Toyota gaat hybride racen op Le Mans

Auteur: , 44 Reacties

En dat gaan ze in 2012 al doen! Maar hybride racen op Le Mans, serieus, is er dan helemaal niets meer heilig?!

Gisteren kondigde Toyota aan met een “nieuwe bladzijde in de geschiedenis” te komen. Grote woorden. Niet veel later bereikten ons foto’s van de FT-86 die klaar is om deel te nemen aan de VLN races, maar Toyota liet ons weten dat ze dat niet bedoelden. Derhalve zaten wij vanochtend aan ons beeldscherm gekluisterd.

Het betreft uiteindelijk dus de bevestiging van een gerucht dat al sinds 2008 rondzingt. We praten in dit geval over de hoofdklasse van de eindbazenkoningsklasse in de autoracelarij. Nee, geen Formule 1, Toyota gaat met een hybride LMP-1 auto deelnemen aan Le Mans 2012.

Na jaren gedomineerd te zijn door dieselpower gaat Toyota dus proberen met hybride techniek de 24 uurs race op haar naam te schrijven. Moedig, maar mijn autosporthart huilt een beetje. What’s next? Elektrisch racen? Is dat waar het naartoe gaat met de autosport? Hoe lang duurt het nog voordat de inwoners van Zandvoort gaan klagen dat ze niets meer kunnen horen van het circuit?

Maar goed, ter zake. De Toyota LMP-1 hybride aandrijflijn wordt ontwikkeld in Japan. De carrosserie wordt ontworpen door Toyota Motorsport GmbH in Keulen. Tadashi Yamashina, opperhoofd Toyota manager dinges, zegt er het volgende over: “Toyota Motor Corporation heeft eerder meegedaan aan Le Mans maar dit wordt een volledig nieuwe uitdaging. Nog nooit eerder reed een hybride auto mee. We willen met die techniek een nieuwe bladzijde in de rijke geschiedenis van Le Mans schrijven, alsook in die van de FIA World Endurance Championship. Ons doel is om onze ervaringen die we met het racen gaan opdoen, te vertalen naar de techniek die je in onze straatauto’s aantreft.”

Toyota gaat niet alleen Le Mans racen maar ook deelnemen aan het 2012 FIA World Endurance Championship. Met deze terugkeer wordt een behoorlijk rijtje van legendarische merken die terugkeren weer wat langer, maar wat vinden jullie ervan dat men met een hybride de 24 uur van Le Mans gaat racen? Ze zijn daarmee niet de eerste, afgelopen jaar nam er al een klein team met Jan Lammers als coureur deel met hybride techniek maar ze zijn natuurlijk wel de eersten die met een serieus budget deze techniek gebruiken op Le Mans. En denken jullie dat Toyota met hun ervaring het leven van Audi en Peugeot zuur kan maken?44 reacties

Och, ze hebben al eerder zoiets gedaan. 24 uurs winnen met een hybride bedoel ik dan he.

http://www.autoblog.nl/archive/2007/07/16/hybride-toyota-wint-24-uurs-race
inwoners van zandvoort gana klagen dat ze niks meer van het circuit horen:p ze gaan erder klagen dat ze het gezoem van Nissan Leafs gaan horen * wat een pleurisherrie!*
Enkele opmerkingen:

Toyota deed dit jaar al mee. Via een achterdeurtje (motorleverancier van Rebellion racing) hadden ze al een teentje in het water.
De motor hadden ze al langer klaar. Toyota en Honda gebruiken in de Japanse GT’s en de Formule Nippon (soort GP2) namelijk ook 3,4 liter LeMans spec V8’s.

