Drankbakken per december verplicht aan het alcoholslot

Auteur: , 73 Reacties

Het hoge woord is eruit bij minister Schultz. Wie graag met een alcoholpromillage van 1,3 of hoger in het bloed rondrijdt mag binnenkort eerst blazen in een apparaatje dat verplicht wordt ingebouwd in je auto.

Verkeersminister Melanie Schultz laat vandaag aan de Tweede Kamer weten dat ze half oktober gaat beginnen met een testperiode. De RDW zal de alcoholsloten dan goedkeuren en vanaf december komt iedere drunk driver er voor in aanmerking. Alcomoblisten die dus na 1 december worden gesnapt met een kegel c.q. stuk in de kraag danwel beneveld achter het stuur zit en de limiet van 1,3 promille (acht á 10 biertjes) overschrijden zijn de Sjaak.

Het alcoholslot wordt verbonden met het startcircuit in de auto. Alleen wanneer het alcoholpromillage lager is dan 0,2 zal de auto aanslaan. Wel is het bizar dat men ook tijdens het rijden een aantal keer moet blazen. Dit op te voorkomen dat je niet even iemand anders in het apparaat laat puffen en alsnog aangeschoten de weg opgaat. We zijn benieuwd wat de mening is van VerkeerdeBaas Koos Spee over deze verkeersonveilige handeling. Trouwens, daar zijn we helemaal niet benieuwd naar. Rijdende alcoholhuftertjes aanpakken, altijd +1.

En dan gaan we nu even advocaat van de duivel spelen. Hoe moeilijk zou dit alcoholslot te omzeilen zijn? Met een fles perslucht in de auto die is aangesloten op het alcoholslot zou je al een heel eind moeten komen toch?73 reacties

-edit: check!-
OT: Beetje overdreven, niet?
Ik ben absoluut tegen rijden onder invloed, maar van iemand zijn auto moet je afblijven. Als je iemand zijn rijbewijs in neemt oké, maar om nou aan het start circuit van iemand zijn auto te gaan beunen gaat mij te ver.
@kraakensmaak: inderdaad gaat veel te ver! ook dat je onder het rijden moet gaan blazen, wie bedenkt het?! we mogen niet mobiel bellen maar totaal afgeleid zijn om even te blazen mag wel…
Zeker invoeren als het een van die idioten tegenhoud, is het project imo gelukt.
Sjonge jonge, wat een onzin, ben ook zeker tegen rijden met alcohol, maar dit gaat wel weer erg ver hoor
Ik woon op dit moment in Karlstad, Zweden. En alle auto’s van de gemeente, en dan ook echt ALLE auto’s hebben een alcoholslot ingebouwd. Aan de ene kant overdreven aan de andere kant geef ik ze groot gelijk. De klootzakken die proberen te autorijden worden hier echt wel door verhinderd…
@jpfeikens: In Zweden is de drank zo duur, tegen de tijd dat je teveel gedronken hebt kun je de benzine al niet meer betalen. En al helemaal niet als je werk hebt dat een auto van de gemeente vereist :P
Als het ingebouwd kan worden, kan het er ook uitgehaald worden. Wordt hier dan nog op gecontroleerd?, wordt dit dan ook strafbaar?
citaat: “Wel is het bizar dat men ook tijdens het rijden een aantal keer moet blazen.”

Ha, ik weet wel wat; 250Euro boete voor niet handsfree blazen onder het rijden ;-)
eerst blazen en dan drinken dus :P
Erg goed plan. Ben alleen wel benieuwd hoe makkelijk het wordt om dit systeem te omzeilen/foppen.
@birdboy: Ik weet wel wat: gewoon de hele avond de auto stationair laten draaien :P
En als je nou de bijrijder laat blazen?
@romenkorn:

Er staat dat er meerdere keren moet worden geblazen, nu kan uiteraard elke keer de bijrijder dit doen. Maar zou jij bij iemand in de auto stappen als hij 8-10 bier op heeft? Ik niet iig
@3rNsT: Als de mama & de papa elk 5 glazen op hebben, en hun kind van 10 alleen cola’tjes is het maar een koud kunstje om papa te laten rijden hoor ;)

