Steve Jobs’ erfenis voor de autowereld

Auteur: , 89 Reacties

Eerder vandaag overleed Apple-visionair Steve Jobs op 56-jarige leeftijd. Zijn overlijden kwam kort nadat hij aftrad als CEO van Apple, een taak die hij de laatste 15 jaar op zich nam. In die tijd kwamen onder zijn leiding tal van Apple-producten uit, die de laatste jaren steeds meer in de auto verweven zijn geraakt. Wat laat hij na en wat kunnen we nog verwachten voor de komende jaren?

Ik ben zelf geen groot Apple-gebruiker, maar ik heb wel een iPod. Als ik een autorit maak van langer dan een uur, dan gaat de iPod met de kabel in de USB-aansluiting, en heb je toch mooi de nodige GB’s aan muziek voor onderweg. Daarnaast integreerde de iPad steeds meer in auto’s en, nog een stapje verder, zijn er volledige auto’s rond Apple-apparatuur opgebouwd.

Brabus S-Klasse iBusiness 2.0

Dit laatste voorbeeld valt natuurlijk meer onder gadget-geilheid, maar laten we eens kijken naar een aantal toekomstvisies, die deels al werkelijkheid zijn geworden. Ten eerste voor de meer nabije toekomst: houders voor je iPad die je middenconsole vervangen. Waarom niet? Autoradio’s zitten sowieso op de schopstoel; een aantal autodesigners houdt in hun ontwerpen al rekening met het verdwijnen er van.

BMW iPad houder

Als je kijkt naar fabrikanten en toeleveranciers, dan gebruikt een groot aantal hiervan ook al apps die met name op de iPhone toegspitst zijn. De fabrikant die waarschijnlijk het meest met Apple doet is BMW: je zou kunnen zeggen dat Google en Apple een beetje de soft- en hardware-pijlers zijn waar hun ConnectedDrive-concept op rust. In de 1 Serie die ik onlangs reed hadden ze ook maar zelf een iPhone gestopt, opdat je de wondere wereld van het ConnectedDrive kon ontdekken.

En als je een stapje verder denkt, waarom dan geen volledige Apple-auto? Geruchten over een zogenaamde iCar zijn al zo oud als de weg naar Rome, en inspireerden handige photoshoppers tot futuristische concepten. Zal het er ooit van gaan komen? Misschien, in de verre toekomst. Maar duidelijk is wel dat al deze Apple-integratie in auto’s (of de opkomst van Android durf ik wel te zeggen) nooit een feit zou zijn geweest zonder Steve Jobs. En terwijl hij nu vanaf zijn iCloud neerkijkt op alle buzz die zijn vroege heengaan genereert moet hem dit toch ook tot tevredenheid stemmen.

They took our Jobs!89 reacties

R.I.P. mr. Apple,

Een fanboy
Ook al heb ik niet veel met apple (muv de Ipod), bewonder ik wel wat Jobs voor elkaar gekregen heeft. Ik heb mijn ipod altijd met veel plezier gebruikt, totdat deze sinds afgelopen zaterdag op de bodem van een modderig slootje ligt.
Ook in de film CARS (geproduceerd door Pixar) zat een Apple iCar auto verstopt … Tot 2006 was Steve Jobs CEO van Pixar Animation Studios.

http://www.icreatemagazine.nl/wp-content/uploads/2011/04/apple84cars.jpg

http://www.2livefools.com/images/Mac%20iCar.jpg
@rechercheur: wat denk je van Toy Story?
@rechercheur: heel scherp! Die kende ik niet.
@audir8v10:

Een zogenaamde “easter egg” ….

