Politie Amsterdam gaat jouw kenteken scannen

Auteur: , 40 Reacties

Welkom in Nederland. Als je toko volledig wordt leeggeroofd door Koning Scumbag de Eerste, en je hebt hem haarscherp op beeld, dan mag je deze beelden niet online zetten. Doe je dit wel, dan riskeer je een boete wegens inbreuk op de privacy. Aan de andere kant veegt ons politieapparaat wel doodleuk zijn gat af aan de privacy van niet-criminele burgers. Amsterdam gaat namelijk alle kentekens van het binnenkomende verkeer scannen.

Dit bericht verscheen vandaag in Het Parool, en is inmiddels bevestigd door de popo. Om deze Orwelliaanse actie uit te voeren wordt gebruik gemaakt van bestaande camera’s die nu controleren of er geen vervuilde vrachtwagens de stad binnenrijden. Kennelijk is dat nu wél legaal.

Het officiële doel hiervan is om de gegevens van nummerborden te koppelen aan verdachten van overlast of bijvoorbeeld mensen die nog een boete hebben openstaan. Maar wat er verder met de gegevens gebeurt, daar hebben we natuurlijk geen zicht op. En nu kan je zeggen ‘als je niets te verbergen hebt, dan kan je hier ook geen bezwaar tegen hebben’, maar wat mij betreft gaat het de autoriteiten gewoon simpelweg geen hol aan waar en wanneer ik met mijn auto rijd.

Maar het mooiste zinnetje komt nog: “Burgemeester Eberhard van der Laan laat bij monde van een woordvoerder aan Het Parool weten dat de beelden in de toekomst ook voor andere doeleinden kunnen gaan worden gebruikt, zoals het traceren van daders van gewapende overvallen.” Man, al rijden ze er 50 meter achter, dan krijgen ze ze nog niet te pakken.

Maar goed, ik kan overdrijven natuurlijk. Zelf ben ik meer voorstander van onaangekondigde, onregelmatige grote controles i.s.m. de belastingdienst, douane etc. Gewoon een fuik opzetten en daar de rotte appels uit plukken. Zoals deze week gebeurde met een aantal gasten die thuis voor 30 kilo aan nose candy hadden liggen. De politie kwam ze op het spoor door…. een verkeerscontrole. Juist. Met een kentekenscan was er voor de heren boeven niets aa de hand geweest.

Voorgaande gaat alleen op als je überhaupt al Amsterdam binnen wilt rijden. Volgens milieudefensie, de hoeder van de gezondheid van u maar vooral van die van zeldzame kikkers, scoort onze hoofdstad maar matig inzake luchtkwaliteit. Beter woont u in Berlijn, Stockholm of Kopenhagen, die hun zaakjes wél voor elkaar hebben, aldus milieudefensie in een persbericht vandaag. Deze faalbazen verzwijgen dan even dat er meer steden onder, dan boven Amsterdam staan. Maar voor het grotere doel mag een leugentje best, of niet Al Gore?40 reacties

Dit gebeurt al op diverse andere plekken. In Rotterdam is dit al aardig gemeengoed bijv. Ook op ‘mijn’ industrieterrein hangen ze. Die juich ik toe, schrikt overvallers etc. af!
@Svenska_Aeroplan_AB:

“schrikken” is een emotie ..
leuke tool voor de suggestie-handel maar meer ook niet ..
@Svenska_Aeroplan_AB:
Bij Zwolle gebeurt (of gebeurde?) het ook, iedereen die langs Zwolle kwam op de snelweg gaat/ging op de foto.
Niks nieuws onder de zon dus.

Ontopic;
Goede zaak, als je niks te verbergen hebt merk je er niks van, en dus maakt het geen knal uit. Simpel.
Bovendien kom ik nooit in Amsterdam dus wat ze daar doen kan me sowieso niets schelen.
@stationcar:
Dit maakt dus wel uit. Aan de ene kant waarschuwt de overheid voorzichtig te zijn met privacy (facebook, wachtwoorden en logins internetbankieren, digiD, etc), aan de andere kanten maken ze er zelf een potje van. Ik wil dat de overheid zo min mogelijk over mij weet en opslaat omdat het vroeg of laat intern of extern misbruikt gaat worden. Al die onzin dat het veilig is e.d. is een illusie; hackers zijn je altijd een stap voor, om nog maar te zwijgen van de fouten en stommiteiten die de overheid zelf met persoonsgegevens begaat. Dat geldt voor electronisch patientendossier, kentekenregistratie, rekening rijden, etc.
@stationcar: “als je niks te verbergen hebt merk je er niks van”. Iedereen heeft iets te verbergen. Jij ook.
Bah! Ga eens asociaal gedrag aanpakken. De top 5. Dat is dus bumperkleven, onnodig links rijden, langdurige inhaalmanoeuvres en hinderlijk langzaam rijden.
En alcohol in het verkeer. Maar ja dan moeten de heren uit de stoel komen en uit de auto en dat willen ze niet.
die regels hier in Nederland gaan ook nergens meer over, een filmpje van een overval op internet zetten mag niet want dat is inbreuk op privacy ? heb je een keer bewijs, mag je het nog niet gebruiken.. alsof de politie zelf nooit beelden op internet dondert..

