Saab: wel geld, maar ook mogelijk faillissement

Auteur: , 50 Reacties

Het NederZweedse sprookje wat Saab heet, wordt nog verwarrender. Er is geld, maar de reorganisatie die het faillissement zou moeten voorkomen dreigt te worden stopgezet.

Even de managementsamenvatting:

Curator reorganisatie vraagt beindiging reorganisatie aan
Saab gaat in beroep tegen beindiging reorganisatie
Saab wil reorganisatie voortzetten
Saab wil tevens curator vervangen
North Street Capital wil investeren

Vind je dit verwarrend? Nou dat is het dus ook. Het wordt ondertussen een soort hogere forensische journalistieke kunde om nog wijs te worden uit het doolhof rond de geldstromen van Saab. We doen een poging om het inzichtelijk te maken.

Er kwam geld (maar niet het volledige bedrag van 70 miljoen) van Youngman binnen, maar Saab verwacht niet dat de rest van het overbruggingskrediet binnen afzienbare tijd wordt overgemaakt. Dit noopt Victor Muller om een deal met North Street Capital (die ook Spyker wil kopen) te sluiten (als noodoplossing voor de noodoplossing van de noodoplossing). De curator Guy Lofalk ziet dat echter niet zitten en wil het reorganisatieproces stopzetten. Saab gaat daar logischerwijs tegen in beroep en wil en passant ook een andere curator.

Er komt dus (naar verwachting) een rechtzaak waarbij het volgende bepaald zal worden:

Mag de curator guy Lofalk vervangen worden?
Moet de reorganisatie gestopt worden?

Mocht de reorganisatie gestopt worden, dan staat het de leveranciers en vakbonden vrij om het faillissement van Saab aan te vragen. Koffiedik kijken blijft moeilijk, maar onze inschatting is dat het faillissement dan inderdaad aangevraagd zal worden.50 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Ik hoop zo dat Saab er weer bovenop komt, toch wel een bijzonder merk.
-edit: nutteloze bijdrage-
Het leeft nog steeds!
whahaha! De soap wordt zowaar nog een komedie :P
Erg zonde als ze failliet gaan echt waar ik denk dat ze het niet gaan redden maar ik hoop het natuurlijk wel!
@veyronlover: Dat denk ik ook. Ik denk dat ze over een maand (weer) helemaal geen geld meer hebben om alles te betalen.
@veyronlover: waarom moeten ze blijven bestaan? Er is vrijwel niks meer over van het bedrijf.

Een bedrijf dat 7 volledig stil ligt is zéér moeilijk weer aan de gang te krijgen.
huh Saab? bestaat dat nog..? (nog wel..)
En Geely (die van Volvo) staan al klaar aan de poort om de boel dan voor een prikkie te kopen.

Volgens mij echt een koopje, 9-5 is klaar, station hoeven z alleen nog ff te lanceren en de 9-3 is al in de maak, dus kan binnen korte tijd ook in productie. Hoppa, 3 modellen te koop in 2013. (die veredelde GM jeep laat ik er maar even buiten..)
@ukbob: zou GM niet bedongen hebben dat zij bij een eventuele bedrijfsbeeindiging het eerste recht op de boedel hebben?
POEH was een soap. Hierbij verbleken GTST, As the world Turns en Prison Break. Degene die dit script heeft geschreven moet naar Hollywood gaan :-)

OT: Is er eindelijk geld en dan krijg je dit. Echt jammer dat het allemaal zo loopt. Saab is een mooi merk.
@Supra1981: misschien kan Muller na het faillissement van Saab scripts voor soaps gaan schrijven ;)
@robbie: leuk als extra zakcentje voor het geval dat hij moet ‘sparen’ voor een nieuwe Spyker :-)
maar even realistisch bekeken.. als een curator het niet ziet zitten.. dan is het toch gewoon einde verhaal ?
met alle respect voor VM die wat mij betreft een standbeeld verdient voor doorzettingsvermogen.. maar hier houd het toch wel op denk ik..
het wachten is natuurlijk op de Saab fanboys om alles weer recht te praten en in de doofpot te smijten :)
@dennisr: ps, rechtpraten hoeft niet hoor. Ben al die spelletjes rond ‘mijn’ mooie merk spuugzat… Heeft toch niks meer te maken met Saab, het mooie, eigenzinnige, Zweedse en juist ingetogen en ‘correcte’ merk??? Bah
@Svenska_Aeroplan_AB: hey, thats toevallig.. had het net over je :)

hoezo heeft het niks meer te maken met saab ?
@dennisr: Moet ik dat serieus gaan uitleggen????? Nou, een korte poging dan voor de mentaal minder capabelen onder ons… Als het over Saab ging, ging het over auto’s. En nu??????
@Svenska_Aeroplan_AB: nou nou, beetje opgefokt nu je favoriete merkje onder vuur licht ?

