Rijtest en video: Volvo V60 Plug-in Hybrid

Auteur: , 52 Reacties

Tot er een grote doorbraak komt in accu technologie, blijft de inzetbaarheid van puur elektrische auto's beperkt. Vandaar dat ieder zichzelf respecterende autofabrikant ook aan (plug-in) hybrides werkt. Zo ook Volvo, de V60 Plug-in Hybrid zal de eerste Zweed worden met deze technologie aan boord. We reden vast de eerste meters met deze toekomstige 0%-bijteller.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

De marktintroductie zal nog even op zich laten wachten, want de V60 Plug-in Hybrid komt niet voor de tweede helft van 2012 op de markt. De auto waar we mee reden is dan ook een pre-productie exemplaar waaraan nog volop ontwikkeld wordt. Op het dashboard brandden daarom ook nog enige waarschuwingslampjes en ook was de V60 nog niet conform de specificaties zoals deze straks voor de productieversie zullen gelden. Het ESP-systeem wordt bijvoorbeeld nog verder ingeregeld om met het toegenomen gewicht (circa 300 kg) op de achteras te kunnen omgaan.

Volvo V60 Plug-in Hybrid

Tevens is een diesel-hybride technologisch nog complexer dan een variant met benzinemotor. Anders dan wat de Duitse merken tot nu toe hebben laten zien, kiest Volvo voor de in Europa enige logische combinatie: een relatief zuinige diesel met een hybride module waardoor de zuinigheid nog verder toeneemt. Een dieselmotor start echter minder makkelijk dan een benzinemotor, maar voor een hybride oplossing is het essentieel dat de dieselmotor zo vaak mogelijk kan worden uitgezet. Dat bespaart weer de nodige brandstof. Het gereden prototype had een reguliere startmotor, waarmee de dieselmotor in minder dan twee seconden aanslaat. Voor een naadloze rijervaring en schakelen tussen de verschillende aandrijfmodi is dat aan de lange kant en Volvo heeft dan ook een riem-aangedreven startoplossing in ontwikkeling die de tijd met de helft moet verminderen. Toch viel het rijden al niet tegen, doordat de elektromotor al wel vermogen levert, valt de V60 Plug-in Hybrid niet dood als de dieselmotor wordt bijgeschakeld. Ruimte voor verbetering is er absoluut, maar ik kan het niet kwalificeren als onrijdbaar of niet rijp voor productie.

Volvo V60 Plug-in Hybrid

Volvo koos ervoor om in de V60 Plug-in Hybrid de krachtigste dieselmotor te monteren die ze in het assortiment hebben: de D5. Dit is een 2,4 liter grote vijfcilinder die een maximaal vermogen van 215 pk en een maximum koppel van 440 Nm levert. Dankzij de elektromotor mogen we daar nog 70 pk en 200 Nm bij optellen. Met 285 pk en 640 Nm (!) is de V60 nogal een vlotte jongen geworden. De sprint naar de 100 km/u duurt slechts 6,9 seconden, een volle seconde sneller dan de reguliere V60 D5. In de praktijk is er dan ook altijd voldoende kracht voorhanden om vervelende andere (of andere vervelende) verkeersdeelnemers van je af te schudden. De acceleratie vanuit stilstand is helemaal indrukwekkend, de elektromotor levert koppel vanaf stationair en daarmee komt de V60 de eerste meters bliksemsnel uit de startblokken. Daarna is de D5 motor bij de les en die blijft ondersteuning krijgen van de elektromotor.

Volvo V60 Plug-in Hybrid

Volvo V60 Plug-in Hybrid

Vierwielaandrijving
De dieselmotor drijft de voorwielen aan en de achteras is uitgerust met Electric Rear Axle Drive (ERAD) ofwel de 70 pk sterke elektromotor. De bestuurder kan kiezen uit verschillende rijmodi: In de Pure-modus wordt er volledig elektrisch (en emissieloos) gereden, de maximale range is dan 50 km. Geef je echter in noodsituatie volgas (echt pedal-to-the-metal) dan wordt de dieselmotor alsnog gestart. Zo hou je als bestuurder altijd de optie om door te accelereren uit een noodsituatie te raken. Daar heeft Volvo nog wel werk om de diesel sneller te laten starten, want in noodsituaties telt iedere tiende van een seconde.

