Goed nieuws? Tankstations gaan weer alcohol verkopen

Auteur: , 78 Reacties

Goed nieuws voor alcoholisten! Vanaf november zullen enkele Nederlandse tankstations weer bier en wijn gaan verkopen. Als je dus tank leeg is en je begint een beetje nuchter te worden kan je voortaan dus benzine tanken en wat blikken bier naar binnen gieten.

Sinds 1 november 2000 is het verboden voor Nederlandse tankstations om alcoholische dranken te verkopen, want dat zou negatieve gevolgen hebben voor de verkeersveiligheid. Tankstations vinden dat echter oneerlijk, want volgens de tankstations mogen wegrestaurants en supermarkten wel alcohol verkopen. En dat is natuurlijk niet eerlijk.

En dus heeft Beta, de belangenvereniging van tankstationhouders, besloten dat er vanaf november 2011 bij tenminste 5 tankstations weer bier en roden en witte wijn verkocht zal worden. Dit doen ze om te provoceren, want ze gaan er vanuit de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit direct zal ingrijpen en boetes zal uitdelen. Die boetes zullen ze dan niet betalen en op die manier willen ze een proefproces uitlokken. Desnoods strijden ze door tot aan het Europese Hof.

In andere Europese landen wordt namelijk nog wel gewoon alcohol verkocht bij tankstations en dus hebben de Nederlandse tankstations het idee dat ze benadeeld worden. Blijkbaar geven ze weinig om de verkeesveiligheid. Stap 2 in hun plan is het assortiment uitbreiden met sterke drank zoals whisky, jenever en likeur.

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) helemaal niet blij is met deze plannen. Ze vrezen dat er meer verkeersslachtoffers zullen vallen.

Mij lijkt het ook geen heel verstandig plan om weer alcohol te gaan verkopen bij tankstations. En als die tankstationhouders het zo’n probleem vinden dat er bij wegrestaurants alcohol wordt verkocht dan moeten we dat misschien maar verbieden. Zo wordt het tenminste een stukje veiliger op de weg. (via: telegraaf.nl)78 reacties

Die mensen bij de stap zijn de eerste die een biertje moeten halen om een beetje rustig aan te doen:p
Maar met de auto drie kratjes of een doos wijn halen bij de supermarkt of de slijter, dat is geen probleem?

En de huidige verkoop van kant en klaar belegde broodjes in de shop, die ook onder het rijden worden opgegeten, dat is geen probleem?
@nielsvanderweiden: als jij als een mongool gaat rijden, omdat je niet tegen bepaalde stoffen in brood kunt.. ja dan is dat ook een probleem..
@nielsvanderweiden: Met die laatste ben ik het geheel eens, ik ontken niet dat het geen probleem is maar je wekt een beetje de suggestie dat je dat onder dezelfde noemer gooit als alcohol drinken achter het stuur. Beetje uit verband getrokken als je het mij vraagt.
@C220AMG: het gaat toch om de verkeersveiligheid, die in het geding zou komen als er alcoholische dranken in het tankstation worden verkocht? Maar mensen broodjes verkopen of andere artikelen waar ze toch minstens één hand voor nodig hebben om ze onderweg te nuttigen, dat mag dus allemaal wel.

Wat ik bedoel te zeggen: het verbod is hypocriet.
@nielsvanderweiden: ik weet niet hoelang er over nagedacht hebt.. maar ik vat je niet..
Brood eten mag gewoon achter het stuur, onderzoek heeft aangetoond dat brood de hersens niet aan tast en daarmee ook het rijden niet nadelig beïnvloed.. iets was met drank wel degelijk het geval is..
@dennisr: dat beweer ik toch nergens?

Nog een keer dan.

Het verbod op verkoop van alcohol in de tankshop is er gekomen omdat men blijkbaar denkt dat iemand die bier bij het tankstation koopt dat ook gelijk achterover keilt. En dronken rijden, dat is gevaarlijk.

Echter, je mag wel gewoon een in plastic verpakt broodje kopen. Die mensen rijden dan de weg op met één of geen hand aan het stuur omdat ze dat broodje aan het uitpakken zijn, de mosterd over hun bal gehakt smeren, etcetera.

