A2-ongeval: hoeveel blaam treft de politie?

Auteur: , 267 Reacties

De week die we achter ons hebben wil ik graag afsluiten om er vervolgens nooit meer op terug te kijken. Op autogerelateerd gebied stapelde zich tragedie op tragedie. Graag had ik jullie iets vrolijkers voorgeschoteld, maar de realiteit laat het niet toe.

Binnen één week tijd betaalden twee professionele coureurs (Wheldon en Simoncelli) de ultieme prijs voor het uitoefenen van hun beroep, en stierven in het harnas, stortte een ander neer met zijn vliegtuig (Huseman), en kwamen nog eens twee onschuldige mensen op de openbare weg om het leven, door toedoen van (en dan druk ik me nog zacht uit) stommiteiten van anderen.

Op de A4 reed een man die drukker met zijn telefoon bezig was dan met opletten wat er voor hem gebeurde achterin een file, waarbij een 1-jarig kind om het leven kwam. Alsof dat nog niet erg genoeg was, werd een dag daarop een man van 35 uit Maastricht op de A2 doodgereden door twee idioten die geen zin hadden te betalen voor hun brandstof. Op de omstandigheden rond de actie van deze laatste twee klootzakken, die niets meer dan een langzame, pijnlijke dood verdienen, wil ik nader in gaan.

Ten eerste zijn benzinedieven sowieso al tokkietuig van de richel. Als je je peut niet kunt betalen, dan neem je maar de fiets in plaats van pomphouders te duperen. Maar als je dan ook nog het gore lef hebt om bij een achtervolging de politie te rammen en uiteindelijk je Focus vol achterin de auto van een onschuldige burger te planten, dan mag je wat mij betreft ter plekke standrechtelijk geexecuteerd worden. Een kogel tussen je ogen en een extra maandsalaris voor de agent die de trekker overhaalt. Dit soort gezwellen moeten we uit de maatschappij snijden, in plaats van er proces- en ziekenhuiskosten aan te verspillen.

Hoe hard dit wellicht klinkt, ik zal er geen traan om laten. Door toedoen van deze gasten is er gisteren een burger, die helemaal niets kwaads had gedaan, maar enkel en alleen op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was, ’s avonds niet meer thuis gekomen. En waarvoor? Voor een tank benzine. Dat het nóg knettergekker kan bewees een stel zwakzinnigen eerder deze week door om een gepikt zakje snoep met 180 km/u door Utrecht te knallen. Ja, echt.

Inmiddels is bekend geworden dat de politie op de A2 een file heeft gecreëerd om deze figuren tot stoppen te dwingen, en dat heeft aardig wat stof doen opwaaien. Als zij die file niet hadden veroorzaakt, dan had het slachtoffer nu nog geleefd. Is dat waar? Ja, voor de volle 100%, wat er ongetwijfeld voor heeft gezorgd dat menig diender de afgelopen nacht minder goed heeft geslapen dan anders. Maar het gaat mij twee bruggen te ver om dit de politie direct aan te rekenen.

De enige direct verantwoordelijken, de enigen met bloed aan hun handen, dat zijn de gasten die hun auto achterin de file plantten. De politie had nooit kunnen voorzien dat ze kennelijk zó niet goed snik waren, dat ze zichzelf, maar vooral iemand anders te pletter reden. Geen enkel weldenkend mens doet wat zij gisteren deden, en alleen daarom al kan je het de politie moelijk aanrekenen.

Als ze dit niet hadden gedaan, en de daders waren er mee weg gekomen, dan was de storm van verontwaardiging eveneens groot geweest, want in dat geval ‘hadden die mietjes ze weer laten lopen’, wat gepaard was gegaan met menig clichématige opmerking over de tanende autoriteit van de Nederlandse dienders. En dat is het probleem: wat voor actie je ook uitvoert, je doet het simpelweg nooit goed als politieman.

Herinneren jullie je de achtervolging van de Porsche GT3 In Noord-Holland nog? Hierbij werd precies dezelfde methode als gisteren toegepast: het veroorzaken van een file, waarna de verdachten zich vast reden en vervolgens ingerekend konden worden. In het geval van de Porsche slaagde de opzet, maar gisteren faalde hij jammerlijk.

Wat voor alternatieven waren er geweest? Een helikopter inzetten? Dat is wellicht nog de meest ongevaarlijke oplossing, maar a) dat kost heel veel geld, en het doel moet de middelen wel heiligen, b) er moet er net eentje beschikbaar zijn, en c) je hebt nog steeds eenheden in de buurt van de verdachte nodig. Een helikopter kan geen arrestaties verrichten. Andere opties waren wellicht een grote blokkade, maar ook dan heb je burgerverkeer tussen jou en de verdachten zitten, of een spike strip, maar die leg je ook niet zo even op een 10-baans A2.

Dus tja, wat dan? Ze laten lopen schept een precedent en levert je de toorn van het volk, dat zijn mening altijd klaar heeft, op. Je tanden laten zien is een keuze, en in dit geval een keuze die verkeerd heeft uitgepakt. Meer dan desastreus mag je gerust zeggen. Gisteren telde alleen maar verliezers, waarvan de grootste de man is die nietsvermoedend achteraan sloot in een file en er een moment later niet meer was. En met hem in het achterhoofd zou ik er geen traan om laten als de inzittenden van de Focus vannacht een ongelukje krijgen in het ziekenhuis. Men zegt wel eens dat de beschaving hetgene is dat ons scheidt van de beesten, maar laten we in Godsnaam af en toe dat dunne laagje vernis dat beschaving placht te heten van ons af schudden en het principe ‘oog om oog, tand om tand’ hanteren. Barmhartig zijn met mensen die zichzelf door hun acties buiten de beschaafde samenleving plaatsen is een eigen morele keuze. En in mijn woordenboek is vergiffenis niet te rijmen met de misdaad die hier is begaan. Dit soort tragische gebeurtenissen zijn letterlijk om van te janken. En daar wil ik het eigenlijk bij laten.

UPDATE 24-10, 13:50 uur – Bijrijder is vrijgelaten.267 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Hoewel er een onschuldig slachtoffer is gevallen vindt ik dit een verantwoorde manier. De schoften hebben moeten zien dat het verkeer vertraagde of stil stond. Maar ik begin al aan mijn water te voelen dat er weer koppen moeten rollen. Als dat dan toch moet heb ik in deze zaak wel 2 koppen in gedachte.
Veel sterkte voor de nabestaanden en de betrokken diensten.
@zanveld: tja ik ben hier niet zo mee eens, ik ben dan toch meer van de mentaliteit dat de politie gewoon vuur moet openen, vind dat er in nederland teveel toestemming daarvoor gevraagd moet worden. hier had de politie gewoon de banden er onder vandaan moeten schieten of door de achteruit heen schieten.
@spykerboy: Want schieten op een drukke snelweg is veiliger dan een file creëren…
@Esprit_de_Flandre: 1
@spykerboy: hoeveel kost een tank benzine?? 70/80/90 euro? is dat het waard om een dief voor te vermoorden, ik zal het je vertellen nee.

waarom nee? omdat het een dief is, en voor die paar euro ga je hem niet tijdens een achtervolging vermoorden, dat doe je niet. als het een zwaarder delict was geweest (grote misdrijf, verkrachting, kidnapping, (meerdere malen)moord), dan wel maar anders doe je het niet.

[denk je dat het makkelijk is om een trekker over te halen. nee, als je de gevolgen kan overzien niet nee. ]

deze mensen betekenden de dood voor die 35 jarige man. dit is treurig. wat mij betreft moeten ze berecht worden, levenslang, ophangen. maargoed, ik vraag me nu af hoe die ouders van die moordenaars zich voelen. hoe voelt het als je kind zoiets erg aanricht. eerlijk gezegd zou ik dat laatste niet eens willen weten, verschrikkelijk lijkt het me.. bah

sterkte aan de nabestaanden.
@spykerboy: jaa want als je iemand, die aan het rijden is, dood schiet dan loopt het ongetwijfeld goed af!

te veel zand door je hoofd gewaaid ?
@dennisr: waar zeg ik dat je ze dood moet schieten? ik zeg door hun achterruit… daar schrikken ze vast wel van, en denken ze dat het serieus word…
@spykerboy: ja ja, en onder het rijden kan je zo geweldig door de achter ruit schieten dat de kans op dood schieten niet aanwezig is..

nog even wat zand weg spoelen!
@spykerboy: de kans is dan groot dat je iets raakt, als je door de achterruit heen schiet weet je… gegarandeerd geen goede afloop, al is het met een simpele schrik reactie [ ze reden namelijk met een tiefes hoge snelheid (ik schat rond de 180 kn/h) door richting de file.
@spykerboy: gruwelijk non intelligente reactie. Schieten om af te schrikken doen ze in de VS, ik mag hopen dat we daarboven staan. Wij hebben het wilde westen ver achter ons gelaten in tegenstelling tot de yanks. File creëren is een goede oplossing die nu fout uitpakte. De politie had dit nooit kunnen voorzien.
@spykerboy:
Ja want een kogel die DOOR de auto heen geschoten wordt gaat ook helemaal niet verder nadat die de auto weer verlaat. Die kogel beland natuurlijk helemaal niet in het achterhoofd van onschuldige kindjes die verderop aan het spelen zijn.
Ben je fucking achterlijk? Je gaat toch niet schieten in wanneer er binnen een straal van 2 km nog mensen zijn?
@devideby0: (lol-modus: aan)
“Je gaat toch niet schieten in wanneer er binnen een straal van 2 km nog mensen zijn?”

jawel, als je diegene wil raken wel ja! :D

(lol-modus: uit)
Je hebt helemaal gelijk, ik blijf het raar vinden dat de politie bij zo’n misdrijf zulke middelen gebruikt om een crimineel tot stoppen te dwingen. Ik vind dat mensenlevens niet zomaar op het spel mogen worden gezet, dus de politie moet er geen burgers bij betrekken.
@masterstig: ”Je hebt helemaal gelijk”, sloeg op sir smokalot z’n artikel
@masterstig:
Zo een idioot niet stoppen en dus kiezen voor achtervolgingen bij 180 km/u zal uiteindelijk ook het leven kosten aan iemand.. (voetgangers, of crash in een ander voertuig)

En dan is het weer de schuld van de politie, dat ze de criminelen niet eerder gestopt hadden door eventueel een file te creeren..

Dus de Politie is hier 0.0% schuldig in.


Verder mooi stukje smoke, ik sta 100% achter je.
@mardec: Dus zou de politie moeten stoppen om te zorgen dat de criminelen langzamer gaan rijden, en ja dan zijn ze niet gepakt, maar er is ook niemand gestorven. Soms help het ook om hen te gaan volgen maar dan met een undercover wagen zodat zij niks doorhebben en ze later opgepakt kunnen worden.
Het is gewoon niet oké dat de politie mensen gebruikt bij zo’n klein misdrijf.
@masterstig: een burgerwagen herken je ook na 2 keer goed kijken.
@masterstig:
Dus als er al een file had gestaan vind je dat de politie niet moest gaan achtervolgen.
Want als de dieven een kamikaze actie doen is het de schuld van de politie.

Dus misdaad loont. ??
@lexie: Nee dat zeg ik niet, dan STAAT er al een file, dan heeft de politie die niet met opzet daar gecreëerd. Bij de benzine dieven werd er OPZETTELIJK een file gecreëerd, en dat is niet goed want dan gebruik je burgers (die dus gevaar lopen en er helemaal niets mee te maken hadden) om dieven te stoppen.
@masterstig:
Ok dus wat jou betreft geen politie achtervolgingen meer? Als je iets te verbergen hebt, gewoon met 180 doorkarren dus? Immers de politie brengt toch de rest van het verkeer in gevaar door te achtervolgen? Is het niet waarschijnlijk dat iemand die wegscheurt voor een tankbeurt van 100 euro nog iets meer op zijn kerfstok heeft?

