Mag Victor Muller binnenkort zeepjes rapen? [updated]

Auteur: , 58 Reacties

Dat Victor Muller in de ogen van steeds meer Zweden persona non grata wordt is evident. Of dit ook terecht is laat ik aan jullie eigen beoordelingsvermogen over. Het nieuwste hoofdstuk in de Saab-soap is dat onze boomlange landgenoot volgens zijn criticasters een verblijf in de jari riskeert.

Gisteravond riep hij dat Saab het geld heeft om de salarissen van de werknemers te betalen, maar het niet doet, omdat Saab volgens de Zweedse wet eerst de schuldeisers (toeleveranciers) moet betalen.

Echter, Kronofogden, de deurwaardersorganisatie die in Saabs nek hijgt verkeerde in de veronderstelling dat er helemaal geen geld is Ze zeggen dan ook: “Het is niet Muller die gaat over Saabs geld, dat zijn wij in de huidige situatie en wij weten niet beter dan dat Saab geen geld heeft.”

Het zou natuurlijk kunnen dat het om geld gaat dat buiten Zweden op de bank staat, en daar kunnen de Zweedse instanties bij mijn weten niet bij. Volgens DFT is Saab zijn werknemers nog 11 miljoen euro schuldig. De laatste berichten uit Zweden zijn dat de vakbonden aanstaande dinsdag het failissement van het bedrijf aanvragen.

In het voorgaande wordt Muller verweten dat hij zich mogelijk niet heeft gehouden aan de wettelijke informatieplicht en incassoregels in Zweden, aangezien de deurwaarders nog geen geld hebben kunnen vinden. Een storm in een glas water?

P.S. Mocht je nog een leuk relatiegeschenk willen kopen voor een niet zo succesvolle collega, dan hebben wij nog wel een aardige suggestie.

UPDATE 19:00
Hans Ryberg (de baas van Kronofogden) heeft gepraat met het management van Saab en is tot de conclusie gekomen dat Muller niks strafbaars gedaan heeft.

Saab heeft geen geld, of in elk geval geen geld waar Kronofogden bij kan. Het lijkt Hans Ryberg dan ook zéér sterk dan Saab de salarissen zou kunnen betalen (zoals Muller claimt).

UPDATE 22:00 – Persbericht van Saab

Further clarifications made by Victor Muller in respect of salary payments

Zeewolde, The Netherlands, 9 September 2011 – In the past few days Saab Automobile AB’s CEO and Chairman Victor Muller has made statements that the company is in a position to make salary payments to its employees but would not be able to do so because of legal restrictions.58 reacties

Müller is en blijft natuurlijk een advocaat. Ga er maar vanuit dat hij snapt hoe dit werkt en er goed voor zorgt dat dit soort zaken goed geregeld zijn op juridisch gebied!

PS: om van het originele verhaal ‘Müller gaat misschien naar de gevangenis’ te maken is gewoon knap…
@Svenska_Aeroplan_AB: Ach, is die advocaat van oorsprong? Wist ik niet. Maar zelfs als ie dat is, dan is ie een Nederlandse advocaat. Je kan er niet zomaar van uitgaan dat ie de Zweedse wetgeving onder de knie heeft…

Om meteen te spreken van gevangenis is idd een beetje extreem. Dat gebeurt enkel in echt schandalige fraudegevallen, wat niet het geval lijkt afgaande op de ‘criminele’ feiten waarvan sprake…
@Esprit_de_Flandre: Klopt. Maar je mag wel stellen dat Muller hier bovengemiddeld interesse in heeft, dus er wel tijd en moeite in heeft gestoken om de basis van het Zweedse recht te weten, en dat hij ook bovengemiddelde moeite doet om alles legaal voor elkaar te hebben met Zweedse advocaten etc.
@joosthoeve: True. Plus er zullen wel een paar juristen op de loonlijst staan bij Saab…
@Svenska_Aeroplan_AB:

Het is nog veel kanpper hoe jij van ieder negatief/realistisch SAAB bericht weer iets positiefs kan maken.