Startnummer 84 verwijst naar “1984”, de tv-commercial van Apple waarin ze de eerste Macintosh PC aankondigen.

http://www.youtube.com/watch?v=OYecfV3ubP8
Mooie anekdote is dat Steve Jobs blijkbaar weleens in zijn lunchpauze (als hij die al nam) naar de parkeerplaats liep en daar minutenlang naar Mercedi kon kijken, omdat hij dat design zo mooi vond.
De wereld is een bijzondere man armer, veel te jong
@Sciurida: Hij reed dan ook een SL500 (en later ook een 600).
@trs80: En een AMG SL55 natuurlijk!!!
Ik ben nooit fan geweest van Apple, maar wat Steve heeft geflikt doen maar weinig mensen hem na. Respect!
een android tablet past ook prima in je dashboard…
on-topic: erg jong hij heeft het nog lang vol gehouden qua ziektes die hij had.
@drentje: Alleen was die er zonder Jobs ook niet geweest.
Er moet wel iets te kopiëren zijn hè.
@smokin: http://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Tablet_PC
@quattroporte: wat? http://en.wikipedia.org/wiki/Newton_(platform)
@E320cdi: Om de er uit voortvloeiende eMate niet te vergeten. Touch screen én toetsenbord, in fantastisch Matrix-groen ;-)
@E320cdi: Weet u het verschil tussen en “messagepad” en en tablet ?
@drentje: dude effe serieus, nog nooit gehoord van respect??
@maseratiferrarilover: WTF, waaruit blijkt geen respect?
durka durrr :lol:
De dingen die Steve teweeg heeft gebracht zijn echt immens. R.I.P. Steve, we zullen je werken missen.
Een grote fan en gebruiker van je producten.
R.I.P Steve

“The ones who see things differently. While some may see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.” – Steve Jobs

Dit geldt niet alleen voor de technologie-industrie, maar voor de gehele economie en maatschappij. Zonder innoverende en soms rare ideeën, heb je een hele saaie wereld. Radicaal anders zijn, dat is wat een bedrijf succesvol maakt en dat heeft hij zeker goed gedaan.

Je hoeft geen fan te zijn van Apple’s producten, dat vraag ik je ook niet, maar hij is zeker een van de beste CEO’s die de mensheid heeft gekend, daarnaast zijn zijn visies ook revolutionair, hij verbeterde producten op punten waar geen ander bedrijf ooit een investering voor durfde te doen (touchscreen van iPhone bijvoorbeeld). Het feit dat meerdere bedrijven dit kopiëren op zich is al een eer voor Steve. Hij heeft de gehele manier waarop wij communiceren verandert.

R.I.P Steve Jobs
56 jaar.. Jezus, veel te vroeg.
Wel jong nog.. maar zegt me weinig die kerel.. (had de naam nog niet eens eerder gehoord :lol: ) heb niks van Apple.. vind de producten wel mooi.. maar veel te duur.
@dennisr:

Steve Jobs was een Amerikaan ..

een moddervette olie-domme redneck dus ..
(volgens de autoblog logica) ..
@dennisr: Meen je dat echt? Misschien ben ik iets ouder maar come on… The new generation is toch helemaal iWhatever gek?Kruip eens uit dat ei ;-)
@audir8v10: jong dat hele gedoe boeit me geen flikker! :D ik doe ook niet aan hyves, twitter, facebook, of wat dan ook.. ik heb een vrij simpele mobiel.. kan er mee bellen en smsen.. je weet wel.. waar die dingen voor bedoeld zijn.. en wat interesseert mij het nou hoe de kerel heet die Apple bedacht heeft..
@dennisr: In wat voor grot leef jij? Jezus..
@993turbo: aah eindelijk, zat al te wachten op de vraag in wat voor grot ik leef, nou ik woon gewoon in een huis.. met een computer (nee geen apple) en ik heb een mobiel (geen apple) en ik luister muziek, op mijn mobiel (nog steeds geen apple) en waarom zou het wat uit maken of ik de naam weet van elke producent van elk apparaat dat ik in huis heb.. als ik maar koffie kan drinken vind ik het best, wie koffie bedacht heeft, zal me aan mn reet roesten.. dat het oh zo heilige Appel bedacht is door ene Steve, nou mooi.. boeit me ook niet..

