Kentekenbewijs wordt vervangen door chipkaart

Auteur: , 37 Reacties

Na het overdonderende succes van de OV chipkaart moeten ook automobilisten erin geloven: er komt een chipkaart die het traditionele kentekenbewijs moet gaan vervangen.

Er werd begin dit jaar al over gespeculeerd maar de minister van Infrastructuur en Milieu -Melanie Schults van Haegen- heeft dat besloten. De kaart zou de -nu eenvoudige- fraude met kentekenbewijzen moeten tegengaan omdat hij moeilijker na te maken is dan een regulier kentekenbewijs van papier. Vervalste kentekenbewijzen zijn erg in trek bij mensen die in gestolen auto’s willen rondrijden namelijk.

Melanie belooft dat het kaartje niet duurder wordt dan het huidige kentekenbewijs en alle nieuwe auto’s vanaf 2013 de kaart krijgen. Oudere auto’s krijgen de kaart als ze van eigenaar wisselen. Tenminste, als ze op de legale manier van eigenaar wisselen dan. Op die pas komen dan ook gegevens van de eigenaar te staan. Het huidige overschrijvingsbewijs komt te vervallen en wordt vervangen door een tenaamstellingscode die nodig is bij het verkopen, het slopen of het exporteren van een auto.

Hoewel we op de redactie het bestrijden van diefstal toejuichen zijn we erg benieuwd hoe lang het duurt voordat we op marktplaats voor een paar tientjes een apparaat kunnen krijgen waarmee we ons eigen kentekenbewijs kunnen aanpassen of aanmaken. De pas zou in 2013 in gebruik moeten gaan.37 reacties

Een goed ding. Heb dat ding namelijk nooit bij me.
@tvrspeedsix:

Ligt niet standaard in je auto?
hetzelfde als me telefoon en protomonee: altijd bij me!
alleen altijd onhandig om mee te nemen
voordeel is dat hij in de protomonee kan
nadeel is dat het weer te kraken is net als zoveel dingen van de laatste tijd

verder heb ik in het verleden vaak auto’s over geschreven (was TNT service medewerker) en heb al een keer of 2 gehad dat de auto op iemand anders zijn naam is gekomen dat niet de bedoeling was van de eigenaar
@Bart_V: Overschrijven kan dalijk alleen nog als je de pincode weet die bij elke kaart hoort.

En ja het is te kraken, maar moeilijke dan de huidige.
Geen enkele beveiliging/encryptie is 100%. Beveiligingen zijn enkel drempels die het zo moeilijk mogelijk moeten maken.
Die van mij licht gewoon in de auto? En dan het overschrijvingsbewijs thuis in de kluis.

Als ik het kentekenpasje in mijn portomonee heb, en mijn broertje wil mijn auto mee en hij wordt aangehouden: dan heeft hij toch geen kentekenbewijs bij zich? Wat een gedoe…

En ik heb persoonlijk liever een papieren overschrijvingsbewijs als een ‘code’. Vertrouw dat toch niet helemaal (en dan ben ik 19…dus niet van de oude stempel)
@V-Power: ligt (goedemorgen mensen)
– wordt niet duurder
– geen fraude met kentekenbewijzen meer.

Weet je, slapen doe ik ’s nachts.

In 1975, bij het invoeren van het Deel III, waarvan er een exemplaar jaarlijks gekocht moest worden, beweerde de minister van verkeer en waterstaat dat het uit en afgelopen zou zijn met de fraude van valse kentekenbewijzen.
Deel III kostte toen D.fl 17,50.
En er werd geen auto minder om gejat.

Zelfs mijn uit Letland afkomstige ex-Japanner heeft al zo’n kentekenbewijs. Van Letland. dus.
@desjonnies: yep, had je jaarlijks een nieuwe ‘sticker met krul van de juf’ op je voorraam ;-)
Ik vind het jammer, zeker bij oldtimers. Ik heb nog mooie oude gele papieren.
Nóg een pas? Straks moet ik nog een 2e portomonnee aanschaffen..
En weer een fraude gevoelig systeem van de overheid die nog geen website, miljoenennota of chipkaart veilig weet te houden erbij..

Wat kost de ontwikkeling hiervan ?? en binnen 6 maanden weer gehackt.. want wat door mensen handen gemaakt is kan door mensenhanden weer gekraakt worden..

