Terug in de tijd: Stefan Bellof pakt ‘Ringrecord in 1983

Auteur: , 41 Reacties

De laatste tijd worden we overspoeld met verse tijden vanaf de benchmark der benchmarks: het cricuitpareltje in Duitsland a.k.a. de Nürburgring. Maar laten we eerlijk wezen, de aller-aller-allersnelste rondetijd staat al sinds 1983 als een huis en is daarna nog nooit overtroffen. De verantwoordelijke coureur, Stefan Bellof, doet het in deze video even voor.

De Porsche 956 was een racer pur sang. De Groep C-racer werd in ’82 geïntroduceerd en als snel bleek dat Porsche met deze 800kg wegende en 635 pk sterke 956 iets bijzonders in huis had. Gevaarlijk snel, maar bijzonder. Dat werd nog even bevestigd toen de Duitse petrolhead Stefan Bellof in een jaar na de introductie een koningsrit reed tijdens de kwalificatie voor de 1000 km of Nürburgring met een tijd die tot op de dag van vandaag nog niet is verbeterd.

Het blijft indrukwekkend wat Bellof hier doet. Sneller dan de snelste Zonda over de ‘Ring: hij had er slechts 6:11.13 minuten oor nodig. Overigens werd deze kwalificatietijd niet als “officieel” gezien, maar dat maakte eigenlijk niet veel uit. Later in de race klokte hij namelijk 6:25.91 voor een rondje Groene Hel. Ook die tijd is nog niet geëvenaard.

Twee jaar later kwam Stefan Bellof om het leven bij een crash op Spa Francorchamps. Hij wist de aanvaring met Jacky Ickx’s Porsche 962 niet te overleven. Hij liet de wereld wel dit epische rondje over de ‘Ring na, te bekijken op Autojunk.

Video: Stefan Bellof stuurt een Porsche 956 over de 'Ring

Met dank aan W0o0dy voor de tip!41 reacties

1 van de beste coureurs aller tijden, Bellofski zou dit moeten zien ;)
@norge: ben jij Bellofski?
@Flamingo: Neuh, wel een soortgenoot (tenminste op AW dan). ;-)
@Flamingo: nope .
toevallig speelde ik op forza 3 deze week ook met deze 956 op de ring …

ongeloofelijke downforce met die spoilers …
@Sm0keGun: binnenkort forza 4 :D
@ascari15: zonder porsches…
@Sheep: dat maakt niet uit. Als Ferrari er maar inzit.
Wie rijd er nou met porsche?
Sm0keGun via Android app
@ascari15: ik game niet veel . maar race simulators kan ik niet laten liggen . ik kijk er wel beetje naar uit :)
Het record van Bellof zal waarschijnlijk nooit verbroken worden op de huidige Nur, gewoon omdat het te gevaarlijk is voor vergelijkbare auto’s. Bellof was een fantastische coureur die we erg hebben moeten missen in de sportscar series.
De reden dat deze auto’s zo verschrikkelijk snel waren is dat ze toen nog van ‘ground effect’ gebruik mochten maken. Er was onderdruk onder de gehele auto, dus niet alleen achteraan met behulp van een diffuser. De wagen had flappen aan de onderkant om de instroom van lucht onder de auto via de zijkant tegen te gaan. Het vacuüm dat daardoor ontstaat geeft zo enorm veel downforce dat je inderdaad achterlijk snelle bochtsnelheden kan halen en daardoor een niet te evenaren tijd neer kan zetten. Ground effect werd later verboden door de FIA.
@Original_Arnoud: interessant, thanx for posting
@Original_Arnoud: maar waarom wordt dat niet meer toegepast op Ring-editions van bijvoorbeeld de Lexus LFA etc ? Gewoon om de tijd de kraken ?
@Megakix:
Ik denk omdat Lexus de LFA, en andere fabrikanten ook, toch gewoon zoveel mogelijk op de ‘normale’ straat consumenten auto wil laten lijken. Je wilt je als consument ergens mee kunnen definiëren, tenminste, dat willen de meeste.
In ’83 bestond er ook geen internet en amper tv dus hielden die mannen ook meer tijd over om te oefenen.
@alcantara: lol