sowieso al belachelijk dat Apple zo heilig is, maar dat terzijde..
@dennisr:

hij had het tegen Jezus ..
@lincoln: hij IS jezus
@dennisr: Pssst…Steve Jobs is dezelfde persoon als Jason Statham.
Niet doorvertellen..
@wd40: Wat?? Jason is dood?? :cry:
@Esprit_de_Flandre:
Nee dat niet gelukkig.
Maar in de ogen van de kleuters die hier rond hangen zou dat best kunnen.
Als je opgewonden raakt van zo veel mogelijk posts te plaatsen op autoblog zonder enige inhoud en niet eens weet wie Steve Jobs is..kom op zeg. Ga dan je moeder vervelen.
@wd40: Ach ja, laat hem. Als hij niet geïnteresseerd is in Appels, of gewoon in wat parate kennis, dan is dat zijn zaak…
@wd40: jij bent facking zielig.. waarom zou ik die vent moeten kennen, Apple interesseert me TOTAAL NIET, waarom zou ik iedereen moeten kennen ? ik weet ook niet wie onze koelkast gemaakt heeft, of wie mijn toetsenbord gemaakt heeft..

en de rest wat je typt is ook onzin..
Ik vind zijn persoonlijke erfenis voor de autowereld maar klein. Het is niet omdat constructeurs je een Ipod aansluiting geven in je auto, dat je auto niet zonder Ipod kan. Dat is gewoon omdat iedereen een ipod had en er ook in de wagen naar wou luisteren.

Ook wil het niet zeggen omdat BMW, Mercedes, (en anderen?) een ipad in hun limousine zetten, dat het moet, of dat de auto niet zonder kan, ze maken gewoon een houdertje. Zelfde systeem als een bekerhouder, niks meer, niks minder.

Jobs heeft WEL onze kijk op multimedia drastisch veranderd, waarvoor hulde! Zonder deze man zaten wij nog steeds allemaal op suffe MP3’tjes te tokkelen. Zonder deze man was de ‘Smartphone’ nooit echt van de grond gekomen.

Jammer genoeg is hij veel te vroeg gestorven! Rust in vrede Jobs :)
@vale46: Wat heeft Steve Jobs met MP3’s te maken? Apple verkoopt in de iTunes Store muziek in AAC-formaat, maar in hoeveelheid downloads is MP3 nog steeds het meest gebruikte formaat.
@Demoniac: ja en op een mp3 muziek-bestand kan je tokkelen he. Lees toch eens. Het is toch duidelijk dat hij een mp3 speler (wat de ipod toch nog altijd is) bedoeld.
@adyton: Lezen is toch zo moeilijk hé ;)
Voor alle duidelijkheid ik bedoelde ik zo’n prehistorische MP3 speler:
http://rxonline.be/images/categories/mp3mp4spelers.jpg
Het is jammer dat hij is overleden, ik ben erg fan van de producten van Apple!!
ik ben zelf geen apple fan en vind persoonlijk android beter en VEEL goedkoper voor wat je krijgt maar het blijft spijtig dat jobs vroeg gestorven is
@Jantje_555: Ik begrijp je redenering, maar Android heeft twee belangrijk nadelen: de mindere gebruiksvriendelijkheid en het gebrek aan applicatie-integratie. Ik gebruik beide langs elkaar heen, een op dat vlak haalt Apple het van Android – voor mij dan toch. Whatever the truth, voor SJ is het nu helaas “one final thing” geworden. RIP.
@Jantje_555: uhm Apple is meer dan een Android concurrent…
Apple producten zijn state of the Art.
En als je het beste wil hebben maakt de prijs niet uit.

R.I.P. Steve Jobs.

http://www.youtube.com/watch?v=UF8uR6Z6KLc
@HZW:

klassieker .. die behoor je te kennen ..
thumbs up voor plaatsen ..
waarom werkt een youtube link niet.
@HZW: er staat httpv voor een of andere reden.
Omdat je embed gebruikte. Gewoon de link 1-op-1 copy/pasten volstaat
Het instructie boekje/film van de Equus ligt op een Ipad die je ook in contact brengt met de fabriek als er eventuele problemen zijn (zijn er niet).Dus ja de man heeft veel betekent voor de electronica industrie en de betekenis voor de auto industrie komt over een paar jaar pas goed zichtbaar als dit soort technieken in normale auto’s terecht komt. R.I.P. Steve Jobs.
iedereen die hier bezig is over android enzo: ik vindt het touchscreen van de iphone gewoon het beste dat er bestaat punt. maar dat is natuurlyk mijn mening…
Pff, daar word ik altijd zo moe van. Ja het is sneu dat hij zo vroeg is overleden. Ja het is verschrikkelijk dat daar nog vreselijke ziektes aan vooraf gingen. Ja hij was een visionair. Niemand kan ontkennen dat zijn uitvindingen een impact hebben gehad.