Volvo V60 Plug-in Hybrid

Hybrid is de standaardmodus die gekozen wordt als de auto wordt gestart, dan werken dieselmotor en elektromotor automatisch samen. Voor de sportievelingen is er de Power-modus, alle technologie wordt dan ingezet om maximale prestaties te leveren. Met de AWD knop kan de bestuurder ook nog de vierwielaandrijving inschakelen, de V60 regelt dan zelf de koppelverdeling tussen de door de dieselmotor aangedreven voorwielen en de elektrisch aangedreven achterwielen. Daarmee is de inhoud van de trukendoos niet leeg: er is ook een knop om de accu-capaciteit te besparen. Handig voor als je nu al weet dat je straks een emmissievrije zone binnen moeten rijden. De accu wordt dan zelfs bijgeladen, maar niet tot de volle 100% capaciteit. Het laden via de dieselmotor is namelijk minder milieuvriendelijk dan via het stopcontact. De bestuurder kan daarnaast ook nog aan de V60 mededelen wat de af te leggen afstand (kort, middellang of lang) wordt, waarna kan worden berekend wat de balans moet zijn tussen dieselkracht en elektrovermogen om een zo laag mogelijk verbruik te behalen.

Volvo V60 Plug-in Hybrid

Opladen
Een plug-in hybride heeft alleen zin als je de auto zo veel en zo vaak mogelijk laat opladen, anders is het in feite een reguliere hybride. De overheid heeft nog een schone taak om daar regelgeving voor te ontwikkelen, maar Volvo denkt hierin ook mee. Samen met hun partner, elektriciteitsleverancier Vattenfall, kan er ook voor thuis een oplaadpunt worden gecreëerd. Met het juiste (hoge) amperage van 16A is de V60 Plug-in Hybrid in 3,5 uur weer helemaal bijgeladen. Bijkomend voordeel voor koukleumen (of hitte-haters) is dat de V60 Plug-in Hybrid, wanneer deze gekoppeld is aan de laadpaal, ook gekoeld of verwarmd kan worden. Dat is wel zo comfortabel en er wordt ook nog eens meer accucapaciteit overgehouden voor de aandrijving. Het instellen van het voorverwarmen/ koelen kan middels het navigatiesysteem (met timer) of via een app op je smartphone.

Volvo V60 Plug-in Hybrid

Alles koek-en-ei?
Volvo gaat niet over één nacht ijs met de ontwikkeling. Dat is bijvoorbeeld ook te merken in een detail zoals het schakelen van de automatische versnellingsbak. Ik ben niet de grootste fan van de Geartronic bakken van Volvo, maar voor de V60 Plug-in Hybrid gebruiken de Zweden de elektromotor om de schakelmomenten soepeler te maken. En dat werkt bijzonder effectief, het is bijna alsof er een bak met dubbele koppeling is gemonteerd. Toch zijn er wel nadelen aan de V60 Plug-in Hybrid. Vergeleken met de reguliere V60 komt er 300 kg aan gewicht bij. Bovendien neemt het accupakket een deel van de bagageruimte in. De vloer komt “slechts” 60 mm omhoog, maar daarmee is de bak wel een stuk ondieper geworden.

Volvo V60 Plug-in Hybrid

Dan is er nog de kwestie van de aanschafprijs. Volvo heeft daarover nog niets los gelaten, maar de basisprijs zonder belastingen zal (gezien de kosten voor alle technologie) hoger liggen dan voor de instap V60 D5 Geartronic (47.995 euro). De prijs inclusief belastingen wordt een ander verhaal, want op de reguliere V60 D5’s zit minimaal 12 mille aan BPM. Bij aanschaf van de V60 Plug-in Hybrid is gezien de uitstoot van 49 gram CO2 per km geen BPM verschuldigt, dus Volvo heeft de ruimte om de V60 Plug-in Hybrid scherp geprijsd in de markt te zetten.

