Saoedi-Arabië deelt zweepslagen uit aan rijdende vrouwen [updated]

Auteur: , 61 Reacties

Een hof in Saudi-Arabië heeft gisteren een vrouw tot tien zweepslagen veroordeeld, omdat ze achter het stuur van een auto werd aangetroffen. In het koninkrijk is het verboden voor vrouwen om zelf een auto te besturen...

In Saudi-Arabië is officieel geen wet die vrouwen verbiedt de weg op te gaan, wel bestaat er een islamitische regeling waar ze zich aan moeten houden. Ja echt, godsdienst is iets aparts… je moet er van houden.

Maar goed, de Saudische vrouwen proberen al jaren om het rijverbod voor vrouwen zo snel mogelijk op te laten heffen. Het is echter de eerste keer dat er een lijfstraf wordt uitgedeeld voor het besturen van een auto. Voorheen werden vrouwelijke automobilisten wel eens een paar dagen gevangen gehouden, maar zij werden nooit voor het gerecht gebracht. De vrouw, Shayma Jastiniah, heeft tegen nieuwssite Arab News laten weten dat ze geschokt is. “Ik ben nog steeds in shock en ik kan niet helder denken.” Jastiniah heeft laten weten in beroep te zullen gaan tegen de uitspraak, ze zegt dat ze slechts één keer heeft gereden.

De veroordeling is opmerkelijk, omdat koning Abdullah zondag nog aankondigde dat vrouwen in 2015 hun stem mogen uitbrengen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ze mogen zich ook kandidaat stellen. “Hoe kunnen vrouwen een natie leiden als ze niet eens mogen rijden?”, zegt Jastiniah’s advocaat. (via nos.nl)

UPDATE 29-09: niets aan de hand mensen, gewoon doorlopen. Koning Abdullah heeft de beslissing teruggedraaid. No whipping will occur.61 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Hou maar gelijk op dit is natuurlijk belachelijk.
Tja in een land als Saoedi-Arabië hebben de mannen nog de broek ehh jurk aan. Is de koning niet bang voor een Arabische lente in zijn land?
@mashell: Hij is misschien banger van een Feministische lente…
Terecht, wat denkt ze wel niet!
Niet verkeerd, hier ook invoeren.
Vrouwen die autorijden heb ik geen bezwaar tegen maar vrouwen die plaatsnemen achter het stuur en zich in het verkeer begeven ZONDER te kunnen rijden; zweepslagen.
Wel met een korreltje zout nemen….
belachelijk.. een vrouw word daar duidelijk als minder beschouwd.. weer een land waar ik niet naartoe wil.. al hoewel.. ik wil dolgraag een keer naar Dubai.. maar wat als mijn moeder rijd ? hmm..
@dennisr: Dubai is heel wat anders dan Saoedi-Arabië. In Dubai rijden vrouwen in Bentley’s en Ferrari’s. In Dubai lopen vrouwen in korte korte rokjes en bikini’s. Dubai zit vol met expats en is behoorlijk liberaal. Dubai ligt in de Verenigde Arabische Emiraten .. Saoedi-Arabie is niet het hele Midden-Oosten… op http://www.ontdekdubai.nl staat alles over Dubai, die site had hier laatst ook een post ofso.
@barryb: ooh, dat wist ik dan weer niet.. ik kan dus veilig mijn droom vakantie plannen :D thnx! zal de site es bekijken :)
@dennisr: Dubai is Verenigde Arabische Emiraten. Heb je ergens een Atlas rondslingeren?
@dennisr: Vrouwen zijn ondergeschikt in de Islam. Ze dienen bijvoorbeeld toestemming te vragen aan hun man als ze ergens heen gaan. Ze mogen alleen met bedekte kleding over straat, bij voorkuur in burka. Zo mogen geen politieke partijen oprichten of aan deelnemen. Ze mogen niet autorijden, niet naar school of hoge functies bekleden. Ze moeten thuis op de kinderen passen is het motto.

Deze landen leven als het ware nog half in de middeleeuwen, tenminsten qua denkvermogen. Geld hebben ze wel door al die olie.
@Tommy2: jij bent zeker moslim of niet dat je alles zo zeker kunt zeggen? meer dan de helft wat jij nu opnoemt is cultuur en heeft niks met de het geloof te maken. en ja ik ben moslim.
@MAB: Ik moslim??? No way! Gewoon goed opgelet in de schoolbanken en wat research, das alles.