OT:
Een alcoholslot is in mijn ogen op véél te veel manieren omzeilbaar, en de échte ‘drankbakken’ zullen alles doen om dat te omzeilen. Het beste vind ik toch de persluchtfles!:D

Natuurlijk zijn er niet veel andere opties dan een alcoholslot. Meer politiecontroles en potentiële drankbakken aan de kant zetten via nummerplaatherkenning zou al zeker geen kwaad kunnen.
Sm0keGun via Android app
@vale46: de vraag is kan het kindje wel lang genoeg blazen ?:p
@romenkorn: Als de bijrijder nuchter genoeg is laat je die wel rijden :P
@V-Power: Moet je bijrijder wel een rijbewijs hebben, zoals Vale46 ook al aangeeft.

Natuurlijk is dit systeem niet waterdicht, maar dat maakt het nog geen slechte ontwikkeling. Fraude met het alcohol slot zou gewoon een 5 jarig rijverbod moeten opleveren + fikse boete (geld besparen doe je toch als je niet auto rijdt :P)
Je moet als nuchtere bijrijder wel redelijk dom zijn om de dronken persoon te laten rijden…

Aan de andere hand zie ik het wel gebeuren dat de vader zijn zoontje eventjes laat blazen….

In verband met het onderweg blazen:
Men gaat een soort van waarschuwing krijgen dat men binnen de 5 minuten moet blazen, binnen deze tijd moet je dan ff parkeren en opnieuw blazen.
Denk niet dat je met een promillage van 1,3 nog de helderheid van geest hebt om te gaan pielen met perslucht en allerlei slangetjes eerlijk gezegd. Waarschijnlijk wordt het blazen zo gewoon als je in de auto stapt dat je het ook gewoon doet als je dronken bent.
Hoe zien ze dit als ze in andermans auto rijden?
stel ze hebben een busje gehuurd oid…
@anoppe: Breng huurbedrijven nou niet op ideeen ;)
Wat een onzin. Hoe gaat men dit aanpakken bij mensen met meerdere auto’s / auto van de zaak of van familieleden

Wanneer je voorstander bent van deze onzinmaatregelen, ben je in mijn ogen niet consequent. De scheinheiligen die zo fanatiek zijn tegen alcohol in het verkeer zijn, hebben vaak schijt aan de overige verkeersregels.

Wat wordt de volgende stap? Een snelheidsbegrenzer in je auto wanneer je meer dan 50 te hard hebt gereden?
@desoper: Ja want hard rijden is net zo gevaarlijk als dronken rijden… Daarnaast is het lullig als je op vakantie gaat en maar 120 kan rijden.

Dronken bestuurder hebben al genoeg schade gedaan tot hunzelf en vooral anderen. Elke maatregel die niet een BOB treft is goed.
@flutterby: De mate waarmee een overtreding wordt begaan is bepalend voor het gevaar dat het opleverd.

verder moet de snelheidsbegrenzer natuurlijk wel dynamisch zijn, met 120 door een woonwijk is natuurlijk nog steeds gevaarlijk.

Verder probeer ik duidelijk te maken dat wanneer je een dodelijk ongeluk veroorzaakt, je het jezelf nooit vergeeft, of het nu komt door overmatig alcoholgebruik, te hoge snelheid of door rood rijden.
@desoper: Misschien voel je wel heel schuldig na een dodelijk ongeluk, misschien ook niet. Wanneer je het zeker weet is het al te laat. Er gebeuren nog steeds ongelukken door (meestal combinatie van) drugs met dodelijk afloop. Deze mensen wisten van te voren niet dat je hier achteraf rot over voelt?
Goed idee. Wat krijgen we ervoor terug lagere BPM – BTW op de aanschafprijzen van onze auto’s ? Daarnaast zijn dit soort gesubsidieërde apparaten makkelijk te omzeilen. Ik neem wel een draagbare compressor mee die voor me blaast met luchtslang.
Ik snap nog steeds niet waarom de meerderheid van nederland zich laat vertegenwoordigen door dit soort randdebielen.
@bempi: Goedkopere verzekering?
@flutterby:

Lijkt me sterk. Al dit soort ideeën hebben maar 1 voordeel en dat is in het nadeel van de rijders. Het inbouwen zal worden door geschoven naar de klanten toe, wat weer wat extra’s oplevert in het laatje van de staatskas. Sinds de alcohol controles zijn er minder ongelukken ontstaan d.m.v. rijden onder invloed.
En boven alles. Je kan een persoon niet verplichten tot iets wat hij zelf aanschaft. Als jij bij de patatboer komt en je neemt een patatje speciaal, dan moet het toch niet zo zijn dat hij voor je bepaald hoeveel saus erop komt en of je ketchup of curry erbij wilt ? Jij betaald voor een product, dan heb je ook de keuze om dit samen te stellen. Zoniet dan stap je naar de volgende dealert of patatboer.
@bempi: Heb op een nieuwssite gelezen dat je inderdaad niet verplicht bent een alcoholslot aan te schaffen, in plaats daarvan wordt je rijbewijs voor een periode van 5 jaren ingetrokken, dus je hebt keuze.
@bempi: Dat nadeel maakt het toch weer minder aantrekkelijk om toch even in de auto te stappen naar het drinken. De drempel komt weer hoger. En hoe hoger de drempel, hoe minder eroverheen komen.

Ik mag ook niet zelf bepalen wat er met mijn belastinggeld gebeurd, de boetes die ik betaal, het geld dat ik spaar ect ect. Consument is niet altijd koning. Natuurlijk bij een patatboer is dit een ander geval, maar bij de Audi dealer gaat het ook niet lukken om een handgeschakelde RS3 te krijgen hoor (terwijl de handbak wel in de TT RS ligt).

Als je rijdt met (behoorlijk wat) drank op dan heb je gewoon het risico dat je zo een ding in je auto krijgt. Zelfde als dat wanneer je te hard rijd je een kans op een boete hebt. Het is een straf(!) voor een overtreding.
@flutterby:

Ik blijf erbij dat dit niet de maatregel is om het aantal ongelukken met rijders onder invloed te verminderen. Stel je zit in een noodgeval, dan moet je eerst blazen voordat je kan wegrijden. Datzelfde geldt als je op meerdere plaatsen moet zijn met een auto.
@bempi: Yep dit is een maatregel enkel en alleen om mensen te pesten! HAHAHA! -.-

Wat voor noodsituatie kan zich voordoen dat je geen half minuut hebt om te blazen? En anders… KARMA!

Volgens mij vergeet de helft dat je deze pas krijgt na stomdronken in de auto te hebben gezeten :S
Ik heb ook nog begrepen, dat het aanbrengen je ca 3000 euro gaat kosten.
@bigsmurf: Op de radio had Verkeersminister Melanie Schultz het over 2000 euro (welke je idd zelf moet ophoesten) en daarnaast ook verplichte bijeenkomsten (soort van AA)
Stel je krijgt een telefoontje van iemand dat er iets gebeurd is dan kan je door het alcoholslot niet naar iemand toerijden. Ik ben meer een voorstander van het rijbewijs afpakken.
@bsxc2: Ja, da’s inderdaad beter, kun je gewoon met je lamme harses volgas heenscheuren….
@bsxc2: 112? Taxi?
en wat gebeurd er als je het slangetje in de uitlaat hangt?
Het valt mij wel op dat een aantal mensen hier aangeven dat ze een compressor mee nemen. Rijden die dan regelmatig onder invloed?
Ach dit is toch hartstikke terecht! Met een promillage hoger dan 1.3 achter het stuur kruipen is levensgevaarlijk. Je moet dan zelf maar op de blaren zitten, bij het geval van een familieauto die dan ook. Wordt de motivatie om het te doen nog lager.

Over het probleem dat je anderen laat blazen tussendoor: dat zou alleen bij minderjarigen kunnen aangezien de rest anders echt wel zelf zoug aan rijden.

@ bsxc2 bel een taxi of 112. Zonder rijbewijs mag je er ook niet heenrijden.
Ik zeg ipv slot een aa cursus, beschonken bestuurders verplicht laten kijken naar foto’s van slachtoffers van beschonken bestuurders laten kijken. Dat zal Agogisch werken!
Veel geschreeuw en weinig wol
Zij die alcolientje zijn, zijn inventief van geest.
Ooit in de VS een piloot gepakt die alcolientje was, de man had jaren op inventieve wijze zijn gewoonte kunnen camoufleren door drank in het vliegtuig te verstoppen en heel veel mint snoepjes te eten.