Volvo V60 Plug-in Hybrid

0%-bijtelling
Volledig elektrisch kan er 50 km worden afgelegd, waarna de dieselmotor de voortstuwing weer voor rekening neemt. Volvo volgt hiermee dus niet het recept van de Fisker Karma en Opel Ampera die (in principe) altijd de elektromotoren de wielen laten aandrijven en waar de verbrandingsmotor alleen als elektriciteitsgenerator aan boord is. De gekozen route van Volvo is weliswaar minder innovatief, maar biedt wel het voordeel voor op langere reizen. De V60 Plug-in Hybrid is dan in feite een (nog steeds) een zuinige diesel, die dankzij de hybride technologie nog zuiniger is èn een ruime (geclaimde) actieradius van 1200 km heeft. CO2 uitstoot en verbruik gemeten volgens de EU-cyclus zijn respectievelijk 40 gram per km en 1,9 liter per 100 km. Daarmee zal de V60 Plug-in Hybrid in Nederland in een zéér gunstig fiscaal regime vallen, zit er geen BPM op bij aanschaf en hoeft er geen wegenbelasting te worden betaald. Indien de auto zakelijk wordt gereden is het bijtellingstarief 0%. Vergeleken met een reguliere V60 D5 (met een vanafprijs van 44.895 euro) scheelt dit ruim 500 euro. Netto dus, en dat iedere maand weer. Het kan dan ook bijna niet anders dan dat de V60 Plug-in Hybrid een hit wordt. Filmpje!52 reacties

haha, die kerel achterin :lol:
Wel mooi model, gaaf interieur, alleen ik word echt ZIEK van hybride.. worden er überhaupt nog wel gewone auto’s gemaakt ? of word alles hybride en downsizing..
@dennisr: 285 pk :|
@dennisr: Burning rubber and gasoline at the same time… The Hybride was born!
@dennisr: Worden er überhaupt nog wel gewone electrische en stoomaangedreven gemaakt, of gaat alles over op die gekke plof- Ottomotoren? O, wacht even, dat had ik 105 jaar geleden moeten vragen.
Ondersteunen met elektra heeft voordelen, en ik ben blij dat die beschikbaar komen.
Verbrandingsmotoren hebben kunstgrepen nodig om efficiënt te zijn bij verschillende toerentallen. Zo zijn echt lage snelheden (parkeren) nog steeds niet echt elegant.
Remenergie opslaan in een verbrandingsmotor is lastig (overigens niet écht onmogelijk).
Ritjes van het soort ‘mams naar de supermarkt’ betekenen voor de verbrandingsmotor koud draaien en vervuiling.
Allemaal opgelost met een plugin hybride. Ik zeg: zet u ‘m hier maar neer.
@dennisr: grappig dat je dat zegt. Dit is namelijk, voor zover ik weet, een van de weinige hybrides waar ze niet aan downsizing hebben gedaan. Dus electromotor én een volle D5. Want volvo heeft namelijk ook de D3 (2.0 diesel) of D2 in de aanbieding (1.6 diesel)… opmerkelijke keuze, maar wel fijn voor de bestuurder.
@dennisr: Dat is absoluut waar dat er steeds minder emotie in auto’s komt (mercedes S klasse met een vierpittertje)dit is jammer, maar herrinner dat in dit geval er een 2.4 5cilinder met 2 turbo’s in ligt (dit is de sterkste volvo dieselmotor). En mercedes heeeft er een met een v6 dus er is nog hoop.
Ik ben zeer benieuwd hoeveel deze volvo gaat kosten. Klinkt als een absolute leasetopper.
@flutterby: Ik denk richting de 600000 als je kijkt naar de prijs van een d5 en de mogelijke prijs van dat hele hybride systeem. Maar dat met eventuele fiscale voordelen hij toch aantrekkelijk wordt voor de gemmiddelde lease rijder.
@mrbadaboem: 60000 srry
die man kijkt achterin behoorlijk bang/zielig. wat heb je gedaan wouter ^^
@maxx1: inderdaad, maar als hij zweeds is verstaat hij er niks van he :P van dat Nederlands… Dus als hij uberhaupt zou lachen wanneer ze hem zouden beledigen ofzo dan lachen ze hem uit :P
@autobart: jaa haha. maar hij kijkt net alsof hij spoken gezien heeft! ziet er echt komisch uit
0% bijtelling, de klop op power en stampen maar.
Dat is het nieuwe rijden!!!
LOL @ die gast achterin! Ziet er meer uit als een gestoorde seriemoordenaar die zonder dat je het merkt naar binnen gekropen is en elk moment een mes uit zijn jas kan halen! :lol:

Interieur is trouwens on-Volvo mooi, daar heeft Wouter gelijk in. Eindelijk wat kleur in een Volvo!
Zo’n EV module past in elke voorwielaangedreven auto van dit formaat. Laten we de fiscale bijtelling dan maar voor iedereen afschaffen, wel zo eerlijk.