Positiviteits goeroe of wat ?
@anakiet: update al gelezen? ;)
ik zag hem een dag of 2 geleden op het NOS-Journaal
en ik kan er alleen maar respect voor opbrengen

Go!!! Victor Muller
@Volvo940polar: Mooie woorden, weinig daden denk ik. Het kan allemaal natuurlijk verschrikkelijk tegenzitten voor ‘m. En ergens had ik ‘m het geld uit China ook best gegund, maar ik zou er niet gek van opkijken als het niet was gekomen. Daarnaast: Ook Spyker is nog nooit winstgevend geweest, dus veel vertrouwen had ik er al niet in. Ik ben benieuwd hoe Victor dit gaat aanpakken!
@Vanquish: Heeft hij niet voor Spyker een aantal bedrijven winstgevend gemaakt? Weet het niet goed hoor, want er heeft zich NOG ALTIJD niemand aangeboden om eens een deftige Wikipagina te maken over VM, ondanks het feit dat ik hier al meerdere keren een oproep heb gedaan. Serieus, die vent is zowat de enige ‘Ollander in de automotive spotlight, en SAAB wordt niet eens vermeldt op de NL-Wiki…

Nog maar eens proberen dan hé: Is er hier Iemand, gelijk wie zolang hij maar kennis van zaken heeft, die een Objectieve, Uitgebreide en door Feiten Onderbouwde Wiki-pagina kan maken van VM?? Al dat geroep hier pro en contra VM, daar heb ik weinig aan…
@Esprit_de_Flandre: de beste man is partner geweest bij een peperduur advocatenkantoor en nog wat dingen waarvan anderen slechts dromen. Een beter CV dan menig ander CEO of MKB “directeurtje”. Is uiteraard logisch dat de cynische, bittere Nederlander graag tegen VM kickt als hij op de vloer ligt. Anders durven ze immers niet. Het is overigens wel zo dat VM binnen de autobranche meestal geld verloor, maar goed, de beleggers die daar achter zitten kunnen zelf ook wel een inschatting maken of dat verstandig is. Sommige beleggers wagen gewoon graag een gokje. Kan je VM wel de schuld geven, daar zijn ze zelf bij.

Wat betreft woorden maar daden: laat Muller een boek schrijven over de laatste 10 jaar, dan heeft hij zo die 150 miljoen bij elkaar. VM IS een man van de actie.
@captainslow: Ok, copy-paste dat maar naar Wiki.

Dat van dat boek is eigenlijk nog geen slecht idee…
@captainslow: Bedankt, scheelt weer typen… ;). Hij heeft over Spyker trouwens altijd gezegd: hobby’s mogen geld kosten. Toch gek dat de grootste autofan van Nederland, die ook nog eens ‘zijn money puts where his mouth is’ vaak zo verguist wordt door de Autobloggers! Weinig autoliefhebbers hier blijkbaar…
@Esprit_de_Flandre: Goed punt. Is zoveel gezegd over Muller maar wat nou waar is en niet?? Weinigen die het weten…
Wat een geklets van die Kronovogden, die willen ook even belangrijk doen, hahaha. Die 11 miljoen klopt niet, gister vertelde Muller himself op de radio dat het om 8 miljoen gaat. Hoe dan ook, Muller is een held omdat hij alles doet wat hij kan om Saab te redden, niet dat ik Saab zo geweldig vind, maar het gaat om het principe, een kleine zelfstandige fabrikant móet een eerlijke kans krijgen…
Victor Müller afbeelden als crimineel! Respectloos man! *Sarcasme*
kijk eens aan ..
de lijkenrovers worden ongeduldig ..
allemaal aanspraak maken op 1 buit ..

kan ze geen ongelijk geven ..

tis gewoon zwaar kut om te wachten tot iets dood is om te kunnen roven ..
In de gevangenis wordt tie vast populair met dat kapsel.
@norge:

hoi .. Mike de Boer of Mari vd Ven ..

of wie dan ook echt mag zijn ..
Intelligent man met grootheidswaanzin, in lucky days geld gepakt, daarna alleen maar geld gekost. Man met topklasse kwaliteit die zich in de champions league begeeft… Mijn geld krijgt ie niet…
Domste was om met Spyker Saab te kopen. Dit mocht nooit gebeuren,
@The360box: soort grootheidswaanzin, die ook iedereen, behalve VM, onmogelijk leek
Je wil niet bukken voor Zeep, dat wil je echt niet :P. Wel erg veel moed van hem om dit allemaal te doen >> maar moed of niet advocaat of niet de crediteuren blijven jagen. Dit zou wel de laatste kuchje kunnen zijn van Saab
achzo, dus hij gaat voortaan door het leven als Victor M.
Als doorzettingsvermogen je eerder vrij krijgt is hij binnen no-time weer op vrije voetjes..
Allemaal nog maar afwachten natuurlijk, zoals alles bij Saab..
@dennisr: Na, ALS ie de bak in draait, dan gaat ie binnen een paar maanden in het management zitten…
Zal toch niet als je het journaal gisteren bijna overneemt.
Het dreigen met aangiftes is een klassieke tactiek van deurwaarders om mensen te intimideren. Omgekeerd wordt het nodeloos dreigen met aangiftes, beslagnames e.d. om je zin te krijgen door sommige rechters ook gezien als bedreiging en/of aantasting van de goede naam. Als meneer de deurwaarder verder geen bewijs heeft, moet hij zelf oppassen op zijn woorden.
UPDATE Hans Ryberg (de baas van Kronofogden) heeft gepraat met het management van Saab en is tot de conclusie gekomen dat Muller niks strafbaars gedaan heeft.

