‘McLaren F1-opvolger gaat meer dan 1 miljoen kosten’

Auteur: , 28 Reacties

Holy price hike, Batman! Hebben we uw aandacht? Dat dacht ik al. McLarens F1-opvolger wordt een procentje of 150 duurder dan eerder geschat. Maar dat is niet erg, want hij gaat elke andere hypercar die er is (inclusief de Veyron) overschaduwen. De (altijd bescheiden) Britten zeggen het, dus het is waar.

McLaren is een tijdje geleden begonnen met het testwerk voor de opvolger van de legen- wacht voor het… -darische F1. Deze moet in 2014 op de markt komen, ruim 20 jaar na zijn illustere voorganger dus. Autocar, grootmeester in het recyclen van zijn eigen oude berichten, pleegde even een belletje met deze en gene in het ontwikkelteam (of ze zuigen het hele verhaal uit hun duim, dat kan ook), en kreeg door dat hun eerdere schatting van 350.000 tot 400.000 pond wat aan de lage kant was. Wat heet. De auto gaat volgens de laatste gegevens ongeveer een miljoen pond (1,1 miljoen euro) of meer kosten. Aston Martin One-77 territorium dus.

Eigenlijk had er bij de eerste voorspelling al een belletje moeten gaan rinkelen, want de oude F1 zou omgerekend naar de huidige maatstaven nu zo’n 810.000 pond kosten. Mocht de bijgestelde prijs precies op een miljoen uitkomen, dan is de Mega Mac (Big Mac zou een wat ongelukkigere term zijn) 20% duurder dan zijn voorganger.

Nog even de overige voorspellingen op een rijtje:

– Hij krijgt een zelfde soort naam als de MP4-12C. F1 is ook veel te simpel natuurlijk.
– 810 pk (799 bhp) en 800 Nm uit een 5 liter V8, gekoppeld aan een 7-traps DCT. (F1: 6.1 V12, 635pk / 647 Nm)
– 0-96 km/u in 2,8 seconden, 0-160 in 5,5 seconden (F1:6,3), 0-320 in 20 (F1:28) seconden.
– Standaard keramische remmen
– Styling van de MP4-12C, maar dan “bigger, angrier and more functional looking”
– Actieve aerodynamica

In het kader van beleving/performance/gewichtsbesparing zal er flink op luxe worden beknibbeld, wat natuurlijk een goed idee is. Voor luxe pakken de toekomstige eigenaren wel hun S8 of XJ. In totaal moeten er 500 exemplaren gemaakt worden.

Het is natuurlijk erg grappig dat er voor een auto die zich nog aan het begin van de testfase begeeft, en pas voor over 3 jaar op de planning staat, al zulke precieze cijfers worden opgelepeld. Gelieve de accuraatheid (is dat een woord?) van deze Britse journo’s dan ook met een lepeltje zout te nemen. Wat ze waarschijnlijk probeerden te zeggen was ‘het gaat een hele rappe supercar worden’, maar daar verkoop je iets minder bladen mee natuurlijk :).

Kijkend naar de specs moet ik toch constateren dat die Franse supercar van gisteren, de Genty Akylone, de toekomstige F1 naar de kroon steekt. Het enige verschil is dat we zeker weten dat de McLaren er medio jaren ’10 gewoon staat, en dat van de Genty iets minder zeker is.28 reacties

”want hij gaat elke andere hypercar die er is overschaduwen.”
Is dat niet een gevaarlijke uitspraak, wetend dat ze met een nieuwe Veyron bezig zijn ? het lijkt me toch dat die weer alles zal overtreffen.. en aan de cijfers van dit ding te zien, zal dat ook zo zijn..
PR blabla. Als ze het niet op performance gaan redden dan zeggen ze wel dat hij hem als all rounder overschaduwt. Als je niet te specifiek bent kan je je overal uit lullen.
Het downsizen van de motoren is al geaccepteerd nou het downsizen van de prijs nog.
@E34M5Touring: Downsize m’n bewustzijn ook maar gelijk want ik kan er niet meer tegen, al dat gedownsize.
@kaasboerin: Ah zolang het met de prijs is kan ik me er wel overheen zetten en bovendien, mijn ‘stille’ protest gaat lekker (6.2l en 3.8l) dus laat maar komen ;)
@E34M5Touring: Muscle power, noise en smoke ftw.
@kaasboerin: Damn right :)
0-160 in 5,5 seconden is toch trager dan een Veyron?
@Jochempie: Veyron is volgens mij een volle seconde sneller.
whow standaard keramische remmen dat heeft de 458 italia nu al. Als ook de styling van de mp4 -12c als referentie wordt gebruikt hebben ze tot kerstdag 2013 om daarmee te beginnen
Ik kan maar niet wennen aan die bek en kont van de mp4-12c. Iets klopt gewoon niet. Dus mijn hoop is dat er meer inspiratie getrokken wordt van de oude F1 en niet zo veel van de mp4-12c.
Ik denk ook dat in 2014 een tijd van 2.8s (0-100) niet echt bijzonder zal zijn. De Aventador doet het nu al in 2.9 voor ongeveer 1/3 de prijs; en in 2012 komen er nog de nieuwe “599GTB” en F70 op de markt. Dan heb je voor 2014 ook nog weer nieuwe Porsches (918 Spider I LOVE YOU!) en ga zo maar door. Dus ik denk niet dat de nieuwe F1 zo makkelijk weg zal lopen met de kroon.
ach, het mag wat koste
Benieuwd! Zeer benieuwd. Zouden ze het briljante origineel echt kunnen evenaren?

