Saab vraagt vrijwillige reorganisatie (surseance) aan

Auteur: , 56 Reacties

Saab heeft om 9:00 bij de rechtbank een aanvraag gedaan voor een vrijwillige reorganisatie, een soort surseance van betaling. Dit om te voorkomen dat externe partijen zoals de vakbonden het faillissement van de Zweedse autobouwer kunnen aanvragen.

De vakbonden van de kantoorarbeiders zouden vandaag het faillissement aan kunnen vragen, vandaar deze noodgreep van Saab waarschijnlijk. Als de rechtbank het verzoek goedkeurt zal er een tijdelijke bewindvoerder worden aangesteld voor Saab. Deze krijgt in eerste instantie drie maanden de tijd om Saab te reorganiseren. Mocht deze periode niet lang genoeg blijken dan kan deze verlengd worden met telkens een nieuwe periode van 3 maanden tot maximaal 12 maanden. Tijdens deze periode is Saab beschermd voor faillissementsaanvragen maar is er wel de mogelijkheid dat de bewindsvoerder zelf faillissement aanvraagt.

In 2009 heeft Saab via een zelfde constructie haar hachje weten te redden. Mocht het verzoek van Saab door de rechtbank worden goedgekeurd dan zal Guy Lofalk de reorganisatie leiden. Lofalk was ook in 2009 bewindvoerder tijdens de reorganisatie bij Saab. Saab zal binnen drie weken met een plan moeten komen, hoewel de rechtbank eventueel meer tijd kan geven.

Een reorganisatie zal waarschijnlijk uit 2 delen bestaan en er als volgt uitzien:
– Reconstructie van het “businessmodel”. Oftewel, Saabs huidige businessmodel gaat onder een vergrootglas: moeten we delen afstoten? Moet er personeel ontslagen worden? Moeten we stoppen met bepaalden modellen? Moeten we ons terugtrekken uit bepaalde markten? Welke nieuwe modellen willen we en wanneer, en zijn die plannen haalbaar? Enzovoorts.
– Financiële reconstructie: In 2009 hield dit in dat meer dan 600 schuldeisers in totaal 911 miljoen euro aan schulden (maar liefst 75% van de totale schuld!) kwijt hebben gescholden. De vraag is natuurlijk hoe groot de kans is dat schuldeisers opnieuw zoveel medeleven tonen maar daar staat tegenover dat ze misschien wel moeten. In geval van een faillissement blijft er immers bijna niets over voor de leveranciers.

Een reconstructie is officieel geen surseance van betaling, maar het lijkt er wel heel veel op aldus Victor Muller zelf een paar jaar geleden uitlegde inzake het faillissement van Kroymans.

Saab wil uit de reorganisatie komen middels de investeringsafspraken met Pang Da en Youngman die 245 miljoen willen betalen voor een belang van 54% in SWAN. Deze partijen hebben echter vooralsnog géén verzoek tot goedkeuring ingediend bij de Chinese overheid. Gevolg van deze aanvraag tot reconstructie is in ieder geval dat de Zweedse overheid de lonen van de medewerkers voorlopig zal garanderen.56 reacties

Ik zie het in ieder geval voor de schuldeisers heel somber in. Uitstel van executie of uitstel van grote successen? De tijd zal het leren.
Volgens het orginele persbericht streeft Saab er nog steeds naar om alle crediteuren volledig te betalen. Ik vermoed volgens het orginele plan (x percentage nu, de rest over een paar maanden).
.
“With regards to outstanding debts to creditors, Saab Automobile will seek the support of its creditors for the reorganization process and is confident it will obtain this support, particularly because Saab Automobile aims at full redemption of outstanding debts.”
@timmy: en waar halen ze dat geld vandaan dan? Die paar honderd miljoen uit China zal niet genoeg zijn om orde op zaken te stellen.

Het voordeel van zo’n reorganisatie is juist dat je afscheid kan nemen van je oude schulden.

De CEO van Pang Da heeft enkelen weken (of maanden) zelf al aangegeven dat de investering van 245 miljoen bij lange na niet genoeg is om Saab op lange termijn te laten overleven. Hij had het destijds over een periode van 18 maanden voordat er extra financiering van een andere partij gevonden moest worden.