Probeer eens wat meer naar het grote plaatje te kijken.
@monk: Ik vind het erg belangrijk dat de politie de overweging maakt tussen het gevaar voor de burgers (door er hard achteraan te gaan rijden en de crimineel op te jagen waardoor hij fouten kan maken) en de grote van het misdrijf. Ik begrijp ook wel dat mensen die crimineel gedrag vertoond hebben opgepakt moeten worden en dat daar soms ook levens bij vallen (soms van burgers)is erg, maar soms noodzakelijk voor het oppakken van een crimineel. Alleen bij kleinere misdrijven moet er worden gedacht ”Het misdrijf is niet zo groot dus moet er ook zo min mogelijk risico genomen worden (voor het sparen van levens)”. Je hebt zeker gelijk dat de benzine dieven misschien veel meer verborgen hielden maar toch moet er nauwkeurig gekeken worden over wat ze in gaan zetten bij een arrestatie. Is er iemand op AB die mijn punt wel begrijpt :lol:!
@masterstig: Ik heb me speciaal even geregistreerd om hier op te reageren. Ik ben het absoluut met je eens. Het inzetten van burgers om een stel benzinedieven te kunnen arresteren? Hier zet ik mijn vraagtekens bij… De vreselijke verharding van de samenleving van de samenleving tegenwoordig. Walgelijk artikel als je het mij vraagt. De beste heer smoke denkt een serieuze mening te kunnen vormen uit wat informatie die hij heeft vernomen… Dit is geen neutrale verslaggeving, iets wat ik wel min of meer verwacht van een grote website als Autoblog.nl
De doodstraf? serieus? ter plekke? Laten we alle rechtspraak maar laten vallen. En degene met wie jij in discussie was heeft de vreselijke wilders-taktiek van mensen woorden in de mond leggen nadat ze iets heel normaals zeggen… Voorzichtiger met achtervolgingen: Okee dus volgens jou geen achtervolgingen meer? HUH? Ik wordt altijd een beetje droevig als ik bedenk hoeveel mensen echt zo dom zijn.
@bartgouda: Wie is hier nou dom? De schrijver van dit artikel of verdomme de mensen die met 180km/u bovenop een file rijden? In godsnaam, dit had niet hoeven gebeuren als die malloten niet te fucking gierig zijn om een tankbeurt te betalen. Hoe haal je het in je hoofd om honderden mensen in gevaar te brengen voor een paar tientjes. Niemand die een overval pleegt, steelt of vandalisme pleegt verdient het om ook maar enigszins respect te krijgen. Laatst bij een goede vriendin van mij een overval gepleegd, gewoon in hun huis, gewapend ook nog. Er waren gewonden gevallen en ik heb echt serieus geen enkel medelijden met dit soort lijers die niet van andermans spullen kunnen afblijven. Kom je ongewenst op mijn terrein? Dan ben je in mijn ogen strafbaar en sla ik een krik door je kop heen of iets dergelijke. De wereld is een grote teringzooi. De politie is niet nodig als er geen chaos in de wereld is. Ik ben het er ook niet mee eens dat er een slachtoffer is gevallen door een politieactie, er waren wellicht andere manieren door hem klem te rijden of door 4 politieauto’s voor hem te laten rijden en op die manier tot stilstand te brengen. Het is tragisch dat deze man, ook al ken ik hem niet, door zo’n onnozele wereld het leven liet. Echt werkelijk sprakeloos over wat er is gebeurt, zeker omdat ik dagelijks op de weg zit, het kon iedereen zijn en misschien zelfs wijzelf, maar waarom was dit nodig… Misschien is de dood te ver gezocht, maar een flinke klap met een heavy duty wapen kan geen kwaad, zeker niet als je al weet dat hij vlucht, dat hij een ongeluk heeft veroorzaakt en dat het om een paar tientjes ging..
@jzaero: Gaat het? Volgens jou is de wereld echt een hel hé, ik hoop dat je je eigen stukje eens doorgelezen hebt want het is best wel heftig …
@masterstig: De wereld? Nou op zijn minst toch die f*ckers die niet voor hun eigen spullen kunnen zorgen. We hebben van alles al meegemaakt, vrij nieuwe BMW 5 serie total loss verklaard nadat ze de sloten, het ingebouwde navigatiesysteem, de complete verlichting en bedrading, boordcomputer en alle andere elektronica die erbij hoort eruit gehaald. Verzekering betaalt veel te weinig uit, auto reed niet meer. In totaal meer dan 50% verlies gemaakt op de auto. Tjah je kan zeggen wat je wilt, ik ben gelukkig, maar zolang deze mensen rondlopen op aarde vind ik dat zij als eerste blaam moeten krijgen. Pogingen tot inbraak tot werkelijke inbraak, overvallen, ik weet het niet hoor, maar ik mag best even mijn woede kwijt over deze mensen die zelf te beroerd zijn om te werken.. Of wil je soms zeggen dat je ermee eens bent wat zij doen?
@jzaero: k vind het raar dat je je afvraagt of ik voor criminelen ben, eigenlijk is dat beledigend maar goed… Jij schrijft té negatief over de wereld, dat is namelijk helemaal niet waar want niet alles is slecht op de wereld, er zijn slechte mensen alleen de meeste mensen zijn wel aardig/goed. Raar dat jij daaraan twijfelt (in jou eerste artikel), in de maatschappij heb je weinig aan negatieve mensen dus probeer wat vrolijker te worden en ook wat positiever te denken.
@masterstig: Ik denk positief genoeg, ik leef gelukkig zoals ik al zei, maar er is niet zoiets als té negatief als deze mensen mijn spullen vernielen of jatten. Ik heb geen spatje medelijden voor dit soort mensen en zolang deze mensen bestaan, wat overigens altijd zo zal zijn, is het nooit té negatief. Bovendien heb je slechts één kant van mijn verhaal gezien en omdat het toevallig gerelateerd is aan dit artikel (of in ieder geval het onderwerp), heb ik gewoon genoeg redenen om hier even wat te schrijven over mijn mening en ervaringen met deze zielige mensen. Hoe dan ook, ik heb ook nergens gezegd dat ik eraan twijfel dat er goede mensen zijn. Ik ken genoeg en ik ben ook met voldoende liefde opgevoed om een besef te hebben van wat wel en niet goed is en welke mensen wel goed zijn en welke niet. Echter dat maakt de mate van ergernis van criminele activiteiten niet minder en zij verpesten het dan ook voor de maatschappij. Ik denk positief genoeg en heb genoeg motivatie om bedrijven te runnen en om een goed sociaal leven te onderhouden. Bovendien zegt het toch voldoende over wat ik denk van ‘goede’ mensen op de wereld als ik zelf al zo tegen het ‘slechte’ ben? Begrijp mijn eerste reactie niet verkeerd, dat was een reactie op het afkraken van de schrijver, de schrijver heeft gewoon volkomen gelijk, de gehele actie op de A2 had niet hoeven te gebeuren als dit soort mensen gewoon een beetje fatsoen hadden. Eens?
@jzaero: Eens
@masterstig: Ik ben overigens eens dat het ‘slechts’ materiële schade is, maar respect in eerste instantie is voor mij veel belangrijker en dat toon je zeker niet door mijn spullen te vernielen, dan gaan mijn handen toch wel jeuken.
@jzaero: Daar heb je zeker gelijk in, sommige mensen zou je het liefs….
Goed gesproken Smoke, en ben het met je eens. Tuig van de bovenste plank, die inderdaad de doodstraf verdienen. Dat van het zakje snoep in utrecht had ik nog niet meegekregen, maar is minstens net zo triest/gevaarlijk. Tragisch dat zulke staatsmongolen vrij rondlopen in Nederland :(
Wat een briljant artikel. In vroegere eeuwen hadden de meeste landen het principe van vogelvrijverklaring, zou het geen tijd worden dit weer eens uit de kast te halen en het tuig vooraangekondigd op een centrale plaats vrij te laten en het aan de maatschappij te laten wat er met dit soort mensen gebeurd…
Ik blijf moeite houden met symptoombestrijding. In de US moet je eerst betalen en dan pas mag je tanken. Hier jat je de kentekenplaat, rijdt langs de pomp en racet lekker hard weg. Met alle gevolgen van dien.

Ik begrijp ook wel dat je als pomphouder nog je pepermuntjes en candy-bars moet slijten en dat als iedereen vooraf betaald, dat wat lastiger is (hoewel die Shell opdringerigheid mij ook de keel uit hangt)… maar voor een volle tank moet je wel heel veel junkfood verkopen.
@rahpor: “maar voor een volle tank moet je wel heel veel junkfood verkopen.”

Al die over-priced junk in dat winkeltje brengt meer op dan die volle tank hoor. De winstmarge op een half litertje cola is hoger dan op 40 liter benzine…
Normaal gezien moet een achtervolging gestaakt worden als die te gevaarlijk wordt. Maar in dit geval bleven ze achtervolgen nadat ze wisten dat het gevaarlijk kon zijn aangezien die 2 pipos al zijn aangereden op een politieauto. Als ik de rechter was die moest beslissen dan kregen de agenten hiervoor de helft van de straf die die pipo krijgt die achter het stuur zat van de ford.
@4991: dus wanneer jij van achter wordt aangereden met je auto vind je het normaal dat jij de helft van de straf krijgt omdat je in de weg reed? De wereld op zijn kop als je het aan mij vraagt.
@nsmvo: Herlees is mijn reactie en denk erbij na zou ik zeggen.
@4991: dat deed ik al en daaruit begrijp ik dat jij het optreden van de politie bekritiseerd. Hier ben ik het mee eens, er waren betere aanpakken denkbaar. Ik geef alleen commentaar op jouw mening dat jij de agenten zou straffen terwijl ik denk dat zij gewoon hun werk doen met het beste voor iedereen als oogpunt.
@4991: jij spoort niet helemaal, de agenten hebben hier geen enkele schuld aan, misdaad mag niet lonen en dat stel je wel voor, ten koste van de politie.
@Jipp: en @nsmvo: uit verschillende achtervolgingen die eerder plaatsvonden stopte de politie diens achtervolgingen omdat het te gevaarlijk werd voor hun en andere mensen. Dus oftewel hebben deze agenten een wet overtreden ofwel lieten de andere de gangsters zomaar gaan.
@4991: zij overtreden geen wet, misschien handelen zij niet naar een bestaand protocol maar dit is niet strafbaar. Het straffen van deze agenten zal een fout signaal geven naar alle dienders wat een averechts effect heeft op hun prestaties. De dienders zijn niet de daders van het misdrijf en verdienen het daarom niet om gestraft te worden.
@nsmvo: Daar zit het juist: ze moeten naar handelen naar de juiste protocool en niet zomaar zelf op hun manier beginnen want op u werk is dat hetzelfde.;)
@4991: dat was het protocol, hem opmeten veilige manier stoppen, alleen was die vent gek!
@Jipp: Maar als meneer al eens op politiewagens had geknald moesten zij dat toch weten? Of het kon ook zijn dat die gast de file te laat had opgemerkt.
@4991: en je kan niets weten voor iemand die ze niet kennen.
@4991: vervelend, eerst post kwam niet door. Ten eerste kunnen ze niet weten hoe iemand reageert, hij had een stopteken genegeerd, daarbij een politieauto aangereden, dat is niet er op knallen en daarna doorrijden. ten tweede hebben we in Nederland matrixborden die wel goed gebruikt worden in tegenstelling tot in Belgie. hier word ook bij dusdanige file’s een snelheidsmatiging aangegeven om het veilig te houden. ten derde geeft het eerste voorval, aanrijden en doorrijden van een politie auto en stopteken de mogelijkheid om door te gaan, het is namelijk een misdrijf. Al zou de politie de achtervolging staken, ze zouden als bezetene doorrijden todat ze zich echt ‘veilig’ voelen, en dit kan veel meer gevaar met zich mee brengen.
@Jipp: Nu gewoon hopen dat de rechter een terechte straf voor zowel de agenten als voor de doodrijders gaat uitspreken want deze ongeluk kon gewoon vermeden worden indien ze een heli zouden gebruiken. Hier in België is het al eens gebeurd. Zie: http://www.youtube.com/watch?v=DhdHFo5VbDs
@4991: als het goed is krijgen de dienders geen straf, tenzij er echt fout gehandeld is, maar meestal hoeven zij niet voor de rechter te komen gelukkig. Een heli is leuk, ook als je afentoe naar het programma ‘de politie op je hielen’ kijkt. Alleen is het in nederland niet altijd mogelijk omdat ze ook voor andere dingen zoals het monitoren van de mensenmassa’s bij bijvoorbeeld risico wedstrijden. Daarbij heb je nog steeds politie op de grond nodig, die ook gevaar op zullen leveren doordat niet iedereen adequaat reageert op de licht en geluidssignalen. dus kappen met de onzin het moest anders en moet voortaan anders. iedere situatie is anders en er is altijd een persoon die de leiding heeft bij zulke incidenten dus alles zal wel overwogen zijn.