Ik denk het niet, maar ze mogen het proberen! Des te dichterbij ze komen, des te beter!

Zal de nieuwe auto ook de allerbeste feature van de oude F1 overnemen? (kan maar 1 iets zijn!)
@bozewolf:

Zowieso dat in die nieuwe ook 3 man in past en meer kofferruimte in is dan in een fiesta.
@Hupke: :)

De 1+2 configuratie was gewoon geniaal. Volgens mij rijdt dat ook geweldig, zo in het midden.
@bozewolf:

Het origineel kun je niet evenaren, evenals de Veyron. Deze 2 wagens zijn gewoon een statement wat niet te overtreffen valt. Beide hebben ze de grenzen bizar doorbroken d.m.v. techniek en andere features t.o.v. de concurrentie toen ter tijd.

Wellicht dat er ooit weer een wagen komt dat zomaar opeens een dik record wegschrijft, maar zal never nooit niet een Veyron-killer of wat dan ook zijn.
Het belooft veel, maar ik ben bang dat er weinig terecht van komt.
jammer dat de v12 verloren gaat, de bmw s70/3 was wat betreft nog wel steeds de mooiste motor ooit
”Hij gaat elke andere hypercar die er is overschaduwen.”

Dit moet volgens McLaren een auto worden die in het rijtje past van past tussen de Pagani Huayra, Koenigsegg Agera en de Bugatti Veyron.
Makkelijk wordt het in ieder geval niet.
@agera: ze zijn ertoe in staat….maar de MP4 (blabla) heeft ook geen voorsprong op andere toppers…kortom, marketinggeneuzel ten top…je moet immers kopers trekken uit de Arabische landen (zoals met de One-77).
Eigenlijk hoop ik nog steeds op een lekker hoog toerige atmosferische v12, maar dat zal er wel niet in zitten :-(
Hij zal de originele F1 nooit kunnen overschaduwen, dat was, is en blijft de meest sensationele auto ooit!
@Initial_D:
idd mclaren heeft iedereen al overschaduwd
Eigenlijk hoop ik in de eerste plaats dat de auto niet wordt volgepropt met allerlei luxe en onzinnige designfrutsels die je ziet bij de huidige orde. In dat opzicht kunnen ze nog een unieke auto maken. Maar daar ga ik ook wel vanuit aangezien de McLaren F1 al hardcore was. Hoe is de prijs van de originele McLaren F1 trouwens omgerekend? Voor het geld van een McLaren F1 (670.000 pond) kon je toen ongeveer drie Silver Spurs kopen, dus dan is de genoemde prijs van 2 keer de Phantom nog heel schappelijk. Ik verwacht trouwens wel een atmosferische motor, maar dat kunnen we Gordon Murray wel toevertrouwen denk ik.
@appeltje: als ik mij niet vergist zit Gordon er niet meer bij. Die was toch in 2006 opgestapt bij McLaren en is toen Gordon Murray Design gaan oprichten?
Wat voor boek zou je hier bij krijgen?
Groter dan de F1 ? Dan gaan ze volgens mij de verkeerde weg inslaan . Juist de compactheid van de F1 was zijn kwaliteit.
Op zich niet heel vreemd dat er al getallen zijn, als je gaat ontwikkelen heb je toch een specificatieblad nodig. Je gaat niet een motor bouwen om maar af te wachten hoeveel pk eruit gaat komen…

De prijs net zo, eerst wordt bepaald hoeveel de potentiële klant er voor over zou hebben en daarna wat hij mag kosten om te maken zodat je er nog wat aan over houdt ook. Dus ik verbaas me er niet over dat die getallen er al zijn, al kan het nog steeds dat sommige dingen nog wat hoger of lager uitkomen, blijven streefgetallen.
De MP4-12C ging toch ook brandhout maken van bvb. de F458 ?
Denk niet dat dat gebeurd is !
Ze hebben nogal veel zelfvertrouwen bij Mc Laren; zoveel zelfs dat ze wat arrogant worden.
De opvolger van de 599 en Enzo zullen zeker niet van de poes zijn en om nu al te stellen dat je iets gaat bouwen dat geen vergelijk heeft, is arrogant en eigenlijk gevaarlijk. Als je de verwachtingen niet inlost dan komt je dat duur te staan. De kinderziektes van de MP4-12C zijn niet goed voor het imago.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).