Hybride technologie is ook dit jaar al toegestaan op LeMans. Sterker nog, er heeft al een team deelgenomen met een hybride. Een klein privé teanm uit Zwitserland > Hope Racing met niemand minder dan Jan Lammers als een van de coureurs. Maar zoals het wel vaker vergaat met kleine teams, vielen ze uit…

Volgend jaar worden de diesels verder geknepen. Dat in combinatie met de budgetten en ontwikkel capaciteiten van een teams als Toyota, maakt het interessant te zien of de diesels voor het eerst sinds jaren verslagen kunnen worden door een benzine hybride.
Hoewel ook Peugeot hybride ontwikkelingen in de pijplijn heeft.
@casperH:
Zeur nu nie zo!
Het noemt lmp1 voor iets, lemans PROTOTYPE 1
Ik vind het juist geniaal!
Nu zijn we eindelijk van die diesels af en krijgen we terug benzine (met elektromotor)!
Ik hoop echt dat ze een nieuwe trend in kunnen zetten en bruikbare technologieen ontwikkelen.
@vale46: Inderdaad, worden we 1000 jaar oud omdat er straks geen diesels meer rijden..
@kaasboerin: Hij richt zich meer op geluid denk ik zo.
@kaasboerin: Zoals @jzaero al zei is het mij meer om het geluid en de beleving te doen dan om milieuredenen.

Ik vind dat diesels thuis horen in zware ‘logg’ voertuigen die veel koppel nodig hebben. Schepen, vrachtwagens, dikke SUV’s/limousines,… van die dingen.
Benzinemotoren zijn beter in kleinere agielere voertuigen. Brommers, moto’s, sportwagens,… voertuigen die minder behoefte hebben aan een groot koppel(omdat ze toch niet zo veel wegen) maar meer behoefte hebben aan vermogen (om lekker hoge snelheden te halen).

Waarom ben ik over hybride-lmp zo enthousiast? Vooral om de boost-functie. De energie die je anders verspilt bij het remmen sla je op en gebruik ge bij het accelereren onder de vorm van een boost.
Aangezien de constucteurs hun auto’s al zo licht kunnen maken zal het dus geen probleem zijn om een hybride systeem extra in te bouwen binnen de minimale gewichten.

Samgengevat: Liever een huilende hybride dan een brommende diesel
@vale46: En als er een Hybride diesel mee gaat doen vergaat je wereld ?
@norge: Ja!
Want dan heb je 2 zware dingen, een berg koppel en geen ene fuck vermogen en zal je dus geen enkele race winnen.
Goede ontwikkeling! Of laat ik het anders zeggen: Beter een hybride benzine racer, dan de dieselrokers van de afgelopen jaren.
CasperH weer zo een autoblogger uit het stenen tijdperk. ‘Nee geen verandering, dat is eng’. Je hart doet pijn van een hybride auto? Triest.

OT: De formule 1 is nu al een tijdje hybride en ik vind juist de KERS techniek die ze gebruiken een van de mooiste van de afgelopen paar jaar. Voor een endurance race is het natuurlijk al helemaal logisch dat je voor hybride zou gaan. Ik vind het eigenlijk verbazingwekkend waarom men er nog niet eerder mee is gekomen.
@raphael: ik ben niet tegen verandering en misschien blijkt het uiteindelijk wel een verbetering van de sport. Ik hoop alleen dat de sport uiteindelijk niet té schoon wordt. Racen gaat namelijk voor een groot deel om beleving, en een groot deel van de beleving van Le Mans heeft wat mij betreft te maken met geluid. Diesel was geen vooruitgang wat dat betreft. Hybride zal geluidstechnisch interessanter zijn maar is ook een stap richting elektrisch. En elektrisch (hoe revolutionair en verantwoord en prototype dat ook mag zijn) klinkt gewoon he-le-maal nergens naar wat mij betreft.
@CasperH:
Kom zelf 7 jaar aan een stuk op Le mans en vind dit super! De koningsklasse LMP1 moet worden uitgevochten door de grote merken met de grote budgetten, de belangen worden alleen maar groter! Overigens, in het begin moest ik ook wennen aan de diesels, maar… toch wel ontzettend gaaf, gaat zo hard!

