Oh, oh, persco: Victor Muller bebotert Zweedse media

Auteur: , 31 Reacties

Vandaag vroeg Saab ten tweeden male een surseance van betaling aan, in de hoop de zaken weer wat op de rails te krijgen. Uiteraard neemt de pers bij een dergelijke ingrijpende zet geen genoegen met alleen een persberichtje, en dus kwam 'Il capo di tutti capi' Victor Muller in zijn maffiakostuum opdraven om tekst en uitleg te geven. Hierbij leverde hij een puik optreden af, maar dat is hem op het lijf geschreven. Bij hem vergeleken is Brugman een hakkelende stotteraar.

We lichten een aantal punten uit, die zojuist door VM werden gebezigd, met daaronder ons bijdehandte commentaar vanaf de zijlijn (de beste stuurlui…) :

– Hoofdreden voor reorganisatie: Saab bechermen tegen schuldeisers, stabiliteit terugbrengen in het bedrijf. Blabla, yadayada

– Volgens VM is de aanvraag voor joint ventures met Youngman & Pangda al WEL ingediend bij Chinese autoriteiten. Berichten in media dat dit nog niet is gebeurd zijn “not true”.

Ons vermoeden is dat het als volgt zit: Er zijn 3 instanties die moeten goedkeuren. Pang Da & Youngman zullen ongetwijfeld bij partij A (meest simpele) een aanvraag gedaan hebben. Ze zullen echter nog niks hebben ingediend bij het NDRC (meest belangrijk) en Ministerie van Handel. Op die manier liegen ze allemaal niet. Er is namelijk “iets” ingediend, maar nog bij “alle” partijen. En na het “China traject” zal er ook nog goedkeuring moeten komen van GM, EIB, Zweedse regering etc

– Geld dat tijdens de reorganisatie binnenkomt kan direct worden gebruikt voor opstart productie, aangezien ze beschermd zijn tegen schuldeisers.

Of leveranciers staan te springen om onderdelen te leveren terwijl oude schulden nog steeds open staan is overigens nog de (retorische) vraag.

– Reorganisatie werd al weken lang voorbereid. Rechter heeft idd nog geen uitspraak gedaan over goedkeuring

We hebben zo’n flauw vermoeden dat de 3 rechters niet akkoord zijn met de bewindvoerder die Saab heeft voorgesteld. Dat is namelijk het “belangrijkste” dat ze moeten beslissen. Dat plan is slechts een eerst grove opzet en wordt daarna is detail uitgewerkt door de bewindvoerder. Rechters zijn wellicht bang dat vriend Guy niet “onafhankelijk” genoeg is. Te close met Muller & andere Saab mensen ivm eerdere reorganisatie???

-Banden met Vladimir (Antonov) zijn nog top. Ze zijn nog steeds vrienden. Vlad voelde zich alleen genaaid omdat hij lang aan het lijntje werd gehouden door andere partijen. “Vladimir Antonov is very upset and taking more laid back position”

Victor Muller hoeft dus gelukkig (nog) niet elke ochtend onder zijn Saab te kijken voordat hij er mee weg rijdt.

– Volgens VM zijn er veel landen die willen investeren in Saab. China, Brazilië, India, alleen wil niemand in Zweden meer met VM spelen. “list of countries willing to invest in Saab is long. Sweden is NOT on that list”

Wij vermoeden inderdaad dat iedereen behlave Zweden in de rij staat. Die Surstromminghappers herkennen een kans nog niet als die recht onder hun neus op een presenteerblaadje ligt.

En natuurlijk horen bij een dergelijke Tour de Force ook wat mooie uitsmijters. Dan moet je niet denken in de trant van “heyyyyyyy…biertje?”, maar
“The shit hit the fan!” en “I will never give up” BAM!