Daarbij hebben we een geluk, jij bent geen rechter anders konden we beter crimineel worden.
@Jipp: Hoe vaak zijn er zogenaamde risico evenementen in u buurt dan?
@4991: dit weekend, de klassieker in Amsterdam, Amsterdam dance event, occupy demonstratie etc, moet allemaal in de gaten worden gehouden, ook vanuit de lucht. Geef gewoon toe dat het het niet altijd haalbaar is. Daarbij word er nu veel maïs van het land gehaald, daarbij staat ook wel is hennep en dan is een heli noodzakelijk.
@Jipp: Ja, het is niet altijd haalbaar, maar in de meeste gevallen wel.
@4991: zelfs dat niet, hou toch op met je onzin, domme Belg.
@Jipp: Nogmaals een bewijs van je kindergedrag. Niet vergeten om de Legoblokke op te rape ;)
@Jipp: btw, leer de reply-knop te gebruiken, veel handiger dan iedere keer da stuk opnieuw te typen.
@4991: ik gebruik de replay knop vaak genoeg. Daarbij zal jij legoblokken moeten ruimen, steeds kom je met ja maar dit kan of dat kan, en als er dan word gezegd je hebt ongelijk begin je te piepen.
@4991: daarbij weet je niet of het vermeden kon worden, en even aan je nederlands werken?
@4991: God wat hoop ik dat jij in een gesticht bent opgenomen! Je gaat me toch niet vertellen dat jij het veilig vind zo’n op hol geslagen projectiel over de A2 te laten racen. De kans dat hij dan zijn auto ergens inplant is toch veel groter, dan de kans dat hij als een gek een stil staande file inrijdt.

Denk nog is na, nadat je gedacht hebt!
@pimmas: Veel te laat om nog eens serieus te antwoorden.
@4991:
Bepaal jij dat
@4991: het is geen wet sukkel, en normaal levert dit geen gevaar op, maar ze wisten niet dat er een imbiciel met zelfmoordneigingen achter het stuur zat
@Jipp: Indien je zo wilt beginnen houd het voor mij hier op. Wel straf dat gij al geen rechter bent geworden.
@4991: ga jij eerst maar is een rijbewijs halen, een auto kopen en een studie volgen voordat je heel slim denkt te zijn en alles beter weet dan de politie, dan kom je nog een eind misschien.
Ik vind dat de politie geen blaam treft. Als de file zonder toedoen van de politie er was geweest, had het tuig nog net zo hard erin kunnen rijden.

Daarnaast, als je niet remt voor een file doe je in feite poging tot (zelf)moord. Ook ga je me niet wijsmaken dat de vluchtende daders niet op het verkeer aan het letten waren. ..

Ik heb de auto gezien waar ze op inreden, het lijkt wel alsof er een snelheidsverschil van zeker 80 km/u was. De auto van het slachtoffer is tot op de B-stijl verfrommeld…
@Jochempie: en daarom moet je dus een grote bak hebben, ze kunnen wel zeggen dat een fiat 500 ofzo 5*en heeft in de crashtest, zet het eens tegenover een mitsubishi pajero of een Q7 ofzo dan vraag je je toch af welke 5 sterren… ik blijf lekker groot rijden ookal kost het me meer :)
Met afstand een van de betere artikels/culumns de ik op AB gelezen heb, de spijker op z’n kop.
Wacht wacht de politie, die geen burgers in gevaar mogen brengen gebruiken burgers als wegblokkade? :-p
@valleyman: Zal wel laatste keer zijn geweest, als burgers nu zien dat de politie een file creert als ze dat al ooit nog doen. Breekt grote paniek uit dan want wat komt eraan?
Ik ben het helemaal met sir smokalot eens
Deze benzinedieven hadden bij de aanrijding dood moeten zijn NIET die onschuldige man!
Hoop dat ze doodslag ten laste wordt gelegd en de grootst mogelijke straf krijgen, vuil tuig!!!
In de US zie je vaak dat een politiewagen de kont van de vluchtauto opzij/aan tikt en de verdachten rond gaan, misschien hier ook goede optie geweest. Maar ja dat is achteraf gelul.
En dat tuig is tegen die file opgereden omdat ze meer met hun achteruitkijkspiegel bezig waren dan met wat er voor ze gebeurde!
je hebt wel een uitgesproken mening zeg…
Als je het allemaal zo goed weet waarom ga je dan zelf niet naar de politie? verplaats je is in de politie. Dit is geen Amerika waar de politie als botsauto’s achter een crimineel aan gaat. Je bent vet de lul als je wel zo’n geintje uithaalt.
@maxx1: die gasten krijgen van de rechter doodslag. dus die zullen echt niet binnen 3 jaar op straat staan
@maxx1: en de politie? Dood door schuld! En terecht! Hoe haal je het in je hoofd om een file te veroorzaken als reeds duidelijk is dat ze gestoord zijn en niet stoppen.
@jackass266: nou een file veroorzaken vind ik juist slim. Toch normaal gezien een veilige manier om een auto snelheid te laten minderen? Deze maloten denken daar anders over. Maar ik bedoel wat moeten ze anders? veel opties hebben ze niet?
@maxx1: heli de lucht in, evt. Wanneer mogelijk gps traceerchip op de auto van de crimineel schieten en achtervolging kappen. Crimineel rustig naar zijn schuilplaats laten rijden en daar inrekenen. Simpel zat met het minste risico. Chip is eerste controlemiddel, heli is tweede middel. Voor vervolging hebben wij een rechtspraak, maar daar ga ik verder niet op in.

Politie heeft dom gehandeld maar ,hoe erg ook, dit kan gebeuren…
@Jeroenmx5: zoals jij suggereerd zal het nooit in nederland gebeuren, je kijkt teveel films!
@Jeroenmx5: Die chip is geen werkelijkheid man. Een chip schieten? Krijg je dan zelf niet het idee dat je in de lach schiet als je dat hoort haha :p? Nee dat wordt hem niet.
@jackass266: de focus kon ook uitwijken naar de vluchtstrook! Daarbij sta je bij zon file niet stil, je rijd langzamer! Leer eerst het recht voordat je roept dood door schuld.
oog om oog, tand om tand…
Laten we dan maar meteen de sharia hier invoeren.
Goed stuk, ik bespeur veel mensen erop dat zij fouten zoeken/verzinnen over het functioneren van hulpdiensten. In dit geval mag dat wat mij betreft gedaan worden om dit in de toekomst niet meer te laten gebeuren. De politie had er ook ‘agenten in burger'(met bijbehorende voertuigen uiteraard) naar kunnen sturen die de dieven op een geschikt moment klemrijden. Een beetje zoals het arrestatieteam zijn werk doet, zij hebben namelijk te maken met verdachten die bereid zijn om te vluchten.
@nsmvo: ter aanvulling..

Wees blij met HULPdiensten. Anders zouden wij hier nu écht in een verrotte maatschappij rondlopen.
Om eerlijk te zijn had een goed getimede PIT-actie me logischer geleken :p en daartoe een stuk aankomende snelweg laten ontruimen zodat er ruimte is om hen rond te tikken maar nee : “Operation Human Shield!”
Of de politie nu eindelijk is het recht te geven om hun pistool te gebruiken!! Niet stopen is auto doorzeven klaar misschien leren ze het dan!!
Helemaal eens!
Het gaat natuurlijk niet om één tank benzine.

Het gaat om criminelen die geen respect hebben voor andermans eigendom en de wet aan hun laars lappen. Hun nummerplaten waren gestolen en goede kans dat ze meer op hun kerfstok hebben. Dit soort mensen vlucht vaak omdat ze al gezocht worden door de politie, omdat ze in een gestolen auto rijden of omdat ze wapens of drugs bij zich hebben. Dit was een gelegenheid om ze te pakken.

Als je ze laat gaan voor een tank benzine, waar ligt dan de grens. Pomphouders worden aan de lopende band bestolen of, erger nog, met geweld beroofd. Verder kan een aanhouding vaak de aanleiding zijn voor het oplossen van meer misdaden, bijvoorbeeld een reeks inbraken of diefstallen.

Het veroorzaken van een file is normalerwijze juist een prima methode om mensen tot stoppen te dwingen.

Achtervolgingen zijn sowieso gevaarlijk, op de bekende TV programma’s zie je vaak genoeg dat een achtervolging gestaakt wordt vanwege het gevaar wat het oplevert. Vluchtende criminelen (en wegpiraten) kunnen anderen ook in gevaar brengen zonder dat er een file gecreeërd wordt. Wat er gebeurt is is verschrikkelijk maar het was niet bepaald te voorzien. Er zijn hier twee mensen verantwoordelijk en dat zijn de benzinedief cq bestuurder van de vluchtauto en zijn maat.
Absoluut een punt dat de politie hier niet de schuldige is. Het is gewoon van de gekke dat die kerel met zo’n vaart achterop die file is gereden. Erg treurig.

Wel heb ik nog een nieuwe oplossing voor dit soort gevallen, zeker op de A2, beetje ‘out of the box’ denken voor de politie.
In dit soort gevallen, achtervolgingen op hoge snelheid, met een in dit geval vrij eenvoudige auto kunnen ze volgens mij nog het beste de linker 2 banen af-kruisen. Gewoon de verdachte vrij baan geven maar er wel volle vaart achteraan kunnen, eventueel om hem klem te rijden. Bovendien kent de linkerbaan geen afslagen én hangt er boven de snelwegen genoeg cameratoezicht. Kleine kans dat de verdachte dan nog naar rechts probeert te manouvreren, en bovendien kan je lokale korpsen de afritten laten controleren.

Dit ongeval had zo snel niet voorkomen kunnen worden. Waren ze de file niet in geploegd dan hadden ze daarna in een stad of dorp wel iemand aangereden. Nu maar hopen dat de politie hier meer gemotiveerd, creatiever en handiger door wordt. Dik kans dat de focus-bestuurder het ‘filecreëren’ ook al bij wegmisbruikers had gezien. Dat gecombineerd met nabije krankzinnigheid…
Mensen let wel het gaat hier om een volle tank, laten we zeggen 100 euro.
Dus je kan je afvragen of er wel zoveel politie nodig was (volgens ooggetuigen zeker er tegen de 10 auto’s). Mijn mening is ZEKER van NIET.

Er zijn genuig criminelen in NL die meer dan 100 euro buit maken. WTF voor maar 100 euro is er iemand dood gegeaan mede dankzij de politie. Laat die mensen maar gaan. Voor elke inbraak laat je ook niet 10 auto’s inzetten en je laat ok geen file veroorzaken.

met andere woorden politie hier 100 % schuldig. Politie heeft namelijk geen poot om op te staan, immer in kat in nood maakt rare sprongen.
@agie: gelul natuurlijk… die kerels rijden er alleen maar zo hard vandoor omdat ze meer op hun kerfstok hebben, dus meer kosten, etcetera.

Het is dan natuurlijk nog steeds de vraag of de politie dit zou kunnen bewijzen en ze werkelijk voor lange tijd achter slot en grendel belanden. Mocht dat gebeuren dan bespaar je daarmee natuurlijk een hoop leed.

Of het gebeurt is natuurlijk een tweede… vertrouwen heb ik er ook al lang niet meer in.
@agie: mongool.. 100% schuldig kan je niet zeggen, foute beslissing nog tot daar aan toe.. maar je kan de schuld van deze mongolen niet afschuiven op de politie..