Deze mensen moeten bekend zijn bij justitie en politie, waarom worden ze dan niet extra stevig gecontroleerd?
’s morgens als ze met de wagen naar het werk gaan bv.
Of kan de polite tegenwoordig niet meer multi-tasken?
Hoef me er niet druk om te maken aangezien ik niet drink.
Wat ik eigenlijk nergens lees is: Voor hoe lang het apparaat in de auto wordt ingebouwd? Voor eeuwig? Of voor een jaartje? Kom je er ooit nog vanaf?
Lijkt me best handig eigenlijk!

Kun je rustig biertjes drinken en dan in de auto wachten totdat je mag rijden onder het genot van een jointje.
Helemaal eens met E34M5Touring in het begin.

Als dit ook maar één van die zatlappen tegenhoudt is het in mijn opinie een geslaagde proef.

En idd @sportquattro: blijkbaar hebben we OF een heleboel drankomobilisten op de site, OF een heleboel stoere jongetjes.
Bij recidiverende alcomoblisten zou ik zelfs nog verder willen gaan: Bij de 2e of 3e stomdronken achter het stuur gepakt, krijg je de keus of je meewerkt aan een traject om van je alcoholverslaving af te komen, of je auto wordt gewoon ingenomen en per opbod verkocht. Plus paar jaar ontzegging.
@bozewolf: Of de rechtervoet amputeren…
@bozewolf: Iemand die twee keer stomdonken is heeft een alcoholverslaving.. Das nieuw voor mij. Meneer is zeker nog nooit uitgeweest? ;)
@davidw: “Bij de 2e of 3e stomdronken achter het stuur gepakt”


Meneer heeft zeker nog nooit een leescursus gehad?
@bozewolf: Iemand die 2-3x stomdronken wordt gepakt voor dronken rijden heeft een gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel en moet zeker van de baan gehaald worden. Alleen, een ontwenningskliniek voor iemand die geen alcoholprobleem heeft gaat dat echt niet oplossen. Soms wat verder kijken dan jouw bekrompen leven lang is
@davidw: Ah, we gaan over bekrompen leven praten? Zie ik al meteen hoe jij in elkaar steekt. Aannames tot en met. Zeker net eerste paar keer dronken geworden?


Ik zal jou es wat zeggen. Ik ben nu zo toeter als een aap. Ik zuip me bijna elk weekend de kankerklere in. Misschien heb ik zelfs wel een alcoholprobleem.

Het punt is, dat stel dat ik ergens heen moet met de auto, kan ik het bier laten staan. Ondanks mijn voorliefde voor het gouden gerstenat.

Heel veel mensen kunnen dat blijkbaar niet. Dat zijn de mensen die, als ze ergens zijn met de auto, niet van de drank af kunnen blijven.

Als je niet van de drank kan afblijven terwijl je nog moet rijden, heb je een alcoholprobleem. Want dan kun je het bewust in gevaar brengen van andermans leven niet los zien van je eigen drankorgelende plezier.


Snap je em, nu simpel klootviooltje? Ik hou van bier, ik zuip regelmatig bier. Maar er zit een verschil tussen bier zuipen met maten en bier zuipen ook al moet je nog rijden. Dan doet een weldenkend mens dat gewoon niet.

