Rijtest en video: Audi A5 facelift

Auteur: , 38 Reacties

Met een kleine facelift vernieuwt Audi in één klap zes modellen; tenminste als we de drie carrosserie varianten (coupe, cabriolet en vijfdeurs Sportback) en de drie types S5 allemaal mogen meetellen. Reden genoeg om de kap van een cabrio er af te gooien voor een zonnig rondje in Zuid-Spanje.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Gelukkig is het uiterlijk niet radicaal veranderd, aan de achterzijde zal het zelfs moeite kosten om de wijzigingen te spotten. Voor Nederland zijn xenon lampen standaard geworden en daarmee krijg je ook meteen standaard LED-achterlichten. De pitjes zijn wat rechthoekiger geworden, aldus Audi. Nog mooier is de quote over de achterbumper: “The bumper has likewise undergone changes.” Er zit dan ook niets anders op om een A5/S5 met nieuw kenteken proberen in te halen, want aan de voorzijde zijn de vernieuwingen wel duidelijk.

Audi A5 facelift

De koplampen volgen de laatste Audi trend qua vormgeving en daardoor mocht ook de voorbumper meegenomen worden in de restyling. De luchtinlaten zijn groter en de single frame grille is nu herkenbaar aan de diamant-vorm. Aldus Audi dan, want ik zie er eerder een muffin in. Dat klinkt wat minder premium, dus die beschrijving heeft het persbericht niet gehaald. Geen wereldschokkende aanpassingen, maar dat had de A5 ook niet nodig.

Geen bericht gaat bij Audi de deur uit zonder dat er gevleugelde woorden over het verbruik in staan; zo ook bij de A5, met de facelift zijn de verschillende varianten tot 22% zuiniger geworden. De grootste winst is bovenaan het gamma behaald: de S5 Coupe gebruikte nog de heerlijke atmosferische 4,2 liter grote V8, maar die heeft het veld moeten ruimen voor een 333 pk sterke en aanmerkelijk zuinigere supercharged 3.0 TFSI. We zullen de V8 brul missen, hoewel Audi zeker een acceptabel geluid uit de V6 van de S5 heeft weten te halen.

Audi A5 facelift

20% bijtelling
Leuker wordt het met de 1.8 TFSI. De instap-A5 heeft definitief alle lulligheid van zich af geworpen. De stevig vernieuwde viercilinder heeft 170 pk (+10 pk) en 320 Nm aan koppel wat beschikbaar is tussen 1400 en 3700 tpm. De sprint naar de 100 duurt dan ook maar 7,9 seconden en de topsnelheid is 230 (eg wel) km/u. Niets om je voor te schamen als berijder van een instap-A5. De A5 Coupe en Sportback gaan we met 1.8 TFSI zeker vaker zien op de Nederlandse wegen, want die beide versies hebben een CO2 uitstoot van 134 gram per km (een daling van 21%!) en daarmee vallen ze in het 20%-bijtellingstarief.

Audi A5 facelift

Op zich is het bijzonder dat Audi kiest voor de 1.8 TFSI en niet voor de 1.4 TFSI die tenslotte ook 170 pk kan leveren. Toch haalt de A5 lagere CO2 emissies dan stalgenoot Passat met 1.4 TFSI. Audi heeft daarvoor de complete trukendoos aan technologie opengetrokken, zoals coating met minder wrijving voor de cilinderwanden, gestuurde werking van de oliepomp en lichtere en nu in lagers draaiende balansassen. Echt bijzonder is de manier van brandstofinspuiting: onder deellast wordt indirecte injectie (inspuiting aan het eind van het inlaatspruitstuk) gebruikt waardoor intensieve wervelingen ontstaan die voor een betere verbranding zorgen. De directe injectie functioneert bij het starten en kent nu een van 150 tot 200 bar verhoogde inspuitdruk. Met dank aan deze geavanceerde manier van inspuiting voldoet de 1.8 TFSI al aan de Euro 6-emissienorm die pas in 2015 van kracht wordt.

Audi A5 facelift

Kritiek
Een volledige lofzang voor de nieuwe A5 kunnen we helaas niet maken, want niet alles is zoals het hoort. De versnellingsbakverhoudingen van de handgeschakelde varianten (zoals de 1.8 TFSI) zijn lang, heel lang zelfs. Met de 2.0 TFSI (die in Nederland voorlopig alleen met S-tronic bak komt) tikte we in de derde versnelling 180 km/u aan. Heerlijk voor snelwegsprints, maar de keerzijde is dat de viercilinder bij haakse bochten in de tweede versnelling wel erg laag in de toeren hangt. Zowel de 1.8 als de 2.0 TFSI hebben een heerlijke koppelkromme, maar bovenin het toerengebied is de punch nog krachtiger.

