?
GM cilinder uitschakeling werkt idd prima. Had vorig jaar een Suburban als huurauto en dit werkte vlekkeloos. Bij constande snelheid had je op de boordcomputer een 4 en een 8 met een streepje eronder die wisselde naar gelang de hoeveel gas dat je gaf. Simpeler kan niet en je voelde geen enkel verschil, zelfs geen rimpeling. Het ding reed overigens ook bijna 1 op 10.
@Maarten123:
een moderne interpretatie van een bezuiniging systeem zo oud als de straat, bij oude amerikanen opener bij rustig optrekken en cruise snelheden 2 kleppen van de carburator geef je meer gas open er 4
@six-trey:
Een beetje wel maar niet helemaal.
Die carberateur bepaald alleen maar of 8 kindermonden gevoed moeten worden met een 8 kleine lepels op 8 grote lepels. De Suburban kan er voor kiezen om gewoon 4 kinderen te negeren (klemtoon goed leggen aub).
De gasklep bepaald dan nog eens of die andere 4 kinderen een kleine lepel of een grote lepel krijgen. :)
Agzo, de middelste 2 cilinders hebben pauze. Ook goed voor de warmteafvoer dat de buitenste door blijven gaan. Maarja, hoe meer techniek, hoe meer er stuk kan gaan. Geen cilinderuitschakeling voor mij dus!
Als dat maar heel blijft ,,lijkt me bij een viercilinder toch een heel andere belasting op de krukas geven.
@norge: Ze zullen wel weten met wat ze bezig zijn bij VAG.
Een bekende toepassing inderdaad kijkend naar de Merc. In combinatie met een electromotor moet dit principe nog betere milieu vervuilende verminderenden resultaten opleveren. Maar ik zeg altijd ” is de conventionele auto wel zo milieu vervuilend als wordt beweerd?”
Ze hoeven toch niets te veranderen aan de huidige 1.4 tsi blokjes!? Die rijden nu al regelmatig op 3 cilinders!
Ik spreek uit ervaring…
En, neen, ik ben geen leasebak rijder die zijn wagen afragt. De wagen (1.4tsi 160pk) is voor privé-gebruik gekocht met zuurverdiende centen en ingereden volgens het (instructie)boekje.
Een echte rotbak!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).