Wat @audir8v10 hieronder zegt: symptoombestrijding.
@dennisr: Kapsalon achter het stuur, beetje eten en een banaan aan je oor plakken. Wordt je aangehouden door de politie, kunnen ze je niks maken. geweldig toch!!! :twisted:
@reinier73: Ligt eraan hoe bont je het maakt.. artikeltje 5 is er ook nog.
@nielsvanderweiden: die broodjes moeten ze idd direct verbieden ;)

Maar als je supermarkten wil verbieden om alcohol te verkopen dan moet je ook slijter verbieden. Dan zou je alleen nog maar alcohol thuis kunnen laten bezorgen.

Daarnaast is er natuurlijk een groot verschil tussen een warm kratje bier uit de supermarkt en een koud blikje bier bij een tankstation.
@robbie: alsof ze geen koude sixpacks bier verkopen in de supermarkt!
@audir8v10: of snackbar…
@robbie: Je koopt sowieso geen bier in blik als je verstand heb.
Alcohol verkopen bij de pomp is vragen om rijden onder invloed.. is mijn eerste gedachten.. maar aan de andere kant moet een mens ook maar verstandig genoeg zijn om gewoon niet te drinken..
Ik vind het best nog wel een moeilijk iets..
@dennisr: Helaas zijn er teveel mensen die niet verstandig zijn en gewoon met drank op gaan rijden. Gisteren stond het verhaal van een beste man uit Friesland in de krant die met 5 kinderen adje lam de sloot is ingereden, dit soort mensen kopen bij een tankstation gewoon lekker een paar biertjes voor onderweg. heb het met vrienden van mij gezien, we rijden door Duitsland onderweg naar Zwitserland en bij de tankbeurt lopen we de shop en ja hoor drank, hele weg niks gehoord over zin in bier ofzo en nu staat het voor hun neus, hee das relaxt drank bij het tankstation en hoppa ineens met tassen vol in de auto. Ik reed en ik drink al niet meer sinds ik mijn rijbewijs heb, dus het is niet zozeer dat ze de verkeersveiligheid in gevaar brachten, maar het gaat mij er om dat doordat het aanwezig was ze het ineens gingen kopen, ik ben bang dat meer mensen er zo op reageren en dus ook ff die halve liter wegklatsen. (sorry voor het betoog ;) )
@E34M5Touring: hebben ze daarom niet een leeftijdscriterium aan biervekopen gesteld ? Heeft ook totaal geen zin…maarja…
Uit een test met Tiff Needell is gebleken dat bij lange autoritten een paar milde biertjes voor bétere rijveiligheid zorgt; de rijder blijft waakzamer HOEWEL zijn reactievermogen iets afneemt (statistisch niet-significant). Kan het filmpje niet vinden op Youtube (helaas) om het te bevestigen.
@Megakix: Dat geloof ik meteen, snap wel dat een paar biertjes niet uitmaakt, maar zodra je mensen hebt die denken dat een “paar” biertjes een half krat is wordt het toch gevaarlijker. Het vervelende is dat er op leeftijd bijna niet wordt gecontroleerd en dat de meeste mensen die rijden en bij een tankstation komen boven de 18 zijn en dus drank mogen halen. Vind het een beetje de kat op het spek binden, dat bedoelde ik ook met mijn voorbeeld, er was geen sprake van zin in drank, de hele weg niet, totdat er ineens wel drank bij het tankstation is. Dan wordt er meteen even ingeslagen.
@dennisr: Agree! Mensen moeten zelf het verstand hebben om niet te drinken en rijden.

Voor alcoholisten maakt het niet weinig uit, die gaan altijd voorbereid op weg! ;)
LOL @ plaatje! Scandinaviërs en drank…
levensgevaarlijk. nederlands + alcohol = no go
@bmwuberalles: nederlander + auto = no go….nederlander + alcohol = no more go…
Ik werk bij een tankstation… Hoe vaak ik geen klanten krijg (voornamelijk oostblokkers, Polen/Roemenen) die alcohol willen hebben. Als we dat zouden verkopen, zuipen ze onder het rijden gewoon stevig door. Er liggen nu al regelmatig lege flesjes en blikjes in de prullenbakken, laat staan als het dan langs de weg helemaal makkelijk te verkrijgen is!
Wat een onzin! Lui die dronken achter het stuur zitten, doen dat toch wel.. Of ze het bier kopen bij de pomp, supermarkt, nightshop, wegrestaurant of waar dan ook… Alles wordt maar verboden tegenwoordig, alsof dat helpt! Drugsgebruikers blijf je houden ondanks dat hard drugs verkoop altijd al verboden is geweest. Allemaal symptoombestrijding..
@audir8v10: ahahaha volgens mij heeft iemand de tekst niet gelezen! :lol: ze willen het juist weer toestaan.. het is al sinds 2000 verboden..
@dennisr: ik heb de tekst prima gelezen en rij al 12 jaar auto dus het was mij onderhand al opgevallen dat er geen alcohol meer werd verkocht. Mijn reactie is dan ook een reactie op de mening van de heer Robbie die het geen goed idee vindt.
@audir8v10: Klopt, laten we maar accijns gaan heffen onder het mom van, dan zullen er minder mensen dood gaan, bullshit, gewoon voor de belasting eikels.
@audir8v10: ja, ze doen dat toch wel, maar als we het ze moeilijk maken dan doen ze dat wel minder.
Er is niet beter dan de vrijdagmiddagfile een beetje aangenamer te maken met een lekker koud biertje.