Overigens hoeft het woord “redemption” niet direct te slaan op het 100% terugbetalen van de schulden. Redmeption kan ook prima vertaald worden als “genoegdoening”. Saab zegt nergens dat ze alles voor de volle 100% zouden betalen.

Als ze dat van plan waren hadden ze niet perse voor reorganisatie hoeven te kiezen.
@robbie: Het plan was altijd al om de uitstaande schulden volledig terug te betalen. Het voorstel aan leveranciers was een X percentage nu en de rest over een paar maanden. En in de tussentijd betaling bij levering. Dat is niet van de grond gekomen omdat een aantal leveranciers daar niet mee konden leven.
.
Hoe ze aan dat geld komen is mij een raadsel maar als Saab dit voorstel weer opneemt in haar plan, en de rechtbank gaat daar mee akkoord, dan zal er vast wel een reden zijn om aan te nemen dat men dit kunstje verwacht te klaren.
.
Dan de 250 miljoen niet voldoende is hoef je mij ook niet te vertellen. Het in bedrijf houden van een autofabriek en het ontwikkelen van nieuwe modellen is geen kwestie van enkele Euro’s. Vroeg of laat had Saab dus weer extra geld nodig maar mocht Saab er in slagen om in de tussentijd levensvatbare business op te zetten dan is het vinden van nieuw kapitaal meestal niet het grootste probleem.
Exact wat ik 2 weken geleden al voorspelde ;)
http://www.autoblog.nl/archive/2011/08/26/saab-vraagt-uitstel-van-betaling-aan

Toen werd ik een “azijnzeiker” genoemd (ondanks de lichtpuntjes die ik aanwees). Dit scenario was 2 weken geleden al de beste optie voor Saab.

Als ze ook maar enige kans willen hebben om te overleven dan zullen ze dat via deze manier moeten doen.

Nu alleen maar even “fingers crossed” dat die Chinezen goedkeuring gaan krijgen en dat ze de moeite willen nemen om plannen in te dienen.

Zo’n proces kan makkelijk een halfjaar of langer in beslag nemen.
Als de rechter voor de 2x in 2 jaar dit goedkeurt, waar dient dan de rechterlijke toetsing nog voor?
ik herinner mij nog iets van ”voor vrijdag betalen anders vragen we faillissement aan” wat is daar precies mee gebeurd ?
En ik hoop dat ze een blinde en dove rechter hebben, een ander zal er toch niet intrappen neem ik aan ? Waarom zouden die leveranciers er überhaupt weer op vertrouwen dat het nu ineens wel goed komt ?
@dennisr:

dat geldt voor elke vrijdag van het afgelopen half jaar ..

denk dat VM daar een beetje immuum voor is geworden ..
@dennisr: dat is nu dus van de baan omdat Saab zelf “bescherming” heeft aangevraagd. Om 14:00 weten we meer want dan doet de rechter uitspraak.

Als hij akkoord gaat met die plan van Saab blijven ze (voorlopig) bestaan. Gaat de rechter niet akkoord dan kan je er vanuit gaan dat de vakbonden het faillissement aanvragen.

Victor kennende zal hij ongetwijfeld een prachtig plan presenteren bij de rechter vanmiddag zodat er in elk geval tijdelijk wat meer lucht is.
@robbie: Saabs huidige management heeft het plan al gemaakt maar het uiteindelijk plan zal door de curator worden ingediend bij de rechtbank en de crediteuren. VM kan dus een prachtig plan schrijven maar de curator verbindt uiteindelijk zijn naam aan het plan.
@timmy: daar heb je gelijk in, maar het plan dat vanochtend wordt ingediend is opgesteld door het huidige management en over drie weken kom het plan van de bewindvoerder pas als ik het goed begrijp.
@robbie: Klopt, ik denk dat dit als een aanzet tot een nieuw business plan moet worden gezien. Als de rechtbank dat levensvatbaar acht zal tot reorganisatie worden beslist. Blijkbaar heeft de rechtbank maar een paar uur nodig om die beslissing te kunnen nemen.
@robbie:
Kleine correctie: gisteren heeft de vakbond (IF Metall) zelf het dreigement ingetrokken omdat ze hoopten op een oplossing vanuit Saab zelf. Het dreigement was dus al van de baan, en is niet van de baan doordat Saab deze stap heeft genomen.
@stationcar: dat dreigement was alléén maar “uitgesteld”, de vakbonden wilden nog steeds het faillissement aanvragen. Alléén gunden ze Saab was meer tijd om met een oplossing te komen.

