Waar worden in Europa de meeste EV’s verkocht?

Auteur: , 17 Reacties

Elektrische auto's: iedereen heeft er de mond vol van, en op de grote autobeurzen zijn ze (al dan niet in conceptvorm) niet weg te slaan. Maar hoeveel EV's gaan er in Europa eigenlijk over de toonbank?

We zouden dit zelf uit kunnen zoeken, maar dat zou dubbel werk zijn. Ons bewuste zusje Groen7 heeft namelijk een mooie ranglijst gepubliceerd, waaruit een aantal zaken duidelijk worden. Ten eerste: slechts 0,07 procent van de verkochte auto’s is een EV en ten tweede: de koploper is Duitsland. U weet wel, het land waar volgens velen de meest vieze auto’s vandaan komen en dat nou niet bepaald bekend staat om zijn voortrekkersrol op het vlak van de EV.

Een ander opmerkelijk feit is dat Duitsland nauwelijks subsidie verleent aan EV’s (met dank aan hun eigen hippies), maar dat ze toch goed verkocht worden. Een bewijs voor de stelling dat milieusubsidie maar beter afgeschaft kan worden?

Welke plaats neemt Nederland in de Europese rangschikking in? En wat voor gigantisch bedrag trekken de fjordenne*kers Noren uit voor EV-soepsiedie? Check!17 reacties

Het is nog niet echt een hype in nederland
@trisx: gelukkig maar, want het woord ‘hype’ heeft een negatieve lading, het betekent zoiets als gebakken lucht. Ik vind het eigenlijk wel goed dat het langzaam maar zeker opbouwt, in plaats van dat het ineens piekt en vervolgens weer wegebt (zoals zo vaak bij lpg).

Dat er nog zo weinig elektrische auto’s zijn verkocht, al dan niet met range-extender, is natuurlijk niet zo vreemd. Hoeveel keus is er eigenlijk? Verder dan een onpraktische Tesla en een paar suffe electrowagies komen we niet. Wacht maar tot de Fisker Karma, de vier modellen van Renault, de Opel Ampera, de Ford Focus plug-in, de Volvo V60 plug-in, De Toyota Prius plug-in, etc. etc, op de markt zijn (leveringen pas net begonnen of voor volgend jaar gepland), dan gaat het ineens snel.
maar waarom staat dit nu op autoblog? dit hoor volgens mij echt thuis bij groen 7.

is dit artikel hier geplaatst als promotie voor krijgen groen 7?
@bigcar: Omdat het over auto’s gaat, en sommige mensen vinden dit wel interessant. Het probleem met Groen7 is dat het een niche-site is. Ik ben er 1 keer geweest, heb een reactie’tje gedropt, en nooit meer terug gekeerd. Ik denk gewoon niet aan Groen7 als ik op het internet ga. Maar ik ben wel geïnteresseerd in EV-nieuws. Van mij mag het gerust hier blijven…
@Esprit_de_Flandre: Agree!

Waarom een aparte site daarvoor? Als over 10 jaar bijna geen benzinemotor meer verkocht word dan stopt autoblog?
@autogedrocht: dan word het dieselblog :)
Waar blijven die vliegende auto’s nou, ben het wachten bijna zat, autoindustrie graag wat meer vaart erin.
Reclame voor Groen 7. Niets aan de hand mensen, doorlopen
@mrbones: denk niet echt dat veel mensen zulke groen 7 artikels op autoblog willen lezen, vandaar ook dat er <8 reacties zijn
Kennelijk vind je het zelf wel interessant, het merendeel van de reacties is van jou.
@sir_smokalot: … daar heb je me wel een punt… ik zal erop gaan letten ;)
Shit Denemarken is gul.
dat is pech, mijn reactie is weg?
Vreemd die Duitsers. En dan te bedenken dat die electriciteit dan ook vooral niet uit een kerncentrale mag komen.
Haha, dat verbaasd me.. DLD.. Zou je inderdaad niet 123 denken van die Deutschers. Maarja, ook daar steken ze je bolide in de fik dus aan de andere kant.
Totale verkopen per land in 2010:

– Duitsland 2,9 mln
– Frankrijk 2,2 mln
– Groot Brittannië 2,0 mln
– Italië 2,0 mln
– Spanje 1,0 mln
– België 550k
– Nederland 480k
– Oostenrijk 330k
– Zwitserland 290k
– Zweden 290k
– …
– Denemarken 150k
– Noorwegen 130k

Je moet dit natuurlijk relatief bekijken, anders heb je er niets aan. Dat Duitsland hoog eindigt is geen verrassing. Maar dan doen de landen met de hoge subsidies, Noorwegen en Denemarken, het opeens wel heel goed. België valt dan juist weer tegen, gezien de subsidie.
Tja, Duitsland met 5x zoveel inwoners.. 5x 269 is 1345. Relatief gezien doet Nederland het dus gewoon goed.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).