Cubanen mogen straks vrij in auto’s handelen

Auteur: , 43 Reacties

Het straatbeeld in Cuba kan wel eens drastisch gaan veranderen per 1 oktober...

In Cuba is nu nog wetgeving van kracht die -bijna- iedereen verbiedt om auto’s van ná bouwjaar 1959 te bezitten, het jaar van de staatsgreep. Alleen bij hoge uitzondering mochten bijvoorbeeld doktoren of artiesten een nieuwere auto importeren of bij de staat aankloppen voor een Lada, voor dat onvervalste communistengevoel. Het straatbeeld van Havana is dan ook een soort ‘klassiekerparadijs omdat het moet’.

Gaat daar per 1 oktober verandering in komen? President Raul Castro heeft namelijk een aantal maatregelen doorgevoerd die de vrijemarktsector positief moeten beïnvloeden. Binnenkort wordt de aan- en verkoop van vastgoed gelegaliseerd, maar eerst zal zaterdag de automarkt worden vrijgegeven. Voor het eerst in 50 jaar zullen de Cubanen zelf mogen bepalen in welke auto ze rijden en van welk type. Wel moet je nog even aantonen hoe je aan het geld komt en vervolgens vier (4!) procent belasting aftikken over de aanschafprijs.

Het is de vraag hoe snel het straatbeeld zal wijzigen. De houtje-touwtje-klassiekers zullen echt niet allemaal verdwijnen, aangezien het gemiddeld salaris volgens de Volkskrant op 15 euro per maand ligt.

Fotocredit: Autojunk.nl43 reacties

Er reden al wel nieuwe auto’s rond in Cuba, enkel waren deze van de staat (Blauw kenteken)

Maar denk je dat er nog in die oudjes een originele V8 in ligt? Nee, er liggen Lada motoren in met diens versnellingsbak… :D
Ik ga in Maart naar Cuba gelukkig zullen de meeste classics nog rondrijden ben benieuwd.
@E34M5Touring: Als je op stap wilt, adviseer ik Cuevas de Piratas, disco in een natuurlijke grot, met goedkope drank en dito vrouwen…
best wel jammer…
15 euro p/m hmm, dan zal alleen Castro zelf straks dus in een Bentley rondtuffen.. :lol:
Ik was begin dit jaar op Cuba, erg leuk al die oldtimers en chineze meuk te zien. Zal vanavond als ik thuis ben wat plaatjes posten.
@Pallas: Doe dat! Van foto’s van het Cubaanse straatbeeld krijg ik nooit genoeg.
@Citrofiel: Kan je ook in 020 zuid-oost zien hoor..
@kaasboerin: Dat is klein Paramaribo!
@kaasboerin: Amerikanen als in Cuba? Lijkt me sterk.
@Pallas: Klopt, zag een foto die m’n zus had gemaakt van een Politie Geely. :P
@Pallas: Ben benieuwd naar je jouw foto’s! Waar ga je ze posten?
@e550: @Citrofiel: Sorry ben het helemaal vergeten, nu zit ik op mijn werk. Zal op kort termijn (misschien bij ander topic) wel ergen op AB plempen. Hasta de la victoria siempre!
@Pallas: waar heb je deze gepost? Ik ben 2 jaar terug op Cuba geweest. Het is een mooi land als je van cultuur houd. Ik kan eventueel foto’s toevoegen met natuurlijk een Nederlandse bus :-)
De foto boven het artikel is gemaakt in Habana, ik heb hetzelfde exemplaar ook op de (licht)gevoelige plaat vastgelegd.
15,- per maand??

Volgens dit onderzoek: http://cubanismo.net/cms/nl/artikels/cuba-na-fidel-castro-deel-7-hoeveel-verdient-een-cubaan-nu-eigenlijk

klopt dat niet bepaalt…
@Archiebald: *klopt DUS niet bepaalt….
@Archiebald: Ik zit echt te slapen… Negeer deze laatste twee maar gewoon ;) Haha
@Archiebald: Een cuc is ong 1$ nou we weten allemaal de koers ondertussen. Een cuc is 24 peso. Die +\- 2200 peso is dus niet veel meer dan 50-70 euro. De 15€ uit het bericht is een vrij lage schatting voor het gemiddelde. Een politieagent zal iets meer verdienen dan 70 euro, dokters al wat minder. Jouw arti,el gaat echter uit van koopkracht t.o.v. België, en daarin kunnen ze gelijk hebben want levensmiddelen zijn daar niet extreem duur. Echter luxere goederen (toiletpapier, electronica) is duurder dan hier. Voor auto’s geldt hetzelfde, er zijn een aantal nieuw dealers op het eiland, Mercedes, BMW, Fiat heb ik gezien, maar een nieuwe Panda kost daar 2 keer zoveel als hier. En dat met je loon van 50-70€ pm is onhaalbaar. Ik verwacht dus niet dat er heel veel auto’s uit het straatbeeld verdwijnen, want uitvoeren blijft ongetwijfeld wel verboden. Hooguit dat slimme Cubano Amerikanen beginnnen met het opkopen van deze wagens voor later. Maar voorlopig is iedere auto inkomsten voor de eigenaar in de vorm van (illegale) taxi’s.
er zijn sindsdien ook heel wat auto’s geïmporteerd voor/door verhuurbedrijven en taxi’s.

‘klassiekerparadijs omdat het moet’ is heel treffend omschreven, een Cubaan zal geen status ontlenen aan een ouwe Amerikaan. Sterker nog, hij baalt van de onpraktische kanten van zo’n auto.