Mensen (Polen) die geen maat kunnen houden moeten ze direct van de weg af halen, maar 1 biertje in de file kan echt geen kwaad. Mag volgens mij officieel niet, alcohol drinken achter het stuur, maar als je wel met 4 bier achter je kiezen mag instappen is dat wel een beetje vreemd.
@toospee: in de file is daar nog wel wat op te bedenken, als het achter het stuur niet mag, ff op de achterbank zitten.. :)
Werd tijd, die ruitenvloeistof is niet te zuipen…
@Vreddy_B: Bij de Shell ruikt het naar kaneel die is nog wel aardig weg te tikken hoor.
@Vreddy_B: :lol:
wat is het probleem? als alle winkels dicht zijn en je hebt een feestje kun je nog ff lekker wat biertjes halen. Of wat BVO (bier voor onderweg) als je op de fiets bent. Zolang je maar niet drinkt tijdens het rijden.
@mrbones: inderdaad dat is ook het eerste waar ik aan dacht. Momenteel moet je naar de snackbar oid om koude biertjes te halen voor onverwacht bezoek.

Dit is gewoon oneerlijke concurentie voor de pomphouders. Mensen die rijden met drank op doen dit toch wel. Of het nu bij de snackbar, kroeg of het tankstation vandaan komt.
gelijk toestaan, het is toch niet zo dat er in elke auto alleen maar een chauffeur zit..
TOP! gewoon doen. Het slaat ook nergens op in het buitenland is een benzinepomp net een slijterij waarom mag het hier dan niet? Je kan ook inderdaad net zo goed naar een supermarkt of restaurant langs de weg gaan is hetzelfde. En nu heb je tenminste een plek waar je s’avonds je bierrie kan halen.
Zie die baas zijn Saab volproppen haha! Nieuwe opnames voor New Kids?
Vind het ook onzin, je gaat me nu zeggen dat mensen die in hun auto stappen zonder bier, dan onderweg gaan tanken, een krat zien staan, deze impulsief aankopen en vervolgens maar effe lekker te gaan zuipen achter ’t stuur? Nah. Doe maar, ik haal vaak genoeg red-bull en marlboro bij de tankstation, tankstation is dichterbij dan de supermarkt in mijn geval. (Zal wel anderhalf x zo duur zijn als de supermarkt?)
“Blijkbaar geven ze weinig om de verkeesveiligheid.”

Daar denkt Kees anders over.