Overigens hoor je die diesels prima, ga maar eens om 5 uur ’s nachts aan het rechts stuk van Mulsanne liggen als ze met 300 + voorbij komen.
@pursuit: dat heb ik gedaan, maar de benzinemotoren klinken vele malen gaver imho. Wist je trouwens dat de coureurs van sommige diesels een kunstmatig geluid horen zodat ze beter kunnen inschatten wat de motor doet? De superlage geluiden zijn bijna niet waarneembaar voor de coureurs namelijk!
@CasperH:
Misschien laat, maar dat is echt onzin. Zoek maar een filmpje op van die Audi – dat maakt meeeeer dan genoeg herrie.
@CasperH: Als elektrisch betere prestaties geeft dan benzine/diesel dan zullen er snel EV-racers zijn. Maar de batterij-tech staat nog lang niet ver genoeg om er een race mee de doen, laat staan een endurance-race.
Ik beloof je dat de eerste 15jaar er geen elektrische lmp zal winnen.
In het vervolg niet paniekerig doen en woorden als ‘heilig’ bovenhalen
@CasperH: Hoe kan autosport nu té schoon worden?
Als de autosport properder kan worden dan moeten we dat doen, het spijtige is dat er compromissen aan vast hangen.
Op dat vlak ben ik het wel eens met je dat er zeker niet te veel compromissen gesloten mogen worden voor het milieu.

Maar is hybride wel een compromis?
Het is gewoon een systeem dat energie recupereerd.
Het doet niks af aan de racebeleving, het geluid is er nog(die zoem hoor je echt niet boven de benzinemotor), het gevoel in de motor is er nog(was bij diesel wel anders), en je krijgt er een extra boost-functie gratis bij.

Ik vind hybride LMP een goede evolutie.
CasperH je probeert reacties te lokken niets anders. Beetje overdrijven en hysterisch gehuil.

Hybride betekent niets anders dan een combinatie van twee zaken. Als ze met een extra elektromotor meer performance eruit kunnen halen en het verbruik flink kunnen verlagen dan is dat toch ideaal? Dat ze hybride gaan wil niet zeggen dat er een prius motor erin komt. Ze hebben straks nog steeds een dikke motor nodig omdat ze anders qua snelheid niet tegen de concurrentie kunnen.

Stop met dit goedkoop reacties hoeren en schrijf eens normale artikelen graag. Geen dank!
@Relief: de enige die hier hysterisch doet ben jij volgens mij.
Lijkt me dat dit niks anders is dan wat Toyota al jaren met de race-supra’s doet: remenergie opslaan in ultra-capacitors (super condensators) en direct weer loslaten bij het uitkomen van de bocht. Qua geluid merk je hier niets van, dus idd CasperH moet maar ergens anders huilie huilie gaan doen.
Dit jaar reed Jan Lammers al met een diesel hybride mee in de LMP1 klasse op Le Mans. Toyota heeft dus géén primeur.
@robbie: thanks, heb het even toegevoegd aan het artikel inderdaad.
@CasperH:

Wellicht handig om in ’t artikel erbij te zetten dat die van jan lammers ’n hybride diesel betreft.
Als je ’t zo ziet hebben beide n primeur…de 1 met diesel en de ander met benzine ;)
straks zie je de racewagens met enorme speakers op de auto rondrijden waaruit een soort van hoogtoerig geluid komt
Hybride is minder erg dan een diesel, er is geen reden waarom het geluid zou verminderen/minder mooi zou zijn. Denk wel dat de wagen snel zal zijn, dat waren de TS010 en TS020 in hun tijd ook…
DieselPower natuurlijk. 15-10 jaar geleden had niemand gedacht dat diesels in de autosport de top zouden bereiken want waren sloom en lawaaierig. Diesel heeft nu eenmaal een hogere intrinsieke energiewaarde dan benzine. Daaruit is dus meer vermogen en rendement uit te halen wat ideaal is voor 24h races.
@speedie:
yeah right, diesels wegen ook véél zwaarder maar worden hiervoor niet bestraft. Als ze nu eens een minimum wagengewicht zonder motor zouden invoeren zou de scheve situatie rechtgetrokken worden.
@StijnB: Dan nog zullen de dielsels winnen.
Maar zoals in het artikel staat: de diesels worden regelementair verder geknepen. Dus de organisatie zal er wel voor zorgen dat er op een nagenoeg gelijk niveau komen.
@vale46:
Ben ik niet van overtuigd, zo snel zijn huidige Le Mans racers echt niet. Of dat verschil het lager aantal pitstops gaat goedmaken blijft de vraag, want uiteindelijk moet je toch binnen voor verse banden. Bovendien werden diesel nu net bevoordeeld door de hoge cilinderinhoud (met behoud van turbo’s (bij benzines was het het een of het ander) en beperking van het totaal vermogen. Uit dezelfde cilinderinhoud kan je uit een benzine meer pk halen en het hogere koppel van diesels gaat dit niet (helemaal) goedmaken…
Zoals de autosport bedoeld is : technologie naar voren duwen
Wat Toyota wil : Eindelijk die lege plaats in hun trofeën vitrine op te vullen.
Wat wij willen : Dat Le Mans blijft bestaan als Moeder der races.
Wat Toyota niet begrijpt : Ze hebben een partner a la Prodrive nodig om er een succes van te maken.
@desjonnies: Le mans is al 20 jaar geen moeder der races meer.
@raphael:
Denk het wel, in de VS bijvoorbeeld halen ze hun neus voor F1 op. Le Mans is nog steeds de enige race waarmee je uitstraling aan je gamma kan geven over de hele (koopkrachtige) wereld…
@StijnB: Wat heeft de vs nou te maken met of iets de moeder aller races is? Hun goedkeuring is niet nodig. Daarnaast is de F1 ook in de states extreem populair, al helemaal onder engineer studenten e.d. De moeder aller races ben je als je technologisch en op rijders gebied boven de rest uitsteekt. Dat doet de F1. LeMans zijn een bij elkaar geraapt zooitje gepensioneerde oud coureurs die nog een kick zoeken in wat Peugeot dieseltjes. Kijk eens naar de lijst met deelnemers elk jaar, je lacht je kapot.
@raphael:
Dat Le Mans de Moeder der races is wordt bewezen door het feit dat Toyota weer terug komt.
Om de trofee in hun prijzenkast te krijgen.
En over techniek gesproken : De F1 met langeafstandsracen te vergelijken is totale onzin, behalve dat beiden races zijn.
Als je verder kijkt zie je dat in het verleden coureurs naast de F1 zich in hetzelfde seizoen ook langeafstandraces reden, dat hoorde toen bij het coureur zijn.
Om de Le Mans rijders een bij elkaar geraapt zootje
gepensioneerde coureurs te noemen zegt heel veel over jouw “verstand” van de autosport.

In jouw wereld zijn dus mensen als Pedro Rodrigues, Jo Bonnier, Jo Siffert en Jacky Ickx en Lammers watjes.
@desjonnies: Grappig dat je die namen noemt. Over ‘glorydays’ gesproken. Kijk nou eens objectief naar de lijst deelnemers. Oud F1 coureurs uit de jaren 80 en 90. Mansell die met z’n zoons raced, lekker als een familieweekend. Leuk als jij denkt dat Le Mans nog het talent aantrekt wat het vroeger deed. Maar als er mensen meedoen die 50 en 60 jaar oud zijn dan begint het sneu te worden. Toegegeven die rijden in de lagere klassen en rijden niet voorraan vandaar mijn ‘bijelkaar geraapt zooitje’.

