Tesla Model S dashboard = beeldscherm [video]

Auteur: , 46 Reacties

Wow. Zo veel monitor in één dashboard hebben zelfs de wildste tuners nog niet klaargespeeld. Tesla doet het gewoon en we rijden meteen even een rondje mee in die retegave Model S.

Zoals bekend kreeg een select gezelschap afgelopen weekend de Tesla Model S Beta te zien. Het bijna-eindproduct. Alles werkt, alles rijdt. Zo kan je hem straks bij de dealer ophalen, ongeveer.

Wat naast de elektrische aandrijflijn opvalt is het interieur. Er is plek voor 5+2, 5 volwassenen en 2 kinderen. De 4 grote Amerikanen lijken er comfortabel in te zitten. Vervolgens straalt het dashboard je letterlijk tegemoet met 2 flinke beeldschermen. Een scherm op de plek van de kilometer- en toerenteller. Tegenwoordig door meer fabrikanten toegepast. Maar ook een gigantisch media en navigatie scherm. Makkelijk vanaf de middenconsole te bedienen. Geen iDrive meer nodig.

Als dit doorzet gaat elektrisch nog eens heel cool worden. Mark my words. De beste gadgets in het interieur, veel ruimte, een enorme bult koppel om je op voort te bewegen en bij de Model S schijn je ook nog binnen 5 minuten de accu te kunnen verwisselen.

Fanboys kunnen inmiddels ook hun lol op met fotoseries. Er is duidelijk geen tekort aan digitaal speelgoed onder de toekomstige klanten.

Met dank aan Wido voor de tip!46 reacties

Het beeldscherm vind ik weer wat te veel van het goede, het is haast te groot om fatsoenlijk snel te kunnen bekijken onderweg. Bovendien staat het ook niet echt elegant.
@cheetacars: inderdaad ik vind het ook teveel van het goede. ook vind ik de km teller er niet mooi uit zien…
Ik vindt het interieur zo niet weg hoogwaardig uitzien. Ofja, tis allemaal wat overstyled.
@Alpinaa: Ooit in een Tesla Roadster gezeten? De afwerking daarin is echt ronduit bagger, van rimpelend leer tot een middenconsole die je handmatig 5 centimeter kan bewegen. En NEE dat is niet de bedoeling.
@Cantago: Heb in twee roadsters gezeten en in beide gevallen was de afwerking prima, niet buitengewoon goed maar wel wat je van de auto mag verwachten.
toegegeven.. dat scherm is wel vet.. als je daar gewoon alles op hebt.. ook radio enzo.. is wel heel gaaf!

Maar ik kan er nog niet aan wennen verder, wat verdomd akelig dat je helemaal NIKS hoort als dat ding er aan komt rijden..
Ahh, de deurklink doet ’t nog niet! Het beeldscherm ben ik niet over uit, misschien een goed idee om dit als optie aan te bieden? ’t is op deze manier vrij recht-toe-recht-aan. Verder een geweldig mooie wagen, alleen jammer van die deurklink :P
@C220AMG: Tja, dat is het risiko als je het publiek en journalisten laat rijden met een prototype. Het panoramadak word via het touchscreen bedient. In de rode prototype op zaterdag werkte die wel, in de witte op zondag werkte hij niet.
Tesla laat prototypes zien en laat mensen mee rijden die bij andere merken alleen zwaar gecamoufleerd in Death Valley of op de Nurbergring te zien zijn. Dit is niet zonder risiko, maar ze hebben nog 9 maanden om alle bugs eruit te halen.
Ehm… dat is toch juist niet handig, zo’n groot scherm in een elektrische auto… Dat vreet toch energie die je in een elektro-wagen wel beter kan gebruiken?!
@motherlover: Een modern beeldscherm hoeft niet veel te verbruiken…
@motherlover:

een groot scherm gebruikt veel in bijvoorbeeld een telefoon. met het accupakket dat in die auto ligt ga jij het niet merken. dan kun je beter je lampen uit laten.
Dat enorme beeldscherm lijkt handig, maar verneukt wel het hele interieur.
= dat nog leuk? want ik word al gek van me touchscreen telefoon
hebbe hebbe hebbe, en niet owv dat bigass scherm maar gewoon om dat dit soort auto’s elektrisch rijden cool maken…
Word Tesla soms gesponsord door Apple ofzo??????
@bullgod76: volgens mij draait er Android op dat systeem, dus sterk punt
@R77: Haha laten we het niet hopen zeg.
Best wel lelijk zo op het eerste gezicht. Maar zou het graag eens in het echt zien…
Helemaal niet mijn smaak.
Ik vraag me af hoe zo’n LCD in de nachtelijke uren uit zal pakken voor de bestuurder. Ze kunnen het maar beter van local dimming voorzien om overmatige backlight beperkt te houden. Een dure maar mooiere oplossing is een AMOLED-display. De kosten kun je enigzins beperken door op strategische plaatsen switches van AMOLED schermen te voorzien. Zo kan aan de hand van GUI de schakelaars van een andere functie voorzien. Een voorbeeld hiervan is de Art Lebedev’s Optimus Maximus Keyboard. http://img.artlebedev.com/everything/optimus/optimus_maximus_01w.jpg
Om het helemaal af te maken is tactical feedbackvereist.
@AutomotiveDesigner: amoled is niet zo duur.is maar n klein schermpje en wat kost die auto wel niet? dat merk je echt niet hoor , een schermpje dat 1000 meer kost..
@AutomotiveDesigner: de technologie zal niet echt het probleem zijn.