Maar ik zie al dat je veel moet leren. Net 18 ofzo?
@bozewolf: Dat jij jezelf elk weekend lam legt is jouw keuze, dat jij met bekrompen hersens met kanker scheldt imo meer over jou dan mij, hoop echt dat niemand uit je omgeving ooit door kanker geveld wordt, je zal jezelf al snel een heel stuk minder als slim beschouwen. Dat iemand die een paar keer stomdronken achter het stuur kruipt iemand een alcoholist is, is sowieso al een aanname, pot moet de ketel niet verwijten. Heb zelf ook een bloedhekel aan mensen die dronken achter het stuur kruipen, heb zo in een ver verleden een vriend en een vriendin verloren en drink zelf niet alsk rijden moet, je mag mij gerust kreupel komen slaan alsk ooit onder invloed een auto bestuur. Maaaaaaar, kom zelf uit de Horeca en heb zelf jaren in het nachtleven gewerkt.. Wat ik zie bij die mensen die geregeld stomdronken naar huis gaan, is geen alcoholprobleem maar wel een mentaliteitsprobleem. ’t Is de mentaliteit die moet veranderen.. Overheid kan hier veel toe bijdragen, taxi’s goedkoper maken, meer nachtbussen -en treinen inleggen etc.. Zo kan je mensen doen inzien dat dronken rijden not done is, een alcoholist begint vroeg of laat toch terug te zuipen.. Enneuh, ben de dertig al even voorbij :)
denk je dat als de politie je over de a2 ziet slingeren en ze houden je aan en kijken in je auto en je hebt een alcohol slot en een fles perslucht achterin, dat ze je dan niet beboeten?
jeetje, dat is ook weet.. moet je de auto laten draaien terwijl je in de kroeg zit.. afijn.. vast wel een goede vriend die even blaast.. en anders.. haal je het er toch gewoon weer tussenweg ?
*dat is ook wat*
@dennisr: Die vervelende regels ook als je ladderzat naar huis wilt scheuren…
@bozewolf: oeh, sarcasme neem ik aan ? ik vind de regels heel goed hoor.. bedoelde alleen dat het voor de die-hard drinkers niet werkt.. zulke figuren willen niet anders.. die moet zelf dood gaan bij een ongeluk wil het helpen..

hoor het ze al zeggen:”aah, heb maar een paar gehad, blaas jij even voor me?”
@dennisr: Oh, dat de profi drankrijders het proberen te omzeilen, natuurlijk. Maar het wordt zo wel lastiger voor ze.

“zulke figuren willen niet anders.. die moet zelf dood gaan bij een ongeluk wil het helpen.. ”

100% mee eens. Het probleem is dat ze niet altijd alleen maar zichzelf doodrijden…
Als dit dronkenlappen van de weg houdt, ben ik voor! Maar iets zegt me dat dit niet gaat werken
Dit is handig te omzeilen :)
never trust a junkie ..

just one fix ..
Gewoon voor je drinkt een flesje nuchtere lucht opslaan in een flesje en de auto start wanneer je maar wil.
Gewoon rijbewijs afpakken veul beter.
Een flesje nuchtere lucht, lolwut??
Iets als dit?
http://alloveralbany.com/images/spaceballs_perri-air.jpg
Kudos voor degene die de film raadt
@sir_smokalot: laat me even denken, het was Mel Brooks in ieder geval… geen Spaceballs toch ? …of toch wel ?
@sir_smokalot: ja toch wel volgens mij, net voordat ie op het plateau gaat staan en “beam me up Snotty” zegt
Ik ben zowel voor als tegenstander want, het is natuurlijk je eigen auto, prive enz. maar aan de andere kant, er worden zoveel ongelukken danwel niet met dodelijke afloop door dronken mensen veroorzaakt dat het wel een goed plan is, en zon slot kost trouwens €3000, dan weet je zeker dat je niet meer gaat drinken!
Oplossing.. Koop een andere auto op naam van je vrouw (of man) en ga daar in rijden.. Opgelost!
@Johnnnyboy15nl: Hey ik zit met m’n alcoholslot! Kan ik jouw wagen ff lenen vanavond?

Ontopic, als het echt pas bij 8-10 bier is dan is het nog redelijk.
Vrees alleen dat de grens steeds lager komt te liggen en dat je in de toekomst al bij 3 bier zo’n ding krijgt(lees: duur moet laten inbouwen).

Want dat inbouwen zal je niet door de beunhaas op de hoek mogen laten doen en daar krijg je dus waarschijnlijk een gepeperde rekening voor.
@tstile: Dat zullen ze er nevernooit doorkrijgen, joh. Maak je geen zorgen.
Sloop je dat ding gewoon uit je auto. Next.
Of je blaast van tevoren een ballon op en houdt die voor dat ding hahahaha

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).