Ander punt is de teams die meedoen. De marketing afdeling van Audi bepaalt of ze LeMans doen of niet. Evenals de marketing afdeling van PSA. Heeft niets met racen in hart en nieren te maken. Marketing, niets meer niets minder.
De F1 heeft hetzelfde probleem met RedBull maar buiten dat team zijn het bijna allemaal teams die racen voor het racen. Ferrari, McLaren, Williams, Sauber, Force India etc. Echte raceteams.

Oh en long distance racen vergelijken met de F1 kan wel hoor. Een LeMans budget voor een topteam is rond de 40 miljoen euro, dat van een top F1 team ongeveer het 10-voudige.

Ik heb respect voor Le Mans, ik heb respect voor het long distance racen. Absoluut. Maar kom niet met van die misty-eyed verhaaltjes over de gloriedagen van Le Mans. Die liggen al ruim 20 jaar achter ons. Al begint het langzaam terug te komen met de toezeggingen van enkele teams die er echt toe doen.
@raphael en desjonnies,

Beiden ongelijk. De Moeder der races was Parijs-Rouen in 1894. (en Peugeot was toen al aanwezig) ;)

Nou is de huidige Formule 1 ontstaan uit de oude Grand Prix’s maar is een beetje onduidelijk of dit uit 1901 stamt of uit 1906. Die van 1906 vond toevallig plaats in Le Mans dus op dat gebied hebben jullie beiden gelijk. :)
Gewoon gebakken PR van Toyota dit, waar is dit nou voor nodig, om wat brandstof te besparen? Of om dat ene millimetertje ozonlaag per jaar te besparen? Nahhhh. :)
Dat wordt een lange verlengkabel! :-)))))
Lijkt mij alleen maar goed dat er weer een merk met ambitie mee gaat doen. De strijd wordt hierdoor alleen maar spannende en gaat dus niet alleen meer tussen Audi en Peugeot. Hopelijk kunnen de Toyota’s zich meteen mengen in het gevecht en krijgen we een spannende wedstrijd te zien.

En verder: Hybride of Diesel, het is me om het even. De races zijn dé manier om nieuwe technologie te testen en dat zien we hopelijk allemaal terug in onze auto’s.
ik denk in het eerste jaar niet direct maar als ze er 3 of 4 jaar over doen is het nog heel netjes om de diesels te kloppen. overigens zegt budget ook niets. (refererent naar Lammers).
Ik ben voor iedere technologische ontwikkeling die de prestatie/kosten verhouding (en dan niet alleen de kosten voor de bestuurder) verbetert,
Le Mans is de meest romantische race die er bestaat ..
en dat komt aan gebrek van concurrentie ..

ik weet ook wel dat het een mind-set is ..
maar dat is dan ook de functie van elke sport/entertainment meuk ..

just a thought inside my head .. mission acclomplished ..
Eindelijk gaat Toyota weer eens ‘groot’ meedoen aan races in Europa. De tijd van de Celica en Corolla in WRC en Le Mans 1998 en 1999 zijn alweer zolang geleden. Ik hoop dat ze het de diesels meteen lastig kunnen maken maar denk dat dit een aantal jaar zal duren. Zolang het niet zo’n vertoning wordt als in de F1 ben ik al blij. … Wat zou het Toyota hebben gebracht als ze niet in de F1 was gestapt maar was doorgegaan met Le Mans na 1999?
Och daartegen komt Audi met een diesel hybride als het moet en er voordeel uit haalt. Zo zijn ze de concurrentie weer te vlug af. Desnoods met biodiesel om echt ecologisch te zijn ook nog. Eén nadeel voor Peugeot. Met meer spelers als Toyota en Porsche erbij zullen ze het moelijker hebben om niet alleen Audi te hinderen of van de weg te rijden (zie laatste Le Mans serie). Fairplay staat niet in hun vaandel geschreven. Tot slot een goede wagen is 1 punt maar ook de rijders en een gemotiveerd team erachter is evenzeer nodig om te slagen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).