Suzuki zoekt ruzie met Volkswagen

Auteur: , 58 Reacties

Suzuki heeft er tabak van. Als Volkswagen graag ruzie wil zoeken over de dieselmotoren die Suzuki bij Fiat wil inkopen, dan kunnen ze het krijgen ook. Ze eisen officieel excuses voor Volkswagens aantijgingen van contractbreuk. Reputatie is big in Japan.

Suzuki heeft in een open brief officieel excuses geëist van Volkswagen voor de reputatieschade die het merk heeft opgelopen. Suzuki is van mening dat Volkswagen niet mag stellen dat Suzuki haar contract met VW breekt door bij Fiat te gaan shoppen voor dieselmotoren. Volgens Suzuki is alles gedaan om uit de schappen van Volkswagen motoren te vissen, maar de Duitsers konden niet aan de eisen van Suzuki voldoen en dus is uiteindelijk na het afronden van enkele formaliteiten tussen VW en Suzuki begin dit jaar gekozen om bij Fiat te gaan shoppen.

Suzuki gebruikt het relletje nu om wat opgekropte frustraties te lozen, zo lijkt het. Volgens hen is het belang van VW in Suzuki van 19,89% een “ball and chain” voor Suzuki. Hun management zou door de deal niet meer onafhankelijk genoeg zijn. Suzuki’s CEO Osamu Suzuki is ernstig teleurgesteld en eindigt het statement met de volgende zin:

“I think you can share my view why Suzuki would like to dissolve partnership and cross-shareholding relationship with Volkswagen AG.”

De volledige verklaring van Suzuki is hier te lezen. Suzuki heeft Volkswagen een ultimatum gesteld voor de excuses: op 30 september moeten die in the pocket zijn, en anders… Ja, wat anders eigenlijk? Schadevergoedingen? Rechtszaken? Of gaat Volkswagen het gejammer van Suzuki gewoon afkopen?58 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Suzuki had ver van te voren al kunnen weten wat VW allemaal in huis had… Ga er dan ook niet mee in zee! Lutsers!
@RickB: Ik wou dat dat waar was. Wat je koopt is niet toegang tot het bestaande onderdelenaanbod, maar deelname aan de ontwikkelingsprogramma’s (en gebruik daarvan).
En wat VAG riep, drie / vier jaar terug, was dat ze groot gingen worden in kleintjes. Ze begonnen aan wat nu de Up! wordt, hadden de mond vol van nog zuiniger projecten dan de 3L, zouden écht aan de slag met hybride, dat soort dingen.
In plaats daarvan gaat alle aandacht naar het topsegment, en komt er geen vernieuwing aan de onderkant. Of je moet de 3-cilinder 60pk in de Up! wereldnieuws vinden…
Echt alle reviews en tests geven aan dat de lichtste Fiat-diesel stukken beter is dan die van VAG.
En Fiat is in lichte benzine-motoren een lichtjaar voor op VAG. Kiest u maar: een 2-cilinder twinair van 80 pk en 95g/km of toch de 3-cilinder van 60 pk en 136g/km?
Bovendien wordt die twinair techniek straks ook op diesels geschroefd. Bij VAG blijft het eng stil…
Dat VAG stil zou staan, en Fiat door zou breken, dat was toen niet voldoende zichtbaar.
Is er dan iets mis met VAG-techniek? Nee, dat valt wel mee. Ze bouwen leuke diesels van 160 – 300 pk. Maar wat moet Suzuki daarmee?
@mout: “een 2-cilinder twinair van 80 pk en 95g/km of toch de 3-cilinder van 60 pk en 136g/km?”

Wow, groot verschil.
@Esprit_de_Flandre:

80 pk tegen over 60 is een verschil van 1derde voor de 60 pk motor en dat met 1 cilinder minder en minder uitstoot.
nu jij.
@besaram: Inderdaad. Bekijk het eens anders:

40 pk per cilinder of 20 pk per cilinder!
@baasbas: Is dit een reply geworden?? Eh, oeps..?
@besaram: Ok, nu ik.

Ik bedoel het niet sarcastisch. Ik bedoel letterlijk: “Wow, groot verschil.” ;)
@mout: een lichtjaar is een eenheid van afstand, niet van tijd…
@koenmb:

Dan ligt hij toch met “afstand” voor op VW…
@RickB: wat is een Lutser..
@Poll: Loser + Prutser = Lutser
-edit: check, thanks-

On topic: dit is natuurlijk een slimme strategie van Suzuki om VW te bewegen de hele toko over te nemen.
Volgens ingewijden was de kous voor VW al af met de mededeling van Suzuki dat ze er uit wilden stappen. Toen belde Suzuki met VW, waarop Winterkorn in het gesprek aangaf niet te snappen wat het probleem van Suzuki was.

Hierna heeft Winterkorn de hele situatie nog eens omschreven, maar het knelpunt was nog steeds een raadsel voor de Duitser. Waarop hij het gesprek beeindigde met: dus wat is precies je probleem, Suzuki?