volgens mij gaat het hier om de naam saab, het bedrijf saab.. om saab dus..
@Svenska_Aeroplan_AB: het is idd niet heel prettig allemaal. Dit artikel toevallig gelezen?
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=125&grupp=12994&artikel=4757540

Ik krijg het idee dat Jan-Ake na zijn laatste werkdag bij Saab nooit meer terug is geweest. Hij heeft de deur achter zich dichtgetrokken en geen contact meer gehad met het huidige management. Toch zorgelijk lijkt mij.
@robbie: @wouter:
“Dit noopt Victor Muller om een deal met…”

noopt???
@dennisr: dacht dat daar hoopt i.p.v. noopt moest staan.
thnx, weer een woord geleerd :)
@robbie: Nee, ik volg het niet meer. Dat Guy het rechtstreeks aan Pang Da wilde verkopen is wel echt nieuws trouwens. Goed idee ook. Maarja, niks is momenteel meer wat het lijkt in dit drama… Ik zie het wel.
@robbie: Nee, ik volg het niet meer. Dat Guy het rechtstreeks aan Pang Da wilde verkopen is wel echt nieuws trouwens. Goed idee ook. Maarja, niks is momenteel meer wat het lijkt in dit drama… Ik zie het wel.
@dennisr: Het systeem is anders in Zweden. De ‘reorganisator’ is heel wat anders dan een curator.
@dennisr: jij wil niet weten wat victor nog allemaal uit zijn hoed gaat toveren, let maar op.:D
@dennisr: ‘als…een…curator…bladiebla’; een curator is een marionet van een schuldeiser/schuldeisers en heeft ‘slechts’ bevoegdheid om na te praten. Kortom, waar een curator op de proppen komt kan nog steeds niets officieel gesteld worden over de werkelijke gezondheid van een bedrijf.

Dat zeggende, ben ik natuurlijk ook in de veronderstelling dat Saab de mazzeltovdagen achter zich heeft gelaten.
Ik zie niet in wat er mis is met een Saab.Zijn prachtige auto’s maar iedereen MOET perse in een duits merk rijden.Ik zou zelf veel liever Saab rijden als een BMW of Mercedes.Iedereen in dezelfde auto als de buurman,zo is het tegenwoordig.Kuddevolk zijn we(ik niet hoor,rij lekker eigenwijs Alfa Romeo)
@Alfarobert: ik ook! helaas zijn er te weinig mensen die er zo over denken…
@Alfarobert: Niet hatelijk bedoeld hoor, maar de Duitse en Japanse auto’s zijn qua degelijkheid wel iets beter. Voor de meesten mensen geldt: functie boven vorm. Dus betrouwbaarheid boven vorm, rijgedrag, prestaties enz. Zo kun je verklaren waarom de meeste mensen Japanse of Duitse auto’s nemen of leasen. Saab wordt niet veel gekocht door zoals jij het al zegt: het volgen van de massa. De massa neemt geen Saab
@masterstig:

SAAB is boven gemiddeld betrouwbaar, daar lag het echt niet aan. Die SAAB fabriek is gewoon goed.
GM heeft SAAB gewoon verputst, simpel, te weinig modellen, te lang wachten met nieuwe moddellen, verschrikkelijk uit gevoerde rebadge/platform praktijken, tja daar bouw je nou eenmaal geen “sub premium” automerk mee op. Dan verkracht je de boel gewoon.
Kijk hoe lang de 9-3 mee gaat, minimaal gewijzigd sinds 2002 !! In 2001 kon je nog een eerste generatie Audi A4 kopen, nu komen ze met een facelift van de 4e generatie, dat is het probleem.
(consument maakt et ook echt geen drol uit als er marginaal verschil zit tussen 2 modellen, kijk maar naar de A4 2e en 3e generatie, uiterlijk aardig verschillend, technisch nagenoeg hetzelfde, kan je wel een nieuwe auto rijden, of bvb de Golf 5 en 5+ zelfde verhaal, 5+ is ook goedkoper te produceren, mensen blij want nieuw model, VAG blij want meer winst)

GM heeft gewoon lopen prutsen, patriotistisch dat die apen zijn hebben ze ook tijd geld en energie verspild om een Amerikaans “premium” merk in Europa proberen “groot” te maken: Cadillac.
De apen. Hadden ze dat met SAAB gedaan dan reed er al een nieuwe 9-3 rond, was de 9-5 misschien wel een succes geworden, omdat het vertrouwen in SAAB niet volledig in elkaar was gezakt en dus betere restwaardes en lease prijzen konden neerzetten (en reserve onderdelen hadden) en stonden ze misschien al op het punt om een kleinere, fatsoenlijke 9-2 op de markt te zetten (en niet zo’n subaru gedrocht als de “echte” 9-2) die de conurrentie aan kan met een 1 serie A3 C30 etc. Geen 9-7X wel de 9-4X (als 9-6X ) en een kleine SUV als 9-4X.