Omdat pomphouders alcohol willen verkopen geven ze niet om veiligheid. Hoe zit dat dan met caféhouders? Supermarkten?
Als het over verkeeRsveiligheid gaat, zijn het de gebruikers van alcohol in het verkeer die ‘er niet om geven’. Of niet over nadenken.
@rotarypowah: true…true….het hoort bij een soort van ontmoedigingsstrategie, maar aangezien Nederland kleiner is dan Calimero, is het nemen van een afslaggie naar de dichtstbijzijnde Superrrrr net zo makkelijk. Je kunt elkaar niet eeuwig blijven controleren, want dat is zoeken naar ‘schijnveiligheid’. Een mentaliteitsverandering ligt verankert in een cultuur dat zich door generaties ontwikkeld; niet door een (gniffel) brrrriljante oplossing van een semi-overheidsgestimuleerde-STAP ! Mensen denken zich zo belangrijkere eigenschappen toe dan ze in werkelijkheid hebben….
Het hoeft niet altijd om geld verdienen te gaan. Dit moet gewoon verboden blijven. De tankstations mogen hun handjes dichtknijpen dat ze nog sigaretten mogen verkopen.
@mashell: waarom zouden ze geen sigaretten mogen verkopen ? dat zou pas onzin zijn.. en tuurlijk gaat het bij zo’n pomp eigenaar wel om geld verdienen..
@dennisr: Alsof er nog valt te verdienen aan tabak en drank, ts al bijna 100% accijns en belasting.
@The360box: volgens mij verdienen ze om die reden ook niks op de benzine, dus ze zullen er toch wat bij moeten hebben.. dan maar sigaretten en drank..
@dennisr: Ook dat is voor 99,99% belast.
@dennisr: het is natuurlijk een fabel dat een tankstation niets verdiend op een liter brandstof. De winstmarge is gewoon een paar procent. En natuurlijk een paar 100% als je er ruitenwissersproeiervloeistof of een blikje cola koopt.
@dennisr: omdat ook de toegang tot sigaretten net als die tot alcohol niet al te gemakkelijk gemaakt wordt. Nu nog bij het tankstation, over 20 jaar alleen nog bij de apotheek!
Fijn als de supermarkt dicht is en je hebt behoefte, maar het lijkt me verder ook geen slim idee. Natuurlijk kun je ook even langs de supermarkt, om alcohol voor onderweg te halen, maar denk dat bij verkoop in tankstations de verkeersveiligheid in spel wordt gebracht.
Gewoon erg zielig om met een pilsje in je hand achter het stuur te zitten.
Door het bij tankstations weer toe te staan, wordt de verleiding voor die zielige figuren wel erg groot om snel ook even een blikje te scoren.
Een slijter of supermarkt zijn gewoon de beste plaatsen om alcahol te verkopen, niet bij de kassa van een benzinepomp.
Alhoewel je hier in het dorp volop oostblokkers plastic tasjes vol ziet laaien met blikjes voor onderweg…

Als je eventjes niet zonder alcohol kunt, ga je maar lekker in Polen wonen. Daar is het de normaalste zaak van de wereld.
@Hubert: hae…je Noord-Koreaanse Vriend verruilt voor de door de Islamitische Broederschap afgezette Mubarrak ? Iets vriendelijker, dat weer wel…
@Megakix:
Mubarrak???

Zie hier de toekomstig eigenaar van Curacao en plaaggeest van de kapitalistische VS.
@Hubert:
Chavez… Nog zo’n zieke kop.
@Hubert: oeps, yep, als je de avatar ‘klein’ laat staan kan je de verwarring nog wel begrijpen…hopelijk…please ? ;-)
Eindelijk!

Hoef ik niet meer om te rijden naar tankstations in Duitsland. Niet dat ik drink en rij, maar ik werk vaak ’s nachts en dan is een biertje na het werk net zo lekker!
@autogedrocht: dan zorg je toch dat er bier in huis hebt? Welke man heeft dat tegenwoordig nou niet.
Tegenwoordig zijn supermarkten ook lang open, en wie gaat er tegenwoordig niet met de auto naar de supermarkt.

Dus ze hebben gelijk, het is niet eerlijk. Ik snap het probleem, mensen zien bier, en willen het en drinken het onderweg op, maar dat is niet het probleem van het tankstation !!

Met dezelfde regelgeving zou je dan een slijter die aan een doorgaande weg zit toevallig ook moeten sluiten?
Ik vind wel dat tankstations een punt hebben.
Plekken als La Place en andere wegrestaurants verkopen gewoon alcohol. Ook daar moet een verbod op komen.
Vaak blijven die mensen ook niet langer dan een 1 uur zitten. Dus eerder dat het alcohol weer uit je bloed is ben je al op de weg aan het rijden.
Aan de andere kant moeten tankstations niet te commercieël gaan worden en ten koste van de consumenten gaan verdienen terwijl hun leven ook op het spel staat.
We hebben genoeg autohelden die nu al brokken maken zonder een druppel op te hebben in het verkeer, laat staan met.
Wat betreft een controle. Je kan ook eens per maand steekproeven houden bij wegrestaurants. Niemand die ooit undercover in nederland heeft gezien ofzo ?
De zorgverzekeraars en autoverzekeraars hebben daar namelijk veel baat bij. Aangezien zij de kosten dekken indien er sprake is van een auto ongeluk onder invloed van alcohol.
Wel een terechte redenering die jullie in Nederland hadden. Ik heb nooit begrepen waarom er op bv. autowegrestaurants alcohol verkocht mag worden. Vooral, vrees ik dat de grootste afnemers hiervan vrachtwagenchauffeurs zijn. Dit kan de verkeersveiligheid niet ten goede komen.