Overigens werd de handel in het aandeel SWAN vandaag opgeschort, en kreeg het een ‘noteringsmaatregel‘. In het kort gezegd houdt dit in dat ze 2 jaar krijgen om hun zaakjes op orde te krijgen. Lukt dit niet, dan wordt het aandeel onherroepelijk van de beurs gebonjourd.



31 reacties

zozo de SWAN-worstjes zijn op , dus…
ik zal het even kort samenvatten, het is nogal een lang stukje, en voor de gene die er geen zin in hebben, de samenvatting is al volgt:

FAILLIET
@dennisr: En zo is het maar net! Russische geldschieter hier, Chinese zak met geld daar, sale-leaseback constructie hier, kredietlijntje daar. Allemaal leuk en aardig, maar denkt die man nou echt dat-ie nog mensen gaat vinden die een Saab gaan bestellen. Saab-rijders behoren tot de meest behoudende types op deze wereld en die willen zekerheid. Die houden weliswaar van Saab, maar nemen voor die liefde geen onverantwoorde risico’s. En dat is wat het bestellen van een Saab nu inhoudt, een onverantwoord risico. Victor weet dat diep van binnen ook wel. Maar hij moet wel doorgaan, bijna al zijn miljoenen zitten erin.
GO VM!!!!!! :D
Griffin Up!!!!
Wanneer gaat iemand tegen mnr victor zeggen dat het over is??
@amg77: ik denk dat heel veel dat al wel gezegd hebben, maar dat is wel geweldig aan die man, hij geeft niet op..
het is een soap, je weet niet hoe het eindigd. ze zoals die poll hier op autoblog, een aardig tijdje geleden: de meerderheid gaf daarop antwoord met : saab heeft het dit keer echt wel gehad, en gaat dit keer definitief failliet.
nu een paar maanden later, staat het nog steed overeind.

Nogmaals: victor muller is een echte googeleaar. hij tovert van alles en nogwat tevoorschijn, en bakt er ook wat van. het zijn weliswaar allemaal kortetermijnoplossing, maar hij heeft ook nog steeds niet de kans gehad het op lange termijn te kunnen regelen. als antonov nou ff z’n centen kan bijstoppen….
Mijn advies ? Ander kostuum en een iets meer mannelijk kapsel en de zweden staan in de rij om geld te geven.
Kolere zeg die man ziet er uit als een watje.
@norge: het “watje” (en zijn zoon) zijn anders tegen de 2 meter lang ofzo. Dus misschien dat je hem het zelf wilt vertellen?
@captainslow: Ja hoor geen probleem, ben zelf ook tegen de twee meter en zijn maatpakje zou niet om mijn schouders passen. Watje is lelijk gezegd maar ik meen het wel.
@norge: Duidelijk dat je hem nog nooit in het echt gezien hebt, laat staan gesproken…
@Svenska_Aeroplan_AB: Hoeft ook niet , de foto,s zeggen genoeg. Dat is wat de meeste mensen zien toch?
@norge:

knap stukje opmerkingsvermogen ..
discutabel maar knap ..

goed advies ook ..
Zelfs ik heb (al een tijdje) een Saab overkill… Ik zie het allemaal wel. Er is hoop, dat is even het enige dat telt.
@Svenska_Aeroplan_AB: meer dan hulde voor de man die het bedrijf zolang kan ‘redden’…helaas is geld altijd de doorslaggevende factor, bóven een gemotiveerd en hardwerkend mens om…(wie de schoen past).
@Svenska_Aeroplan_AB: Zeg! Jij gaat het toch niet opgeven zeker??
@Esprit_de_Flandre: Nee hoor, ik probeer het hele verhaal alleen al 2 jaar minutieus te volgen en daar wordt je KNETTERGEK van!!! Vandaar: ik zie het wel…
Die vermoedens in dit stukje zijn nogal zwak onderbouwd. Bijvoorbeeld, waarom zou bewindvoerder Lofalk “close” zijn met Muller? Lofalk is uiteraard gekozen omdat hij ook de 1e surseance in februari 2009 heeft geleid en zodoende de zaak direct kan oppakken. Voor zover mij bekend was Muller pas eind 2009 betrokken bij de kwestie Saab. Was Lofalk dan ook close met Koningsegg etc? Tuurlijk niet. Lofalk zocht gewoon een koper en VM bood zich aan. Meer niet.