Dat had ik gedaan als ik GM was :) :) Maar wie ben ik, iig geen anakiet, maar das een ander verhaal ;)

(ps als ik weer loop te raaskallen moeten jullie het maar zeggen :) )
@anakiet: Ik was niet helemaal duidelijk, ik had het over Alfa’s (alfarobert vroeg zich af waarom de meeste mensen Duitse auto’s rijden), Alfa’s zijn niet zo betrouwbaar en zoals jij het al zegt Saabs wel. Alleen worden Saabs niet gekocht vanwege de slechte betrouwbaarheid (wel bij Alfa’s) maar omdat mensen massa volgen, en de massa koopt geen Saab en dan durven weinig mensen de stap aan om een Saab te kopen (zeker vanwege de situatie van nu).
@anakiet:

Saab was al dood toen GM het overnam ..

GM en V.Muller houden het in leven ..
anders was het just another Simca ..
@masterstig: Dat zeg ik dus ook, zijn niet genoeg mensen. Maar dat is toch wel heel jammer? of niet?
@Svenska_Aeroplan_AB: Ja zeker, dat is heel jammer, alleen ik probeer te verklaren waarom mensen geen Saabs kopen (Alfarobert was hier mee begonnen, en had al een verklaring).
@Alfarobert: Lekker eigenwijs. Lekker volop afschrijving, lekker technisch inferieur. Nee doe jij maar lekker eigenwijs, Alfa gaat hard dezelfde kant op als SAAB en kan ironisch genoeg waarschijnlijk alleen nog maar gered worden door makers van auto’s voor het ‘kuddevolk’…
@911GT2: :D +1
Weg met saab, wij willen eenheidsworst!
Guy Lofalk heeft geprobeerd om Saab Automobile voor 100% (direct) te verkopen aan Pang Da & Youngman:
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=125&grupp=12994&artikel=4757973

Dat zal Muller niet leuk gevonden hebben, want dat zou betekenen dat Swedish Automobile (de holding) geen rol van betekening zou spelen.
Ik raak een beetje Saabnieuwsmoe (wordfeut)….ik hoop dat ze snel gered worden of failliet gaan zodat het nieuws es ophoudt.
VM heeft persoonlijk saab kapot gemaakt.
Als het gewoon destijds meteen failliet was verklaard, was een snelle doorstart zonder torenhoge schuldenlast mogelijk geweest.
Nu ligt het geheel al maanden stil, miljoenen worden er iedere keer in een bodemloze put gegooid en er wordt geen enkele auto gemaakt.
VM Bedankt!!!
@Hubert:

klopt helemaal ..
zijlijnschreeuwers zijn idd simpele zielen ..
@lincoln: Ik begrijp jou reactie niet helemaal met betrekking tot Hubert.
@lincoln:
Heeft niets met simpele zielen te maken, maar een autofabriek uit een faillissement trekken is iets anders dan McGregor truitjes verkopen.
@Hubert:

wat heeft hij voor Saab betaald .. en wat was Saab waard ??
en hoeveel is 1+1 ??
@Hubert: nah…denk dat je gelijk hebt, máár….het door jouw aangehaalde instapmoment was de enige mogelijkheid voor VM om het ‘zich de zijne’ te laten worden. VM heeft Saab zéér zeker niet kapot gemaakt, hij heeft ‘zijn’ moment (persoonlijk!) goed getimed! Maar het gevolg van deze persoonlijke timing leidt uiteindelijk tot de ondergang van Saab. Achteraf (!) blijkt dit een ‘baas boven baas’ spel te zijn (geweest).
Ik hoop niet dat SAAB failliet gaat, het is een mooi merk. Maar het ziet er niet goed uit, als ik eerlijk ben.
Is die zever van saab nog niet gedaan?!? Ik zal blij zijn wanneer ze definitief sluiten want dat is onvermijdelijk.
@Panther:

Dat is een drogreden. Als iets onvermijdelijk is, dan ben jij er blij om. Dat slaat toch nergens op. Ik hoop dat VM Saab naar een stralende toekomst leidt

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).