Denk nou eens na, stel dat jouw pa (ik ga er vanuit dat je 10 bent) hierbij om het leven kwam, werd je dan boos op de politie ? of op die mongolen..

Als je boos zou worden op de politie, dan kan je beter laten opnemen in het huis der onnozelen..
@dennisr:

Niet so snel praten wijsneus. Dit komt van telegraaf

Bijrijder dodelijke achtervolging A2 vrij

UTRECHT – Het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht heeft een 24-jarige Rotterdammer vrijgelaten, die in de auto zat die zaterdag inreed op een file op de snelweg A2 bij Abcoude. Bij het ongeluk kwam een 35-jarige man in een andere auto om het leven.


Hier praten is wel makkelijk, maar klinkt anders als jij ineens de laatste persoon bent in de file
@agie: wat probeer je hier in godsnaam duidelijk te maken ? heb je nou werkelijk geen hersens ? je kom in elk geval nog al hol over..

ik heb het alleen over het feit, dat je de politie niet 100% de schuld kan geven..

en jij wil beweren, dat het vrijlaten van de BIJRIJDER hun wel degelijk schuldig maakt ?

en dat argument over ”als jij de laatste in de file was” slaat ook als een lul op een drumstel, want dan was de politie nog niet schuldig.. maar dat staat allemaal al wel in mijn vorige reactie..
DIT ongeval had zeker voorkomen kunnen worden! Geen file veroorzaken dan kunnen Ze er ook niet in rijden! Sorry mensen maar ik vind het echt van de zotte dat er maar even een file word veroorzaakt als er een paar boefjes ontsnappen. Dan vraag je om problemen!!! Kies dan voor iets anders maar niet dit!!! Ze rijden met 180 door Utrecht en je verwacht dan geen problemen?
@jackass266: groot praat, wat hadden ze dan moeten kiezen ?
Het is vreselijk dat deze dingen gebeuren en ik vind ook dat de daders zwaar gestraft moeten worden. Maar ik heb moeite met de manier waarop dat in dit artiekel beschreven wordt. Dat ze geëxicuteerd moeten worden of dat ze een ongeluk mogen krijgen in het ziekenhuis?! Dat vind ik ook niet echt beschaafd.
Herlees de laatste alinea eens. En nee, beschaafd is het niet, maar hoe beschaaft is het om bij je volle verstand een ander de dood in te jagen?
@sir_smokalot: Ja, smoke, het is verschrikkelijk, en het pijnigen van de daders is voor het volk misschien de meest voldoenende oplossing, maar daar laten wij onze ware aard zien: we willen bloed zien vloeien. En als we dat zouden toestaan zijn we geen haar beter dan welk beest van een boef dan ook.
@Jochempie:

voor bloed zien vloeien hebben we circuits ..

vroeger noemden we dat arena,s ..
De politie had simpelweg een helicopter moeten inzetten. Ja dat kost geld, maar dit kan verhaald worden op de daders. Het creeeren van een file kost ook heel veel geld (denk aan transportwereld) en zet tevens de levens van burgers op het spel. Op deze manier omgaan met benzinedieven is ongeoorloofd en ik leg de blaam dan ook voor de volle 100% bij de politie neer.
En waarschijnlijk worden ze ook nog gewoon weer vrijgeproken omdat ze ontoerekeningsvatbaar waren of omdat de politie geen juist middelen heeft gebruikt ofzoiets..

aaaaaarghhh..
Je collumn is goed tot je de politie vrijpleit.. vanaf daar ga je mijn inziens de fout in. Een file kost namelijk veel mensen tijd en staat niet gelijk aan het verlies van nog geen 75€ voor de pomphouder (laat staan als we de inkoopsprijs nemen?).
Hoe tragisch alles ook is.

Wie had nou bedacht dat die mongolen gewoon linea recta door bleven rijden. Dat kan toch geen mens bedenken…

Ik zou niet zeggen dat de politie hier de schuldige is, maar ik opteer wel veranderingen. Klinkt misschien raar, maar waarom niet voorkomen dat de dief weg rijd?
http://image.shutterstock.com/display_pic_with_logo/631930/631930,1291416626,4/stock-photo-road-spike-strip-on-street-66471613.jpg

of zo’n paaltje die je ook wel eens ziet in stadscentra.

Daar kun je denk ik al een hoop mee voorkomen. Dan zal er alleen wel wat veranderd moeten worden bij het tankstation. nu heb je vaak de mogelijkheid om tussen de 2 pompplaatsen door te rijden. dat moet dan niet mogelijk zijn.


Overigens had de politie het in alle gevallen fout gedaan in de ogen van velen.
dit is fout.
als ze hadden afgehaakt was het fout
als ze hem wel normaal hadden aangehouden had het te lang geduurd of was er teveel materieel gebruikt
@timberleek: Een tankstation is nog altijd een gevaarlijke plek om te zijn. Mocht er iets fout gaan met de brandstoffen, dan moet je zo snel mogelijk weg kunnen zijn. Ook als je op dat moment in de gordel zit.

Maar ik geef je gelijk, het voorkomen van het wegrijden zonder toestemming zou inderdaad het tegenhouden van het voertuig zijn.
@Jochempie:

dat is natuurlijk wel waar, maar met zo’n spijkerstrip is dat in weze alsnog mogelijk. je zal niet meer naar huis kunnen rijden, maar je kan wel die 100 meter doorrijden in geval van calamiteiten.
@timberleek: ik werk zelf bij een tankstation en het is zo dat pomphouders gewoon een berekening maakt wat meer kost.

Diefstal kost ze tot nog toe minder dan zo’n systeem.

Ook maak je jezelf niet populair bij de goedbedoelende klanten. Dus niemand wil het eerste tankstation zijn met zo’n systeem ivm risico op niet terugkerende klanten.
@tstile:

Het is inderdaad vrij radicaal.

Maar ik bedenk me net dat het veel makkelijker kan. tenminste voor het pinnende/tankpas gebruikende publiek. gewoon een kastje aan de pomp en je moet pinnen etc voor je begint. dat hebben ze hier in het dorp ook bij de pomp.

wil je kontant betalen, moet je even naar binnen lopen om de pomp vrij te laten geven.

dat maakt de drempel denk ik al een stuk groter.
Goed dat hier een discussie over wordt opgezet en natuurlijk zijn die twee idioten die er vandoor gaan met een gejatte tank benzine de grote boosdoeners, waarvoor geen straf zwaar genoeg is. Het is in- en intriest dat dit een onschuldig leven heeft gekost. Maar toch vind ik dat de politie hier ook blaam treft. Er wordt een enorme, riskante en langdurige achtervolging opgezet met twee gevaarlijke idioten die al eerder zijn ingereden op politieauto’s. Vervolgens wordt er een kunstmatige file opgezet om ze tot stoppen te dwingen. Als je weet dat ze ook zonder problemen inrijden op je eigen politieauto, hoe verantwoord is het dan om onschuldige burgers als middel in te zetten? En dat allemaal voor een paar tientjes brandstof. Natuurlijk, daar mogen ze niet mee wegkomen, maar nu komt er een huisvader uit Maastricht niet meer thuis bij zijn gezin. Is het dat waard geweest? Ik denk dat iedereen daar het antwoord wel op weet.
In een andere situatie, eerder dit jaar, zet de politie een achtervolging in op grote criminelen die miljoenen jatten bij een gelddepot in Amsterdam-ZO en zich schietend een weg naar de vrijheid banen. Maar daar wordt de achtervolging uiteindelijk gestaakt omdat het te gevaarlijk voor de dienstdoende smerissen was. Hier mogen dus wel onschuldige burgers hun leven verliezen voor een tank benzine. Ik vind dat buiten iedere proportie. Voor de verantwoordelijke politiemensen past ook een straf; uiteraard niet in het gevang, maar oneervol ontslag doet ook flink zeer en is een signaal dat je niet alle middelen mag gebruiken in zulke situaties.
@spiderman: Laten we ter vergelijking het ook in het stukje aangehaalde geval met de Porsche GT3 er eens bij pakken. Die scheurt er ook met 200+ vandoor terwijl zijn voorkant aan diggelen ligt. Vervolgens wordt er een file geforceerd, waarbij de man gearresteerd wordt. In mijn ogen destijds een professionele oplossing.

Ik moet er wel de kanttekening bij plaatsen dat hij overgestapt was in een Golf die erg rustig reed om aandacht te vermijden, dus voor jouw punt vwb de gevaarsetting icm eerder rammen politieauto’s kan ik zeker wat voelen.

Desalniettemin kan dan nog steeds geen enkel normaal mens het in zijn hoofd halen dat het wel eens zou kunnen gebeuren dat hier een onschuldige dode bij valt. Of misschien was het mechanisme al in werking gezet voordat de verdachten politie-auto’s begonnen te rammen? Als een file er eenmaal staat lost hij niet binnen 10 seconden weer op..

Je voorbeeld van de scarface-bende: hier werd met scherp en gericht op de politie geschoten.
@spiderman: Ik ben het volkomen en uit de grond van mijn hart met je eens. Pakken moet maar niet tegen elke prijs. De prijs voor het pakken van de criminelen is hier veel te hoog. Ik betaal liever €0,001 cent per liter meer voor mijn brandstof om zulke onveilige achtervolgingen uit te bannen dan dat ik me op de snelweg begeef waar dit soort waanzin is toegestaan. Hoge snelheids achtervolgingen eindigen vaak in schade. Het inzetten van files om de snelheid uit de weg te halen werkt niet omdat de vluchtstrook open blijft. Je zou maar een lekke band hebben of bij de wegenwacht werken.
Dat je mensen voor een tank benzine de dood in jaagt is buiten alle proporties. De waarde van een tank is hooguit 100 euro. Alleen al de overlast van een file is duurder, zo ook de inzet van surveillance wagens + agenten. Goede camera’s met beelden waarop de daders te herkennen zijn lijkt mij een minder gevaarlijk middel om criminelen hun straf niet te laten ontlopen dan op een drukke weg de achtervolging inzetten en als idioten een wild west te creëren met niets vermoedende burgers in hun auto als wegblokkade. De schade loopt nu in de tonnen, het leed dat uit luiheid gecreëerd is is onschatbaar. De weg zo afzetten mag nooit meer om deze reden gebeuren en opvangen van de criminelen doe je maar bij de afslagen. Werkt veel beter en komt ons als burger minder duur te staan. Er achteraan rijden is zoals nu weer blijkt levensgevaarlijk en gewoon moedwillig risico’s creëren.
@T16: ga eerst is reëel nadenken waarom je zo hard wegrijd voor maar 100 euro etc! Hou toch op met de politie afzeiken, misdaad mag niet lonen, nooit.
@Jipp: Ik zeg niet dat de politie ze moet laten gaan. De politie moet ze slimmer pakken en daarbij risico’s voor onschuldige omstanders vermijden. Mijns inziens is een achtervolging en het opjagen van verdachten in een auto van meer dan 1000 kg op een volle snelweg vragen om problemen. Dat kan als je er even over nadenkt veel beter en moet in het vervolg gewoon anders. Een telefoon is altijd sneller dan een auto. Je belt naar een meldkamer en meldt waarheen de verdachten zich begeven, geeft een deugdelijk signalement door en volgt ze me de informatie van de snelwegbeheerders die overal camera’s hebben hangen. Ze kunnen nooit ontsnappen en de risico’s van een politie blokkade zijn voor de politie, niet voor de burgers.
@T16: nooit ontsnappen? Totdat ze de snelweg afgaan? Het kan niet anders, normaal is dit de meest veilige manier, een ongeluk kan altijd gebeuren. Er rijden ook mensen in op files omdat ze bellen of omdat ze simpelweg op de cruise controle rijden.
Jamer dat we bij de Nederlandse politie geen goeie schutters hebben die de bandjes van het uitschot kunnen lek schieten, dat was misschien een betere oplossing geweest. Echter, de politie hier de schuld geven omdat ze zogenaamd van te voren konden weten dat deze idioten ondanks een file vol door zouden gassen gaat mij te ver! Dit is op papier een juiste oplossing, maar helaas zijn er teveel gekken hier in dit land die het leven van anderen geen mallemoer interesseren. Maar, over een maandje zullen we zien wat het Nederlandse rechtsysteem hiervan maakt, zal je zien dat de politie zogenaamd weer ‘excessief geweld’ gebruikt heeft, net als die inbreker laatst die geen enkele straf kreeg ondanks dat hij op heterdaad betrapt werd. Ik zeg, als dit gebeurd, ga ik ze persoonlijk lynchen, wie doet er mee?
De politie treft totaal geen blaam. Het file veroorzaken is een beproefd systeem ook in andere landen. Ik vind het persoonlijk ook goede methode.