Saab heeft geen geld, of in elk geval geen geld waar Kronofogden bij kan. Het lijkt Hans Ryberg dan ook zéér sterk dan Saab de salarissen zou kunnen betalen (zoals Muller claimt).
http://ttela.se/ekonomi/saab/1.1354005-muller-inte-skyldig-till-brott
@robbie: Misschien moet meneer Ryberg eerst weerwoord halen en dan uitspraken doen? Dat lijkt mij de juiste en vooral beleefde volgorde. Bovendien, als Ryberg werkelijk iets kan bewijzen dan is hij verplicht dit aan te geven en dan zat Muller al op het politiebureau. Dus ik wist al dat er niks aan de hand was.
@robbie: Ik zei het toch??? De 38595946252849962735211379e storm in een glas water… Maarja, het heeft wel weer overal in de pers gestaan… ZUCHT!
@Svenska_Aeroplan_AB: wij zijn tenminste nog zo netjes om een update (zelfs 2) plaatsen. Wel zo netjes lijkt me.
Zag vanochtend weer een 9-5. Het blijft een prachtige, imposante auto die absoluut gemist wordt in het autolandschap. Door mij in ieder geval.

Ik gun Saab nog steeds om de omslag te maken en ergens geloof ik dat over 20 jaar dit behoort tot de rijke geschiedenis van Saab en dat je nog steeds het merk kopen kan.
@lemster: + 1: gewoon omdat ik het helemaal met je eens ben en hetzelfde hoop!
Ik ben nu al sinds begin 2010 op alle berichten over Saab positief aan het reageren… Vandaar dat ik het wijs besluit heb genomen om vanaf nu telkens dezelfde reactie te schrijven die gaat als volgt:

“Komaan Victor, yes you can!”
die kerel is een kruising tussen James May:
http://images2-telegraaf.nl/multimedia/archive/00653/victor_muller_spyke_653183d.jpg
En J.P.Balkenende:
http://static.autoblog.nl/images/wp2010/victor-muller-saab-factory.jpg

Bizar, want volgens mij is hij ook net zo intelligent als May, en kan hij ook net zo goed leiden als balkenende..
UPDATE 22:00 – Persbericht van Saab
Further clarifications made by Victor Muller in respect of salary payments

Zeewolde, The Netherlands, 9 September 2011 – In the past few days Saab Automobile AB’s CEO and Chairman Victor Muller has made statements that the company is in a position to make salary payments to its employees but would not be able to do so because of legal restrictions.
ah, ok.. dus het geld is er wel..
en we wachten weer af! :)
@dennisr: LOL, voor de zooooveelste keer. Robbiepedia? Hoeveel Saabberichten al dit jaar?
@Svenska_Aeroplan_AB: na 20 artikelen ben ik gestopt met tellen ;)
@robbie: Hahaha ja. Ik zei laatst al dat zelfs ik een overkill krijg… Kun je nagaan.
HET IS EEN SOAP… we weten gewoon niet hoe het af gaat lopen want victor is gewoon een goede goochelaar… kijken wat hij hierop gaat verzinnen
@bigcar: Ik denk een claim indienen voor smaad… Van 11 miljoen! ;)
@Svenska_Aeroplan_AB:

Het zou erg naïef zijn om te denken dat dit nog goedkomt toch? Geen productie, surseance aanvragen etc zijn meestal toch heel duidelijk. Waarom blijf je Robbie ervan beschuldigen Saab te bashen? Je begint een beetje op de Irakeze Minister van Oorlog te lijken ten tijde van de inval in Irak:)
@Benjamin1: Naïef? Ik volg de zaak gewoon zo goed mogelijk. Achter de schermen spelen nog 6713478139 dingen die ik weet en jij niet, en waarschijnlijk nog eens 3697869130348 die ik ook niet weet. Is een beetje te simpel geredeneerd dus!

