Jaguar bouwt eigen motorenfabriek in Engeland

Auteur: , 26 Reacties

Een tweede jeugd voor de Britse auto-industrie? Behalve CPP dat flink investeert in eigen land is er natuurlijk ook nog Jaguar Land Rover (JLR) dat onder zijn nieuwe Indiase management kwistig gas geeft. En ook JLR houdt de zaken netjes op het eiland, want het gaat een kakelverse motorenfabriek opzetten in Wolverhampton, goed voor 750 nieuwe banen (bovenop de al bestaande 19.000 in het VK).

Met de komst van de fabriek is een investering van zo’n 355 miljoen pond gemoeid (ca 400 mln euro). In de plant zullen V6’en (benzine en diesel) en V8-blokken worden gemaakt, maar zeker ook toekomstige viercilinders (“a family of all-new advanced technology low emission 4-cylinder JLR petrol and diesel engines”). JLR ontkomt evenals de rest van de wereld niet aan de downsizing-trend. Ik gok dat het bedrijf wel wat Europese subsidie opstrijkt voor het kiezen van de locatie, die niet tot het meest welvarende deel van het VK behoort. Om eenzelfde reden plaatsten BMW en Porsche in het verleden ook grote faciliteiten in Oost-Duitsland (Leipzig e.o.).

JLR fotomoment

Wellicht kunnen jullie je de Top Gear-aflevering nog herinneren waarin de heren door een desolaat verlaten auto-landschap trokken. Deze ontwikkeling geeft weer een beetje kleur aan de Britse auto-industrie. Bovendien produceren Bentley en Rolls-Royce ook nog steeds in het VK, speelt Caterham (inmiddels onderdeel van Team Lotus) nog mee, heeft ook Morgan nieuwe plannen (met de nadruk op plannen), en heeft ook Aston Martin Gaydon nog (hoewel er daar wel eens een klap op gegeven mag worden).

Maar u ziet het: de afhankelijkheid van derde partijen door de Britse industrie neemt af. Lotus ontwikkelt eigen motoren, en ook JLR maakt zich verder los van Ford door zelf te gaan ontwikkelen. Kost wat, maar dan sta je wel op eigen benen. De V6 die in de C-X16 ligt is volgens mij ook een eigen motor die ze willen gaan ontwikkelen. Voor de gelegenheid kwam politicus Nick Clegg ook even opdagen voor een fotomoment.

Nick Clegg26 reacties

Goed bezig! Het merk wordt in ere hersteld!
@mrbones: dankzij meneer tata! ;)
@bigcar: Ja mooi om te zien hoe een voormalig gekoloniseerd land nu eigenaar is van een deel van de industrie in Engeland
@mrbones: hadden die britten maar op hun industrie moeten passen, eigen schuld, dikke bult! ;)
Die fabrieken waar top gear langs ging waren idd helemaal verwoest om het zo maat te zeggen, maar ze kwamen ook in 1 die nog in gebruik was, of nog als opslag plaats werdt gebruikt iemand die nog weet welke dat was?
@meneersander: Ik dacht die van TVR
@meneersander: Was die van TVR, daar waren ze kort na het faillissement. Er stond nog een TC350 volgens mij en lagen er een aantal mallen van oudere modellen. Dit is in Blackpool
@meneersander: De fabriek die nog in gebruik was is die van Lotus daar kwamen ze samen voor de eerste challenge ivm Hammond’s Lotus Elan
Redelijk domme move van een stelletje grenzeloze optimisten.
Of ze willen ons belasting geld legaal opstrijken dmv subsidies.
Luxe merken als LR & Jaguar zijn zeer conjunctuur gevoelig en waarom zou je zelf in vredesnaam een V6 Diesel gaan ontwikkelen als PSA een van de aller aller beste V6 Diesels (HDI) op de plank heeft liggen?
@desjonnies: Hoe kun jij nou zeggen dat het een domme move is? Een vrij domme opmerking.
Het is juist erg begrijpelijk. Jaguar en LR hebben een hele riedel nieuwe modellen danwel upgrades op de planning staan. Die auto’s moeten zuiniger en sterker. Imago technisch is het funest om bij PSA te shoppen voor dieseltjes. Daarnaast doen de merken het momenteel financieel erg goed. En hebben ze een suikeroompje genaamd Tata. Reden genoeg om er zelf een te ontwikkelen.