Maar wat sommigen hier uitbraken…
Beste CEO? Dat ligt er maar aan hoe je er naar kijkt. Waardecreatie voor stockholders, ja, dat wel ja. Maar het is algemeen bekend dat hij ook de man was die personeel uitkafferde. Vreselijk om voor te werken.

Apple producten zijn state of the Art? Ook dat ligt er maar aan hoe je er naar kijkt. Features die al jaren beschikbaar zijn op andere platformen introduceren met een poeha alsof het een wereldwonder betreft (Facetime? USB poort?)
@baasbas: Van Gogh, Kafka, Kennedy, Cobain, Jobs, …

Zoek de link.
-edit: nutteloze bijdrage-
Ik vond bovenstaande reactie totaal niet nutteloos. Sterker nog, die reactie legde op ludieke en ironische wijze de vreemde redenatie bloot in de reactie ervoor?

Bovendien kan het nog kloppen ook en houden ze inderdaad allemaal van aardbeienjam?
@torana: Leukerd.

@baasbas: Vreemde redenatie? Vind ik niet. Behalve Van Gogh, die had ik eigenlijk moeten weglaten. Hoort niet echt in het rijtje.

De rest van het rijtje echter heeft één ding gemeen. Ze zijn (te) vroeg gestorven, en daardoor onsterfelijk populair geworden. Vooral als de dood een beetje ongewoon is. Aanslag, zelfmoord, langdurige ziekte,…

Als Kennedy gewoon zijn tijd had uitgedaan waren er nu geen films, boeken en series over gemaakt, en zou niet iedere Charismatische Democratische Kandidaat met hem vergeleken worden. Als Cobain nog een paar platen had gemaakt zouden ze niet jaar in jaar uit op nummer 1 staan in De Tijdloze

Hetzelfde gaat nu gebeuren met Jobs. Een bedrijf kent ups en downs. Jobs is gestorven op een up. Die up zal voor altijd met hem verbonden blijven, hoe down het ook nog mag gaan. Vandaag naar de bib geweest. Net naast de balie, een foto: ‘Steve Jobs 1955-2011’, met een hoop boeken over Apple en Jobs erbij. In de komende drie jaar mogen we een verdubbeling van boeken over Apple en Jobs verwachten. Over een jaar of 10 komt er een film, die sterk gehypt zal worden. Wie weet, misschien krijgt ie ook wel een serie. Apple zal het in ieder geval niet erg vinden…
Wow moet ik van deze site te horen krijgen dat ie gestorven is.
Jammer, maar met zijn ziekte zat dit er wel aan te komen. Veel te vroeg, dat sowieso.
rip!

Ook een man met humor! Zo verklaarde hij het geheim van apple, : Je maakt in tegenstelling van de concurrenten veel werk van het design, en maakt het dan gewoon verschrikkelijk duur!
ondanks dat ik microsoft fan ben veel respect voor deze man, toen hij weg was bij apple, ging het slecht bij apple toen hij weer terug kwam ging het weer beter.

maar met die iMacs heb ik nooit goed mee overweg gekund.

op school hebben we vand ie dingen, maar doe maar gewoon een pc met windows xp/vista of 7
@undifined1: Fan van MicroSoft? Bestaat dat??
R.I.P Steve Jobs, zonder hem is er geen echte Apple meer.
Ik ben een groot Apple-gebruiker (iphone,ipod,ipad,imac,…). En zal dat altijd blijven en hoop dat apple nog meer in de auto industrie aanwezig wordt.
@tdu2zonda: niet overdrijven he..

net ook op tv, schijt irritant hoe iedereen doet alsof ze een vriend verloren zijn..