Dat laatste slaat nergens op. Ik heb het met Robbie vaak gehad over de rol van de pers in het Saab-verhaal. De pers in het algemeen. Als je maar de helft van het verhaal kent, verdiep je er even in of reageer gewoon niet…
@Svenska_Aeroplan_AB: zijn er echt zoveel dingen over Saab die jij nog niet weet? ;)
Feit is, dat VM een zeer gedreven persoonlijkheid kent en daarmee velen dikwijls versteld liet staan….de reden dat hij redelijk nuchter blijft onder alle commotie, heeft te maken met zijn ondernemersinstelling; ‘some you win, some you lose’…persoonlijk vind ik dát aspect van zakendoen de grootste kracht achter VM. Wat je niet kunt houden moet je loslaten, wat je kúnt behouden…daar doe je alles voor. En dat hebben we de afgelopen periode mogen lezen; hij zat over de hele wereld om de 10 schoteltjes in de lucht draaiende te houden…chapeau ! Of in goed nederlands; klasse jochie ! XD
werknemers zijn ook schuldeisers, dus Zweedse wet bedien hen ook. anders
werknemers zijn ook schuldeisers, dus Zweedse wet bedien hen ook. anders
toch snap ik het ergens niet.

Hij wilde toch zo graag Saab redden?
Waarom betaalt hij de salarissen niet gewoon van zijn eigen geld ? Zijn geschat vermogen ligt toch ergens rond de 340 miljoen euro. Da’s dan toch een schijntje ?

Als ik dat vermogen had en Saab lag aan mijn voetjes, dan legde ik 100 miljoen in. Genoeg om Saab te redden en het vertrouwen op te schalen. Want welke CEO heeft nou ooit eens EV (eigen vermogen) in een automerk gestopt ?
@JaxDryke:

je redt er alleen nix mee ..

vriendjes kopen is harstikke leuk natuurlijk ..
maar voor je het weet blijven ze geld van je verlangen ..
Interessant nieuws: de Zweedse ambassadeur in China gaat dinsdag met de NDRC praten. Bron: SVT en Saabsunited.com

Ik zeg het al vaker: het verbaasde mij waarom de Zweedse regering niet meer doet om spijkers met koppen te slaan in China, terwijl er meer als voldoende aanleiding is. Ik denk dat hiermee de bonden ook de regering en Saab wederom wat tijd gunnen om de onderhandelingen af te ronden.
@captainslow:

het verbaasd mij dat nationale overheden zoveel bemoeizucht uitoefenen in deze zaak ..
@lincoln: Ik snap niet wat je bedoeld met bemoeizucht. Werkgelegenheid en een economisch klimaat waarin bedrijven kunnen floreren is een belang van de Staat. Het gaat hun regering dus ook niet of Saab als bedrijf overleeft, maar wat men kan doen voor de inwoners van Trolhattan. Ingrijpen in het juridisch proces mag de overheid sowieso niet (scheiding overheid en rechtbank, net zoals in Nederland). Maar ik zie geen enkel probleem met het versnellen van bureaucratie. Dus het losmaken van geld wat reeds wat beloofd. Dat is assisteren, niet de hand boven het hoofd houden.
@captainslow:

geen gezonde zaak als de overheid zijn belangen infiltreert ..
maar Hemfosa zal daar ongetwijfeld anders over denken ..

maw .. ik heb het vermoeden dat daar het “ongezonde” deel van het verhaal zit ..
@lincoln: Ik vindt de overheid anders nog behoorlijk terughoudend in het geval van Saab. Zweden zelf heeft Saab namelijk nooit gesteund. De EIB is wat anders dan de Zweedse staat. En het lijkt mij vanzelfsprekend dat men Saab niet voortrekt boven Volvo.

Met dit gesprek met de NDRC wordt ook gelijk duidelijk wanneer en of men die 250 miljoen gaat krijgen, ja of nee.
@captainslow:

ik heb te weinig kaas gegeten van dit soort processen ..
en verdenk elke partij van een dubbele agenda ..

wat dan ook logisch is .. want iedereen heeft een plan B ..
@lincoln: Als die ambassadeur praat met de NDRC zou best wel eens kunnen blijken dat er helemaal geen 250 miljoen klaar stond. Daarom zijn dat soort gesprekken dus erg interessant.
Nu weer bericht dat Geely (de Chinese eigenaar van Volvo) wel trek heeft in brokstukjes Saab, na faillisement. Ik weet niet of VM hun enthousiasme deelt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).