OT: 500 gram/kWh, en iets van 15K kale meerprijs. Voor heel wat minder stoppen we (bijvoorbeeld) “kolen CO2” permanent onder de grond.
dat verbruik (1.9l/100km) werd al een tijd gelede aangekondigd en dat geven ze nu ook op voor de productieversie, is het ook haalbaar ? en wat gebruikt ie bij een normale rijstijl dus niet 30 in 5de en alleen remmen om niet te chrashen, maar gwn zoals je gewoon rijd?
@bpc: In de basis is het een D5. Een goede hybride-opstelling haalt daar bij doorsnee gebruik dik 20% af, al doet Toyota dat echt beter.
Op die 20% zou ik mijn verwachting instellen. Iets rond de 1:23 dus.
@mout: Dat is wel erg kort-door-de-bocht. Er zijn talloze varianten van ‘hybride’, dus grofweg 20% eraf is nogal nattevingerwerk. Wat het wel is weet ik ook niet, maar het zal ergens rond de 3,5l/100km liggen gok ik, bij normaal woon-werk verkeer. Vergeet niet dat een BMW 318d al 1:22 haalt, dus het zal daar toch wel een stukje onder moeten liggen.
@Plague: 318d: 4 cilinder, 143pk, 300Nm, 1405kg, 4.53m, sedan.
V60: 5 cilinder, 205pk, 420Nm, 1514kg, 4.63m, station.
Niet zo’n geweldige vergelijking. Wel presteren beide bijzonder in verbruik. Een 5 cilinder met 205pk en een B-label. Een 143pk diesel met een A-label.
Voor mijn auto zouden beide motoren een geweldige sprong vooruit zijn.
@bpc: Dat is tijdens de NEDC testcyclus die eigenlijk slecht is ingericht is op hybride auto’s in het algemeen en plugins in het bijzonder.

De door Mout genoemde 20% besparing is ook de besparing die de Zweden noemen voor langere afstanden (tank en accu leeg rijden). Op kortere afstanden is het natuurlijk een compleet ander verhaal: tot 50 km kan volledig elektrisch. Stel dat je 70 km rijdt, dan verbruik je maar 1 liter. 1 op 70 dus.

Eigenlijk komt het er op neer dat je met (plugin) hybrides naar een andere meetmethode moet gaan kijken. Voor de CO2 uitstoot is het nog ingewikkelder, want dan moet je eigenlijk kijken naar hoe de stroom is opgewekt waarmee je je accu oplaadt. Met water-, wind-, zonne- of kernenergie is er geen CO2 uitstoot, met kolen, gas, olie gestookte elektriciteitscentrales natuurlijk wel.
@wouter: Ben het in principe wel eens met je stelling. Maar, het hele CO2 verhaal aangaande wagen gaat over uitstoot tijdens het rijden (volledige rit, stilstaan aan bv. rode lichten inbegrepen uiteraard).
Waar jij het over hebt is het volledige CO2 verhaal. Als je daarmee begint moet je ook gaan kijken naar productieprocessen, afbraakprocessen…
Er wordt toch ook niet gekeken naar hoeveel CO2 er uitgestoten wordt bij het produceren van benzine / diesel / LPG enz…
Toch, in principe heb je gelijk. En vrees ik (wat jammer is) dat we pas na een x aantal tijd erachter gaan komen of dit nu de juiste weg is die we inslaan.
Leuk filmpje, goed bezig @wouter!

Jammer dat ie pas over een jaar te koop is.
Wouter kan zich in mijn vaders auto uitleven, zijn Porsche 911 heeft ook donkerblauw leer :p
Ben zelf meer een fan van blauwe lak:
http://www.goedzo.com/media/ancilla_tilia.jpg
@paere: Jouw vader heeft zeker ook een seat marbella
ff zeiken: een electromotor levert koppel vanaf 0 toeren (niet stationair)