En toen gingen ze toch een partij over de zeik daar in Japan…..
Eerst een beetje gaan neuzen in de schappen bij Volkswagen en dan kopen bij Fiat. Blijven stiekem volk die japanners… remember Pearl Heabor!
Don’t worry Mr Suzuki, these gentlemen will take care of your problem:
http://www.realultimatepower.net/ninja/ninjaparty.jpg
@sir_smokalot: Nice, een foto van 18 ninjas.
@ricardo: je vergeet de drie onder het stenen bankje.
@CasperH: Yeah right, die “drie” onder het stenen bankje.
VAG is sinds 2000 wel ongeveer marktleider obesitas. Modellen worden niet alleen zwaarder (hebben meer merken last van), maar van elk type komen er zwaardere afgeleiden. Allroad, SUV, klapdakjes, MPV, LWB’s, armoured, of simpelweg heel zware motoren en bakken.
Tenslotte is er uitbreiding aan de bovenkant van de markt (ja, er komt zelfs van de geflopte Phaeton een opvolger), maar laten ze aan de onderkant grote gaten vallen (nu eindelijk de Up!, 6 jaar na de PSA/Toyota drieling. En dan nog is ie groter).
Voor een Suzuki dat op de Kei-markt actief wil zijn, schiet dat helemaal niet op.
@mout: Pheaton is niet geflopt als je het Chinees bekijkt. Daar is potentieel voor die auto, vandaar dat ze er een nieuwe maken ook. Als PSA zo’n grote luxe-bak in China lanceert, kan VW natuurlijk niet achterblijven…
@Esprit_de_Flandre: Nieuwe Phaeton (2015?) zal trouwens wel kleiner gaan worden dan de huidige. Zal meer aansluiten bij Audi A6/7 dan A8.

En @Mout: hoe verklaar je met name Audi’s drang naar lichtgewicht dan? Nieuwe Q7 moet honderden kilo’s lichter gaan worden dan de huidige. En de Sesto Elemento als meest radicale voorbeeld? (ok, is meer een showcase, maar toch)
@sir_smokalot: waar haal jij de wijsheid vandaan dat die kleiner gaat worden? Is nog niks over bekend voor zover ik weet.
@sir_smokalot: Mijn verklaring is historisch: Horg had al aluminium body’s, en dat is hun grootste ‘voorsprong door techniek’-troef. Zonder dat wordt de verklaring ook lastig, want alu Audi’s zijn (uitzondering A2) zelden opvallend lichter uitgevallen dan de concurrentie.
Maar, vooruit, binnen VAG zijn Audi en Lambo best slank.
Wat de Q7 betreft: Dat is wel het meest draconische voorbeeld van obesitas dat ik ken. Hij voldoet aan drie van de criteria die ik noem: supersized motorenaanbod, uitbreiding naar boven in het gamma, en een SUV. Hij ziet er uit alsof je alleen al op de spiegels 100 kg kunt besparen. De verklaring lijkt me dus ‘verstand komt met de jaren’. Al doet het er in dit topic niet toe. Al zou het ding halveren in gewicht, dan nog krijgt Suzuki er geen warm gevoel bij.
@Esprit_de_Flandre: de Phaeton was zeker geflopt tot het moment dat ze er wonder boven wonder achter kwamen dat de Chinezen het iets vonden. Maar dat is pas sinds enkele jaren.
@Esprit_de_Flandre: Phaeton is geflopt, in die zin, dat hij voor europese en amerikaanse markt getekend was, en van introductie in 1999 tot 2006 niet eens een kwart van de productiecapaciteit nodig was.
Het is natuurlijk leuk voor VW dat de chinese markt niet op datum kijkt, en een model na 8 jaar alsnog gaat waarderen.
@robbie & @mout: Dus alles is nog goed gekomen. Niet geflopt dus… :P
looks like we’ve got ourselves a new soap!
Go Suzuki, laat die braadworstvreters maar werken voor hun geld ;)
it all starts so pretty .. never stays that way ..

ongeacht de partner ..
@lincoln: Bij mij juist andersom 8)
@kaasboerin:

high five partner ..
@lincoln @kaasboerin: Zie ik hier iets moois (op-?) bloeien?
Iedere klungel zonder petje weet dat VAG niet veel bijzonders in huis heeft. Design & techniek van eergisteren.
@taxman: Iedereen met een -beetje-verstand in z’n pan kan zien dat jouw anti-VAG commentaar kant-nog-wal raakt.
OT: Suzuki heeft zelf die 19,89% aandelen in hun bedrijf verkocht aan VW-AG…. en nu onder de verplichtingen uit proberen te komen en elders gaan shoppen. Dat noemen wij ‘koopman-kak’. Wel de centen vangen maar niet aan de verplichtingen van de deal willen voldoen. het’wat is nou eigenlijk jullie probleem Suzuki’van Waldkorn dekt de lading redelijk i.m.o. Ik denk dat een ontwikkeling in dit geval ook door beide bedrijven gedaan zou moeten worden. Welke duit heeft Soez in het zakje gedaan?…..
Maar goe, we gaan wel weer zien waar deze Duits-Japanse soap op uitdraaid.
@TSI-tje:

Heb de “deal” niet gezien tussen VW en Suzuki. Maar als ik als ijscoman 20% van de aandelen heb, is Suzuki nog steeds niet verplicht om bij mij ijsjes te kopen.
Hetzelfde geldt voor de motoren.
Pas wanneer er sprake is van een Jointventure kunnen ze het gaan verplichten.