Als toerist en autoliefhebber kijk je echter je ogen uit.
Toen ik in Cuba was reden er wel meer modernere auto’s rond. Een “zwarte” taxi was een opel Ascona met geblindeerde ramen zodat ze niet zagen dat ze toeristen vervoerde. Ook de buurt van de Ambassades is de moeite.
Top Gear vond de oude Maserati van Frank Sinatra maar zonder motor! De man vroeg 5000 dollar voor het wrak.
52 jaar ..

betere kwaliteit bestaat er niet ..
en duurzamer gaat ook niet lukken ..
@lincoln: precies! En wat dacht je van het milieu? MOET haast wel het meest milieuvriendelijke land zijn qua auto’s…
Met betrekking tot dat veranderende straatbeeld. De nuance in het bericht was geloof ik dat je moet kunnen aantonen dat jij je geld verdiend hebt met belangrijke activiteiten voor de staat (?). Een andere voorwaarde was dat je voor de overheid moet werken. (of/of dus).

De belangrijkste voorwaarde zal waarschijnlijk zijn dat je de auto en de bureaucraten kan betalen/afkopen.

Snel veranderend straatbeeld? Don’t hold your breath.
@FIAT127: Gelukkig is bijna elk bedrijf van de staat, dus die regel valt wel mee…
@FIAT127: Cuba is niet zo corrupt als omliggende landen hoor ;). Ik ben er geweest, en het is een heel apart land op politiek gebied. Ze hebben in principe een ‘interne democratie’, dat zoveel wil zeggen als: je mag op mensen stemmen, zolang ze van de communistische partij zijn. Op papier werkt dat stiekem nog best goed, alleen jammer dat die vertegenwoordigers geen kapitalisme dulden.
Ik zie een mooie toekomst voor Cuba, en ik zou er best een vakantiehuisje willen hebben als ik dan ook een mooie westerse bak mag importeren.
Overigens, voor de geïnteresseerden; Castro (Fidel)’s huisje: http://virtualglobetrotting.com/map/fidel-castros-house/view/?service=0
Een gat in de markt voor cuba. Geen vrouwtjes maar auto’s verhandelen. Overigens een vuilnisman en dokter verdienen dezelfde maandloon voor de werkzaamheden die ze verrichten. Net als in suriname zullen de afdankertjes van europa, vs en azië richting die landen gaan. Toch wel jammer van het authentieke Cuba.
@bempi: Ga er een keer heen en je zult versteld staan! Overigens verdienen doctoren net ietsje meer als vuilnismannen.
@bempi: Inderdaad, daar is het helemaal erg met het ‘iedereen is gelijk’ idee. Verdien je meer betaal je het bedrag wat je meer verdient dan een ander.. Dus daar heeft de EU het dus van geleerd..
Ik ben benieuwd wat voor auto’s daar dan gaan rondrijden nu. Zoveel Amerikaanse Retro-modelletjes zijn er niet…
Ik hoop maar dat ze blijven rondrijden,
geeft me meer tijd om naar Cuba te gaan en een auto te laten overkomen als ik terug ga.
@Funnyjacket: In heel veel van deze auto’s is de V8 al lang geleden verdwenen en vervangen door een 4 cilinder uit het oostblok, met dito versnellingsbakken. Hier geldt dan ook: “Het is niet al goud wat er blinkt”.
Stress finds Cuba…………….
Met zo’n salarisje koop je echt geen nieuwe auto dus het zal wel meevallen hoeveel er veranderd…
Ik vlieg volgende week zaterdag naar Cuba! Hopelijk kan ik dan nog een paar mooie klassiekers op de foto zetten.
Zelfs Cuba gaat op de lange termijn het Chinese model volgen, denk ik. Maar voorlopig heeft de bevolking nog niet het geld om nieuwe auto’s te kopen, dus zo snel zal het straatbeeld niet veranderen.
als de gemiddelde cubaan 15 euro verdient rij ik op een één wieler terwijl ik doedelzak speel door nederland
@six-trey: Hahaha, daar heb ik wel 15 euro voor over, om dat te zien!
eigenlijk zonde! kijk hoe klassiek Cuba daardoor eruit ziet.
In de 80er jaren is er bij Agam waar ik werkte, een Mercedes (W110/111?) totaal gedemonteerd en opnieuw opgebouwd met nieuw plaatwerk. Alles was NIEUW vloer plaatwerk motor bak etc. Voor export naar Cuba, voor de ambassadeur die teruggeroepen was. Zover ik weet was het importeren van auto’s ouder dan 25 jaar toegestaan. Echter was alleen het chassisnummer 25 jaar, de rest was nieuw.
ik vraag mij wel af als dit ook betekend dat je vrij auto’s mag exporteren? anders is dit wel ideaal om aan een 50s muscle car te graken voor weinig geld in goede staat
Als ik in Cuba leefde, zou dit nieuws zeker positief zijn, kan je eindelijk eens met een deftige wagen rijden. Maar nu als toerist vind ik het jammer dat het typische Cubaanse straatbeeld langzaam zal wijzigen :)
Genomen op Cuba in 2005. Je struikelt zowat over de oude Amerikanen (met laad en toyota blokken)

http://dl.dropbox.com/u/7309825/DSCN0010.JPG
http://dl.dropbox.com/u/7309825/DSCN0019.JPG
http://dl.dropbox.com/u/7309825/DSCN00156.JPG

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).