En dit is de oplossing waar Saab voor heeft gekozen. En dankzij deze constructie is het voor andere partijen onmogelijk geworden om het faillissement van Saab aan te vragen.
Hoe vaak kun je een reorganisatie met evt. kwijtschelding van schulden aanvragen in Zweden?
@bobb: aanvragen kan altijd, maar de rechter moet er wel mee akkoord gaan. En je hebt ook nog te maken met een externe bewindvoerder die toezicht houdt. En je schuldeisers moeten natuurlijk ook akkoord gaan. Op een gegeven moment zal de maat vol zijn.
@robbie: Als toeleverancier ga je hier toch niet voor een tweede keer in korte tijd mee akkoord?
@bobb: Dat is het grappige van dit deel van de procedure, de crediteuren beslissen hier niet over. Het is de rechtbank die de levensvatbaarheid van het nieuwe plan toetst en de bewindvoerder de taak geeft dit uit te werken. Dit plan wordt vervolgens voorgelegd aan de crediteuren en de rechtbank.
@timmy: Lijkt me dat je toch weken/maanden nodig hebt omdat allemaal door te rekenen? Snelle rechter, de rijdende?
@bobb: Ik denk dat dat er aan ligt hoe goed het huidige management de zaken voor elkaar heeft. In dat geval is het een kwestie van doorrekenen en de puntjes op de i plaatsen.
Als ik het goed begrijp heeft de bewindvoerder standaard 3 weken om het plan in te dienen en deze termijn kan eventueel verlengd worden.
@timmy: Gaat me meer om de beoordeling door de rechter.
@timmy: het opstellen van dat plan zal idd waarschijnlijk redelijk snel gaan, maar overeenstemming bereiken met de crediteuren & rechter zal tijd kosten.

Ook moet er nog geld uit China komen. Kijk niet raar op als dat nog minimaal 3 maanden gaat duren (zelf reken ik op 6 maanden).

Ook ligt Pang Da momenteel onder vuur in China omdat ze bij hun beursgang de werkelijkheid iets anders hadden voorgesteld dan het werkelijkheid was.
@robbie: Dat ligt voornamelijk aan het aanbod. Ik vermoed dat elke leverancier blij zal worden van een aanbod waarbij het uiteindelijk (vrijwel) alles betaald krijgt.
In het geval van een faillisement vraag ik mij af of er nog wat overblijft voor de crediteuren, de Zweedse staat heeft namelijk nogal wat onderpand en zo ook Pang Da.
@bobb: de kans dat ze akkoord gaan is “redelijk” groot hoor. Als Saab nu failliet gaat krijgen ze misschien 10% van hun schulden terug en hebben ze géén zicht op leveringen in de toekomt.

Als ze wel akkoord gaan krijgen ze 25% (of meer) en kunnen ze in de toekomt ook nog leveren aan Saab.

Die rekensom is snel gemaakt.
Nouja, hoe het ook werkt, ik hoop er maar het beste van, voor de zoveelste keer, haha.
Maar goed, vooralsnog bestaan ze nog, hopen dat Saab op deze manier schoon schip kan maken en een redelijk hoopvolle toekomst tegemoet kan gaan…
Lijkt me erg moeilijk als Victor Muller zijnde om de leiding uit handen te geven, hij heeft toch het risico genomen en z’n ziel en zaligheid erin gelegd. Om dat nu door ander geleid zien worden lijkt mij erg vervelend.
Het voelt een beetje als een gebed zonder eind… Zou zonde zijn (saab is en blijft een mooi merk) maar ik zie het somber in…
Tja, zat eraan te komen natuurlijk.
Zal vooral weer veeeeeeel tijd gaan kosten. Dus nog langer duren eer de productie opgestart wordt, etc. Het geduld wordt danig op de proef gesteld!
Om 13:00 uur geeft VM een persconferentie in de fabriek in Trollhättan.
@ricardo: En om 14:00 uur de uitspraak? Typisch
@ricardo: kunnen wij dat ergens zien ? waar ? :)
@ricardo: Volgens de Zweedse televisie is de persconferentie om 14:30.
[HERSTEL] De persco blijkt om 14:30 te zijn. Hier een livestream met countdown: http://svtplay.se/v/2526591/vastnytt/saabs_presskonferens_med_victor_muller
@ricardo: thnx! ga zeker even kijken :)
thumbs up autoblog.nl ..