Verder nogmaals, ik weet niet hoe de zaak in elkaar steekt…
@jack_abarth: Dat ligt eraan, als dit het geval zou zijn waarom maakt VW dan zoveel herrie over de voorgenomen deal tussen Suzuki en Fiat? Ik denk dat er in die deal zeker wél een overeenkomst besproken is. Anders zou Suzuki zich niet aan VW hoeven storen en zouden ze gewoon vrij de Fiat motoren kunnen kopen. Toch doen ze dit niet…..
@SimonMc. Bedankt voor de correctie. Maar moet jij je niet melden op http://www.schoolmeester.nl?
@jack_abarth:
heerlijk en helder antwoord. krijg ook trek in ijs.
Zoals @lincoln al een keer kommentaar gaf : Suzuki wil kwaliteit inkopen en kijkt niet op een euro prijsverschil.
’t is eerder huilen met de wolven in het bos van VAG en onmacht.
@TSI-tje: Nee, dat heeft Suzuki niet. VAG heeft op de vrije markt aandelen gekocht. Van willekeurige beleggers, fondsen, pensioenboeren, dat soort volk. Het was onderdeel van een afspraak met Suzuki. Dat dan weer wel.
Voor de duidelijkheid: het is een € 0,- deal. Die aandelen zijn een soort wederzijdse garantie dat je eigen belangen verbindt aan papieren afspraken. Nu heb je in theorie er belang bij om deze concurrent te bevoordelen – daar worden je aandeeltjes meer waard van. Maar ja, Suzuki koopt nog geen 2% VW, dus het is wel een olifant en muis verhaal.
@TSI-tje: En iedereen kan zien dat jouw zegswijze kant NOCH wal raakt.
Suzuki heeft Volks wagggonn niet nodig alle die kut B merken omheen Suzuki moet asfstand houden met dit schimmel VW… en eigen naam en waaarde bewaren 50% Indiase auto verkoop is in handen van Suzuki VW gaat in 1 week al kapot daar in zware omstandigheden…
Als ik naar dat plaatje kijk krijgik toch weer het gevoel waar de duitsers van houden, de wereld overnemen, en daar zijn ze hard mee bezig zo te zien
OF Topic: Heerlijk om te zien dat na maanden van afweigheid de anti-VAG brigade nog steeds op de zelfde saaie manier zijn frustraties spuwt op fora als deze. Toch wel fijn dat sommige dingen nooit veranderen. En als het dan het ‘design’ van VAG betreft klagen dezelfde proleten. ZELF zijn ze niet anders en kunnen ook niets nieuws en venieuwends verzinnen…. snap er niks van…. :?
Ik vind Suzuki steeds leuker worden, mooi hoe ze VAG even laten weten dat ze VAG techniek maar niks vinden.
jongens jullie maken je veel te druk om iets waar wij volledig buiten staan en geen invloed op kunnen uitoefenen,ben er wel zeker van dat volkswagen nu aan zet is en de toko overneemt.volkswagen is een haai die alle kleine visjes opeet.
@pikes83:

Suzuki is naar mijn weten geen “klein visje”.
@jack_abarth: oké dan is het een dikke vis maar nog niet zo groot als een haai.
@pikes83: als Vw dat slikt ik ben bang dat maag van Vw gaat ontploffen opeens..
@reality2030: ja die zit wel heel erg vol die maag van volkswagen ha ha
Ik will graag keertje race zien tussen VW Buggati Veron en Suzuki Hayabusa zal heel spanned worden de eerste 500 meter…
@reality2030:

Nee hoor, dat legt de Busa af…
Misschien met een verlengde achterbrug, maar standaard in elk geval niet.
@jack_abarth: Ja natuurlijk ik ben vergeten Veron heeft 800 pk’s meer dan Hayabusa standard…
@reality2030: ook vergeten dat een veyron 2 ton weegt?
@reality2030: En zou graag een keertje een commentaar van jou willen zien zonder spelfouten.

*wil
*een race
*Bugatti
*Veyron
*spannend
@SimonMc: he we zijn hier niet op school ha ha
@SimonMc: das kut he SimonMc maar het was goed te lesen
kanker lekker op naar dumpert
@reality2030: En zou graag een keertje een commentaar van jou willen zien zonder spelfouten.
*wil
*een race
*Bugatti
*Veyron
*spannend
@reality2030: Race tussen een ZX12R en een Busa, dat zou spannend zijn.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).