Audi A5 facelift

Eén van de kritiekpunten op de A5/S5 was de besturing, maar Audi heeft deze voor de facelift aangepakt. De elektromechanische stuurbekrachtiging zorgt er zelfs voor dat bij rechtuit rijden 0,3 liter per 100 km wordt bespaard. Helaas is het duidelijk te merken dat een laag verbruik de voorrang leek te hebben op fijn stuurgedrag: de besturing mist gevoel, varieert tussen licht en zwaar en is daarmee een tikje onbetrouwbaar. Het wordt beter op het moment dat je er echt voor gaat zitten en de A5 de sporen geeft. Echt DRAMATISCH (in hoofdletters ja, en ook nog vet: DRAMATISCH) wordt de besturing als het optionele Audi active lane assist is gemonteerd. Het systeem stuurt zelf bij mocht je buiten de lijntjes dreigen te rijden. Het is absoluut veilig, maar de combinatie van variërende bekrachtiging en een zelf bijsturende auto is ronduit irritant. Bestel het dus niet. Echt niet, je krijgt er absoluut spijt van.

Audi A5 facelift

De matige besturing is extra zonde, omdat de rest van de rijeigenschappen prima in orde zijn. Als voorwielaandrijver heeft de A5 op de limiet (uiteraard) de neiging te ondersturen. De balans van de Quattro versies is nog leuker: er gaat altijd kracht naar de achterwielen en onder gladde omstandigheden is de A5 nog te verleiden tot een achter- of vierwiel-drift. Alle motoren zijn ook krachtig genoeg om de koers van de A5 met het gaspedaal te beïnvloeden. Ook het veercomfort is prima, zelfs met “sportief” S-line pakket worden de meeste hobbels lekker weggefilterd. Zeker de Quattro uitvoeringen zijn auto’s waarmee je in “real-life” situaties op bochtige wegen makkelijk hoge gemiddeldes haalt, een A5 met Quattro boezemt vertrouwen in.

Optioneel kunnen de Quattro’s worden uitgerust met het sportdifferentieel die de krachtsverdeling tussen het linker- en rechterachterwiel kan sturen. In goede Audi traditie is de optielijst uitgebreid en lang. Net als bij A6 t/m A8 kan er nu ook Google-maps navigatie worden besteld die gebruik maakt van een GSM dataverbinding om de laatste satellietfoto’s binnen te halen. Daarmee kan overigens de grappige situatie ontstaan dat het kaartmateriaal een bepaalde weg nog niet kent, maar het op de foto’s duidelijk is te zien liggen. De 3G verbinding kan ook worden gedeeld via WIFI zodat passagiers op hun iPads, laptops en smartphones kunnen internetten.

Audi A5 facelift

TDI’s
Natuurlijk levert Audi ook diverse diesels in alle carrosserievarianten, de instapper is de al zeer potente 177 pk sterke met handgeschakelde zesversnellingsbak. De 3.0 TDI is er met continu variabele transmissie (Multitronic) met 204 pk, terwijl de 245 pk 3.0 TDI een S tronic bak heeft met dubbele koppeling. Voor alle prijzen verwijs ik je naar Autowiki, maar instappen kan al voor € 39.345,-, daarvoor rijd je de Audi showroom uit in een A5 Sportback 1.8 TFSI 170 pk met handgeschakelde zesversnellingsbak. De Coupé met deze motorisering is er vanaf € 39.400, de Cabriolet vanaf € 46.800. Helaas heeft de dakloze variant geen 20% bijtelling, maar zowel de Sportback en de Coupe met 1.8 TFSI wel. Dat gaat Audi geen windeieren leggen, vooral omdat de A5 zelfs in de basisuitvoering en na de facelift een begeerlijke auto is. Filmpje!

Voor uw klik- en kijkplezier hebben we ook nog een mega-gallery met 208 foto’s van alle carrosserie varianten, diverse kleuren, verschillende versies, interieurs en details voor jullie. Speciaal omdat we echt heel veel van jullie lieve bezoekers houden. Klik maar een eind weg dus.38 reacties

Mwah, de 20e A5 test. Geen interesse! Wel weer rood! Trendy!
Schitterende auto, maar inderdaad aardig weinig wijzigingen.
De besturing is dus aangepast, maar uiteindelijk alleen maar slechter geworden. Nou lekker gedaan dan door audi.