OT: ze doen maar, vind het wel belachelijk.. wat smoke al zegt, ik heb er helemaal geen zin in dat ze telkens weten waar ik rijd, maar ach ik kom toch nooit in Amsterdam.. zolang het maar niet overal gebeurd..
@dennisr: Het is toch ook al bekent dat ze gegevens krijgen/kopen van TomTom, waar vaak te hard wordt gereden.. Ik noem alvast een voorbeeld; een plek waarbij een stuk snelweg 100 km/h is en 200 meter verderop weer 120 km/h wordt, gaan ze 50 meter vóór ’t 120 km/h bordje staan met de flitsert, waar iedereen alvast door accelereert naar de 120. Makkelijk geld verdienen toch? Maar goed, in boetes uitdelen zijn ze erg goed in, maar meer dan ook niet.
@Robbert89 behalve bij evenementen natuurlijk want dan kunnen ze centen verdienen
Weer een belachelijke maatregel aangezien ze er toch niks effectiefs mee doen. Inbraak in huis collega. Door crimineel met gestolen pinpas gepind bij Schiphol, daarna gepind bij tankstation en als laatste sieraden gekocht bij een juwelier. In alle gevallen camera’s. Het advies van de politie we kijken over 3 weken of we diegene kunnen vinden. Na 3 weken.. we kunnen niks meer voor u doen aangezien de beelden niet zo lang worden opgeslagen…. De enige beelden die ze snel kunnen verwerken zijn beelden van snelheidscamera’s en deze worden nog fors lang bewaard ook. Deze maatregel gaat dus later alleen maar gebruikt worden om geld te innen of irritatie op te wekken bij de burger.
@ErikkNL: lag de PIN code dan naast de PIN pas?
@divine: Die lag in een kluis waar eigenlijk niemand van wist. De pas was al een tijd ongebruikt… totale schade aan het eind van de rit €5000,-
kom toch nooit in die grafstad ;)
@benenwagen:
Inderdaad
@benenwagen: Mooi zo, het is hier erg gezellig zonder jou.
@audicoupe84:

Jij snapt het! :D
zo .. da,s weer een vette bek voor de scan-meuk installateur ..
die had vast nog wat chantabel materiaal van de burgervader ..
He leuk ,heel Nederland gaat nu meedoen aan Big Brother :)
Waarom moeilijk doen als het zo makkelijk kan. Heet vooruitgang. Wel kentekenplaten vastschroeven.
Het is maar net hoe ze scannen.
Kan best zijn dat het systeem alles in de gaten houd, maar pas reageert wanneer hetgeen langsrijd waar naar ze op zoek zijn.

bv) Het systeem is opzoek naar kenteken xx-xxx-x, wanneer deze gesignaleerd wordt komt er een melding. Zo niet, dan wordt er niks opgeslagen.
@jack_abarth: Alles wordt opgeslagen, ook met normale flitsers die snelheden flitst, daarom vraag ik me af waarom ze me na zo vaak geflitst te hebben zonder te hard te gaan nooit eens een beloning toesturen… Zoals een lolly ofzo… :lol:
Amsterdam de zogenaamde wereldstad. Ik kom er toch nooit.
“… gaat het de autoriteiten gewoon simpelweg geen hol aan waar en wanneer ik met mijn auto rijd.”

Wat Sir Smokalot zegt! Schande is het!
Heel misschien is de politie hier op het spoor gekomen door een wedstrijd georganiseerd door gemeente Amsterdam en Hack de overheid: Apps for Amsterdam

1 van de inzenders ontdekte in de beschikbare datasets voor de wedstrijd dat de verkeerscamera’s de kentekens registreert en maakte een webapplicatie hiervoor:
http://www.dwimc.nl/ (afkorting voor Dude, Where Is My Car?)

Meer info hierover is te vinden op:
http://albertdeklein.nl/2011/03/13/dude-where-is-my-car/
Alleen al voor de titel zou ik die app downen! Meest onderschatte film ooit.
Wat gastvrij, vertrouwen ze de mensen niet? Ik neem aan dat de gemiddelde “overvaller” wel ergens platen jat.
de camera’s hangen er al, erst waren ze alleen voor miljeurvervuilende vrachwagens, nu worden ze gebruikt om iedereen te scannen….maar ja, als je niets te vereregen hebt, hebt je niets te vrezen, toch? wat is het volgende waar ze voor gebruikt gaan worden?
Amsterdam, daar reis ik niet zo graag naartoe :s
Het is een klein kind met de vingers in de oren die schreeuwt “bah auto’s zijn vies, bah!”
@Patrick_Createmedia: In Den Haag denken ze dat iedereen dezelfde kant op moet, doodziek van die een richting straten. Kom er niet graag.
Het kan mij eerlijk gezegd ook geen reet schelen. Zoals ik al vaker heb gezegd: Privacy is een illusie, privacy is een droom. Een pakketje schoot met een dun laagje chroom.