http://www.barco.com/barcoview/images/TX-243_hr.jpg
@BaRa: Dat is een peperdure avionica-hardware wat je laat zien. Werk je toevallig bij Barco BaRa? Ik erger mij tegenwoordig aan alle vormen van glossy beeldschermen. Zo te zien zit er een anti-refelectieve matte laag op het beeldschermpje van Tesla. Zit dat ook op die van Barco?
@AutomotiveDesigner: Ik weet dat het een Barco Avionics-scherm is. M’n broer bouwt mee aan die en andere schermen.
@AutomotiveDesigner: Zie de website van Tesla voor de dag en nachtmodus van het scherm.
hoe krijg je daar nu 7 personen in?
@Preske: vraag ik me ook af, volgens mij moeten die liggen in de kofferbak ofzo.

OT: 2 ipads onder elkaar ofzo?
@Preske: twee op de voorstoelen en vijf urnen op de achterbank…. moet passen hoor :P
In de laatste video rijden de auto’s op de achtergrond wel erg snel: zo verhul je de trage slalom, en is de versnelling net wat spectaculairder.
Tesla heeft echt miljoenensubsidie gekregen. Ben benieuwd of het blijft lopen zodra dat wegvalt.

Verder is het natuurlijk super om zo’n scherm met android in je auto te hebben maar het is duidelijk een auto ontworpen door/voor nerds want 17″ is gewoon veelste groot. Het past duidelijk niet mooi in het dashboard.

Scheelt wel als je druk bent met dat grote scherm let je minder op de kwaliteit van de rest van het interieur ;)
@tstile: Tesla heeft geen subsidie gekregen. Het gaat om een door het ministerie van energie gegarandeerde (en dus goedkopere) lening om Model S op de markt te brengen.
Nou maar hopen dat het iets betrouwbaarder is al de gemiddelde computer.
En eindelijk een “goede” reden om ook s’nachts met een coole zonnebril te rijden ;)
@norge: Als je op de website van Tesla kijkt, dan zie je dat het dashboard (incl. 17″ scherm) een dag en een nachtstand kent.
Kan je er ook Wordfeud op spelen?!;)
waar zitten die +2 zitplaatsen dan????
@aJackie: Onder de achterklep zitten (optioneel) 2 zitjes voor kinderen onder 10 jaar. (naar achteren gericht overigens)
Innovatief en gedurfd dat is het wel. Ik denk ook echt wel dat we dit in de toekomst meer gaan zien bij andere merken.

Maar dan laat ik ook even mijn gedachten varen. Ik ken de uitspraken nog goed, alles wat elektrisch is kan kapot, dat is een regel bij oldtimers/ youngtimers.

Nu is zo’n scherm leuk en aardig, alleen heb je er dus weer een stap tussen, software die de elektronica aanstuurt. Wat als een stuurprogramma vastloopt, dan heb je ineens geen airco of navigatie meer, of erger nog je hele scherm valt uit.
@knalfa: als wat niet electrisch is kan ook kapot, vraag dat maar bezitters van een youngtimer. Sleutelen hoort er gewoon bij. De vraag is alleen of je zelf net zo gemakkelijk aan je infotainment systeem kunt sleutelen als aan je verdelerkap.
@knalfa:

dat maakt dit systeem niks anders dan andere. een ‘normale’ tomtom of normale climate control kan ook crashen.

als ze maar zorgen dat het gebruikersgedeelte goed gescheiden is van de aansturing van de auto. je wil niet dat de auto stilvalt als de ‘tomtom’ crashed
is dat ding bij MTV,s pimp my ride geweest ofzo ..
Wat een fail… een nieuwe wagen voorstellen en ze horen je remmen piepen tot in Vegas …
@fep739: Dit is een prototype. Overigens zul je meestal de remmen niet gebruiken, want je kunt uitstekend op de motor remmen. De remmen gebruik je bijna alleen maar op te stoppen of in noodgevallen. Gezien mijn ervaring (ok proefritje) met de Roadster word ook Model S voor 95% een “one pedal car”.
VETTE Vingers!!!
allemaal zo’n scherm op je dashboard straks en dan het hele scherm gebruiken om een dashboard te projecteren naar huidige standaarden :D
Ik vind het lawaai in de auto bij 70 miles/hour (112 km/h) toch vrij hoog, dat valt mij tegen. Het kan natuurlijk ook aan de opname liggen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).