ps. die mensen die net een rs5 gekocht hebben zullen wel balen, want die gaan nu echt lekker afschrijven.
@BMW_Li: gelukkig zijn de pre-facelift A5/S5/RS5 aan de voorkant een stuk mooier, en die blijven dan ook goed zijn waarde houden
Dus nu weten we nog steeds niet hoe de 1.8tfsi werkelijk rijd.. (wat toch het belangrijkste van de facelift is)
blijft een gave bak, zelf liever de coupe :) en mag wel wat meer geluid.. :)
Geef mij maar een dikke 3 serie cabrio, lijkt wel vette faggot car.
* steekt spontaan vinger in keelgat *
@Punk: een 3serie cab lijkt vrouwelijker (zonder m paket) dan een audi..
@Punk: Pff a5 is veel mooier dan de 3 serie, en al helemaal qua interieur
@autobart: pfff deze faudi is gewoon uber! Had niks anders verwacht. Lekker toeren in de beste cabrio die er is.
Kijk die voorlichten dan Hh, gewoon een A4 cabrio.
@The360box:
Dat is het in principe ook…
@The360box: lol mr obvious :)
Schitterende dingen die A5; veel sierlijker dan een E-coupe
Of 3-serie coupé;

En standaard xenon! Jaja; vind ik wel zeer royaal van Audi, doen ze goed.
He Wouter, dat grijze borsthaar past goed bij je grijze kapsel :-)
Lekker bakje! Niks 20% bijtelling, gewoon altijd de V6 met quattro nemen! Wouter legt hier prima uit waarom.
Kosten heel duur? Kom op jongens… Even die stoffige diploma van de middelbare school bekijken. Wel een gaaf ding verder! Rood staat hem goed.
@tvme: Nooit gehoord van een grapje? En de spellingregels staan niet op je diploma volgens mij.
Doe een onopvallend en anoniem vreugdedansje lease rijdend Nederland!
behalve de ledjes is er ad buitenkant bitter weinig verandert

gelukkig krijg je een stuur en wielen als je een audi koopt, al de rest is bijbetalen bwa
De badkuip topic was toch al geweest ? Ohja nu is het rood gespoten. Coupe is wel een lekker ding.
@norge: Waarom kan norge nog op topics met VAG-auto’s reageren?
@autobart: waarom niet ?
@autobart: Ja waarom niet?
Dubsteb nummer staat niet in Itunes :(
@Kvgorp: kan hem ook nergens op youtube of google vinden. :(
@reinier73: ik vond hem wel ergens waar ik hem kon steamen. Don’t worry enkel het bass lijntje is leuk de rest zuigt zwaar.
Nee, naar mijn mening heeft de facelift niks goed gedaan..
Is als cabrio echt ongelooflijk prachtig…
Audi A5 heb ik niet zoveel mee, maar de Audi A7 vind ik prachtig
Ja ik dacht al; huh? Een 3L V6 T in de nieuwe A5? Maar later werd het duidelijk; schitterende auto overigens!
ik vind het geen lelijke auto maar ik vind hem best wel saai.
Heb de facelift in Frankfurt gezien: voorkant totaal niet in balans, oude is mooier. Interieur en achterkant prima (maar ook nauwelijks gewijzigd). Hopelijk komt er een Google/online upgrade voor de “oude”.

Over het verbruik: 1 en al marketing onzin van Audi. Heb zowel S4 als S5 met V8 gereden, en die waren in de praktijk(!) zuiniger dan de V6T in de nieuwe S5 (cabrio). Sterker, beter dan 14 liter/ 100 km lukt niet met die V6T als je wat doorrijdt. Dat haal ik zelfs met mijn Britse V8 nog. Op vele Audi fora (NL, US, D) wordt hierover geklaagd, maar Audi blijft de V6T aanprijzen vanwege zijn zgn goede verbruik…..geef mij de V8 maar, beter geluid EN beter verbruik in de praktijk! (gelukkig wordt in December de RS5 cabrio met V8 gepresenteerd!)
Hoezo ga je zo’n zware auto (CABRIO?!) rijden met een f*cking 1.8? Dat is vragen om slurpen & slijten…there’s no replacement for displacement, zeggen de Amerikanen dan.

2.0 Is minimaal hier, sorry.
Ham ik zit volgende week in zuid Spanje. Waar zijn jullie geweest?
vind die hele wagen maar niks, cabrio’s zijn sowieso gay, dus.. (liever van audi: een a8 W12 :) )
Zo zeg ik kan niet geloven dat dit slechts een facelift is. Ze hebben toch niet ook nog eens de onderhuidse ontwerpfout in de poitionering van wielen – aandrijfassen – aandrijflijn er nu ook eindelijk uitgehaald? Het zou schrikken zijn als er ineens vering in een audi gezet kan worden zonder dat dit direct tot problematisch weggedrag leidt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).