ook al wordt de Saabsoap wel eens vervelend ..

we krijgen wel een idee van de complexiteit waar ELKE autofabrikant mee te maken heeft ..
en wat de gevolgen kunnen zijn als 1 of meerdere onderdelen stagneren ..

(met speciale dank aan VM) ..
SAAB is vandaag officieel falliet verklaard door mij ! Een reorganisatie is niet haalbaar vanwege de tijd en geld gebrek. Jammer voor de SAAB liefhebbers maar het is definitief voorbij. Snif snif.
@bempi: Only time will tell…
Gok dat er moge wel even uitstel van executie zal komen. De Zweedse overheid zit niet op zoveel werklozen te wachten.

De boel wordt nog even in coma gehouden en er zal worden gekeken welke onderdelen een doorstart kunnen maken. Denk daarbij aan Parts (vallen al buiten deze reorganisatie) en de R&D afdeling bijvoorbeeld.

Dat de geloofwaardigheid van Saab bij consumenten tot onder het nulpunt is gezakt klopt inderdaad. Alléén die-hard fans zullen nu nog zo “gek” zijn om een nieuwe Saab te kopen.
@robbie:

Viktor Muller wist ook dat hij SAAB niet kon redden vanaf het begin dat hij instapte. Zijn operatie was meer gebaseerd op de goede relatie met Nederland en Zweden ( een vriendendienst om het merk staande te houden ). Vanzelfsprekend krijgt Viktor zijn goedkeuring van een ‘Zweedse rechter’ ( puur uit landsbelang ). Maar met deze goedkeuring kan SAAB niet overleven van alleen onderdelen om in eerste instantie stabiliteit te creeëren & daarna winstgevend weer te worden.
Andere automerken kunnen er wel hard om lachen, maar dit is een grauwe dag voor de gehele auto industrie.
@bempi: Ik denk dat het oorspronkelijke business plan er vanuit ging dat het bedrijf Saab na de overgang van GM naar Spyker zonder problemen kon doordraaien. Helaas heeft de communicatie van GM (de “orderly wind-down” aankondiging) het vertrouwen in veel landen geen goed gedaan en daardoor liepen de verkopen slechter dan geprognotiseerd.
@bempi: die goede relatie tussen Nederland & Zweden zal Victor aan zijn reet roesten. Hij heeft dit alléén maar gedaan omdat hij er een mogelijkheid in zag om geld te verdienen.

En dat zal hij zelf ongetwijfeld gedaan hebben. Hij heeft dit iig niet voor Saab of de relatie tussen NL & Zweden gedaan.
Vandaag even reorganisatie regelen, afgelopen weekend in een oude Rolls cruisen in de Rode Kruis Rally, ergens in Twente. Zo rolt VM. http://fd.nl/ondernemen/888242-1109/muller-zorgeloos-in-tiger-rolls?visited=true
@ricardo: kun je foto plaatsen ? :P link werkt niet, iets met koekjes..
@dennisr: er zijn geen foto’s. In ieder geval niet op fd.nl
Iedereeen wist dat dit eraan zat te komen, helaas..

Eindelijk een nieuw model op de markt, dan is dit absoluut dodelijk voor het merk. Geen hond die nu een nieuwe saab koopt resp. gaat leasen.

Ik heb veel respect voor Victor Muller, maar objectief gezien moet je na Spijker en Saab vaststellen dat hij niet in staat is zaken goed op de rit te krijgen, hoe jammer dat ook is.
Als je de situatie achteraf bekijkt was Saab gewoon nog veel minder waard als wat Spyker er voor heeft betaald. Want Saab moest immers betalen aan GM, terwijl ze door GM keihard worden beconcurreerd. Voorbeeld: het 9-5 platform leeft in de VS voort als de Buick LaCrosse en in Europa hebben wij natuurlijk de Insignia. Beiden zijn duidelijk goedkoper als een 9-5. Toch verschilt de kwaliteit niet genoeg. Ik denk dat Victor zich dat niet voldoende heeft gerealiseerd.