Denk je nou werkelijk dat men (iedereen niet alleen de overheid) je niet zit te volgen op internet? Of dat je op straat privacy hebt? Denk je dat internetbankieren veilig is? Allemaal illusies.

Waar mijn broek wel van afzakt is het volgende:

“Burgemeester Eberhard van der Laan laat bij monde van een woordvoerder aan Het Parool weten dat de beelden in de toekomst ook voor andere doeleinden kunnen gaan worden gebruikt, zoals het traceren van daders van gewapende overvallen.”

Dus de prioriteit is: openstaande boetes innen en dan zien we wel een keer of we ook achter gewapende overvallers aangaan…Heel goed, jongens. Hier krijgt de burger moed van.

Daarnaast vraag ik me af hoe ze dit willen gaan doen. Staan er nu 24 u/d meerdere politieauto’s op de toegangswegen naar A’dam?
@Rick-dos:

Er staan wel al camera’s bij de toegangswegen.
@anakiet:

Ja, klopt. Maar ik ga ervan uit dat deze mensen ook staande worden gehouden anders slaat het naar mijn mening nergens op.
@Rick-dos:

Goed punt :)

Er zullen dan wel veel van die nieuwe super kenteken scanners komen.

http://www.autoblog.nl/archive/2010/01/28/politiekorpsen-overtreden-de-wet-met-kentekenscanner

http://www.at5.nl/artikelen/10400/parkeerwacht-gebruikt-superscanauto

Opzich slaat verhaal van die openstaande boetes al nergens op. Er zijn 2 situaties : iemand heeft een klein bedrag openstaan of een groot bedrag (grens is even niet van belang ;) ) Klein bedrag is sowieso niet zo’n pobleem, lichte overtreding, moet natuurlijk wel betaald worden. Gewoon aanmaningen blijven sturen en bedrag blijven verhogen.
Groot bedrag, zoek dat persoon gewoon even op, niet echt al te moeilijk lijkt me.
Dat zie je bvb weleens bij wegmisbruikers “gewone normale” werkende personen die doodleuk 1500 euro hebben openstaan, ga aub even langs ipv wachten tot die persoon een van de grote steden binnen rijdt. Geen dure camera’s voor nodig lijkt me.
Ergens is het wel een goed systeem. Als ik op tv de Engelse politie bezig zie ben ik wel onder de indruk. Iemand rijdt de stad in zonder verzekering, keuringbewijs, etc en wordt direct gesignaleerd en aangehouden.

Alleen zou het systeem dan geen gegevens mogen opslaan wanneer er geen “match” is.
’t zal me wat.. er is tegenwoordig toch niks meer privé, sinds 9/11 is het toch zo dat ze van alles en nogwat invoeren om terrosisme te stoppen of om crimes to voorkomen.

m’n ballen ze kunnen misdaden op deze manier stoppen. het werkt toch niet. bijvoorbeeld die meesterlijke beroving van die ene geldtransportbedrijf in amsterdam. weliswaar met militaire percizie, maar de overheid / politie (lees amateurs) bliezen de achtervolging wel af. . als ze dan toch voor nijmegen kwamen, konden ze netzogoed helemaal door tot de grens.

of een ander bericht. gisteren in de telegraaf stond een stukje dat een man zijn gestolen auto van de politie terug kreeg, maar daarin nog een doorgeladen pistool, een aantal zakjes herione en nog een portomonee van de crimineel (met id kaart erin!). schiet natuurlijk ook voor geen ene fuck op…

ze mogen wat mij betreft proberen wat ze willen… maar het word uiteindelijk toch alleen maar geldverspilling!
Nu nog camera’s in alle huizen en auto’s en iedereen een enkelband geven met een GPS-antenne erin…
lol het is echt ongelofelijk maar waar, de politie in nederland is helemaal geen politie meer
Een bekende die zaken doet die niet helemaal koosjer zijn, heeft een paar jaar geleden zijn auto weggedaan. Wanneer hij nu een auto nodig heeft, huurt hij er een. Daarmee is hij dit hele systeem dus te slim af.
Heb de camera’s een tijd geleden opgehangen zien worden en dacht toen al dat het een perfect systeem is om iedereen in de smiezen te houden. Gevaarlijk en fijn dat de meesten het hier daar mee eens zijn.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).