Bovendien al dat gejammer over VM. Paar echte feiten:
1) Zonder VM was Saab nu al morsdood en hadden de meeste van de (metaal)arbeiders nu nog geen ander werk.
2) VM heeft voordat hij ooit met auto’s bezig was al meer met zijn carriere gedaan dan de meeste mensen. Laat staan dat het gros van ons ooit een merk zoals Saab zal leiden. Genoeg achterbank-chauffeurs die het beter weten als VM. Echter weinig die het beter doen.
3) Voor het zooitje dat Saab is, heeft VM er tot dus ver eruit gehaald wat erin zat, volgens mij. Spyker heeft achteraf gezien teveel betaald, er had eigenlijk geld bij gemoeten. Dat was de enige echte fout van VM.
Ik hoop dat saab echt auto’s blijft bouwen… Die 9-5 is echt een machtig mooie auto! Eigenlijk alle auto’s van Saab!

Saab gaat NIET failliet.
hij lult teveel ..

“yes we can” moet toch gewoon kunnen volstaan tegenwoordig ..
Muller heeft denk ik het respect van zeer velen, maar jammer genoeg het geld van slechts weinigen!

Go Victor, yes you can! :D
@Carreza:

let maar op ..
hij komt hier vanaf zonder reputatie schade ..

onbetaalbaar ..
@lincoln: De CEO met 9 levens levert een onbetaalbare show… wat een mooi figuur is het toch.

Ik hoop niet dat de show donderdag voorbij is. Het is echt te mooi om te stoppen.
Ik hoop dat het blijft bestaan, al begint het draadje wel akelig dun te worden

Respect voor VM
Ik weet het niet hoor, ik ben geen zakenman of CEO of zoiets maar: Is het niet vreemd dat de chinezen hier NU geld in willen pompen? Zullen ze niet gewoon wachten tot de hele handel failliet is en het dan voor een habbekrats kopen bij de curator? (ALS zet het al hebben willen).
@288gto: Als Saab failliet gaat, hoeveel zullen ze er dan nog kunnen uithalen? Vergeet niet dat GM ook nog veel in de pap te brokken heeft, en misschien slechts weinig wil verkopen. De oude modellen zijn al weg, de nieuwe 9-5 zou nog een toekomst kunnen krijgen onder een ander merk (Buick, Chevrolet). Daarnaast is veel van de tech in de 9-5 gedeeld met andere modellen van GM, dus als ze de 9-5 van de hand doen, geven ze daarmee ook die tech weg.

In feite was het beter geweest als Saab niet door VM/Spyker werd gekocht, maar meteen door een Chinese fabrikant, zoals met Volvo is gebeurd. De Chinezen zouden een Europese poot nooit opgeven, ook al wordt er veel verlies op gemaakt. Ze moeten hier nog helemaal van nul beginnen, en een eigen Europees merk met Europese fabrieken is een handige uitvalsbasis…
Nou ja, mocht het met Saab mislopen dan kan VM nog altijd weerman worden. Dan hebben we altijd mooi weer.
Donderdag wordt wel spannend. Wat Muller zei over surseance klopt wel: als de surseance er komt, zijn de komende maanden juist lekker rustig en veilig. De vorige surseance ging toch ook (min of meer) goed, dus wat is het probleem. Zou zomaar kunnen dat ze bergen met auto’s verkopen in China en Saab nog lang en gelukkig leeft.

Maaaaar… dan moet morgen toch echt de rechter in een goede bui zijn. Anders groot probleem.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).