Dit is Lotus’ nieuwe 4.8 liter V8

Auteur: , 30 Reacties

Een dikke V6 in een Exige? Welja. Maar het kan groter. Nadat ze Toyota de deur uit hebben gewerkt pakken ze motorontwikkeling gewoon zelf aan. De volgende stap? Een hele dikke 4,8 liter V8, speciaal voor in de 2013 Esprit. Lotus leek geen grappen te maken toen het de intentie uitte om het de gevestigde supercar-orde moeilijk te gaan maken. Woop woop!

Zojuist trok Lotus via Facebook de lakens van deze forse powerplant. We weten nu hoe hij er uit ziet, nu willen we hem alleen nog horen. Lotus zelf is er enthousiast over, maar da’s een open deur: je zegt als restauranthouder ook niet dat je eten niet te vreten is. Hij schijnt echter ontwikkeld te zijn door degene die voorheen bij AMG verantwoordelijk was voor de techniek. Hij heeft daar o.a. de 6.2 liter V8 ontwikkeld. En dat belooft veel goeds.

De voorlopige specs: een blokhoek van 90 graden, een cilinderinhoud van ca. 4800cc, en een vermogen van meer dan 570 pk @ 9000rpm (dat klinkt me als 458 in de oren), en meer dan 620 pk in turbo-uitmonstering voor de R-modellen. Wat er daadwerkelijk van waar gemaakt gaat worden leren we in de loop der tijd, evenals hoeveel er van het Esprit concept, zijn eerste ontvanger, overblijft.30 reacties

En dat allemaal in een licht sportwagentje?

Leuk voor op het circuit!
@royd: De oude wogen zo’n 1300kg, wel licht maar niet zoals de elise, exige enzo.
@royd:

Die wordt nu vanzelf zwaarder…
Kijk, dat is nog eens vooruitgang, lekker bezig Lotus! :)
@Ruben00:

Dat wegen ze nog steeds hoor…
Ik ben wel benieuwd naar de turboversie. Wat ze hebben kunnen doen mbt toerenbereik en gasrespons. Zijn daar geen amateurs bij Lotus dus zou best wel eens iets heel fijns kunnen worden.
woopwoop! dat de heren sportwagenfabrikanten nog maar lang door mogen gaan met het doorontwikkelen van atmosferische blokken :D
nice. die wil ik wel lepelen in mijn E36 ;) zal denk ook wel een licht blokje worden lotus zijnde…
Damn! Nice! Altijd respect voor sportwagenfabrikanten die hun eigen motoren ontwikkelen!
570 pk voor de atmosferische versie.
620 pk voor de turbo.
Da’s geen fors verschil…

Wel een leuk blok!
@ramshoek:

Het moet nog rijdbaar blijven, je kunt “makkelijk” 700pk eruit trekken. Maar dan wil ik niet weten wat voor turbo-lag je krijgt.
@jack_abarth: Dat is natuurlijk ook zo, maar dan nóg vind ik het niet zo super veel, maar er staat dan ook ‘meer dan 620pk’ dus we weten ’t nog niet. :)
@ramshoek: 50pk jonguh, daar kun je wel 2 volkswagens mee aandrijven!

Vergeet niet dat ze nog wat pk’s over moeten hebben om wat speciale versies te maken, in 2020 ;)
@ramshoek: Ik gok dat het verschil tussen de N/A en de turbovariant ook niet zozeer zit in het piekvermogen, maar meer in de vermogensopbouw. Die turbovariant heeft waarschijnlijk (heel) veel koppel bij lagere toerentallen, terwijl je dan n/a blok altijd flink door zult moeten halen om er de gang in te houden.
Nice! Maar wat weegt ‘ie? Ik bedoel voor een merk als Lotus is dat eigenlijk de belangrijkste eigenschap (toch?).
Eigenlijk had ik verwacht dat ze een ‘Hayabusa V8’ zouden gebruiken. Kleine motor, weinig gewicht, veel kracht en relatief goedkoop. Radical gebruikt ze onder andere.

http://www.h1v8.com/
@jelmer: Da’s een heel mooi blok, maar volgens mij wel met relatief weinig koppel. Daardoor heel geschikt voor een ultralight als de Ariel Atom, maar minder voor wat zwaardere auto’s.
@dondeboer: En moet ook na 30 uur doortrappen gereviseerd worden in de Radical. Niet echt voor een auto die ook op de weg gebruikt wordt.
Sm0keGun via Android app
die lotus (opel/vauxhall) omega was wel een staaltje kunst hoor … 377 pk in die tijd en toen ook werelds snelste sedan …
Wat een prachtfoto. Ergens in een hoekje van de fabriek…
@Esprit_de_Flandre: een tonnen kostende proefstand bedoel je?
@mashell: And yet… Ugly.
Lotus heeft al een eeuwigheid geen motor meer gemaakt. Hebben ze dit klusje net als McLaren aan Ricardo uitbesteed, zou wel zo verstandig zijn.
@mashell: Maar dat betekend niet dat ze de kennis niet meer hebben of niet meer ‘bij’ zijn.

McLaren heeft zelf geen motoren gebruikt, maar gebruikte motoren ontwikkeld door BMW en Honda.

Lotus bouwde en modificeerde zelf motoren.
Die kennis en know-how is gewoon in Norfolk gebleven, en zoals in het artikel staat ook van buiten aangetrokken (o.a. Die gast van AMG).

Ik vind het wel een beetje jammer, ik begon net te wennen aan het idee van een Lexus LF-A motor.
Maargoed, het zal wel weer een pareltje worden..
@mashell: Of ze hebben een Proton-draaiertje genomen, en het wat gekieteld…
@mashell: Lotus Engineering heeft enkele jaren geleden nog motoren ontwikkeld voor Proton en ze hebben twee jaar geleden nog een tweecilinder onthuld die als range extender gebruikt kan worden.

Daarnaast zal die dude van AMG ook nog wel de nodige kennis meegenomen hebben.
@robbie:
Heeft Lotus ook niet het patent op de variabele verbrandingsruimte?

Anyway, kennis zullen ze genoeg hebben want ze gaan ook al motoren leveren aan Indycar-teams volgend jaar.
Lotus = stoer ..

althans .. was friemel-meuk .. wordt stoer ..
570 pk… Was dat ook niet het aantal dat de Ferrari 458 heeft?? Ben benieuwd of Lotus het wel lukt om ook niet door Nissans ingehaald te worden…
moter is nu wel in orde (denk ik), maar toch vind ik die wagens niet echt mooi, als lotus daar iets aan zou willen doen.. zoals verdwijnen van de markt ofzo ? :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).