Dat er een dode is gevallen valt te betreuren. Maar zoals Smoke inderdaad al opmerkt: Maar wat dan?

Als ze de achtervolging hadden laten doorgaan dan had hij zich gaandeweg in een auto kunnen parkeren met dodelijke afloop. Als ze niks gedaan hadden dan zou dat betekenen dat we dieven tegenwoordig maar laten lopen.

Als je alle opties bekijkt dan zit er aan alle opties een bepaalde risico. Het is de vraag hoe groot is de risico. De achtervolging doorzetten brengt het grootste risico met zich mee en een file veroorzaken het minst. Normaliter zou iemand stoppen als ze een file zien net zoals ze dat zouden doen als ze een muur tegen zouden komen. Helaas heb je in dit geval te maken met een domme lul.

Dat het dit keer door een domme lul verkeerd is gegaan is spijtig. Maar voordat we deze methode overboord gooien moeten we ook inzien dat het al die andere keren heeft gewerkt. En dat lijkt mij net wat belangrijker.
Zou eens een discussie moeten komen of de politie wel voldoende “vrijheid” heeft om te kunnen functioneren. In vergelijking met andere landen heb ik het idee dat er nogal wat beperkingen zijn.
Hoop reacties met wel erg simpele beredenering, zal vast anders zijn geweest als de verdachten waren opgepakt terwijl ze vast waren te komen staan in de file…
Anyway on topic: Ben blij dat de politie eens daadkrachtig optreedt. Iemand overtreedt de wet en veroorzaakt hierdoor schade.. Als de politie vervolgens er niet meer achteraan mag gaan zou het merendeel moord en brand schreeuwen dat ze niets doen.

Ze hadden nooit kunnen verwachten dat de verdachten vol zouden inrijden op een stilstaande auto ook al hebben ze een politieauto aangereden. Dit is nooit te verwachten tenzij iemand suicidale neigingen heeft.

Dat er iemand is overleden is heel spijtig maar is zeker niet de agenten aan te rekenen die de file hebben gecreeerd, erom hebben verzocht of achter de verdachten aangingen.

Hoop dat ze de volgende keer precies hetzelfde doen en het OM vervolgens net zo daadkrachtig is (wat helaas vaak niet zo is) en de daders voor langere periode de cel in gaan.
Dat de pomphouders op nationale schaal nog niet hun beveiliging hebben veranderd is onbegrijpelijk, vooraf betalen dan pas tanken – werkt in buitenland ook vaak zo.
tja, politie doet het toch nooit goed, hoe graag ik de politie ook de schuld geef, in dit geval mag dat gewoon niet.. op zulk volk kun je je niet voorbereiden laat staan tegen verdedigen..

verder, had het niet beter kunnen verwoorden, thumbs up voor Smoke!
Een teken van moreel verval is dat men steeds de schuld op anderen probeert te steken. Wie is hier schuldig? Diegene die de andere dood rijdt. Een file is een natuurlijk fenomeen. Als je achterin een file rijdt, dan steek je niet de schuld op de oorzaak van de file. Wat die oorzaak ook is.

Hier in Zweden was er onlangs een voorval daar een vluchten motorrijder zichzelf doodreed tegen een slagboom. Vriendin zat achterop, overleefde en stak de schuld op de politie. Tuurlijk, het feit dat haar vriendje zonder rijbewijs rondreed, door het rood reed, te snel reed en gedurende een uur de politie probeerde te ontvluchten men snelheden ver boven 200km/h en daarbij haar leven en honderden andere mensen in gevaar bracht, dát had er natuurlijk niks mee te maken… waar gaat dat naartoe…
en ALS de politie ze had opgepakt voor diefstal van een tank benzine ..
wat dan ??

dan HADDEN ze een file veroorzaakt met een economische schade van minimaal 10.000 euro en hadden de boefjes na 3 uurtjes op het politie bureau weer op straat gelopen ..

vind het een beetje een krokodillentranen verhaaltje ..
Ik vind het ethisch onjuist dat de mensen die zij moet beschermen als middel gebruikt om criminelen te stoppen. J weet nooit hoe ver mensen die de wet overtreden bereid zijn om te gaan om niet gepakt te worden.Dit kan worden verergerd als de crimineel drugs heeft gebruikt. De politie zou in dit geval op de eerste rij moeten staan, het is hun werk.
@Darahan: als jij in een drukke winkelstraat beroofd wordt door een paar gastjes op een scooter ga je er dus ook niet achteraan ? ze zouden tenslotte zomaar in hun vlucht een moedertje met kinderwagen omver kunnen rijden eh :roll:
beetje kort-door-de-bocht-redenatie
Zou dat tankje benzine echt het enige geweest zijn ? daarvoor ram je toch niet ook je eigen auto kapot, die is vast ook wel duurder dan een tankje benzine van, moah 60 euro ?
wat mij betreft gewoon moord, met voorbedachte rade, voorbedacht ? ja.. ze konden immers nog remmen, maar ze besloten (voorbedacht) om er vol in te rammen.. In Libië kunnen ze wel goed om gaan met zulk volk..
@dennisr:

idd .. in Libie kan je met dit soort gedrag 40 jaar lang op de troon blijven zitten ..
@lincoln: :lol: daar heb je me..
@dennisr: Een carriere in de advocatuur zit er niet in voor jou
@raphael: mooi
dit gaat nog veel opleveren trouwens, de volgende keer dat de Politie hun bordje omhoog doet van ”stoppen” dan rijd iedereen door, straks willen ze weer een file creëren..

ik hoop dat ik geen ongeluk krijg waardoor een file ontstaat, straks geven ze mij de schuld van zoiets..
Wat een stoere woorden allemaal. Misschien moet je eens naar jezelf kijken. De beste man was met zijn telefoon bezig, iets wat we bijna allemaal wel eens doen. Dat wil niet zeggen dat ik het niet afkeur maar perspectief is hier wel op z’n plaats. Al helemaal omdat je zelf afgelopen week nog op deze site stond met een zogenaamde ‘review’ van een Audi A8 waarbij je vaker in de camera kijkt dan op de weg, over onveilig bezig zijn gesproken. Alles om wat reacties uit te lokken niet?
@raphael: eh, dit gaat vooral om de benzine dieven hoor..
@dennisr: maakt geen moer uit. Pot verwijt ketel…
Zeer goed onder woorden gebracht Sir Smokalot!
Denk er precies zo over ! Executeren waar ze staaan!
Vind het raar dat mensen beginnen over normen en waarden als ik dit zeg ?
Veel sterkte voor de na bestaande…
De oorzaak lag bij het tuig dat benzine steelt. Zonder discussie.

Maar…

De politie gebruikte onschuldige burgers om een blokkade op te werpen.
Dat kan je niet ontkennen. Ik vind dat ze er mede schuld aan hebben.

Ze moeten zich kapot schamen. De dood van een onschuldige burger mede veroorzaakt.
Het zal je man, zoon, vader, broer, collega maar zijn. Of jijzelf.
Wat een top column! Inhoud komt sterk overeen met wat ik gisteren tegen mijn vriendin zei.
“…dan mag je wat mij betreft ter plekke standrechtelijk geexecuteerd worden.” klinkt vrij barbaars maar is het minste wat die gasten verdienen. Gewoon een volledig onschuldig leven genomen door 100% hun schuld. Zij kiezen ervoor niet te betalen, zij kiezen ervoor de politie aan te rijden en zij kiezen ervoor onverantwoordelijk hard te rijden en daarmee anderen in gevaar te brengen. 100,00% schuld en niemand anders.
Gezien onze goede betrekkingen met Rusland zijn er vast nog wel wat plekken vrij in de Siberische werkkampen voor dit soort, als mens verkleed, ongedierte…

En de politie; die treft geen enkele blaam aangezien je je simpelweg niet kan wapenen tegen dit soort surrealistisch gedrag.. oh een file… Laat ik er doorheen rijden…?????
@Sirsmokalot schrijft over barbaren en beschaving en kiepert met zijn oplossing meteen de beschaving overboord. Houd het maar bij auto’s.
@floryn: Inderdaad, kinderachtig en puberale ‘oplossing’, iets waar het gemiddelde autoblog publiek zich blijkbaar in kan vinden, hetgeen me niet verbaasd.
@floryn & @Raphael: wat doen jullie hier dan??
Zo dan maar?

http://xe3.xanga.com/621f3a0a36433239503453/z189459172.jpg

Meteen droppen binnen de gevangenismuren. Niet zachtjes neerzetten natuurlijk, gewoon van een metertje of 5 boven de grond…
@Esprit_de_Flandre: Dat is hopelijk toch geen…. Lincoln?
@Jochempie: Nope, Toyopet Crown Victoria. Dat zie je toch zo?? :P
@Esprit_de_Flandre:

wat dacht je van dat water eronder…
@timberleek: Nee, daar kan je door zwemmen. Door een gevangenismuur niet…
@Esprit_de_Flandre:

dan moet je ze van hoger laten vallen. en een groter meer zoeken (grote oceaan anyone?)
@timberleek: Ach, lijken die ze vanuit een vliegtuig in een oceaan droppen, dat zijn allemaal maar fabeltjes…
@Esprit_de_Flandre: geniaal! ;)
Bij toerbeurt staan er 2 F-16’s klaar op resp. Volkel en Leeuwarden als Quick REaction Alert. deze worden ingeschakeld als onbekende vliegtuigen het NL luchtruim betreden. Misschien moeten we ook 2 AH-64 Apache’s hier op Gilze-RIjen in een QRA team zetten voor dit soort koekenbakkers. Even met het boordkanon voor de auto en wedden dat ze stoppen?
“Graag had ik jullie iets vrolijkers voorgeschoteld, maar de realiteit laat het niet toe. ”

Nare realiteit leef je dan.
Mooi betoog, ben het er gewoon mee eens.
De politie heeft de keuze gemaakt om onschuldige automobilisten als wegblokkade te gebruiken met het bekende resultaat. Volgende keer toch maar gewoon het kenteken natrekken en de dief thuis opwachten. Minder spectaculair, maar ook minder gevaarlijk.
@topless: ik ben ook benieuwd waar de rijksrecherche mee komt. Normaal is het voor dit soort kleine criminaliteit om een gevaarlijke achtervolging af te breken. Deze voortzetten en zelfs een file te bouwen (hebben we er daar nog niet genoeg van?) is nogal een breuk met de normale gang van zaken. Misschien is de Politie onder de invloed geraakt van de voortdurende rechte oproepen tot lik op stuk, harde actie, boeven vangen etc dat ze is doorgeschoten?
@topless:

even het kenteken opschrijven… denk je dat ze zo naief zijn.
zo’n beetje elk tankstation heeft camerabewaking. brandstofdieven gebruiken neppe of gestolen kentekens
@topless: benzinedieven rijden doorgaans met valse platen aangezien bij elk tankstation tegenwoordig camera’s hangen.
@sir_smokalot: Sorry Smokey, maar ik kan niet akkoord gaan met je radicale ideeën.

Ten eerste ben ik geen voorstander van de doodstraf, hoe ernstig de feiten ook zijn. Als een dader gedood wordt uit wettige zelfverdediging, tot daar. Zijn de risico’s van ‘het vak’, en dat weet dat stuk krapuul ook. Zoals de 16-jarige inbreker die vandaag in Antwerpen werd doodgestoken door de bewoner, die ze bedreigden en dwongen zijn kluis te openen. Misschien was dat nog niet eens wettige zelfverdediging volgens de letter van de wet, maar ik kan goed begrijpen dat die man doodsbang was, en instinctief handelde. Op zo’n moment denk je niet aan de wet, maar aan overleven. Alle begrip voor dus.