Trouwens, cultuur en religie gaan hand in hand samen. Je kan het één niet even scheiden van het ander.
@MAB: Het is misschien cultuur, maar wel cultuur die door religie is geforceerd.
Maar ach als ze zich daar zo graag primitief willen gedragen vind ik dat prima, ik bemoei me er niet mee.
Zolang ze het mij maar niet in NL door mijn strot komen drukken.
Jaaaa, daar is ie dan: De oplossing voor het fileprobleem!!
Tevens: minder uitstoot, minder vraag naar brandstof, ofwel prijs omlaag, hoogte verzekeringspremie omlaag, ennnn: op tijd thuis om aan tafel te schuifen waar het bord met eten al klaar staat!
@verstelbarevoorwielen: AMEN to that!
Zonder gekheid, zouden die mensen nu echt niet beseffen dat ze een evolutieslag gemist hebben. Zonder nu gelijk als een PVV’er met het IQ van een bitterbal over te willen komen (ben namelijk geen pvv’er, IQ is debatable), het blijft typisch dat van alle landen met diverse geloofsovertuigingen degene met de islam ook qua wet en regelgeving nog het dichts tegen de middeleeuwen aanzitten.
@censored: Een beetje een onzinnige opmerking vriend, d’r zijn genoeg liberale islamitische landen in de wereld. Als jij me verteld dat het een partij rasmocholen zijn die dit verzinnen dan ben ik het met je eens. Als je me gaat vertellen dat dit aan het geloof ligt dan vind ik je redelijk kortzichtig.
@rrvliet: lees ook mijn onderstaande reactie, het is niet dat islam landen allemaal zo’n idiote regelgeving aanhangen, maar dat je die regelgeving in islamlanden wel meer tegen komt dan in niet islamlanden. Het is slecht een constatering geen oordeel en besef me wel degelijk dat er voldoende liberale, ontwikkelde islamitische landen zijn waar dit niet voor komt.
Een barbaarse straf voor de overtreding van een domme regel. Er bestaat nog veel achterlijkheid in de wereld.
Tja het is precies zoals onze Geert het zegt, Achterlijk geloof! En daarnaast… die gasten drinken niet eens alcohol, maar rozenwater whahaha
@VeniVidiVici:

Niet de geschiedenis gaan verkrachten, Bitte!

Dat was Prof. Pim Fortuyn die dat zei. Geertje drijft alleen maar op diens erfenis!

En bovendien ben je selectief bezig, want er staat ook dat er formeel geen wet is, dat vrouwen verbied om te rijden!
In andere moslimlanden mogen vrouwen wel rijden. Is het dan nog steeds puur een geloofszaak?

Tracht eens wat nuchterder na te denken, man!!!

En dat mevrouw ook nog uitroept…“Ik ben nog steeds in shock en ik kan niet helder denken.”…helpt haar niet echt, he!
@FrankypankyV8: het is natuurlijk geen pure geloofszaak, maar in landen waar de islam wordt bedreven zijn dergelijke (geschreven of ongeschreven who gives a rats ass wanneer ze wel uitgevoerd worden door een regime)wetten vaker aan de orde dan landen met andere geloven. Natuurlijk zijn niet alle moslim landen zo (scheren over een kam zoals onze blinde geert wilders volger doet is nooit correct), maar opvallend is het wel.
@censored: Hoe strenger Islamitisch, hoe erger het is. In landen als Turkije en Egypte wordt de Koran niet letterlijk toegepast, maar meer als richtlijn. Maar landen als Afganistan, Iran of Somalië is het de Sharia wat de klok slaat.
@VeniVidiVici: jij bent achterlijk want dit heeft niks met het geloof te maken, en wat kan jou schelen dat moslims geen alcohol drinken?
@MAB: Sinds mensen heugenis houdt men zich bezig met die ene vraag. De vraag die ons raakt in de kern van ons bestaan. De vraag die appelleert aan onze diepste gevoelens en behoeftes. De vraag die hoop geeft, die verblijdt, VERBROEDERT, dwars door alle lagen van de bevolking heen. De vraag die alle andere vragen overbodig maakt!

Biertje?
Nou, kom maar met de flamewar, maar deden ze dat hier in Nederland maar eens. Dan zou het een stuk relaxter zijn op de snelweg. Verschrikkelijk die invasie van de huisvrouwtjes in kleine auto’s die maar links blijven hangen en niet spiegelen, richting aangeven en snel voor je inhalen…
@sebastos: In mijn ervaring zijn het net zo vaak mannen in van die muesli-kliko’s hoor ! Inparkeren, da’s wel een ander verhaal :)
@dawwg: Daar hebben we nu de.. NIEUWE FORD FIESTA!! voor..
het zou eigenlijk in ned ook verboden moeten worden dat vrouwen aut mogen rijden
Doet mijn denken aan die uitspraak: “vrouwen achter het stuur bloed aan de muur”
je aan de regels houden kan toch niet zo moeilijk zijn? wij kunnen het wel een domme regel vinden maar die Arabieren vinden vast dat wij ook domme regels hebben. kortom houd je aan de regels van het land waar je in woont.
@Laue: Mee eens ook al vind ik het belachelijk, het zijn wel hun regels.
@Laue: Dat zeiden de Duitsers tijdens WO2 ook ! Met zo’n regeltjes-zijn-regeltjes NSB mentaliteit kom je niet ver hoor …
@dawwg:

lands wijs lands eer ..
aah, zo word je dus een volwaardig autoblogger, je moet vrouwonvriendelijk zijn.. ook wel voor de hand liggend.. had ik als gemiddelde autoblogger nog niet door..
@dennisr:

Schiet me ineens spreuk te binnen..