Beter bij het oude systeem blijven.. en de fraude voor lief nemen.. kost het ons iig geen extra geld..
@thanatos: De ontwikkeling kost bijna niks aangezien dergelijke systemen al bestaan. Daarnaast, als dit gehackt wordt dan is dat nog altijd moeilijker dan het namaken van het oude bewijs! Een pasje is ook makkelijker te updaten naar een hogere beveiliging dan een stukje papier. Dat het allemaal minder veilig lijkt komt doordat er nu meer zicht is op de beveiligingslekken waar dat voorheen niet te zien was. Volgens mij gaat het ons alleen maar minder geld kosten, en daarnaast is zo’n pasje een behoorlijk stuk handzamer en gaat het ook een stuk langer mee. Ik zeg invoeren die handel!
En de vrijwaring, wat gebeurt daar mee?
@bobb: krijg je vrijwaringspasje
@meneersander: Wordt een code die bij het pasje hoort.
the-budel-guy via Android app
Ik schrijf nu bijna dagelijks auto’s over ivm stage.
en vind het een top idee. je moest eens weten met hoe veel blaadjes en onodige troep mensen aan komen zetten voor een overschrijving.
Een code voor de overschrijving, ik voorspel veel gedonder met mensen die hun code vergeten zijn. Code aanmaken bij aanschaf auto, x aantal jaar later pas weer nodig.
@RoT___: Denk dat dat wel mee gaat vallen.
Iedereen gebruikt toch ook zijn bankpas, misschien een tip om dan dezelfde pincode te gebruiken?
@kakhead: hopelijk mag je dan idd je eigen code uitkiezen. Dan kan je gewoon je pincode pakken. Maar als je zomaar een code meekrijgt dan wordt het toch iets lastiger denk ik.
Wanneer komen ze met een pas dat je meteen kan afrekenen als je een boete krijgt. Scheelt 6 euro’s aan administratie kosten boven op je boete.
the-budel-guy via Android app
@bempi: onder het motto klein bedrag pinnen mag
@bempi: geniaal bedacht!
@bempi: :lol: …
ov chip een succes.. ik weet wat heel anders…
omdat ik net over de grens woon kan ik geen ov chip kaart krijgen. en als je er dan voor belt zeggen ze: ja meneer dan moet u het maar op het adres van familie laten registreren.
maar ja dat is fraude he..

en net als er wordt gezegd. je kan vast makkelijk wat veranderen als het eenmaal door is. en als het nog niet zo is komt het vast.
via Android app
Moeten we dan ook op elke snelweg in- en uitchecken? Of bij elke nieuwe provincie?
En straks kan je deze opladen bij een laadpaal, en moet deze in de auto gestoken worden om te moeten starten. Bij het passeren van een traject wordt er direct een saldo van uw Electronic-road-pricing-kaart afgeschreven. Presteert u het om zonder kaart te rijden?
Dan ontvangt u een brief van het CJIB van 10 euro maal het aantal kilometers wat u heeft gereden.
@faalhaas: En een sensor op het pasje waar je op moet blazen voor alcohol controle natuurlijk.. Met GPS erin, zodat de overheid exact weet waar je uithangt.. Niet denken slim te zijn om dan met het OV te gaan want daarvoor hebben ze de OV-chipkaart natuurlijk al voor.. :)
En wanneer wordt het kenteken vervangen door een chipkaart?? Weg met die lelijke gele plaat.
@Jochempie: top idee, kom net uit de states (sommige wel en andere niet best raar) platen allen achtermisschien het beste idee
Dit gaat niet werken…
Waarom bestaat er niet een pasje waar het volgende op staat:

-ID
-Adres
-Bloedgroep
-Verzekeraar
-Huisarts
-Eventuele ziektes
-DNA

Heb je volgens mij meer aan…
@jack_abarth: Zie het Deense systeem: een pasje voor alle overheidsgerelateerde zaken als onderwijs, gezondheidszorg etc etc.: je hebt gewoon 1 pas waarmee je bij het lokale ziekenhuis kan inchecken en ook bijvoorbeeld om bij het gemeentehuis zaken te regelen…
Dat laatste ben ik idd ook benieuwd na.. die pasjes zijn vaak gevoelig voor hackers.. maar goed, laten we hopen dat het goed uitpakt.. want het idee vind ik niet verkeerd.. lekker simpel dat pasje in de broek of jas :)

iemand die weet of je ook gewoon op aanvraag je papieren kan omwisselen voor pasje ?
En hoeveel €€€ heeft mevrouw Schultz weer op haar rekening gekregen?
Dat zeiden ze toen ook over het zorgstelsel; het zal niet duurder worden.
en ambtenaar die iets belooft is bij voorbaat een leugenaar ..
Jeej een code die je jarenlang niet hoeft te gebruiken en pas tevoorschijn hoeft te toveren uit je geheugen als je je auto wil verkopen. Ik heb al moeite om mijn verschillende pincodes te onthouden die ik dagelijks nodig heb.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).