Dat is dan wel heel wat anders dan “ter plekke standrechtelijk geexecuteerd worden.” Wat jij voorstelt zijn de praktijken die de Arabische Lente juist probeert te verwijderen uit hun maatschappij.

Ten tweede, de blaam die de politie mogelijks treft. Ik noem de politie niet schuldig, maar ook niet onschuldig. Men heeft gewoon een berekend risico genomen. Iedereen WEET dat je reacties van in het nauw gedreven mensen nooit helemaal kunt voorspellen. De Politie WEET dat dit soort dingen KAN gebeuren. Alleen gebeurt het niet vaak, en dus heeft men het risico genomen. Een berekend risico, akkoord. Maar niettemin een bestaand risico. Ze moeten dus ook niet de vermoorde onschuld spelen.

Moest ik flik zijn en ik had de mogelijkheid om een file te creëren, zou ik het waarschijnlijk ook gedaan hebben.

Waren er betere manieren om ze te stoppen? Ik weet het niet. Ik ben geen flik, ik weet niet hoe heel die interne keuken in elkaar zit, en ga dan ook geen uitspraken doen (behalve mijn helikopter hierboven) over hoe ze het moesten doen.

Maar ik vind het promoten van barbaarse, dictatoriale praktijken ronduit ongepast. De dingen die jij voorstelt wil noch ik, noch jij, noch al die AB’ertjes die het met je eens zijn, ooit meemaken.
@Esprit_de_Flandre: +1
Ik begrijp Smoke’s betoog, maar ben het er niet 100% mee eens. De punten waar ik het niet mee eens ben, omschrijf jij perfect.
Deze zin verbijstert me: “maar laten we in Godsnaam af en toe dat dunne laagje vernis dat beschaving placht te heten van ons af schudden en het principe ‘oog om oog, tand om tand’ hanteren”. Is de bedoeling om een anti-bijbel op te stellen? Want om in de naam van God op te roepen tot letterlijk het tegengestelde te doen van wat in de Bijbel staat is wel heel erg vreemd.
@mashell: Haha scherp.
@mashell: +1 internets voor jou vanwege deze scherpe observatie.
Ik denk dat de politie na dit incident toch wat terughoudender moet worden met het creeren van kunstmatige files. Voor de duidelijkheid, dit ongeluk is door niemand anders veroorzaakt dan door de 2 benzinedieven.
Dit soort kunstmatige files zorgen ervoor dat de goeden onder de kwaden moeten lijden. In dit soort gevallen komen tientallen zo niet honderden automobilisten vast te zitten, en in dit geval vanwege de diefstal van € 90 aan benzine. Als je het mij vraagt is dat niet proportioneel.
Kan er niet gekeken worden naar andere manieren om verdachten te volgen? Een mogelijkheid zou kunnen zijn om verdachten door een ongemarkeerde politieauto te laten achtervolgen (op gematigde snelheid) en ze te arresteren op het moment dat ze ergens stoppen. Aangezien er tegenwoordig best veel camera’s op de snelweg gericht staan, kan de vluchtende auto ook daardoor gevolgd worden. De achtervolgende politieauto’s kunnen op dat moment de impressie geven dat ze de achtervolging staken.
Een andere mogelijkheid is het markeren van de voortvluchtige auto met een verfbom. Deze zou misschien vanaf een politieauto afgevuurd kunnen worden, maar misschien ook vanaf het dak van het benzinestation.
Laatste optie; gps zendertjes die op de vluchtauto geschoten worden en blijven zitten, zodat politie op afstand kan volgen.
@statler:

nadeel is wel dat al die systemen te omzeilen zijn.

een ongemarkeerde politieauto die volgt op normale snelheid zal vanzelf ook op gaan vallen, of zal ze niet bij kunnen houden.

die camera’s staan alleen op de snelweg, pak even een afslag, ga wat binnendoor en ga weer ergens de snelweg op (evt met aangepaste platen) en niemand die je ziet.

op zich is de gps throwie nog het vruchtbaarste idee, maar dat kun je er ook vanaf halen. als ze je toch niet volgen, stop je even, ding in een greppel gooien en weer snel door. of je haalt een gprs jammer (die bestaan gewoon).

jammer genoeg heb je in de meeste gevallen gewoon het probleem dat de criminele wereld de middelen heeft om de niet criminele wereld te slim af te zijn.

de ‘goede oude’ heli erboven hangen werkt op zich nog het betrouwbaarste. alleen kost het een lieve duit en voor de uiteindelijke arrestatie moet je alsnog volk op de grond hebben
altijd hetzelfde liedje met de internetdoodstrafuitdelers ..

iedereen moet dood ..
maar een ander moet het vonnis uitvoeren ..

en die “ander” dan weer door een andere internetdoodstrafuitdeler de dood in gewenst wordt ..

internetgerechtigheid zal zegen vieren ..
We doen binnenkort toch niets zinnigs met de Apache’s… hang die maar eens naast zo’n vluchter… stop or we shoot (laser tracker voor het richten, lock=hit). That will likely be persuasive enough i think.
De politie treft geen schuld. Van mij mogen ze de volgende keer weer een file veroorzaken. Net zolang totdat er bij de crimineeltjes iets doordringt van shit hier komen we niet mee weg. En er dan nog eens over nadenken voordat ze hun misdaad gaan plegen. Vandaag de dag is de pakkans zo onzettend laag, dat burgers en ondernemers vrijwel vogelvrij zijn en criminelen hun gang kunnen gaan. Door de overheid en politie wordt er nu keihard aan gewerkt om deze tendens om te draaien. Dat gaat helaas niet zonder slag of stoot. Toch is dit de enige manier om Nederland veiliger te krijgen.
Natuurlijk treft de politie geen blaam! Zou wat zijn zeg,kunnen ze net zo goed niet meer hun bed uitkomen.
Het zijn die criminelen die eerst gaan stelen en daarna iemand doodrijden!! Onschuldige burgers zijn er zowieso bij betrokken omdat het nu eenmaal een openbare weg is. Laten we dat tuig a.u.b. niet nog eens een reden geven voor een vrijbrief om te doen en te laten wat je belieft!
Geweldig artikel trouwens en mooi geschreven! Ongelooflijk dat er mensen hier zijn die het er niet mee eens zijn!
(en daarmee op het zelfde niveau als het tuig in kwestie).
Ik vind dit echt een super goed stuk, wauw ik dacht er precies zo over toppie!! 1000000000000
crx via Android app
Hulde, heer Smoke. Als er een ‘natuurlijke’ file had gestaan, was het resultaat hetzelfde geweest. De enige schuldigen zijn m.i. de dieven.
Is er nu niemand die het behoorlijk egoistisch vind dat honderden tot zelfs duizenden mensen in de file moesten staan zodat er een hoopje tuig gevangen kon worden, dat bij hun vangst ook nog eens slachtoffers maakte?

Ik vraag me trouwens af wat die flikken gedaan zouden hebben als ze ipv op de menigte in te rijden gestopt waren en waren begonnen met schieten?

Ik vind die files een slecht idee.
Maar nee de agenten treft geen schuld, enkel de lul die aan het stuur van de focus zat.
Oplossing: alleen nog pin tankstations
Nog niet zo lang geleden, was er een overval op een geldtransport bedrijf in Amsterdam.
Waar was de politie toen?
Verder lees ik in de krant dat veel politie geweld liever uit de weg gaat.
Dus een lullig diefstaltje van benzine durven ze wel aan. Maar de grote boeven hebben vrij baan!
@amateur: volgensmij is er heel hard achtervolgd toen, tot een crash van de overvallers toe, echter werd er zoveel geschoten dat het niet meer veilig was voor de dienders die in gewone politiewagens reden.
@wimbers nee gewoon zoals in de usa eerst betalen werkt perfect, en ten 2e de politie is wel degelijk schuldig,als mensen dat niet zien heb je een plaat voor je kop, wel eens van helikopters gehoord , nooit aan te ontsnappen simpel , gewoon volgen en helicopters in schakelen , dom land , kompleet met inwoners klagers en betweters.
@corvettez06: Iemand die het snapt ^O^
@corvettez06: nog betere oplossing is zoals veel in Frankrijk, tanken en vervolgens via een slagboom constructie betalen.
@corvettez06: daarbij ben je verder kansloos in je gedachte over het helikopter verhaaltje
Wel raar aangezien je eerst moet betalen en dan pas tanken hier in A’pen.
@4991: toch raar, ik weer ook plekken in Antwerpen waar dat niet van toepassing is!?
@Jipp: Waar dan?
@4991: op genoeg plekken aan de rand van de stad, heb vorige week nog gewoon in antwerpen getankt op de normale manier, niet ver van de Porsche dealer.
Eigenlijk vind ik Smokalot nu wel een slijmbal worden, na zn stomme artikelen even slijmen om het weer goed t maken, ik vind benzine diefen niet zo erg, waarom, omdat het logischis.
@The360box: zolang jij dieven met een F schrijft moet je niet verwachten dat je serieus genomen word.. ja ge word misschien wel serieus ‘genomen’ maar aan jou de taak om dat te onderscheiden..
@dennisr: Dus al diegene die een typefout maken moeten we niet serieus nemen?
Is het niet mogelijk om de achtervolgende eenheden uit te rusten met een soort wapen wat een ESD (Electronic System Disabler) afschiet? Zo kan de verdachte geen kant meer op!
Meer uitleg hierover: http://www.fmcsa.dot.gov/facts-research/systems-technology/product-guides/vehicle-disabling.htm
Stevig stukje tekst smoke.. Ik had eerlijk gezegd niet gedacht dat je het in je had. Je schreef meestal populaire lappen tekst met hippe woordcombinaties en kwieke woordgrapjes maar hier sla je de spreekwoordelijke nagel recht op de kop! Ik kan het niet meer eens met je zijn..
Hier is maar een woord op van toepassing: Amen!
Een File creeren om diefen te vangen? Sorry hoor maar de burger misbruiken om een crimineel te stoppen vind ik een geval van machtmisbruik.Natuurlijk mogen de criminelen in kwestie van mij aan de hoogste boom opgehangen worden.
@norge: versta je het vragen om informatie in programma’s als opsporing verzocht ook als misbruik van de burger?
@Jipp: Dat is gebruik, geen misbruik…
@Jipp: Nee zoals onze Vlaming al zegt , dat is gebruik.
Maar een burger als vangrail gebruiken gaat veels te ver .
@norge: waar staat dat ze de burger als vangrail gebruiken? Wat nou als de file was ontstaan door bijvoorbeeld een pechgeval?
@Jipp: Maar dat was niet het geval ,zou jij het leuk vinden om als laatste in de file te staan als de politie zoiets flikt? En nou wordt jij nog gevraagd.
@norge: een file heeft altijd een risico, maar je staat nooit lang achteraan in de file. Dan zou je dus ook het rijden op cruise control moeten verbieden. Niets mis met deze methode dus.
Dit bericht was nog Smoke zijn goedmakertje denk ik, om dat bericht over de relatieproblemen van Hamilton maar snel te kunnen vergeten.

Ontopic :

Heel actueel onderwerp wat iedereen bezig houdt inderdaad. Lijkt me ook inderdaad dat de politie er alles aan gedaan zal hebben wat binnen hun macht lag, en – op dat moment – waarschijnlijk ook het meest wijze. Niemand verwacht dat het plots zo’n hele andere wending krijgt.
Smoke heeft gewoon gelijk 100%…….