“Leven zonder humor, dat is pas een handicap..”
@thanatos: oohja, humor.. 16 keer hetzelfde..
Hmm.. ik proef een oplossing voor ons file probleem en fikse besparing in de sectie kinderopvangtoeslag..

Denk alleen dat Schultz van Haegen geen proefballonnetje zal oplaten ;-)
Zie hier een van de vele voorbeelden waarom die Arabische Lente geen enkele kans op slagen (haha) heeft. Ik generaliseer, maar de islamitische landen zijn nog lang niet klaar voor democratie en gelijke rechten. Er is een reden voor de lange en moeilijke weg die bewandeld moest worden in de westerse wereld voordat men klaar was voor democratie en veel vrijheden…
Bah, meerendeel van de arabieren vinden saoedi arabie ook een apenland.
@bozewolf: Beweringen zonder onderbouwing Wolf dat kan beter.
@Benz65: In veel vrijere Islamitische culturen wordt er meewarig gekeken naar de omgangsregels in een land als Saoedie Arabie. Zoiets van “tsja…heb je hullie ook weer”.
Tja, er zijn daar inderdaad nog achterlijke mensen…
sadism in the name of god ..

tuurlijk zijn landen waar slavernij hoogtij viert apenlanden ..

kan het mij iets verrotten ??
kan het amnesty international iets verrotten ??
kan het jou iets verrotten ??
Doen we net of we hier de middeleeuwen al lang achter ons zijn ….
Circa 1957; getrouwde vrouwen worden voor het eerst handelingsbekwaam geacht. (Daarvoor was hun handtekening dus rechtsongeldig indien haar man bezwaar maakte)
Tot 1964; vrouwen met een baan bij de (semi) overheid krijgen automatisch ontslag indien ze gaan trouwen.

Zoveel lopen ze dus niet achter daar … en als de 2 gedoog partijen nog meer in de melk te brokkelen krijgen keren wij weer terug naar de middel-eeuwen.
@D-Drive:

de middeleeuwen waren tussen 500 tot 1500 na christus ..

nu is het in beide landen 2011 ..
@D-Drive: Het is maar net hoe je het zelf wilt zien. Er zijn tal van voorbeelden te noemen die hier al honderden jaren niet meer gelden en daar nog aan de orde van de dag zijn. Kom aub niet met twee van die kutvoorbeelden aan…
Kom op gasten dit is toch te ziek voor woorden.. Altijd zulke problemen door de doorgeschoten religie.. Wet hoort boven de bijbel of welk heilig boek dan ook te staan, we leven onderhand in 2011 mensen..
@kaasboerin: psst de wetten staan juist in die heilige boeken. In het jaar 1000vc, 0, en in 2011 van Christus ook nog. Het hele idee van wetboeken stamt uit religies.
Men kan toch die vrouw niet in de gevangenis zetten ! Saudi is al één grote gevangenis voor vrouwen. Heb zopas de koran van achter naar voor gelezen, Mohammed heeft zeker het hoofdstuk autorijden overgeslagen. Kortom, belachelijk.
Update: straf ingetrokken.
In de regel krijgen vrouwen die zich hieraan schuldig maken slechts een vermaning.
Bron: NOS teletekst.
Het zal je vrouwtje maar wezen.
Wie niet wilt leren moet maar voelen zeggen wij nederlanders altijd. Ik bedoel maar hoe dom kan je zijn om toch een auto te besturen terwijl dit in het land d.m.v. hun wetgeving is bepaald dat dat niet mag. Zelfs een ezel stoot zich niet 3x tegen dezelfde steen.
Vrouwen niet laten met de auto rijden is uiteraard geheel not done! Ze staan daar echt duizend jaar achter, iedereen weet toch dat de oplossing van het probleem een apart autonet voor vrouwen is :P
Laat ze maar rustig tuffen, elkaar hinderen en blikschade uitdelen, wij zullen wel vlot doorrijden op ons eigen baanvak :)
@xytras:

Volgens mij lopen ze al 1000 jaar voor op ons. Wij komen nu pas met milieu vriendelijke auto’s, terwijl zij al eeuwen lang vrouwen verbieden om ermee te rijden. Wat betekent minder auto’s op de weg en minder uitstoot en verbruik :P
http://frontpage.fok.nl/nieuws/465954/1/1/50/geen-zweepslagen-voor-saudische.html
@bozewolf: thanks, zag het zojuist pas. Heb het artikel aangepast. Ze komen ook maar met alles weg, die wijven….
Komt de verkeersveiligheid wel ten goede :p
Tja, en het leuke is; straks is de olie op, en moeten die jongens andere “bronnen van inkomsten aanboren” zoals toerisme…
Kun je fijn je eigen meisie daar laten afrossen…

Rare jongens die oliesjeiks!
@alfamail: tegen de tijd dat de olie op is staat de hele Sahara vol zonnepanelen en is europa zo volgebouwd dat wij er zelf niet genoeg ruimte meer voor hebben om onszelf van energie te voorzien… dan mogen we dure groene stroom vanuit Saoedi-Arabië gaan importeren… let maar op…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).