De stelling dat luxe goederen conjunctuur afhankelijk zijn is ook onzin. Kijk naar het grootste luxeconcern ter wereld LVMH. Deden het in de crisis een stuk beter dan andere bedrijven. Hetzelfde geldt voor Ferrari die nauwelijks iets merkten van de crisis wat omzet en winst betroffen. Daarnaast hebben zelfs geplaagde merken als Aston, Lamborghini en Bentley in Azie en India dubbele groeicijfers laten zien, in het midst van de crisis ja. En laat nou net het Indiase Tata eigenaar van Jaguar en LR zijn…
@raphael:
TaTa man een suikeroompje? 1 van de meest keiharde businessmannen die er zijn, weet in een teloorgaande globale staalindustrie een imperium op te bouwen.
Noem me maar de Kees de Kort van autoblog, op korte termijn zieltjes winnen door banen te creƫren, dan subsidiepotten leegroven.
Precies wat ene mijnheer DeLorean ooit heeft gedaan.
Verder spelen Jaguar en LR, behalve de RR in dezelfde league.
De LR Disco 4 is momenteel zo mooi en goed gemaakt (en heeft de PSA V6 Diesel) dat ik geen reden zie om er een RR voor te kopen, behalve voor de bluf.
De RR is er bij de laatste face-lift opachteruit gegaan, de kenmerkende horizontale RR grille is vervangen door een RR Sport grille.
Ze zijn daar echt niet op alle vlakken goed bezig.
@desjonnies: Die keiharde bizznizz-man weet echter ook dat een Jaguar met een Britse motor beter verkoopt dan met een Indiase motor. Dat is meer ‘premium’. Belachelijk eigenlijk, maar het is zo. Daarnaast kunnen ze de Brits-ontwikkelde motoren ook gaan produceren in India, voor Tata’s modellen. Als Tata een grote luxueuze sedan neerzet, met een Jaguar-motor in, is dat weer meer ‘premium’. Ik zie in de vrij nabije toekomst zelfs Tata’s in Europa geproduceerd worden…
@Esprit_de_Flandre: ja maar aan de andere kant houd meneer tata wel veel afstand tussen zijn bedrijven onderling. meneer tata wil gewoon dat JLR over 10 jaar op hun eigen benen kunnen staan. veel autofabrikanten produceren toch hun eigen motoren (daimler, VW, BMW etc) dus waarom JLR niet? (moet meneer tata gedacht hebben

die man zij zelf ook: jullie krijgen veel middelen tot je beschikking, maar daartegenover wil ik wel dat jullie over lange termijn (goede) winst maken. en met lange termijn bedoelt hij 7 tot 10 jaar. (bron = die gast van jaguar op bnr autoshow)
@bigcar: “veel autofabrikanten produceren toch hun eigen motoren (daimler, VW, BMW etc) dus waarom JLR niet?”

Omdat JLR klein is. Zeker in vergelijking met de andere die je opsomt. Tegenwoordig moet je het hebben van samenwerkingen en gedeelde tech. Zelf BMW bouwt samen met PSA motoren, Daimler met Mitsubishi en Renault, en VW heeft 8 merken waar ze hun blokjes in kwijt kunnen. Een motorenfabriek voor JLR is dus niet echt logisch. Vandaar ook dat ik denk dat Tata binnenkort in Europa auto’s zal produceren. Importheffingen worden vermeden (zie Toyota, Nissan), en dan wordt die motorenfabriek een uitstekende voorzet…
@Esprit_de_Flandre: dan wordt het dus tijd dat JLR een grot merk word. ze waren / zijn misschien onbetrouwbaar, maar zo’n bak koop je immers omdat het mooi is! (als het dan nog een beetje vooruit komt, is het mooi meegenomen!) :)
@bigcar: Liever niet te groot. BMW is groot dankzij ‘goedkope’ 3 en 1 reeksen. Maar of het het merk leuker maakt? Dacht het niet. Een Jaguar ter grootte van een Golf? Nee, dank u…
@Esprit_de_Flandre: ik weet het niet, gemengde gevoelens: je wilt bij JLR toch meer een stukje exclusiviteit / luxe, iets dat niet bij andere merken zit (zoals de motor)…
@bigcar: Die exclusiviteit bereik je juist door NIET auto’s ter grootte van een Golf te produceren, zoals BMW met z’n 1. Daarnaast worden in die kleine, ‘goedkope’ modellen ook altijd motoren gedeeld, net om het goedkoop en winstgevend te houden…
@desjonnies:

nou nou ..
DeLorean had totaal geen binding met dat eiland ..
behalve een eenzijdig financiele dan ..

Tata heeft zoals elke invloedrijke Indier wel een sterke band met GB ..
en net effe teveel belangen om er een zooitje van te maken ..
super! laat die merken maar mooi zelfstandig verder gaan :) klinkt toch beter dan dat het van Ford is he..
Ook al ben ik wel fan van Ford :mrgreen:
@dennisr: uhm…ik weet niet of dat zo`n goed idee is…
jaguar heeft investeerders nodig en Tata brengt zijn grote bijdrage bij ;)
@jaguarsaab: Uhm, Jaguar is van Tata.
Meerderheid in aandelen, zo is Porsche nog niet van VW, VW bezit 49.9% van Porsche.
leuk .. een gesubsidieerde assemblage hal ..
noemen ze ook wel een “sociale werkplaats” ..

no way dat een man van het postuur Tata productie gaat draaien in GB ..
Het gaat goed met Jaguar!
Ontwikkelen doet en deed Jaguar altijd al!!
Ford had alleen de deal om deze motoren in elkaar te zetten, dat is heel iets anders!!
AB lees de geschiedenis eens goed.
Nu nog hopen op een rr sport met een diesel-turbo- V8… Liever een turbo dan een supercharger… ;)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).