ot: laat maar komen! prachtige wagen, geen bijtelling, de boze droom van Jan-Kees…
@Simpson: jawel want je hebt dan wel al een draaiveld, maar nog geen toeren, er word dan max. koppelgegeven omdat er een max aantal veldlijnen worden gesneden.
Zou mooi zijn als de S60 ook met deze opzet komt
Leuke auto, jammer van de absoluut nutteloze ruimte op de achterbank ..
Word een beetje ziek van al die hybride en elektro meuk.
Gelukkig word dat binnenkort verbannen van autoblog.
@Redactie: Als de dieselmotor 215pk heeft en de elektromotor 70 mag je dat niet zomaar optellen tot 285pk totaal, hoe moeilijk is dat nou!
@piebepost: Das niet helemaal waar, hangt er vanaf hoe de twee samenwerken, als ze beide gelijktijdig aan hun piekvermogen kunnen werken, mag je ze gerust optellen hoor. Lijkt me ook het geval hier… anders gaat een 2ton auto niet in 6,9s naar de honderd…
Ik kan haast niet wachten tot ik met deze auto mag sturen :P Ben benieuwd en zoals al eerder vermeld! Wat nou downsizen? Gewoon dikke D5 in het voor onder zo als het hoort :D Respect Volvo!
Ik vind sowieso dat volvo mooie en degelijke auto’s maakt… Mijn pa heeft een S60 en die heef ook een mooi interieur, niet zoiets als van een japanner ofzo wat er heel snel verouderd uit ziet…

Zeker dit interieur is mooi, ook de kleur is echt gaaf! En over de D5 mijn oom heeft een S80 D5 en dat is echt wel een fijne motor, veel koppel en een 5 cilinder!
@autobart nope nog een 11er
@paere: 11er???
@autobart: 911
@bodejodel: jup een 911 ja
ziet er wel leuk uit.. maar hoe lang zal dat ding meegaan? is het de oude vertrouwde volvo, of is het een onbetrouwbare chinees?
@bigcar: Dit “ding” is ontwikkeld nog voor er sprake was van Chinese investeerders (met de grappige, doch toepasselijke, naam Geely).
Dus zit wel snor.
@kleinelettersengetallen: misschien hebben ze er wat aan gesleuteld..???
Hahaha, die Volvo-Sjaak achterin. Was duidelijk niet zijn eerste rondje :)
Moet mijn vooroordeel over lage bijtellers bijstellen. Want dit is werkelijk geniaal.
Zo horen hybrides te zijn! Dit ziet er ook meteen een stuk beter uit dan een Prius!
Hybride is gay.
Hopelijk was het een Nederlandstalige man, die ingenieur. Stel je voor, je zit in een auto met 2 vreemde mannen waarvan een eruit ziet als Wouter en de ander heeft een professionele videocamera and het enige woord dat je verstaat is “porno”. Dat is toch wel wat schrikwekkend.
@Apache: LOL!
na het zien ga ik me toch dingen afvragen, een dikke diesel met 215 pk stoot een x aantal co2 uit maar als je dr een elektro ding bij propt wordt dit gehalveerd? Je gaat me niet vertellen dat die diesel maar 49 gram uitstoot
Hybride vind ik persoonlijk niets. Al die priussen en dergelijke zijn door de accu`s helemaal niet goed voor het milieu. Ook vind ik het krom dat zakelijke rijders die over het algemeen een goed salaris hebben( beter dan mijn studenten bijbaan) goedkoop of zoals in dit geval gratis rijden, en dat jan met de pet de wegenbelasting mag ophoesten die hun niet betalen!

Aan de andere kant snap ik ook wel weer dat dit soort technologieën gestimuleerd moeten worden. Om dat we niet als amerikanen maar met verouderde techniek door kunnen gaan. Wel ben ik van mening dat de fossiele brandstof motor nog lang niet op is. En dat die nog vele malen efficiënter kan dan dat hij nu is.

En dan nog even on toppic:

Gratis rijden in een dikke V60 diesel, met 285pk!! Dat is de ultieme muesli auto!
@audiQuattro
Je moet wel weten waar je over praat. Een Prius heeft maar 35 kg accu aan boord. Een beetje diesel heeft tussen de 15 en 20kg accu’s. Dus waar gaat het om.

Bij een Ampera is het wat anders: die heeft meer dan 150 kg accu’s.

Ik weet niet hoe het met deze (overigens oerlelijke) Volvo gesteld is. Daarover zwijgt het artikel (mogelijk wijselijk).
Wat verwachten jullie, komt hier ook het r-design pakket voor?

Ik ben namelijk van plan deze auto te gaan kopen (even wachten dus…) maar wil toch wel erg graag het r-design uiterlijk.
Hybride en EV auto’s mogen geen aanhanger trekken. Een reden zou zijn dat de uitstoot te hoog wordt en/of de accu’s te zwaar worden belast en een vroege dood sterven. Iemand die weet of de V60 wel een aanhanger mag aankoppelen? De D5 diesel heeft daar geen problemen mee, dan is mijn volgende auto bekend.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).