alsof je iets van die kerel merkt bij het gebruiken van je appels..
@dennisr: KLopt, alsof hij idd alles zelfs ontwikkelt heeft, het zal een goed iemand geweest zijn maar ook hij had hulp gehad.
Vreemd zijn die steun betuigingen voor Jobs, bijna even erg als voor Michael Jackson. Erg vreemd wanneer dit voor een bedrijfsleider gebeurd.
@mercedesfan: Het ‘voordeel’ van voortijdig sterven…
Hij was geen visionair
gij kon gewoon goedkope dingen verkopen voor veel geld
in gent hebben we ook zo een jood in een winkel vol met rommel en als je buiten gaat heeft hij je altijd wel iets aan gesmeerd dat je niet nodig hebt.
het zelfde verhaal met Jobs

Niet dat ik het niet erg vind dat hij aan zo een verschrikkelijke ziekte is gestorven en dat hij veel te jong was.
@six-trey: je kan zeggen wat je wil maar apples zijn zeer kwalitatief, zo soort zoeken wij! ook met auto’s geldt dit zo (audi/merc/bmw)
@KaCh1ng: Leuk kwaliteit, maar daar koopt Jobs niets voor…
Maar ja zielig voor de beste man en zijn familie.
@KaCh1ng:
ik zal dat niet afstrijden maar (ik wil hier nu geen flamewar beginnen) de hardware is meestal 2-300euro duurder dan een dergelijke Acer/Dell/HP en de software is zo beperkt en anti derde partij gericht. Je zou Microsoft zo open als Mozilla noemen in vergelijking met Apple
Toch mooi kanker dat je dan aan kanker doodgaat.
@Robbert89:

WTF !? !? !? …..
@Robbert89: mis je een paar hersencellen of zo ? moron
@torana: Intepreteren is moeilijk?
Jezus kan dus wel, maar kanker niet. Beetje krom.
@Robbert89: beetje krom inderdaad dat je dat verschil niet ziet
Er staat in de huisregels dat iets niet kwetsend mag zijn. Ik vind Jezus wel kwetsend.
@Robbert89: als je de huisregels zo goed hent dan vind ik je eerste opmerking al helemaal not-done, “Jezus” is een kreet, jij prijst een verwensing die inderdaad kwetsend is voor menigeen
@torana: Veel mensen gebruiken kanker ook als kreet.
@Robbert89: “veel” mensen ??? nou, ik weet niet in wat voor milieu jij ronddobbert, maar sporen doet het niet dan
@Robbert89: Veel mensen? Ik kom ze in ieder geval nooit tegen gelukkig!
@potjak: je woont in een kerk?
@torana: Zoals de familie van Steve Jobs die dit niet leest.
@torana: Hij verwenst niks trouwens. Kanker is geen scheldwoord. Vind je “komt een vrouw bij de dokter” ook kwetsend?
Zegt die gast ook iets van. KANKERkanker
@Truttenschudder: misschien doe je er goed aan eerst even de eerste reactie van hem te lezen, dan begrijp je precies wat er bedoeld wordt
@torana: het is in dit geval niet echt gepast, maar verder heb ik geen problemen met het woord kanker, of het nou als scheldwoord is of niet.. snap sowieso niet waarom mensen er zo moeilijk over doen..
hallo .. ik weet dat dit topic nix met auto,s te maken heeft ..
maar dat eeuwige gezeik over dat Apple “duur” is in je persoonlijke levens-sfeertje wordt vervelend ..

weet zeker dat er zat interessante dingen te vertellen zijn over iemand die er voor heeft gezorgd dat computers spuuggoedkoop zijn ..
De verdienste van Steve Jobs is dat hij van abstracte technologie consumentenproducten heeft gemaakt. USB bestond al voor de iMac in 1998 ermee werd uitgerust. In de pc-wereld bestond er weerstand tegen omdat er al verschillende interfaces bestonden, zodat het niet aansloeg. Door Apple brak USB door. Jobs zag de potentie van technologieën én wist ze toe te passen. Het maakt niet uit dat heel veel al bestond voor Apple het toepaste. Microsoft was al tien jaar bezig met tablet-pc’s, maar het was de iPad die het concept bruikbaar wist te maken.

En als Apple er niet was geweest had je een PC met DOS 30 gehad.
@dafmaf:
en was er geen Microsoft had je geen Apple (gates maakte de eerste apple) en had je een veel meer versnipperde markt.
IMB had zijn eigen software dus merken als HP,Acer,Dell,.. gingen dat waarschijnlijk ook hebben en had je geen standaard zo als Office

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).