Dus beconcurreerd worden en betalen aan de concurrentie op dezelfde tijd. Win-win voor GM, lose-lose voor Saab.
@captainslow: het gaat niet zozeer om jet bedrag dat Spyker betaald heeft. Het gaat om het bedrag dat Victor Muller moest investeren in Saab.

Zijn portemonnee was leeg terwijl hike eigenlijk tientallen miljoenen moest investeren in marketing, R&D etc…

Victor wilde voor een dubbeltje op de eerste rang. Dat lukt helaas niet.
@robbie: Klopt, maar vergeet niet dat ze iets van 400 miljoen schuldig zijn aan GM. Althans, corrigeer mij als ik het fout heb. Dat is geld wat ze toch aan leukere dingen hadden kunnen besteden.
Las overigens dat onze held Victor 2,5 euroton per jaar opstrijkt als CEO. Zou hij zelf nog loon uitbetaald krijgen? Vraagje.
@glashelder:

is dat met of zonder winstdeling ??
De rechtbank doet géén uitspraak vandaag.

Een goed of een slecht teken? In ieder geval een teken dat het niet zo gemakkelijk is als Muller wellicht hoopte.

@robbie: Lijkt me ook niet een dossier waar je in een paar uur een beslissing over kan nemen.
@bobb: opzich zou het redelijk snel kunnen. Het “plan” hoeft alléén maar “snel” bekeken te worden. Ze kijken of er enigszins een realistische kans is. Daarnaast zou er dan vandaag een toezichthouder worden aangesteld. Die toezichthouder krijgt dan 3 weken de tijd om er diep in te duiken en een echt plan op te stellen.

Blijkbaar lukt het niet om snel iemand aan te stellen. Heb zo’n vermoeden dat de rechters niet akkoord gaan met de persoon die Saab heeft aangedragen…
@robbie: De bewindvoerder waar het om gaat is Guy Lofalk. Deze meneer heeft ook de 2009 surseance gedaan. Dus hij kent Saab op z’n duimtje. Als iemand het moet doen, is hij de aangewezen persoon. Ik denk niet dat het stuk loopt op Lofalk. Het punt waar het mis zou kunnen gaan, is dat Saab moet aantonen dat er geld aan het einde van de tunnel is. Dat is dus Pang Da/Youngman. Dus zij moeten de rechter bewijs of intentie-verklaringen kunnen overhandigen dat de Chinezen betalen. Dat valt nog niet mee. Dan moet je ook Chinees recht etc meerekenen. Dat kan ook een reden zijn waarom een beslissing niet 1-2-3 klaar is.
Bla bla bla… ik ben Saab moe, Spyker moe, Muller moe.
Zijn ze nou nog niet failliet?! :(
the-budel-guy via Android app
hoop dat het gaat lukken maar ben bang dat dit helemaal mis gaat.
Ik heb trouwens de persconferentie van Saab op de SVT player (even googlen) bekeken en dat was best wel een duidelijk verhaal. Ik moet zeggen dat Victor Muller opmerkelijk koel was. Er werden toch best wel indringende vragen gesteld en overal had hij een antwoord op. Voorbeeld: wat is de directe openstaande schuld. Antwoord: 150 miljoen euro. Oplossing: Pang Da en Youngman brengen 200 tot 250 miljoen, daarmee is de korte termijn gefinancierd. Vraag: wanneer komt de Pang Da en Youngman financiering? Antwoord: binnenkort, waarschijnlijk nog binnen 3 maanden.

Allemaal nog relatief relaxed. Wat echter ook duidelijk is, is dat Muller rekent op een positieve beslissing van de rechter. Zonder de surseance is het waarschijnlijk dus wel afgelopen. Echter met de surseance zingen ze het zeker nog wel een paar maandjes uit. Kijk, de laatste surseance heeft uiteindelijk ook geholpen. Het zou zomaar kunnen dat Muller’s plan werkt en dat de verkopen in China aantrekken. Dan ligt de toekomst zomaar weer open. Ze zijn nog niet dood totdat ze dood zijn. Muller op z’n best.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).