Ook zie ik geen schending van de Europese regelen in dit verkoops verbod voor de Nederlandse tankstations. Het belemmerd ten eerste de vrije markt niet. En indien dit toch zou gebeuren, heeft Nederland een terechte reden voor dit verbod, namelijk de veiligheid op haar wegen.
-edit: check-
@Rick-dos: ik wou het ook net posten, niemand die dit precies ziet.
Quick fix: wegrestaurants verbieden alcohol te schenken
@baasbas: schenk ik het toch zelf in..
Dit stukje in de tekst vind ik erg raar: ‘Blijkbaar geven ze weinig om de verkeesveiligheid.’

Hiermee wordt gesuggereerd dat de verantwoording van het kopen van de alcohol ook bij de tankstations ligt. Wat natuurlijk geenzins zo is. Het blijft de verantwoordelijkheid van de bestuurder of deze bier wil kopen én drinken bij een tankstation.
@SvenvW: je hoeft toch geen nobelprijswinnaar te zijn om te snappen dat als je alcohol bij een tankstation verkoopt er meer alcohol gebruikt zal worden op de weg? Nu is er dat niet, de tankstations willen (met de euro tekens in de ogen) alcohol gaan verkopen en met dat besluit nemen ze juist de verantwoorlijkheid op zich. Immers ze hoeven het niet (de wet verbied het zelfs), zij willen dat zo graag.
@mashell:

Dat is aan aanname die jij maakt, dat is helemaal niet onlosmakelijk met elkaar verbonden. En natuurlijk willen tankstations alcohol verkopen vanwege de winst, waarom neemt een bedrijf een product anders in de verkoop ? Wat is dan het nut van een bedrijf als je iets niet verkoopt om winst te maken ? Daarmee nemen ze niet de verantwoordelijkheid van het gebruik van alcohol door automobilisten op zich, dat blijft ten alle tijden de verantwoording van de bestuurder. Die koopt de alcohol, die opent het blik of de fles, en die is ook de persoon die daar een slok van neemt. Geen van die dingen worden ze toe gedwongen door de pomphouder. En dat gelul over verleiding etc. dat is ook een probleem wat bij de bestuurder ligt. We moeten hier in Nederland mensen eens leren om hun eigen verantwoording te nemen en niet alles kapot te externaliseren
ik ben voor !
vet handig bij de 24uur pomp graag
als je naa het stappen nog zin in een potje hebt voor onderweg
fiets je even langs de pomp of als je op zondag in eens visite krijgt of met oud en nieuw als alle kroegen al om een uur of 11 dicht gaan met zn alle chillen bij de pomp toch whooeeehooeeee laat maar door komen !!!!!
Ze doen maar. Ik ben tegen al die vergode die de betuttelende overheid ons oplegt, dus een verbod minder is mooi.
@swaffelaer: vergode zou dus ‘verboden’ moeten zijn
Goed idee!!!
EINDELIJK!!

Hoevaak ga je niet nog ergens heen en zijn de supermarkten gesloten? Dit heb ik echt eens in de paar weken. Toch lekker om onderweg even je Heineken te halen ofzo.

Hopelijk volgen de andere tankstations ook snel.
Waarom? Waarom het uitlokken…… Debiel.
stichting STAP moet gewoon zijn grote bek houwe en subiet hun geroofde subsidie terug betalen ..

een beetje de pomphouders bij voorbaat de schuld van andermans gedrag in de schoenen schuiven ..

als je op die manier je geld binnen moet harken ben je precies nix waard ..
de Mcdrive dichtflikkeren. Is vreten achter het stuur stimuleren.
Helaas, maar over de plas doen ze dit echt veel beter, veel meer en veel groter.
http://www.youtube.com/watch?v=GPky6e78eIE
de notoire zuipschuip die niet zonder bocht kan, gaat heus niet bij een tankstation bier halen, de prijs is namelijk dubbel zo niet 3 dubbel zo hoog als in de supermarkt. ik denk dat je zuipers eerder tegenkomt in de aldi/lidl. met van dat goedkope pleu&isbier. ik gok dat het vooral zomers wel eens fout kan lopen, dan hebben ineens een hoop mensen een steek van de zon gehad, en die gaan dan bij het tanken nog weleens een koud biertje meenemen. 1 blikje is niet erg, maar iedere druppel alcohol in het verkeer is er 1 teveel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).