De mensen die proberen het in de schoenen te schuiven va de politie zijn niet goed bij hun hoofd. Doordat een achtervolging gevaarlijk is proberen ze het zo op te lossen, meestal loopt het af als met de Porsche destijds bij wegmisbruikers en wat waren we toen tevreden over de aanpak van de politie…

Nu loopt het anders af door een stel debielen, iets wat je niet KUNT voorspellen. Mensen die nu de politie ook maar een beetje de schuld proberen te geven zijn minstens miljonait, immers hun kunnen in de toekomst kijken terwijl ze een beslissing maken..

ow toch geen miljonair, het gaat ook wel eens anders in je leven dan je verwacht/gepland had???? Zullen we je dan ook even een zwaar misdrijf aanrekenen?? Dat is namelijk exact wat jezelf doet…..

Ook al is het max 100 euro (alhoewel elke tankbeurt mij meer kost) aanpakken die handel, NL is gewoon een landje met ene veel te softe mentaliteit..
triest stukje geschiedenis dat hier gebeurt is inderdaad.

In mijn ogen, het beste wat de politie kan doen, is de auto van de daders aantikken en laten tollen zodra er een mogelijkheid ontstaat waarbij er geen burgers in de buurt zijn.
op de 10 baanse snelweg zijn er genoeg momenten dat er even ruimte is voor zo’n actie. Het ergste dat dan kan gebeuren is dat de daders verongelukken omdat de auto mogelijk over de kop slaat.
Maar als het goed uitgevoerd wordt draait de auto een paar rondjes en komt hij tot stilstand.
In Amerika een wel toegepaste strategie voor op de snelweg.

zo worden er nooit geen onschuldige burgers bij betrokken. alleen de verzekeringsmaatschappij van de politie zal er niet al te gelukkig mee zijn.
Denkvoer voor alle mensen die de politie de schuld willen geven voor het creeeren van de file:

als jij op de linkerbaan rijdt en een klapband krijgt en daardoor file veroorzaakt, ben jij dan ook schuldig als er iemand achterin de file wordt doodgereden (bijvoorbeeld door 2 benzinedieven die op de vlucht zijn?).


Voor wat betreft de situatie zoals die zich heeft voorgedaan: standrechtelijk executeren slaat natuurlijk helemaal nergens op. Het zou echter wel een stuk helpen als we in ons systeem weer eens fatsoenlijke straffen zouden invoeren zodat dit soort figuren niet over 2 weken weer vrolijk buiten rondlopen.
@hetvijfdewiel: Bij een klapband ben jij niet de schuldige, omdat je niet opzettelijk ervoor gezorgd hebt dat je een klapband krijgt en dus een file veroorzaakt. Maar express een file veroorzaken kan gevaarlijk zijn omdat onoplettende mensen er dan tegenaan kunnen knallen en er dan gewonden/doden kunnen vallen. Als het niet hoeft, doe het dan niet probeer ik alleen maar te zeggen. Bij dit incident was het niet nodig om burgers gevaar te laten lopen, en had de politie dat dus ook niet moeten doen (een file creëren).
@masterstig:

Dit word vaker gedaan MET succes, nu gaat het 1 keer fout doordat een stel roekeloze debielen er op inrijden, dit had de politie ook niet kunnen verwachten, sterker nog geen 1 weldenkend mens..

Een file creeren (beproefd recept) vind jij niet nodig want de burgers lopen gevaar…..even denken hoeveel mensen lopen gevaar als deze debielen gewoon door hadden mogen knallen: IEDEREEN, kortom diezelfde burgers……

Bij dit incident zijn ook meerdere politiewagens express geramd (poging tot doodslag) dus het gaat om meer dan een “tankje benzine”……

Nogmaals een file creeren is een effectief middel (veiliger dan door het verkeer laten razen)en niemand verwacht dat die debielen knalhard de file inrijden NIEMAND
@205GTI16:

Dat zie je verkeerd, de politie had wel degelijk kunnen verwachten dat dit zou gebeuren. Ook al is het eerder al een paar keer goed gegaan, het is inherent aan de actie dat degende die achtervolgd wordt ook gek genoeg is om een file in te knallen. Dat is een risico wat je ALTIJD neemt als je als politie opzettelijk een file creeërt, het is alleen zo dat blijkbaar het nog niet eerder is gebeurd dat er een fatale afloop voor het menselijk burgerschild is. Laat dit in godsnaam de eerste en laatste keer zijn.

Het feit dat het eerder met succes is uitgevoerd neemt niet weg dat de politie een enorm risico neemt. In principe zouden er elke keer dat ze dit doen, burgerslachtoffers kunnen volgen. Elke keer.
@calibandar:

Inherhent aan de actie dat iemand die achtervolgt word een file inknalt…………

Solliciteer gelijk even bij de politie zou ik zeggen, geen enkel NORMAAL mens kan voorspellen dat ze opzettelijk een aanrijding maken. Blijkbaar heb jij een glazen bol en had je deze ellende kunnen voorkomen……

Het woord burgerschild in de mond nemen gaat wel heel erg ver, daar ga ik verder niet dieper op in..

Hopelijk kom je ee keer in de situatie terecht dat je met snelheden van over de 180km per uur links en rechts voorbij gevlogen word, dat vind jij immers veiliger dan een langzaam rijdende file te creeeren om ze op te vangen, nogmaals waarbij elke WELDENKEND mens niet kan verwachten dat ze er vol achter inrijden……
@205GTI16: Ze hadden van te voren al door (de politie) dat deze criminelen zeer gevaarlijk waren, dus moesten zo’n actie (file creëren) niet inzetten. De criminelen hadden al van te voren een paar politieauto’s geraakt dus ze moesten door hebben gehad dat die mannen niet goed bij hun hoofd waren.
@205GTI16: Jij denkt te klein, er waren ook nog andere middelen om die mensen te arresteren. Denk aan undercover wagens die hen net zo lang volgden totdat ze van de snelweg waren (waar dus minder mensen zijn), en dan rijden ze hem klem (langzaam van voren gas minderen tot ze de Focus zacht raken en dan alle andere wagens er aan alle kanten tegenaan). Dan is er ook wel gevaar voor de burgers maar veel minder omdat er minder auto’s rijden en er dan ook minder mensen zijn.
@masterstig:

Ik denk te klein, ik kan hier een heel verhaal gaan neerzetten, maar laten we dat maar even niet gaan doen, laten we het erop houden dat ik wereldwijd denk en daar ook ben ipv het koude kikkerlandje waar heel veel mensen zaken voor lief nemen, omdat het verteld word in het nieuws, terwijl het vaak genoeg leugens zijn……

Aangaande dit onderwerp, als kleindenkende, op de foto zijn alleen maar politiewagens te zien, geen undercover wagens deze waren niet voorhanden blijkbaar….

Jij als ruimdenkende kan dus een antwoord geven hoe de politie binnen 5 minuten een undercover wagen in de achtervolging kan brengen om dan met de duidelijk zichtbare politie de achtervolging te stoppen….

Alsof de debielen dan hun snelheid zouden minderen en wederom nog meer gevaarlijkesituaties zouden creeren of nog erger een compleet gezin de dood in rijden…..ERG ruimdenkend moet ik zeggen hahahahahaahahha

De bekrompenheid ten top
@205GTI16: Hoe weet jij dat undercover wagens niet beschikbaar waren, je zegt net niet dat het nieuws niet gelooft dus kan jij deze conclusie niet trekken. En trouwens zei ik alleen dat je wat groter moest denken (niet beledigend bedoeld, klonk geef ik toe wel zo (na herlezen van de tekst na uploaden), maar was niet mijn bedoeling). Jij reageert best wel heftig tegen iedereen heb ik gezien, dus ik zou daar als ik jou was maar een beetje op gaan letten. Iemands mening respecteren bijvoorbeeld.
@205GTI16: Waarom zet je hier niet je hele verhaal neer?, kan best interessant zijn voor de mensen op AB, dan kunnen we ook jou mening horen.
@masterstig:

Mijn hele leven ga ik niet effe op internet knallen, aangaande nieuws was ik niet helder maar dat heeft hoofdzakelijk betrekking op wereldnieuws, regionaal nieuws (NL)kan ik nog wel geloven. Daarnaast kan het mij mijn baan kosten en daar heb ik helemaal geen zin in.

Dan mijn “felheid” dat bedoel ik dan weer niet zo, ik druk me gewoon wat sterk uit, ik kan mensen alleen niet gaan respecteren als ze praten over een menselijk schild. Of zoals in dit geval de politie het aan gaan lopen rekenen…

Als jij dan aankomt met klein denken (wat je dus ook anders bedoeld hebt), komt dat zeer beledigend over…….

Als er dan een oplossing aangedragen word die ook tijd kost, wat de politie niet had (vanaf het tankstation tot aan het ongeval zat een hele korte tijd) word het nogal onzinnig….

Nogmaals niemand kan verwachten dat een dergelijke debiel (voor zulke mensen heb ik geen respect) de file daadwerkelijk aanrijd….De beslissing zal ook wel in een splitsecond gemaakt zijn om de achtervolging af te kunnen breken en dit hele verhaal tot een goed einde te brengen helaas heeft dat niet zo mogen zijn en is er 1 dode gevallen…Kun je dat de politie aanrekenen NEE…die mongool rijd erin…

Zo’n discussie is wel een keer leuk op autoblog, maar aan de andere kant, elke dag sterven er mensen in het verkeer, ongeacht dit geval of wat dan ook het blijft triest..

Om het dan wat groter te bekijken ;) dat geld voor elke mensenleven op dit bolletje….
@205GTI16: Daar heb je gelijk in, autorijden is nou eenmaal riskant (hoewel er nu veel gaan zeggen dat het echt aan de andere weggebruikers ligt dat er ongelukken ontstaan :lol:).
@masterstig: zoals je al zegt, het kan gevaarlijk zijn, en dat weet je niet op voorhand, evenals je niet op voorhand weet of het onnodig was.
@Jipp: Blijkbaar wel, want de politie wist dat ze gevaarlijk waren en dan moet je niet zo’n gevaarlijke situatie creëren.
@masterstig: normaal gesproken is het een veilige situatie o,dat je al het verkeer afremt en er dus geen mega snelheidsverschillen ontstaan. Echter dat de gek in kwestie niet remde was niet te voorzien.
@masterstig: overigens, hoe weet de politie dat iemand die ze niet kunnen identificeren aan kentekenplaten dat deze gevaarlijk is?
@Jipp: Omdat er al voor het ongeluk ”tegen” de file al een paar politieauto’s geramd waren, dus dan moet je de conclusie kunnen trekken dat dit mensen zijn die niet helemaal 100 zijn, en dus hartstikke gevaarlijk zijn.
@masterstig: en dus kosten wat kost gepakt moeten worden. Echter zegt de telegraaf dat er geramd was, hij raakte de politiewagens bij het doorrijden na een stopteken, dat maakt het al een misdrijf.
@Jipp: Ik bedoelde met ”geramd”, dat de Ford een politieauto raakte en dat kwam trouwens niet uit de Telegraaf.
@masterstig: rammen is iets anders dan hem aantikken. Met overdrijven kan je het verhaal een andere wending geven.
@Jipp: Ik heb nergens gelezen dat een politieauto ”aangetikt” werd, jij wel. Aantikken is wel heel licht uitgedrukt volgens mij, de Ford reed echt tegen een politie aan (dus wel wat meer schade dan bij ”aantikken”).
@masterstig: als hij de politie wagen had geramd, dan was 180 niet echt meer haalbaar voor de focus door alle schade etc, zo erg was het dus niet in eerste instantie.
@Jipp: Ja maar dan is de schade wel meer dan bij ”aantikken”.
@hetvijfdewiel:

Wat een vreselijk slechte vergelijking man. Hoe kan je nou het per ongeluk krijgen van een klapband vergelijken met het creeren van een menselijk schild om een overvaller te stoppen? Het eerste is een ongeluk, het tweede is een plan.
@jipp jij bent echt een van die mensen , betalen via slagboom constructie ?, weer meer onkosten en gezeik, gewoon ouderwets je benen gebruiken en naar binnen lopen man , denk na .en een helicopter kansloos? wat vliegt er nog meer auto,s of zo ? een helicopter overziet alles en rijd geen ander verkeer aan op de weg , want dat vliegt of wist je dat niet .je moet de dingen eenvoudig houden , eenvoud siert , vaak de beste uitvindingen zijn de eenvoudigste dingen.het is gewoon een feit dat er hier in nederland over alles geklaagt word en ze weten alles beter. als z,n politie apparaat goed wil functioneren, moet je ze daar de middelen toe geven, en daar ontbreekt het aan hier in dit land.
@corvettez06: een heli in de lucht brengen en naar de juiste plek dirigeren duurt even. Zelfs de traumaheli die continue paraat staat en op stilstaande doelen vliegt heeft een aanvliegtijd van 20 minuten binnen een straal van 70 km. Deze hele situatie nog geen 20 minuten geduurd (van melding diefstal 09:40 tot uiteindelijk de aanrijding op de file om 09:59 volgens diverse bronnen), een helikopter was niet op tijd geweest. En zelfs al had er wel een heli boven gevlogen, wat dan?
@Griffin: dat niet alleen, een politie heli word ook voor andere dingen in Nederland gebruikt, voor het controleren van mensenmassa’s op risico evenementen bijvoorbeeld!
@corvettez06: jij bent een van die mensen die in je in je eigen stukje benoemd, een helikopter is leuk maar niet altijd realistisch of beschikbaar zoals ik al zij. Daarbij moet de politie niet meer middelen krijgen maar bevoegdheden en rechten, dat helpt al een stuk.
Ik ben het eens met de strekking dat de zielige criminelen die een tank benzine niet afrekenen en dan vervolgens een onschuldige jonge man doodrijden ter plekke geexecuteerd zouden moeten worden. Aangezien dat in ons land niet mag,dan maar levenslang de cel in. En dan echt levenslang, no second chances.