+1
@alcantara: geen internet oké, maar amper tv :roll: aaaaah, ik snap ‘m al, je komt uit Staphorst :P
@torana: Nee, in die tijd was er gewoon veel minder (goede) tv vergeleken met de jaren ’90. En dan heb ik het dus over het programma-aanbod.
Wat zou een moderne Le Mans wagen doen op de Ring? Ik wed dat die tijden sneller zijn dan die van een antieke Porsche.
@alcantara:
Dat is maar zeer de vraag. Ik heb net even zitten kijken bij de snelste rondetijden van de 24h van Le Mans. In 1983 deed een Porsche 956 de poleposition in 3min 16.560sec maar toen zaten de chicanes in het rechte stuk naar Mulsanne er nog niet in.
Audi deed met de R18 TDI in 2011 3min 25.738sec mét de chicanes. Geen idee hoeveel seconden ze verliezen per chicane maar ik denk dat ze ongeveer op hetzelfde niveau zitten. Maar dan zónder het ground effect dat ik al noemde.
@alcantara:
Zou ik niet zeker van zijn. Wanneer we een identiek circuit bekijken zoals bv. Spa dan zien we voor de 1000 km van Spa een kwalificatietijd voor dit jaar van net boven de twee minuten terwijl de Sauber C11 groep C net onder die 2 min grens zat…
Old racing cars rule…
Zonde dat technieken afgeschaft worden. Ik droom wel eens van een onbeperkte klasse. Een soort groep B rally. Hier is punt A, hier is punt Z. Je moet via de tussenliggende 24 punten zo snel mogelijk daarheen rijden. Doe je ding.
@lemster:

Inderdaad. Al die regelneverij is nergens goed voor. Michel Vaillant heeft het begrepen.
@Supreem: lol @ regelneverij
@lemster: roep dit ook al jaren…ik zeg ‘amen’…komen namelijk de echte racehelden weer naar boven. Overigens wel met een carbon-monocoque…ze mogen best blijven leven, maar er moet veel meer ‘risico-element’ in wedstrijdracen komen.
Stefan Bellof, wat een held.
Dit is een beter filmpje, Dereck Bell doet onboard de Nordschleife uitleggen in zijn Rothmans Porsche

http://www.youtube.com/watch?v=0M11GOVfA50
Epic op 1.40 passed by jacky ickx, very fast on his flying lap but he doesn’t have a camera in the car
Er zijn nogal wat doden gevallen omdat het Groundeffect plotseling verdween en de auto onbestuurbaar of zelfs gelanceerd werd. Daarom is dat verbod er.
@audicoupe84: Inderdaad boven de 350 wilden de voorwielen nog wel is loskomen… En de wagens hadden een aluminium buizenchassis met de benen van de coureur voorde vooras. Licht conact met de vangrail zorge al vaak voor gebroken enkels.
@lambo4all:
Was (bij Porsche) al geen buizenframe meer hoor (dat was 906 tem 936). Bij de 956 zaten de pedalen inderdaad nog voor de vooras, bij de 962 (latere evolutie) was dit niet meer het geval.
Ik mis Porsche in de Groep C kanonnen.
’t was altijd hun ‘ding’
Door het gebrek van aandacht in de media is Groep C een soort van spek en bonen klasse geworden.

@lemster
Heel goed idee, komt er weer ruimte creatieve ideeën en snelheid en een alternatief voor de F1.
@desjonnies:


Groep C racing bestaat nietmeer, toch?
@desjonnies:
Dacht altijd begrepen te hebben dat de FIA de groep-C de nek om had gedraaid door begin jaren 90 te besluiten dat de groep-C geen Formule 1 techniek meer mocht toepassen. Eerst konden de fabrikanten voor beiden klasses vrijwel dezelfde techniek toepassen maar toen de groep-C te populair dreigde te worden golden voor de groep-C compleet andere motorische regelgeving dan voor de Formule 1. Peugeot bleef toen in zijn eentje over tussen privateers. Eeuwig zonde. Net als de DTM destijds. :(
Zo jammer dat ie zichzelf heeft doodgereden, hij had senna Het namrlijk heelheel moeilijk gemaakt in de formule1. En weet zeker dat Scuderia Ferrari dan nu meer dan 16 wereldtitels had!
“minuten oor ” ? @ricardo

Ontopic: die wagens waren de snelsten en de gekste ooit.
Ik denk niet dat de dag van vandaag nog veel rijder rondlopen die zowel gek genoeg zijn als de capaciteiten hebben om daar mee over de limiet te gaan.
Ik hoop en denk dat dit nooit verbroken zal worden:)
Pagani eat this:P
Lang leve de ultieme LM-racers van de jaren 80 en 90…Toyota Minolta 88C-V, Mazda 787B, 911 GT1, Mclaren F1 GTR Long Tail, Jaguar XJR-9 LM,… noem maar op. Heerlijk tijdperk en spijtig genoeg zijn de LM wagens van tegenwoordig niet meer zo extreem.
De Nurburgring was toen ook langer dan het parcours dat ze nu gebruiken voor recordritten. De Sudkehre zat er toen nog in. Overigens racen groep C auto’s nog steeds.

http://www.groupcracing.com/
De enige reden waarom hij de snelste tijd heeft is omdat toen de f1 wagens er nog op reden het circuit 2 km langer was.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).