Ik vind wel dat Smokalot te licht is over de politie. Het is toch moeilijke te ontkennen dat ze hier de schuld delen. Ze maken een bewuste keuze om levens van burgers op het spel te zetten. terwijl ze er net zijn om die levens te beschermen. Ik hoop dat het onderzoek van de rijksrecherche ertoe leidt dat deze manier van file creëren om een crimineel te stoppen verboden wordt. Dat lijkt mij absoluut wenselijk, het blijft een zeer onverantwoordelijke actie van de politie, een regelrechte miskleun. Je gebruikt gewoon een menselijk schild om een overvaller te stoppen, waarvan de politie ook niet weet hoever zo’n idioot bereid is te gaan.

Geen misverstanden: de randdebielen zelf zijn hoofd schuldig, maar de politie is gewoon mede schuldig aan de dood van deze man.
@calibandar: de politie treft geen blaam, mensen zoals jou zouden is realistisch na moeten gaan denken…
@calibandar: Ik ben het ook erg met jou eens, jammer genoeg weinig mensen op AB …
De politie had een file gecreeërd. Waarom dan nog achtervolgen. Gewoon insluiten en inrekenen. klaar ? Triest voor de nabestaanden.
En dan vindt de politie straks GTA IV op de dader z’n nachtkastje liggen en dan krijgt ‘ie 12 maandjes waarvan 1 voorwaardelijk. En dan heb ik het nog niet eens over de cel gehad, internet, PS3, menukaarten et-cetera.
@kaasboerin: En natuurlijk 3 dagen per week verlof omdat hij ‘zei’ dat zijn kat ziek was..
@kaasboerin: En dan natuurlijk ontsnappen bij een ”uitje”!, is ook dood normaal geworden, waarom zijn er eigenlijk uitjes voor gevangenen, je komt niet voor niets in het gevang dus moet het ook niet te plezierig worden. Je hebt nu toch al (dus tegenwoordig) internet, Xbox/PS3 enz.
@masterstig: Vriend van me is elektricien en heeft internetkabels aan moeten leggen in de cellen… Ongelofelijk toch..
@kaasboerin: Ja, met internet kan je zo allemaal criminelen contacten onderhouden, dus het is echt volstrekt onnodig en misschien zelfs wel gevaarlijk om internet in een gevangenis te hebben.
@masterstig: volgens mij zijn veel dingen geblokkeerd in de cel :) iemand als Holleeder zal niet zomaar op msn kunnen :P
@dennisr: Mischien op msn via e-buddy of zo’n ander programma :lol:. Voor alles is wel een manier om de beveiliging te omzeilen (lang zoeken en niet altijd :D).
@masterstig: Maar die gevangenen hebben toch alle tijd :lol:.
Wat betreft ‘het veroorzaken van files’: ik ben benieuwd hoe vaak de politie dit doet, en hoe vaak het (minder ernstige) ongevallen veroorzaakt.

Als je even logisch nadenkt dan is het best logisch dat dit kan gebeuren als je met ruim 200 km/h komt aanrijden (je remweg is dan vrij lang ook). Het is zeker niet ondenkbaar dat een ongeval als dit kan gebeuren als je een file veroorzaakt! En áls het gebeurt dan is het ook meteen goed mis zoals je nu ziet.

De vraag is echter wat er erger is: een wilde achtervolging op een drukke A2, of gewoon die A2 stilleggen… In Engeland en de VS zie je regelmatig dat men auto’s als deze klemrijdt op de snelweg, zodat ze nergens heen kunnen. Daarna met 2 of 3 politievoertuigen de auto ‘boxen’ en afremmen zodat de dader tot stilstand komt. Kost je wel heel wat lak en plaatwerk, maar relatief veilig…

Maargoed, terug naar de hoofdzaak:
– hoe vaak wordt het opwerpen van files als middel gebruikt
– hoe vaak gaat het mis?
– áls het misgaat: hoe groot is de kans op doden / zwaar letsel?

Wellicht is dit een gevaarlijkere tactiek dan men had gedacht. Wat mij betreft hoeven er zeker geen koppen te rollen (je moet kunnen leren van je fouten!), maar als het echt gevaarlijk is dan moet men gewoon stoppen met het inzetten van files als middel om criminelen te stoppen.
Update – Bijrijder is vandaag vrijgelaten.
@sir_smokalot: dat is nog te begrijpen toch ? die KAN ”onschuldig” geweest zijn..
Ja, hij is moeilijk direct verantwoordelijk te houden. Hij reed niet, en kon ook niet even uitstappen tijdens de misdaad. Hij zal ongetwijfeld beweren dat ij uit alle macht heeft geprobeerd de dader van zijn daden te weerhouden.
@sir_smokalot: deed me gelijk denken aan dit filmpje: vanaf 1:45
http://www.youtube.com/watch?v=esExt8xn4qY

waar ze de bijrijder ook niks kunnen maken..
@dennisr: Och och och, die ford rijders toch..
@kaasboerin: WHAT DID YOU SAY !? :lol:
@dennisr: GENIAAL hoe die politieagent reageert op de vragen/zinnen van de bijrijder :lol:.
@dennisr: Pfff.. daarom is agent in Nederland een klotebaan… Had in andere landen anders afgelopen. In de UK en VS slaan ze gewoon die bijrijder in de boeien. Je wil niet zeggen wie de bestuurder is? Dan ga jij nu de bak in voor belemmering van de rechtsgang ofzo. En als hij dan nog bijdehand doet: beetje meer geweld gebruiken. Bijna niemand heeft meer respect voor de politie. Echt heel triest…
@baasbas: jaa is wel een lastig iets, aan de ene kant heeft de bijrijder niets te maken met wat de bestuurder doet, tuurlijk weten jij en ik (en de politie ook wel) dat dit stel duidelijk samen vluchten, maarja.. soms worden bijrijders dan onterecht bestraft, in Amerika zou je weer onschuldig vast zitten..

daarom, een lastige discussie..
@sir_smokalot: medeplichtigheid wel, hij had de bestuurder kunnen laten stoppen, al was het maar door aan de handrem te trekken of de versnellingsbak naar de schoothoop te helpen door de pook te grijpen.
@Jipp: en hoe dacht je dat dat zou kunnen aflopen ?

kom op, nadenken kost niks..
@dennisr: daarbij zou hij waarschijnlijk zichzelf de meeste schade toebrengen, in ieder geval zou het minder erg kunnen aflopen dan op een file inrijden.
Daders gewoon met kop en naam in de krant.
Gewoon heli inzetten en niet op de grond achtervolgen…Politie achtervolgingen met de auto zijn zo seventies.
@p993: Ja, en vooral als ze het met Polo’tjes en dergelijke moeten doen.
@kaasboerin: :D, met een 1.4 dieseltje achter sportwagens aan.
Aan alle voorstanders van dit soort politie acties,zou jij achteraan in de file willen staan als de politie dit doet?
zo helden ..

heeft 1 van jullie de daders al standrechtelijk geexecuteerd ??
of hadden jullie het vandaag te druk met andere heldhaftigheden ..

goed nieuws .. morgen weer een dag ..
jeetje hoe hard die botsing wel niet geweest zou zijn maar ja je kan het niet meer veranderen en voor de rest zou het wel verstandig zijn om die ford weg te voeren
@stefan11: Jij dacht dat ze de Ford midden op de snelweg lieten staan? :lol:
Inmiddels heeft het slachtoffer al een naam en een gezicht!
Amir Masjedi.

Amir Masjedi werd geboren in de Perzische stad Mahabad en leefde de laatste jaren in Maastricht.
welk kieke botst daar nu
”dan mag je wat mij betreft ter plekke standrechtelijk geexecuteerd worden. Een kogel tussen je ogen en een extra maandsalaris voor de agent die de trekker overhaalt”
Dit is pas tokkie gedrag! De politie had kunnen weten toen die debielen hun raakten dat ze te maken hadden met diehars en dan nog een file te laten maken voor een tankie van hooguit €80, is dit een mensenleven waard, schijnbaar, het zal de politie een worst wezen als ze maar een boete kunnen uitschrijven. En nu, de dief is gevangen en krijgt hooguit 10,11 jaar?
En in Engeland hebben ze een prima manier om dieven aan te pakken, doormiddel van 3 politiewagens die hem de vangrail of berm in drukken totdat hij stil staat had ook kunnen, je zal hooguit wat schade hebben.
@masterstig: Bedoeld voor jzaero (foutje met posten).
De advocaat van de verdachte geeft even zijn visie:
De advocaat van de bestuurder die inreed op de file, vindt dat zijn cliënt door de politie in een levensgevaarlijk situatie is gebracht. Er waren politeiauto’s voor en naast zijn auto waardoor hij geen zicht had op het stilstaande verkeer. Dat hij inreed op de file is hem niet aan te rekenen, vindt advocaat ……
wat zijn ze goed he, advocaten..

vooruit kijken heet dat, leer je bij het halen van je rijbewijs..
@sir_smokalot:

only in ..
@sir_smokalot:
Bij slecht zicht moet je dimlicht gebruiken en dat had de verdachte niet… Case closed en dat zonder rechten te hebben geleerd. ;)
@GOD: moet je sowieso niet altijd dimlicht aan hebben ? de crimineel!
”maar a) dat kost heel veel geld, en het doel moet de middelen wel heiligen, b) er moet er net eentje beschikbaar zijn”

Allemaal leuk en aardig. Maar op een levensgevaarlijke en amateuristische manier een file opzetten waardoor een onschuldig iemand om het leven is gekomen om zo 2 brandstofdiefjes op te pakken.. Dat noem jij wel een doel dat de middelen heiligt? Dit is natuurlijk belachelijk. Het is duidelijk dat de politie hier niet in getraind is. DOE HET DAN OOK NIET!

Wat betreft die helikopters. Volgens mij betalen wij onder andere belasting zodat de politie de meest moderne helikopters met de meest moderne camera’s en andere opsporingsmiddelen, notabene bedoeld voor situaties als achtervolgingen, aan kan schaffen en kunnen gebruiken.

Mocht deze niet beschikbaar zijn dan hebben we altijd nog de dure beveiligingssystemen, geplaatst bij zo goed als elk tankstation, waarmee brandstofdiefjes later kunnen worden bestraft. Mocht dit niet het geval zijn.. Jammer dan! So be it. Beter 1 wanbetaler die niet gepakt wordt dan wat hier gebeurd is!

Desbetreffende agenten mogen zich wel even hard achter de oren krabben.
@bartgouda we zijn het gewend van Smoke.. maar je hebt helemaal gelijk

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).